Linkuri accesibilitate

Alegerile europene: sîntem pregătiți?


Deciziile luate de cetățenii UE la urna de vot trebuie să fie independente și numai ale lor.

În mai, cetățenii Uniunii Europene își vor alege reprezentanții în Parlamentul European. Opțiunea pe care o vom pune în urna de vot va avea un impact substanțial asupra modului cum va lucra UE în următorii cinci ani.

În UE, dreptul la vot mai înseamnă și să luarea unei decizie informate. O decizie informată înseamnă adunarea corectă a faptelor și a nu fi manipulat. Voi și numai voi trebuie să decideți pentru cine să votați.

În timp ce există mulți actori ce ar putea fi interesați să se amestece în alegeri, există acum un corp robust de dovezi disponibile public că Kremlinul a încercat să se amestece în numeroase procese electorale din întreaga lume în anii din urmă. Campaniile de dezinformare ale Kremlinului depășesc perioadele electorale. Sînt bine organizate și bine finanțate, cu o varietate de metode și teme croite pentru anumite audiențe. Asistăm deja la o campanie de dezinformare în legătură cu alegerile europene. E posibil ca aceste eforturi să provină de la actori domestici sau externi diferiți. Aici, ne concentrăm pe ceea ce știm despre campaniile Kremlinului: pînă acum, e vorba cel mai mult de a vă face să credeți că vocea voastră nu contează și că nu trebuie să vă deranjați să votați. De exemplu, pentru că deciziile sînt luate de elite depășite aflate sub control american, și voi nu veți avea niciodată șansa să vă pronunțați cu adevărat. Sau pentru că Parlamentul European nu decide de fapt niciodată nimic (chiar nu decide? Și cum funcționează pentru voi roaming-ul din întreaga UE?). Alte mesaje sînt menite să vă convingă că UE abia dacă lucrează cum trebuie, și că elitele europene încearcă să văi distragă atenția de la asta dînd vina pe Rusia pentru tot, inclusiv pentru amestecul în alegeri.

În afara acestei campanii de dezinformare, au fost deja descoperite și acțiuni de hacking electoral legate de Rusia.

Pentru Kremlin, aceste eforturi sînt încă o încercare de a se amesteca și dezinforma, urmînd un model cu care ne-am întîlnit deja în alte alegeri și referendumuri în Europa și dincolo de ea, cu alegerile prezidențiale ucrainene drept cel mai recent exemplu.

Ce trebuie să știți

Nu e totdeauna ușor să faci o alegere informată și să reziști manipulării în spațiunil haotic și complex al (dez)informării. Aici e unde intervine EUvsDisinfo. Am adăugat o nouă secțiune la website-ul nostru care conține tot ce trebuie să știți despre amestec înaintea alegerilor europene.

Dacă vreți să aflați despre manualul de ingerințe al Kremlinului - e bine să începeți cu articolele privind metodele de interferență electorală și temele de dezinformare comune. Dacă vreți să găsiți dovezi și exemple specifice verificați articolele noastre despre ce s-a întîmplat în mai multe alegeri din anii recenți. Aceste dovezi v-ar putea copleși - dar nu disperați, pentru că există modalități de a vă apăra pe voi înșivă de dezinformare, modalități pe care le-am compilat aici. Rezistența începe cu voi, dar nu sînteți singuri. Instituțiile europene sînt pregătite să ajute - verificați website-urile și uneltele puse la dispoziție de Comisia Europeană și de Parlamentul European.

Am demarat campania de informare cu un eveniment la Tallinn, organizat împreună cu Comisia Europeană.

În următoarele săptămâni, echipa EUvsDisinfo va călători în mai mult de zece state europene pentru a atrage atenția asupra dezinformării pro-Kremlin și asupra eforturilor de interferență. Obiectivul nostru este de a asigura că deciziile luate de cetățenii UE la urna de vot sînt independente și numai ale lor.

Sînteți interesați să ne întîlniți în țara Dvs? Dați-ne de știre.

XS
SM
MD
LG