Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:05 0:00
Link direct

Principalii piloni ai totalitarismului au fost partidul monopolist, proiectul ideologic utopic și liderul. Mă gândesc, în special, la două tradiții fundamentale privind înțelegerea sensului conceptului de „totalitarism”: cea a celor care au încercat să-l definească drept o nouă formă de politică radicală, fie ei istorici sau filosofi politici, adică Hannah Arendt, Raymond Aron, Karl-Dietrich Bracher, Zbigniew Brzezinski, Martin Malia, Richard Pipes, Leonard Schapiro, precum și cea a acelor disidenți est-europeni precum Aleksandr Soljenițîn, Václav Havel, Jacek Kuroń, Adam Michnik, Ferenc Fehér, Leszek Kołakowski, cunoscători din interior ai fenomenului, unii dintre ei chiar cu istorii personale ale implicării în curentul revizionist din anii 1950.

Totalitarismul s-a bazat, de asemenea, pe teroare directă și indirectă. Poliția secretă a fost instrumentul care a menținut populația într-o stare de teamă, neîncredere și suspiciune universale. Chiar dacă acest concept a fost criticat, uneori pe bună dreptate, pentru că ignoră elementele societale și viața cotidiană în regimurile ideocratice, a păstrat totuși o forță descriptivă impresionantă. Regimurile totalitare au vizat construirea „societăților perfecte” și s-au implicat în nesfârșite campanii care să le realizeze scopurile. Mi-am propus mereu să schițez principalele trăsături ale acestor forme de radicalism politic, să le evidențiez similitudinile și diferențele. Pe de-o parte, m-am concentrat asupra relației dintre lideri și partide, pe de alta, asupra viziunilor despre societate, progres și identitate în cadrul societăților care au îmbrățișat un proiect politic total. În acest tip de analiză, chestiuni precum moralitatea, exterminismul și omogenizarea relevă structuri și mai profunde de gândire și motivație, instrumentale pentru mobilizarea la interior și reproducerea la exterior a mișcărilor totalitare precum fascismul și bolșevismul. În cele din urmă, hybrisul ideologic a fost deopotrivă condiția primară a apartenenței la aceste mișcări și motivul principal al deznodământului lor. În cazul comunismului, apostazia avea să genereze delegitimare și, finalmente, prăbușire sistemică.

Partidele totalitare au fost laboratoare ideologice care au funcționat pe baza machetelor ideologice și care și-au legat viziunile milenariste de gâtul unor întregi societăți. Nemulțumite doar cu răsturnarea condițiilor sociale și economice, aceste partide/mișcări au aspirat la revoluții antropologice și au visat să zămislească Omul Nou. Acest accent pe Omul Nou a fost sesizat în 1932 de către politologul german Waldemar Gurian, unul din gânditorii foarte admirați și de către Hannah Arendt. Cartea lui despre teoria și practica bolșevismului rămâne esențială. Comunismul și fascismul au creat propriile lor birocrații ideologice care au supervizat, orientat și înregimentat masele de oameni. În cazul URSS, această rețea birocratică „a inclus diviziunile aparatului de partid, ministerele educației și culturii, subdiviziunile KGB, secretariatele uniunilor profesionale și prezidiul Academiei de Științe” (vezi Copiii lui Jivago, cartea istoricului Vladislav Zubok). Activitățile ideologice erau privite în regimurile de tip sovietic, precum și în cel fascist italian și nazist german, ca un lanț de operațiuni militare, un „front” cu ofițeri, soldați, aliați și inamici.

În același timp, liderul nu era doar un conducător tradițional, un despot în sens clasic, ci, mai degrabă, un custode al adevărului. Kenneth Jowitt a observat corect că „există o tendință constantă în leninism înspre liderii executivi puternici” (vezi cartea lui, Noua dezordine mondială, Curtea Veche, 2012). Uneori însă, partidele comuniste invocau, de asemenea, conducerea de către un profet de tip Mesia, un ghid carismatic. Cazurile lui Stalin și Mao sunt cele mai evidente, dar ne vin în minte și Nicolae Ceaușescu, Enver Hoxha, Ho Chi Min și alții. Pe firul argumentației lui Jowitt, în tentativa de a confirma permanent și susține „impersonalismul carismatic” al Partidului, comunismul a amestecat magicul, miraculosul și misticismul într-o aparent științific fondată doctrină totalitară. De fapt, acestea erau ideologii chiliastice acoperite de măști raționaliste, religii politice bazate pe propriul lor sens al păcatului originar, căderii omenirii, chinurilor istorice și salvării finale.

Pentru filosoful polonez Leszek Kołakowski, bolșevismul și fascismul au reprezentat două încarnări ale prezenței dezastruoase a diavolului în istorie: „Diavolul”, spune el, „a inventat state ideologice, cu alte cuvinte state a căror legitimitate se bazează pe faptul că deținătorii lor sunt deținători ai adevărului. Dacă te opui unui astfel de stat sau sistem, devii inamicul adevărului”. (vezi Modernitatea sub un neobosit colimator, Curtea Veche, 2007). Ambele mișcări au pretins că purifică umanitatea de orice agenți ai decadenței și disoluției. Pentru comuniști, dușmanul era reprezentat de proprietatea privată, burghezie, preoți, culaci. Naziștii au identificat „vermina” evreiască, „iudeo-bolșevismul”, „iudeo-plutocrația” și marxismul drept „sursele tuturor calamităților”.

Exorcizarea demonilor securisto-comuniști
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:58 0:00
Link direct

Pe data de 11 aprilie 2007, Președintele Traian Băsescu a înființat, în continuarea instituției anterioare, Comisia Consultativă pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (CPCADCR). În componența ei au fost 12 experți, ea având un profil academic interdisciplinar. Principala funcțiune a noii Comisii a fost să ofere expertiza pentru inițiativele legale promovate de puterea executivă în cadrul efortului de a „prelucra” trecutul comunist (spre exemplu: legea lustrației, comemorări, manuale, legi privitoare la situația victimelor, supraviețuitorilor sau a vinovaților, etc.). Totodată, CPCADCR a fost şi o structură științifică esențială pentru colectivele care urmau a se ocupa cu cele mai importante proiecte prevăzute atât în recomandările Raportului, cât şi în discursul din 18 decembrie 2007: Enciclopedia Comunismului Românesc şi manualul de liceu pentru studierea istoriei comunismului în România.

În septembrie 2008, manualul „O istorie a comunismului din România” a fost prezentat publicului din această țară. După ce au contabilizat reacțiile inițiale la conținutul şi structura manualului, autorii au operat modificări conforme cu observațiile publicului de specialitate şi au lansat, în aprilie 2009, o nouă ediție adăugită a manualului. El avea să fie folosit ca instrument de predare pentru anii terminali din liceu. O altă realizare care intră în categoria a ceea ce Timothy Garton Ash a numit „lecție de stat, publică de istorie” este deschiderea arhivelor perioadei comuniste şi democratizarea accesului la acestea. Totodată, pe 17 iunie 2009, sub egida CPCADCR, a fost lansat primul din seria de volume de documente pe baza cărora a fost redactat Raportul Final. Volumele doi și trei au fost programate pentru noiembrie 2009, respectiv iunie 2010. Se poate afirma, așadar, că primii ani care au trecut de la condamnarea regimului comunist au putut fi caracterizați drept o perioadă de „autodeterminare informațională”.

În concluzie, condamnarea regimului comunist din România a reprezentat un moment de mobilizare civică, fiind într-un final un demers atât moral, cât şi politic, la fel cum, de altfel, a fost şi denazificarea. Decomunizarea este, în esența ei, o misiune morală, politică şi intelectuală. Toate aceste trei dimensiuni există şi trebuie să încercăm să răspundem la provocările pe care acestea le ridică în prezent. Raportul CPADCR răspunde unei fundamentale necesități, tipice lumii post-totalitare, şi anume aceea de claritate morală. În lipsa ei, se multiplică deja exasperantul păienjeniș de minciuni, tot mai apăsător, pâcla impenetrabilă se prelungește la infinit, iar starea de perplexitate morală se convertește irezistibil în cinism, furie, angoasă şi disperare. Pe acest fond al ambiguităților cețoase prosperă populismul de tip peremist, sau ecourile târzii ale acestui stil de discurs public, şi alte asemenea tentații demagogic-autoritare. Trebuie, așadar, salutată voința politică a președintelui Traian Băsescu, primul șef al statului postdecembrist care a declanșat acest vital proces de exorcizare a demonilor securisto-comuniști și care, în numele statului român, a cerut iertare victimelor pentru suferințele îndurate în anii dictaturii.

Ceea ce în Franța a durat peste patru decenii, recunoașterea oficială a crimelor guvernului de la Vichy ca responsabilitate a statului francez, a avut loc în România la 17 ani de la prăbușirea regimului totalitar-leninist. A ne opri la jumătatea drumului ar fi o eroare cu consecințe incalculabile. Șocurile acestor dezvăluiri sunt inevitabile. Dacă ar fi să urmez abordarea lui Jan Kubik asupra influenței contra-simbolurilor civice în opoziție cu rutina hermeneutică a puterii intrinsecă unui establishment politic, aș afirma că perspectiva moral-simbolică este totuși cea importantă formă de justiție retributivă. Raportul a identificat laturi ale vinovăției pentru tragedia comunistă foarte rar discutate. El oferă cadrul pentru edificări asupra a ceea ce Karl Jaspers a numit „vina morală şi cea metafizică”. Prima apare în momentul în care individul a eșuat în a se ridica la înălțimea datoriilor sale morale, iar al doilea tip apare atunci când este distrusă însăși țesătura (the fabric) solidarității între membrii aceleiași societăți. Din acest unghi, devine aparentă legătura cu impactul politic al actului de condamnare a regimului comunist. Așa cum observa Charles King, „principalele sarcini ale Comisiei au avut de a face cu probleme legate de putere şi moralitate. Comisia a trebuit să forțeze politicienii şi societatea românească să tragă o linie între trecut şi prezent, să respingă nostalgia față de un așa-zis trecut glorios şi independent, şi să îmbrățișeze pluralismul şi viitorul european de facto al țării”. Văzută astfel, CPADCR a fost într-adevăr un proiect politic prin care s-a realizat simultan conceptualizarea şi conștientizarea oficială a experienței traumatice naționale, din 1945 și până în 1989, precum şi identificarea celor responsabili pentru funcționarea comunismului ca regim criminal și ilegitim în România.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG