Linkuri accesibilitate

Morgen


Ciudata „performanță” a acestui grup cu totul efemer este că au lansat un singur album

Morgen
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:12:30 0:00

Sunete cu adevărat rare astăzi, în cel mai concret sens al cuvântului: Morgen a fost un grup american de rock psihedelic înființat în 1968 la Long Island, New York, de Steve Morgen.

Din trupă au mai făcut parte Bobby Rizzo, Murray Schiffrin, Mike Ratti și Barr Stock. Inițial, grupul s-a numit Morgen's Dream Spectrum.

Ciudata „performanță” a acestui grup cu totul efemer e că au lansat un singur album, cu titlul omonim, „Morgen”, considerat în zilele noastre unul din cele mai bune discuri de heavy American psychedelic rock din anii 1960.

Albumul a fost înregistrat în 1968 la casa de discuri Probe, aripa „progresivă” a companiei ABC Records.

Din cauza unor probleme de management, albumul a fost ținut „la cutie” pînă în 1969. După lansare, single-ul „She's The Nitetime”, a fost difuzat sporadic la radio-urile din Long Island, dar discul n-a fost niciodată auzit pe plan național.

LP-uri care acum costă în jur de 500 de dolari bucata au fost aruncate în cutiile cu lucruri ieftine în magazinele K-Mart din America, și albumul a dispărut cu totul, după care trupa s-a destrămat.

Cinci decenii mai tîrziu, albumul poate fi ascultat în mai toate cluburile de rock din lume, de la Helsinki la Londra, de la Melbourne la Berlin, iar piesa „Love”, postată pe YouTube în 2010, a ajuns la aproape 3 milioane 500.000 de vizualizări.

Noi ascultăm acum un fragment din această piesă, „Love”, de pe albumul „Morgen” lansat de grupul cu același nume în 1969, cu precizarea că ea poate fi ascultată integral în varianta pentru internet a acestui articol.

Căutați deci Dicționarul de sunete rare la EuropaLibera.org.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG