Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Nu vom osteni vreodată citind mărturii despre timpurile de groază, ură, suspiciune şi minciună ale dictaturilor totalitare, fasciste ori comuniste. Nu este vorba de cine ştie ce masochism, ci de vitala necesitate de a cunoaşte cît mai detaliat ceea ce s-a întîmplat, o condiţie fundamentală pentru exorcizarea demonilor trecutului. Am citit pe nerăsuflate cele două volume de amintiri ale doamnei Annie Bentoiu apărute sub titlul melancolic şi vag-ironic „Timpul ce ni s-a dat”. Prima ediţie a fost publicată la editura Vitruviu, volumul I al ediţiei a doua a fost republicat în 2007 la Humanitas, iar volumul al II-lea a apărut, tot acolo, în 2009.

Spun „vag-ironic” pentru că amintirile acestei martore de excepţie, scrise cu o impresionantă luciditate, fără patimă ori dorinţa de revanşă, vorbesc de fapt despre anii ce i-au fost luaţi, ei şi atâtor milioane de români. Sistemul comunist şi-a bătut joc de supuşii săi, a făcut tot posibilul pentru umilirea lor. Iar când aceştia proveneau din „clasele învinse”, din rândul „foştilor”, acţiunile punitive erau de-a dreptul diabolice.

Anunț acum, cu tristețe, că Annie Bentoiu s-a stins din viață pe 21 decembrie 2015. Născută într-o familie din clasa de mijloc a României democratice, doamna Bentoiu a absorbit valorile culturii umaniste şi s-a identificat cu ideea de decenţă în viaţa politică şi în plan moral. Tocmai de aceea i-au repugnat radicalismele fanatice, de dreapta şi de stânga. Cartea ei recreează o lume distrusă de zelul barbar al comuniştilor înfeudaţi Moscovei. Fiica doctorului Deculescu, secretar de stat ţărănist la sănătate în anii '30, nora fruntaşului liberal Aurelian Bentoiu (mort în închisorile comuniste), căsătorită cu fiul acestuia, compozitorul Pascal Bentoiu, autoarea a trăit pe viu tragedia României sub comunism. A supravieţuit prin speranţă, asemeni Nadejdei Mandelstam, o altă scriitoare de mare nobleţe care ne-a lăsat o mărturie definitivă despre logica teroristă a stalinismului.

Cele două volume de amintiri, pe cât de atent documentate, pe atât de profunde la nivelul analizelor politice şi psihologice, recompun un tablou istoric ce nu poate să nu provoace revoltă oricui crede în libertate şi demnitate. Am citit aceste pagini cu creionul în mână şi le recomand drept texte esenţiale ale literaturii anti-totalitare. Scopul sistemului, al celor care l-au servit din cinism, carierism, oportunism ori ardoare ideologică (acestea s-au contopit adeseori) a fost anihilarea verticalităţii etice. S-a cultivat pe toate căile resentimentul social, ura pentru cei definiţi, pe baza unei dogme maladive, drept „duşmanii poporului”. Cultul egalităţii, sancţionat de ghilotinele Revoluţiei Franceze şi exacerbat în masacrele bolşevice, a urmărit tocmai suprimarea oricărei insule de rezistenţă. Trebuia distrus sufletul uman, iar în acest scop ideologia a funcţionat ca miraj justificator şi ca instituţie a degradării mentale.

Pentru cei care şi astăzi celebrează „gesturile” lui Robespierre, Lenin ori Troţki, cuvintele doamnei Annie Bentoiu ar trebui să răsune ca un avertisment bazat pe experienţa maximei disperări: „În ultimele două secole, toate uciderile în masă au fost precedate de o lungă campanie ideologică, menită să trezească ura împotriva viitoarelor victime. Şi comunismul şi nazismul şi-au construit teorii sistematice, generale, menite să-i convingă pe viitorii criminali că nu au doar dreptul, ci chiar datoria de a ucide sau de a pedepsi preventiv, în vreme de pace, viitoarele victime fiindu-le prezentate în culorile cele mai odioase, ca nişte fiinţe răufăcătoare”.

Asemeni lui Gabriel Liiceanu în cartea sa „Despre ură”, Annie Bentoiu identifică tocmai această maniacală pulsiune purificator-egalitaristă drept sursă a politicilor exterminatoare ale statelor totalitare. Sunt întru totul de acord cu Alex. Ştefănescu: „Citind volumul II din Timpul ce ni s-a dat de Annie Bentoiu am înţeles însă că a apărut, în sfârşit, cartea din care se poate afla ce experienţă tragică au trăit românii, după cel de-al Doilea Război Mondial, timp de mai mult de patru decenii.”

Ideologia a fost substanţa narcotică, drogul atent aplicat maselor atomizate şi terifiate spre a obţine nu doar consimţământul, dar şi participarea la politicile criminale. În numele „umanismului revoluţionar”, a fost redefinită condiţia umană prin reducţie la statutul de termită. Fiorul etic din individ, acea pâlpâire a libertăţii care se naşte, scria Hannah Arendt în finalul „Originilor totalitarismului”, citindu-l pe Sf. Augustin, cu fiecare fiinţă venită pe lume, trebuia anihilat: „Cursurile de marxism au fost prima, dar şi cea mai eficace, mai violentă şi mai constantă metodă de deformare a conştiinţelor. (…) Discursul se deprindea din şcoală şi se perfecţiona în tot cursul vieţii.(…) Ani şi ani de zile, nu doar studenţii şi elevii, ci toţi ‚oamenii muncii’ au fost supuşi obligaţiei de a memora, de a conspecta, de a reproduce cu propriul lor glas şi prin urmare de a integra întregii lor fiinţe o sumă incalculabilă de propoziţii prezentate ca neîndoielnice”. Aceştia au fost aberanţii piloni ai unei propagande imbecilizante, menită „să călească oţelul”, deci să zămislească fiinţa total condiţionată şi amorală, „Omul Nou” cu care, din nefericire, ne întâlnim şi după peste un sfert de veac de la prăbuşirea sistemului.

Am întâlnit-o de câteva ori pe această mare doamnă. Am avut cinstea să vorbesc la lansarea unuia din volumele sale de memorii. Dedicația pe care mi-a scris-o mă va onora în veci. Odihnească-se în pace!

Intrate în legendă grație romanelor lui Hemingway și Malraux, dar și datorită unei propagande necontenite, Brigăzile Internaționale simbolizează întregul romantism antifascist manipulat cinic de către Internaționala a III-a comunistă, cunoscută în genere sub numele de Comintern. Înființată în 1919, această organizație a reprezentat, cum scria istoricul Richard Pipes, un front global anti-capitalist menit să exporte modelul bolșevic. Era vorba de ceea ce Lenin a numit "semnificația internațională a Revoluției din Octombrie".

Războiul Civil a izbucnit în vara anului 1936. Republica Spaniolă se vedea confruntată cu o puternică rebeliune militară, sprijinită de mișcarea de extremă dreaptă numită Falanga, largi grupuri din clasa de mijloc și de Biserica Catolică. Hitler și Mussolini s-au situat rapid de partea rebelilor. Anglia și Franța au adoptat politica de non-intervenție. Spania republicană avea o nevoie disperată de ajutor logistic. Doar URSS era dispusă să-l ofere, dar prețul consta în crescânda dominație sovietică în Spania republicană. Odată cu armele (plătite în aur), soseau și consilierii.

Brigăzile Internaționale au fost organizate ca urmare a unei decizii a Cominternului. Iugoslavul Iosip Broz Tito și italianul Palmiro Togliatti (nom de guerre Ercoli) au fost principalii coordonatori ai logisticii prin care voluntarii ajungeau în Spania (baza era la Paris). Comandantul Brigăzilor era comunistul francez André Marty, avându-l ca aghiotant pe Luigi Longo (nom de guerre Gallo), ulterior succesorul lui Togliatti, în 1964, la conducerea PC Italian.

În România, cazul pe care îl cunosc cel mai bine, nu pleca oricine dorea în Brigăzile Internaționale. PCdR organiza operațiunile (pașapoarte, contacte la Paris). Franța era în plină politică de non-intervenție, deci nu susținea acțiunea de formare a Brigăzilor, chiar o sabota. Pe mama mea a condus-o la Gara de Nord Gheorghe (Gogu) Rădulescu, unul dintre liderii Frontului Studențesc Democrat. Cu lacrimi în ochi i-a spus cât de mult o invidiază pentru șansa de a lupta de partea libertății, împotriva barbariei. Manicheismul era extrem de ispititor în acele timpuri.

În Brigăzi au existat numeroși idealiști, dar aparatul politic era sută la sută stalinist. Unii erau carne de tun (între alții tatăl meu, unchiul meu, Mihail Boico, inginerii Mihail Florescu și Carol Neumann, chiar Valter Roman, el însuși inginer, de asemenea Gh. Adorian, Minea Stan, Ion Rab, Aurel Stancu, frații Constantin și Mihai Burcă, frații Minor, Andrei Roman, Julien Botos, Bazil Șerban, Pavel Cristescu, Francisc Wolf-Boczov), alții erau comisari și acționau pentru îndeplinirea ordinelor Cominternului de eliminare a oricărei ispite "deviaționiste" (Petre Borilă, Gheorghe Stoica, Grigore Naum). Unii au ajuns ulterior cadre de vârf în MAI/Securitate (Grigore Naum, Mihai Patriciu, Aurel Stancu). Mama mea, studentă în anul al treilea la Medicină, a fost soră de caritate în cadrul Spitalului Brigăzilor Internaționale. În același spital au lucrat infirmiera Galea Burcă și studenta la Farmacie Sanda Sauvard. Să-i amintesc pe doctorii Iancu, Clejan, Schwimer și Brill.

În anii stalinismului dezlănțuit, mulți interbrigadiști au fost supuși anchetelor, arestați și condamnați. Asocierea cu comuniștii iugoslavi în cadrul Brigăzilor era privită de inchizitorii staliniști drept un suprem păcat. László Rajk luptase în Spania, a devenit figura centrală a procesului-spectacol de la Budapesta în 1949. A fost condamnat la moarte și executat ca spion și trădător. Este de reținut că în primă fază a stalinismului în Europa de Est, mulți foști voluntari au deținut poziții influente în aparat: Josef Pavel, de pildă, a fost ministru de Interne în Cehoslovacia, după care a fost arestat ca spion. A scăpat cu viață și a redevenit ministru de Interne în timpul Primăverii de la Praga. Rajk a fost mai întâi ministru de Interne, apoi ministru de Externe în Ungaria. Erich Mielke, sinistrul ministru de Interne din RDG, a luptat și el în Brigăzile Internaționale. La fel și Kurt Hager, vreme de decenii șef al propagandei regimului comunist est-german.

Interbrigadiștii, cum li se spunea, au fost ținte predilecte ale vânătorii de vrăjitoare din perioada numită high Stalinism (eu îi spun stalinismul dezlănțuit) în Europa de Est. Este ceea ce accentuează Anne Applebaum în remarcabila ei carte "The Iron Curtain" despre stalinizarea Europei de Est, apărută în 2012. Nu conta devotamentul lor, ci fapul că deveniseră "inamici obiectivi".

Majoritatea copleșitoare a celor care au luptat în Brigăzi o făceau convinși că se opun fascismului. Prea puțini înțelegeau jocurile lui Stalin, faptul că serveau ca instrument al politicii acestuia de construcție a unei "democrații populare". Caruselul amăgirilor a funcționat cu o extraordinară eficiență în acei ani pe care poetul W. H. Auden i-a numit a low and dishonest decade.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG