Linkuri accesibilitate

Ştiri

Biserica ortodoxă afiliată la patriarhia Moscovei, silită să părăsească mănăstirea din Kiev

Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat, din octombrie 2022, percheziții în bisericile Bisericii Ortodoxe Ucrainene și a impus sancțiuni episcopilor și susținătorilor săi financiari.
Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat, din octombrie 2022, percheziții în bisericile Bisericii Ortodoxe Ucrainene și a impus sancțiuni episcopilor și susținătorilor săi financiari.

Oficialii ucraineni au cerut, vineri, Bisericii ortodoxe din Ucraina aliniate cu Rusia să părăsească un complex mănăstiresc din Kiev. Este cea mai recentă decizie luată împotriva unei confesiuni privite cu suspiciune de guvern.

Kievul a luat această decizie împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) - care a acceptat autoritatea patriarhului Moscovei după ce Rusia şi-a lansat anul trecut invazia pe scară largă - pe motiv că este pro-rusă şi colaborează cu Moscova. Patriarhul Moscovei, Kirill, a sprijinit ferm invazia.

UOC spune că a rupt legăturile cu Rusia şi patriarhia Moscovei şi că este victima unei vânători de vrăjitoare politice.

Ministerul Culturii din Ucraina a anunțat că UOC a primit ordin să părăsească complexul mănăstirii Pecersk Lavra din Kiev, vechi de 980 de ani, unde îşi are reședința.

S-a dovedit în urma unei anchete a FSB că UOC „a încălcat termenii acordului privind utilizarea proprietăţii de stat”, după cum spunea Ministerul Culturii din Ucraina, fără a oferit detalii.

Vastul complex Pecersk Lavra din Kiev - în traducere, Mănăstirea Peşterilor din Kiev - este o comoară culturală ucraineană şi sediu al Bisericii Ortodoxe Ucrainene care se află sub tutela Patriarhiei Moscovei.

UOC, căreia i s-a dat ca termen final de evacuare data de 29 martie, a anunţat într-o postare pe Facebook că rezultatele anchetei au fost „evident părtinitoare şi încalcă grav normele legale”.

O vastă operațiune de supraveghere la nivel național

Din octombrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat periodic percheziţii în bisericile UOC, a impus sancţiuni episcopilor şi susţinătorilor săi financiari şi a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

Autorităţile susțin că au găsit literatură pro-rusă în incinta bisericii, cetăţeni ruşi fiind găzduiţi acolo, acuzaţii pe care UOC le-a negat.

Majoritatea credincioşilor ortodocşi ucraineni aparţin unei ramuri separate a credinţei, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, formată în urmă cu patru ani prin unirea unor ramuri independente de autoritatea Moscovei.

Securitatea ucraineană susține că a descoperit și în alte sedii ale acestei biserici materiale compromițătoare. Trupele de securitate ucrainene au desfășurat operațiuni de contraspionaj și la 15 catedrale și mănăstiri din regiunea Harkov aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), ca parte a unei anchete de amploare de depistare a activităților în favoarea Rusiei pe care această biserică le-ar fi întreprins de-a lungul ultimei perioade de timp..

Agenții au efectuat descinderi la mănăstirea Sviato-Pokrovski din centrul orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, la 10 decembrie, precum și la alte 14 mănăstiri și catedrale din regiune, a confirmat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) într-o declarație.

SBU susține că instituțiile religioase erau folosite ca instrumente ale influenței rusești în interiorul Ucrainei. UOC a fost sub jurisdicția Patriarhului ortodox rus de la Moscova până în mai 2022, când a rupt legăturile din cauza invaziei neprovocate a Kremlinului în Ucraina.

Mitropolia Basarabiei spune că nu va schimba destinația clădirii Bibliotecii Naționale pe care statul vrea să i-o ofere

Intrarea în blocul doi al Bibliotecii Naționale, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău.
Intrarea în blocul doi al Bibliotecii Naționale, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău.

Mitropolia Basarabiei susține, într-un comunicat de presă, că dacă i se va oferi blocul doi al Bibliotecii Naționale al R. Moldova nu intenționează să-i schimbe destinația și se angajează să suporte toate costurile pentru restaurarea monumentului istoric.

Mitropolia mai afirmă că Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția ei. Restul spațiilor vor fi utilizate pentru depozitarea fondului de carte al Mitropoliei Basarabiei, pe care instituția spune că le va transmite în gestiunea Bibliotecii Naționale, pe bază de Acord de parteneriat, conform legii.

În același comunicat, Mitropolia spune că inițiativa legislativă a deputaților PAS „nu constituie acordarea cu titlu gratuit a unui bun al statului, ci restituirea unui bun bisericesc către proprietarul său anterior, de dinaintea ocupației sovietice”.

Potrivit proiectului de lege înregistrat în Parlament de un grup de deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, liderul partidului de guvernământ, Igor Grosu, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale a R. Moldova, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit din proprietatea statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, fără drept de înstrăinare.

Tiraspolul se pregătește de o nouă criză a gazelor

Vedere aeriană asupra Tiraspolului.
Vedere aeriană asupra Tiraspolului.

Așa-numitele autorități din regiunea transnistreană se tem că Rusia va reduce din nou volumele de gaze livrate Republicii Moldova și recomandă anumitor sectoare de producție „să își îndrepte atenția către surse alternative de energie”.

Așa-numitul ministru al dezvoltării economice, Serghei Obolonik, a declarat că regiunea ar putea să nu mai primească de la concernul rus „Gazprom” volumul necesar de gaze, pentru care administrația locală nu plătește.

Obolonik a recomandat agenților economici, în special celor din sectorul agricol, „responsabil de securitatea alimentară a regiunii”, să treacă la surse alternative de energie, deoarece „există riscuri de reducere suplimentară a livrărilor de gaze”. Nici el și nici presa locală nu au explicat motivele care ar putea provoca o nouă criză în aprovizionarea regiunii cu gaze naturale.

Regiunea transnistreană se află în „stare de urgență în economie” din octombrie 2022, când Gazprom a înjumătățit livrările de gaze naturale către R. Moldova. Lipsa gazelor a făcut ca MGRES (Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, aflată în Transnistria) să nu mai poată furniza energie electrică malului drept, iar majoritatea întreprinderilor mari de pe malul stâng și-au suspendat activitatea.

În decembrie 2022, Chișinăul a ajuns la un acord cu Tiraspolul, potrivit căruia, întregul volum de gaze furnizat R. Moldova de către Gazprom este direcționat malului stâng, care livrează, în schimb, energie electrică ieftină malului drept.

China: Xi obține al treilea mandat de președinte și devine cel mai puternic lider de la Mao

Xi Jinping, reales pentru un al treilea mandat de președinte al Chinei, depune jurământul în cursul sesiunii anuale a Congresului Național al Poporului, Beijing, China, 10 martie 2023.
Xi Jinping, reales pentru un al treilea mandat de președinte al Chinei, depune jurământul în cursul sesiunii anuale a Congresului Național al Poporului, Beijing, China, 10 martie 2023.

Xi Jinping și-a asigurat vineri un al treilea mandat ca președinte al Chinei, ceea ce îl face unul din cei mai puternici lideri chinezi din ultimele decenii, relatează AFP, în timp ce agenția Reuters comentează că noul mandat vine pe fundalul unui declin economic serios, combinat cu provocări diplomatice cum ar fi degradarea relațiilor cu SUA și invazia Rusiei în Ucraina.

Cei aproape trei mii de membri ai parlamentului, Congresul Național al Poporului, au votat în unanimitate pentru Xi Jinping (69 de ani), într-un scrutin fără contracandidat.

Xi a fost reales și la conducerea Comisiei Militare Centrale, după ce recent a obținut și un nou mandat de cinci ani la conducerea Partidului Comunist.

Terenul pentru acest nou mandat a fost pregătit din 2018 când a fost eliminată limita pentru mandatele prezidențiale.

Președinția este în mare parte o poziție ceremonială, dar Xi și-a asigurat puterea politică reală în octombrie anul trecut, când a fost reconfirmat, pentru încă cinci ani, în funcția de secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist, devenind astfel cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong, fondatorul Republicii Populare.

Economia, cea mai mare problemă internă

În plan intern, economia Chinei, a doua cea mai mare din lume, își revine încet după trei ani de politică „zero Covid”, impusă de Xi, care a redus cererea internă dar și exporturile, subminând totodată încrederea consumatorilor și întreprinderilor.

Economia a crescut cu doar 3% anul trecut, cel mai slab rezultat din ultimele decenii. În ședința parlamentului de vineri, guvernul a stabilit un obiectiv de creștere modestă pentru acest an de doar 5%, precizează Reuters.

„În al treilea mandat, Xi va trebui să se concentreze pe relansarea economiei”, a declarat Willy Lam, analist la Fundația americană Jamestown, citat de Reuters.

„Șansele de succes sunt însă reduse, dacă va continua cu ceea ce a făcut până acum: să mărească controlul partidului și al statului asupra sectorului privat și să escaladeze tensiunile cu Occidentul”, în primul rând cu Statele Unite.

„Neutralitate pro-rusă”

Președintele rus Vladimir Putin a fost printre primii lideri străini care l-au felicitat pe Xi pentru al treilea mandat. Cei doi au încheiat un parteneriat „fără limite” între China și Rusia în februarie anul trecut, cu câteva zile înainte ca Rusia să-și lanseze invazia în Ucraina.

Până acum China s-a abținut să condamne invazia rusă din Ucraina sau să se alăture sancțiunilor impuse Rusiei de Occident. Recent, a venit cu un plan în 12 puncte pentru încetarea războiului, primit cu mult scepticism de Ucraina și Occident.

„Declarativ, China sprijină Rusia, o sprijină de multe ori – nu mereu – și diplomatic, dar nu s-a angajat până acum activ în războiul din Ucraina de partea Moscovei”, observa recent și jurnalistul german Felix Lee, ani de zile corespondent la Beijing pentru cotidianul TAZ. De aici, noul termen de „neutralitate pro-rusă”, folosit de mulți analiști pentru a descrie poziție Chinei, mai spune Lee.

„Interesul Chinei în acest moment este ca războiul să se încheie cât mai repede, nu numai din motive economice. Războiul subminează poziția de lider a președintelui rus Vladimir Putin , pe termen mediu și lung, iar Beijing-ul se teme de o schimbare de putere la Kremlin care ar putea aduce fie o conducere pro-occidentală, fie una de tip mafiotă, autoritară dar mai corupta decât actualul regim. De aceea nu ar fi în interesul Chinei să înceapă să livreze acum arme Rusiei, ca să prelungească războiul”, așa cum par să implice Statele Unite, mai spune Felix Lee.

La începutul lunii martie, purtătorul de cuvânt al Consiliului SUA pentru Securitate Națională, John Kirby a spus că din informațiile avute la dispoziție, China nu exclude posibilitatea de a vinde armament Rusiei, dar nu pare să o facă încă. La rândul său, directorul CIA, William Burns a spus că „secretarul de stat [american Antony] Blinken și președintele [american Joe Biden] cred că este important să comunice cu claritate care ar fi consecințele unei astfel de decizii”.

Agenția Reuters relata, citând surse diplomatice americane sub anonimat, că Statele Unite au început să se consulte cu aliații cei mai apropiați, între care Germania, privind posibilitatea de a impuse sancțiuni Chinei dacă aceasta decide totuși să livreze arme Rusiei pentru războiul din Ucraina.

Sesiunea anuală a Congresului Național al Poporului se încheie luni. Până atunci vor fi numiți încă o serie de oficiali aprobați de Xi în posturi guvernamentale, inclusiv vicepremieri, un guvernator al băncii centrale și mulți alți miniștri și șefi de departamente. În ultima zi a sesiunii anuale, Xi Jinping va ține un discurs.

Rusia are rezerve pentru încă doi ani de război, susțin serviciile lituaniene. Ucraina cere urgent muniții

Militari ucraineni trag spre pozițiile ruse din apropierea orașului Bahmut, din estul Ucrainei, 8 martie 2023
Militari ucraineni trag spre pozițiile ruse din apropierea orașului Bahmut, din estul Ucrainei, 8 martie 2023

Rusia mai are resurse să continue agresiunea militară din Ucraina încă doi ani, susțin serviciile de informații lituaniene.

„Estimăm că resursele de care dispune Rusia astăzi ar fi suficiente pentru a duce un război la aceeași intensitate încă doi ani”, a declarat colonelul Elegijus Paulavicius de la serviciul militar de informații al Lituaniei, țară membră în NATO și Uniunea Europeană. Estimarea se găsește în raportul anual al serviciului.

Sub președinția lui Vladimir Putin, Rusia devine „din ce în ce mai totalitară”, se mai arată în raport. Cu toate acestea, războiul din Ucraina subminează „bazele politice și economice ale regimului”.

Eșecurile pe câmpul de luptă, mobilizări ulterioare și o deteriorare a situației economice ar putea avea consecințe negative asupra stabilității regimului.

„În actualul context social și politic, cea mai probabilă alternativă la regimul lui Putin este un alt regim autoritar, astfel că Rusia va rămâne probabil o amenințare și o sursă de instabilitate în regiune cel puțin pe termen mediu”, se mai arată în raportul anuale, prezentat joi, 9 martie, la o conferință de presă.

Ucraina cere urgent muniție

Ucraina are nevoie „de muniție și iarăși muniție”, declara miercuri ministrul ucrainean al apărării Oleksi Resnikov, invitat la reuniunea de la Stockholm a miniștrilor apărării din țările Uniunii Europene.

Concret, Ucraina cere un milion de proiectile de artilerie.

Coordonatorul politicii externe europene, Josep Borrell a propus statelor membre un „pachet extraordinar de ajutor de un miliard de euro”, pentru că Ucraina „ar putea rămâne fără muniție în câteva săptămâni”.

Conform planului lui Borrell, țările UE ar trebui să aprovizioneze Ucraina din stocurile propriilor armate.

Ar urma să fie compensate însă din fondurile așa-numitei „Facilități europene pentru pace” – program creat în martie 2021 și gândit să finanțeze operațiunile cu implicații militare. Este același fond din care R. Moldova speră să obțină sprijin petru întărirea capacității sale de apărare.

Prin „Facilitatea europeană pentru pace”, care este în afara bugetului UE, țările membre au finanțat până acum livrări de arme către Ucraina în valoare de 3,6 miliarde de euro.

Bugetul de un miliard de euro propus de Borrell nu acoperă decât un sfert din cantitatea de muniție cerută de Ucraina așa că Estonia a cerut la Stockholm ca bugetul să fie mărit la 4 miliarde.

Stocuri goale, probleme logistice

Există însă o problemă și mai mare: stocurile de muniții ale armatelor europene sunt aproape goale, așa că s-a propus ca țările din UE să comande și să cumpere muniții „la comun”, cum s-a făcut și în cazul vaccinurilor anti-Covid.

Franța, prin comisarul său european pentru piața internă Thierry Breton a propus chiar ca industria de apărare să fie trecută în regimul unei „economii de război”, ceea ce ar accelera producția.

Idee criticată dur de ministrul german al apărării, Boris Pistorius: „Economia de război înseamnă că subordonăm totul producției de arme și muniție”, a subliniat el. Germania și UE „nu sunt în război” cu Rusia.

O decizie finală ar putea fi luată la reuniunea miniștrilor de externe din UE, programată pentru 20 martie la Bruxelles.

Statul oferă gratuit Mitropoliei Basarabiei o clădire istorică din centrul Chișinăului, prin derogare de la lege 

Întâlnirea președintelui Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, cu Patriarhul Daniel al României, 19 ianuarie 2023
Întâlnirea președintelui Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, cu Patriarhul Daniel al României, 19 ianuarie 2023

Clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale a R. Moldova, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit din proprietatea statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, fără drept de înstrăinare.

Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de un grup de deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, liderul partidului de guvernământ, Igor Grosu.

În nota informativă a proiectului, ei amintesc că proprietățile Mitropoliei Basarabiei au fost confiscate și naționalizate de regimul sovietic, iar transmiterea acestui imobil are drept scop „restabilirea în cea mai mică măsură a echității istorice”.

Legislația R. Moldova permite retrocedarea sau compensarea bunurilor naționalizate doar pentru persoanele fizice supuse represiunilor politice, nu și pentru cele juridice. Anterior, și alte culte religioase, cum ar fi Biserica Catolică și comunitatea evreiască, au cerut, inclusiv în instanță, să le fie întoarse proprietățile confiscate de sovietici, însă nu au obținut nimic, exact din acest motiv.


Deputații PAS propun ca această decizie să fie luată prin derogare de la legea privind ocrotirea monumentelor și de la legea privind deetatizarea proprietății publice. Situat pe strada 31 august 1989, colț cu Mitropolit Bănulescu Bodoni, imobilul respectiv este inclus în registrul monumentelor de arhitectură și istorie, ocrotite de stat.

Președintele Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu, a salutat inițiativa, spunând că este „un act de reparație istorică și morală” față de Mitropolia Basarabiei, interzisă odată cu instalarea puterii sovietice.

„După 30 de ani de discriminare și inechitate, în sfârșit, se face dreptate pentru Mitropolia Basarabiei, care este singura alternativă pe linie de credință din Republica Moldova la biserica subordonată direct Patriarhiei Moscovei”, a scris Ciolacu într-un mesaj pe Facebook.

El le-a mulțumit deputaților PAS pentru această inițiativă și în special lui Igor Grosu pentru „contribuția importantă în această victorie a românismului și a credinței”.

La începutul anului, Igor Grosu, Marcel Ciolacu și premierul român Nicolae Ciucă au fost împreună la Patriarhia Română. Patriarhul Daniel a spus atunci că vrea ca Mitropoliei Basarabiei să-i fie retrocedate clădirile fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău și să-i fie dat cu titlu compensatoriu un imobil în schimbul fostului ei sediu, demolat de comuniști, pe locul unde se află acum clădirea Guvernului R. Moldova. Igor Grosu a dat asigurări că se lucrează la „un tratament egal” pentru cele două biserici ortodoxe din R. Moldova.

La sfârșitul anului trecut, tot la inițiativa unor deputați PAS, Parlamentul i-a oferit dreptul Mitropolitului Basarabiei (subordonat canonic Patriarhiei Române) să dețină pașaport diplomatic, la fel ca Mitropolitul Moldovei (subordonat Patriarhiei Moscovei), deși ambii au deja astfel de documente oferite de alte state – România și, respectiv, Rusia, ceea ce este interzis de legislație.

Procurorii au ridicat de la Partidul Șor încă 3,5 milioane de lei, bani destinați protestatarilor

Procurorii au reținut 3 persoane în automobilele cărora au fost găsite pungi și plicuri în care se aflau 50.000 de euro (circa un milion de lei) și 2,5 milioane de lei
Procurorii au reținut 3 persoane în automobilele cărora au fost găsite pungi și plicuri în care se aflau 50.000 de euro (circa un milion de lei) și 2,5 milioane de lei

Oamenii legii au reținut trei persoane și au ridicat peste 3,5 milioane de lei, în urma perchezițiilor efectuate joi, 9 martie, în cadrul dosarului privind presupusa finanțare ilegală a Partidului Șor din partea unui grup criminal organizat.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție (PA), procurorii împreună cu angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au efectuat percheziții în automobilele așa-numiților „curieri” ai Partidului Șor. Aceștia ar fi primit și ar fi transportat ilegal bani către președinții și vicepreședinții de oficii teritoriale care, la rândul lor, ar fi urmat să achite transportul și să plătească persoanele care vin la protestele organizate de partid.

Au fost reținute trei persoane în automobilele cărora au fost găsite pungi și plicuri în care se aflau 50.000 de euro (circa un milion de lei) și 2,5 milioane de lei, precum și liste cu datele de contact ale persoanelor care ar fi urmat să primească acești bani.

„Una dintre persoanele implicate în recepționarea și transportarea banilor, față de care Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana), la data 20 februarie 2023, a aplicat măsura preventivă alternativă arestului (eliberarea provizorie sub control judiciar), a fost repetat fixată în activitatea de recepționare și transportarea banilor”, se arată în comunicatul PA.

Procurorii mai anunță că dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor va fi trimis curând în judecată, având în vedere că urmărirea penală se află la etapa finală. Pornirea dosarului penal pe faptul finanțării ilegale a Partidului Șor a fost anunțată la sfârșitul lunii iulie, 2022. De atunci autoritățile au efectuat mai multe percheziții, în urma cărora au confiscat zeci de milioane de lei și au reținut mai multe persoane, investigate în dosar.

Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a recunoscut anterior că trimite bani pentru organizarea protestelor, acuzând autoritățile că ar fi pornit un dosar motivat politic.

Polonia reduce ajutoarele pentru refugiații ucraineni

Refugiați din Ucraina, ajunși în Polonia, în primele luni ale invaziei rusești, Przemysl Glowny , 9 aprilie 2022.
Refugiați din Ucraina, ajunși în Polonia, în primele luni ale invaziei rusești, Przemysl Glowny , 9 aprilie 2022.

Refugiații ucraineni din Polonia vor trebui să-și acopere jumătate din costurile de cazare începând cu luna martie, planuri despre care Comisia Europeană spune că nu a fost informată, relatează publicația online Euractiv.pl.

De la 1 martie, refugiații ucraineni care stau în Polonia mai mult de 4 luni (120 de zile) și locuiesc în cămine puse la dispoziție de stat trebuie să-și acopere jumătate din costurile de cazare dar nu mai mult de 40 de zloți (8,50 EUR) pe zi.

Sunt exceptate grupurile vulnerabile, inclusiv copiii, pensionarii, femeile însărcinate, părinții singuri, părinții cu copii sub 12 ani și persoanele aflate într-o situație financiară deosebit de dificilă.

Din mai, refugiații vor trebui să acopere 75% din costurile de cazare, dacă stau în Polonia mai mult de 6 luni (180 de zile). Și în acest caz, contribuția este plafonată însă la maxim 60 de zloți (12,73 EUR) pe zi.

Polonia a primit aproximativ 500.000 de refugiați ucraineni de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

Banii europeni nu sunt suficienți

În acest moment, în Polonia mai sunt circa 80 de mii de refugiați iar guvernul de la Varșovia susține că nu-i mai poate ajuta cum a făcut-o până acum, din lipsa de bani.

Pe lângă cazare, refugiații mai primesc o serie de alte ajutoare de la stat: transport public gratuit, asistență medicală, și multe din beneficiile sociale de care au partea și cetățenii polonezi, cum este alocația lunară pentru creșterea copiilor de 500 de zloți (107 EUR). Acestea beneficii nu vor fi reduse.

Potrivit ultimelor date OCDE, Polonia a cheltuit în 2022, aproximativ 8,36 miliarde de euro pentru refugiații ucraineni, fiind țara cu cele mai mari cheltuieli la acest capitol.

Polonia a primit 123 de milioane de euro prin Fondului pentru azil, migrație și integrare (AMIF) și alte 200 de milioane de euro din fondul global „Stand Up for Ukraine”, a precizat Comisia Europeană.

Ministrul polonez de Interne, Mariusz Kamiński a declarat că evident aceste ajutoare nu au acoperit „nici pe departe” cheltuielile dar demonstrează faptul că Uniunea Europeană apreciază eforturile Poloniei, când vine vorba de găzduirea refugiaților ucraineni.

Pe lângă costuri, guvernul de la Varșovia a mai invocat un argument pentru reducerea ajutorului pentru refugiați, și anume că o asistență financiară pe termen nelimitat i-ar descuraja pe acești să încerce să se reîncadreze pe piața muncii.

„Nimeni nu vrea (...) să priveze pe cineva de un acoperiș deasupra capului. Aceste reglementări au un caracter motivațional”, a declarat Paweł Szefernaker, ministru adjunct de interne, responsabil cu problema refugiaților, citat de Agenția de presă poloneză (PAP).

Comisia Europeană nu a fost informată

Comisia Europeană a declarat că nu a fost informată în avans de guvernul polonez dar cunoștea planurile acestuia.

„Comisia monitorizează îndeaproape situația din Polonia și este în contact cu autoritățile poloneze pentru a se asigura că este respectată Directiva privind protecția temporară a persoanelor strămutate” a precizat pentru Euractiv.pl un purtător de cuvânt al Comisiei.

Totodată a asigurat că vor exista resurse financiare suplimentare pentru statele care găzduiesc temporar refugiați din Ucraina.

Flenchea: Presupusul atac terorist de la Tiraspol - „o bombă informațională, într-un context de securitate dificil” 

Șeful Delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control, Alexandru Flenchea
Șeful Delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control, Alexandru Flenchea

Autoritățile de la Chișinău nu dețin informații despre organizarea unui presupus atentat asupra liderului de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, dar observă în ultimele săptămâni o intensificare a ceea ce numesc un „război informațional” care vizează și regiunea transnistreană.

Într-un interviu la Europa Liberă, șeful Delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control, Alexandru Flenchea, a spus că nu știe ce s-a întâmplat sau ar fi urmat să se întâmple la Tiraspol, dar că „asemenea situații trebuie prevenite pentru că vin într-un context de securitate foarte dificil”.

„Vedem o escaladare informațională continuă în ultimele trei-patru săptămâni, care vizează țara noastră nemijlocit și asemenea informație, asemenea bombă informațională vine exact pe fundalul acestei escaladări continue. Singura modalitate de a preveni astfel de situații este un contact strâns între Chișinău și Tiraspol pe dimensiunea de securitate”, a declarat Flenchea.

Flenchea despre presupusul atac terorist de la Tiraspol
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00

Flenchea a explicat că războiul Rusiei în Ucraina „are și o puternică componentă de război informațional, unde se operează cu dezinformări, pentru a induce în eroare inamicul”. „Același lucru îl face și Ucraina. Trebuie să înțelegem că acest război informațional vizează mai multe țări”, a declarat șeful delegației moldovene în interviul de la Europa Liberă Moldova.

În timpul unei vizite în nordul țării, premierul Dorin Recean a declarat presei locale că Guvernul nu are confirmări privind presupusul atac terorist, dar a dat asigurări că „nu există pericole de escaladare care să vină din acea zonă”.

Tiraspolul a anunțat joi, 9 martie, că ar fi prevenit un atac terorist împotriva mai multor „oficiali” din republica nerecunoscută, care ar fi fost pregătit la indicația Serviciului de Securitate al Ucrainei. Autoritățile de la Kiev au dezmințit informațiile calificându-le drept „o provocare regizată de Moscova, care a ocupat și controlează Transnistria”.

Anterior, Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că Ucraina ar pregăti o provocare armată împotriva Transnistriei, sub pretextul unei pseudo-ofensive a trupelor ruse în regiunea transnistreană. Chișinăul a negat această informație și a făcut apel la calm.

R. Moldova va putea exporta în UE, în premieră, carne procesată de pasăre și ouă

ANSA va decide care sunt companiile din sectorul avicol eligibile pentru exportul în UE. 
ANSA va decide care sunt companiile din sectorul avicol eligibile pentru exportul în UE. 

R. Moldova a obținut dreptul de a exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă. Acest lucru a devenit posibil după ce joi, 9 martie, au intrat în vigoare modificările la două regulamente ale Comisiei Europene din martie 2021.

Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), acest proces a fost „unul complex și de durată” în care au avut loc schimburi de informații și consultări tehnice, misiuni de audit atât în regim online și cu prezență fizică și cu prezența fizică a experților europeni în R. Moldova.

ANSA va decide care sunt companiile din sectorul avicol eligibile pentru exportul în UE.

„Decizia Comisiei Europene este una foarte importantă și va contribui la realizarea unui obiectiv național prioritar – diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii avicoli din R. Moldova. În același timp, decizia Comisiei Europene demonstrează că sistemul național de control oficial, implementat de ANSA, este recunoscut de Uniunea Europeană”, susțin autoritățile.

În R. Moldova există 43 de unități și aproximativ 227.000 de gospodării individuale de creștere a păsărilor. Numărul total al păsărilor crescute în cadrul acestora este de 6 milioane. De asemenea, activează 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, iar cantitatea totală de carne de pasăre este de 45.000 de tone. Anual, sunt colectate circa 253 de milioane de ouă la cele 12 centre care funcționează în R. Moldova.

update

Transnistria anunță că ar fi dejucat un atac terorist pus la cale de Ucraina. Kievul dezminte

Punctul de control de la frontiera administrativă cu regiunea transnistreană, de lângă Bender.
Punctul de control de la frontiera administrativă cu regiunea transnistreană, de lângă Bender.

Așa-numitul minister al securității de stat al Transnistriei (MGB) anunță că ar fi prevenit atac terorist împotriva mai multor „oficiali” din republica nerecunoscută, care ar fi fost pregătit la indicația Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Actualizare 14:10 Autoritățile de la Kiev au dezmințit informațiile lansate de Tiraspol. Într-un comunicat plasat pe pagina sa de Facebook, Serviciului de Securitate al Ucrainei numește declarațiile reprezentanților din regiunea transnistreană o provocare regizată de Moscova, care „a ocupat și controlează” Transnistria.

MGB susține că ar fi reținut mai mulți suspecți și ar fi pornit dosare penale privind „pregătirea unui act terorist” și „pregătirea omorului a două sau mai multe persoane, în legătură cu activitatea lor oficială, săvârșită de un grup de persoane, într-un mod periculos”.

Așa-numitul procuror al regiunii, Anatoli Gurețki, a spus pentru postul TV Pervîi Pridenstrovski că atacul ar fi urmat să se producă într-un loc aglomerat, în centrul orașului Tiraspol, și că ar fi avut drept scop nu doar „lichidarea primelor persoane din stat, dar și un număr mare de victime”.

Pe canalul său de Telegram, televiziunea a postat imagini din timpul interogatoriului unuia dintre suspecți. Acesta ar fi un bărbat originar din Tiraspol, stabilit în Odesa, cu antecedente penale, care s-ar fi înrolat, în februarie 2022, în forțele de apărare teritorială din Ucraina, iar apoi – în Serviciul de Securitate. „Acolo a fost învățat să folosească explozibil și a primit indicații să urmărească și apoi să lichideze conducerea republicii”, afirmă Pervîi Pridenstrovski.

El ar fi povestit că i-ar fi filat pe liderii transnistreni cu ajutorul unei camere montate în tetiera unei mașini.

Citând surse anonime, agenția de presă rusească RIA Novosti scrie că presupusa tentativă de asasinat ar fi avut loc pe 6 martie și l-ar fi vizat pe liderul separatist, Vladimir Krasnoselski.

Chișinăul verifică informațiile

Biroul politici de reintegrare a declarat că „autoritățile naționale competente investighează informația despre un presupus atentat terorist în regiunea transnistreană a R. Moldova și că organele competente vor reveni cu detalii”.

La sfârșitul lui februarie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că Ucraina ar pregăti o provocare armată împotriva Transnistriei, sub pretextul unei pseudo-ofensive a trupelor ruse în regiunea transnistreană.

Chișinăul a negat această informație și a făcut apel la calm.

CSE va raporta în Parlament despre deciziile luate în perioada stării de urgență

Pe durata stării de urgență, Parlamentul cedează o parte din putere CSE, în frunte cu șeful Guvernului.
Pe durata stării de urgență, Parlamentul cedează o parte din putere CSE, în frunte cu șeful Guvernului.

După expirarea perioadei stării de urgență, Comisia Situații Excepționale (CSE) va trebui să prezinte în Parlament un raport despre activitățile și măsurile adoptate. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat de deputatul PAS Lilian Carp.

Potrivit lui, acest lucru va aduce mai multă transparență în procesul de luare a deciziilor CSE și control parlamentar asupra legalității acestor decizii.

„Comisia va trebui să-și argumenteze deciziile luate în perioada stării de urgență pentru a demonstra că acestea au fost necesare și legale, iar deputații să poată adresa întrebări pentru a vedea dacă a fost nevoie de acele pârghii suplimentare obținute de CSE în perioada stării de urgență”, a explicat Carp.

Republica Moldova se află, practic, de 3 ani în stare de urgență din cauza pandemiei, a crizei energetice și a războiului din Ucraina.

Pe durata stării de urgență, Parlamentul cedează o parte din putere CSE, în frunte cu șeful Guvernului. Comisia poate lua un șir de măsuri privind regimul de intrare și ieșire din țară, regimul de circulație pe teritoriul țării, raționalizarea consumului de gaze naturale etc.

Opoziția acuză că, sub paravanul stării de urgență, guvernarea PAS ar adopta decizii ilegale, fără a le supune dezbaterilor și ocolind Parlamentul, ales de popor.

Ancheta privind sabotarea conductelor Nord Stream: urmele duc spre Ucraina

Gaz iese la suprafață, în apropiere de insula daneză Bornholm din Marea Baltică, după ce conductele Nord Stream am fost avariate de explozii, 27 septembrie 2023 (fotografie publicată de Ministerul danez al Apărării)
Gaz iese la suprafață, în apropiere de insula daneză Bornholm din Marea Baltică, după ce conductele Nord Stream am fost avariate de explozii, 27 septembrie 2023 (fotografie publicată de Ministerul danez al Apărării)

Ancheta procuraturii germane privind exploziile care au avariat grav, anul trecut, conductele Nord Stream 1 și 2, pare să fi adus noi detalii importante la suprafață deși nu a putut încă stabili cine a organizat sau a ordonat atacul.

Posturile germane publice de televiziune ARD și SWR și săptămânalul Die Zei au aflat că anchetatorii au reușit să reconstituie în mare parte cum și când a fost pregătit atacul.

Urmele duc spre Ucraina

În noaptea de 26 septembrie 2022, trei dintre cele patru conducte care formează Nord Stream 1 și 2, de pe fundul Mării Baltice, au fost distruse de explozii.

Presa germană dezvăluie că anchetatorii au reușit să identifice ambarcațiunea care ar fi fost folosită. Este vorba de un iaht, închiriat de la o companie cu sediul în Polonia, deținută se pare de doi ucraineni. Potrivit anchetei, la sabotarea conductelor a participat o echipă de șase persoane, cinci bărbați și o femeie: doi scafandri, doi asistenți, căpitanul iahtului și un medic.

Naționalitatea grupului este aparent neclară dar se pare că au folosit pașapoarte falsificate profesionist, inclusiv pentru a închiria iahtul la Rostock, în Germania.

Locul exploziilor, în lungul conductelor Nord Stream.
Locul exploziilor, în lungul conductelor Nord Stream.

Potrivit anchetei, grupul a plecat din Rostock pe 6 septembrie 2022. Echipamentul pentru acțiunea de sabotaj, inclusiv materialul explozibil, ar fi sosit înainte, în portul din Rostock.

Anchetatorii, mai relatează presa germană, au reușit ulterior să localizeze traseul iahtului: o zi de la plecare a fost în Wieck (Darß) și ulterior a ajuns pe insula daneză Christiansø, la nord-est de Bornholm.

Iahtul a fost apoi returnat fără să fi fost curățat și potrivit presei germane, anchetatorii au găsit ulterior urme de explozibili pe masa din cabină.

Tot posturile publice de televiziune ARD și SWR și săptămânalul ZEIT au aflat că încă din toamnă, un serviciu secret occidental ar fi dat serviciilor partenere europene o serie de informații care indicau implicarea unui grup ucrainean în actual de sabotaj După aceea, se relatează că au mai apărut și alte indicii că un grup pro-ucrainean ar putea fi responsabil.

La anchetă participă autoritățile de securitate din Germania, Danemarca, Suedia, Olanda și Statele Unite. De ancheta germană este responsabilă Procuratura generală.

Chiar dacă urmele duc până în Ucraina, anchetatorii nu au reușit încă să afle cine stă în spatele atentatului sau cine l-a comandat.

În cercurile de securitate internațională, nu este exclusă și posibilitatea că ar fi o operațiune „sub steag fals”, adică o diversiune menită tocmai să incrimineze Ucraina. Dar pentru moment nu există indicii care să confirme nici această teorie.

Primele reacții și comentarii

Inițial, nici guvernul ucrainean, nici Procuratura generală germană nu au vrut să comenteze dezvăluirile presei privind mersul anchetei legate de Nord Stream 1 și 2.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat numai că în urmă „cu câteva zile”, Suedia, Danemarca și Germania „au informat Consiliul de Securitate ONU că investigațiile sunt în desfășurare și că încă nu există rezultate concludente”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Într-o declarație adresată televiziunilor ARD și SWR și cotidianului ZEIT, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a spus că Ucraina „ nu are evident nimic de-a face cu atacurile asupra conductelor Nord Stream”. Este posibil ca Rusia să fie în spatele atacului, pentru că Moscova ar avea „mult mai multe motive și mult mai multe posibilități”, a mai spus Podoliak.

Ministrul german al apărării, Boris Pstorius alături de colega din Olanda, Kajsa Ollongren, Stockholm, Suedia, 8 martie 2023.
Ministrul german al apărării, Boris Pstorius alături de colega din Olanda, Kajsa Ollongren, Stockholm, Suedia, 8 martie 2023.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat și el astăzi să „nu se sară la concluzii”. „Trebuie să facem oricum o diferențiere clară dacă vorbim de un grup ucrainean, care ar putea avea legături cu guvernul de la Kiev, sau un grup pro-ucrainean, fără nici o legătură cu oficialitățile ucrainene”. Pistorius a reamintit și el că s-ar putea să fie vorba și de o diversiune. „Este ce spun experții, eu nu știu care este adevărul”, a ținut să precizeze Pistorius care participă, alături de colegii săi din UE, la o reuniune la Stockholm, la care se discută ajutorul militar european pentru Ucraina.

„Noi nu ne ocupă de astfel de acțiuni” a ținut să declare, tot la Stockholm și ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov.

Marș feminist la Chișinău: drepturi egale și solidaritate cu fetele și femeile din Ucraina

Marșul feminist organizat la Chișinău pe 8 martie, 2023.
Marșul feminist organizat la Chișinău pe 8 martie, 2023.

Câteva sute de persoane au participat, la Chișinău, la un marș cu genericul „Femeile între pace și război”. Scopul acestuia este de a exprima atât lupta pentru drepturi egale în societate, între femei și bărbați, cât și solidaritatea cu femeile din Ucraina, care au de suferit de pe urma războiului pornit de Rusia în țara lor.

Printre participanții la marș au fost fete și femei din Ucraina, care au transmis mesaje prin care spuneau că femeile își doresc pace în lume.

Organizatorii acțiunii susțin că prin marșul feminist din acest an au dorit să exprime solidaritatea „cu Ucraina și cu femeile care sunt prinse între pace și război, și să evidențieze rolul esențial pe care acestea îl au”. Ei au mai spus că „femeile duc povara reconstruirii păcii în comunități deși sunt excluse din procesele formale de pacificare”.

Participanții la marș au mers cu pancarte și eșarfe violete prin centrul Chișinăului, cerând dreptate și egalitate, dar și pace. Manifestația, care a început în fața centrului comercial „Unic” și a avut ca punct final Parcul Dendrariu, a fost însoțită de ritmurile tobelor activiștilor din mișcarea „Ritmurile Rezistenței.”

Pe durata marșului, participanții au făcut câteva opriri, inclusiv în fața Parlamentului de la Chișinău, iar apoi în fața ambasadei Rusiei, unde au scandat „Tu ești agresorul!” sau „Pace, dreptate, solidaritate!”.

Marșul feminist se desfășoară de mai mulți ani în capitală și este organizat de activiști care pledează pentru reprezentarea egală a femeilor în viața publică.

Într-un mesaj de 8 martie, premierul Dorin Recean a lansat un apel public către mediul de afaceri, instituțiile publice și întreaga societate „să devină campioni ai schimbării, campioni ai egalității de gen”.

Iar Parlamentul a reamintit cele mai importante legi votate pentru consolidarea drepturilor femeilor în Republica Moldova, printre care și Convenția de la Istanbul sau inițiative legislative privind plata egală pentru munca de valoare egală între femei și bărbați.

Suedia oferă aproape 11 milioane de euro pentru femeile și fetele din R. Moldova și Ucraina

Banii vor fi oferiți prin  Fondul ONU pentru Populație UNFPA și UN Women. 
Banii vor fi oferiți prin  Fondul ONU pentru Populație UNFPA și UN Women. 

Banii alocați de Suedia ar urma să ajute Ucraina și R. Moldova să răspundă nevoilor umanitare ale femeilor și fetelor, să promoveze oportunitățile și drepturile acestora, în special sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, precum și combaterea violenței sexuale și celei pe bază de gen.

Potrivit unui comunicat de presă al guvernului suedez, ajutorul pentru R. Moldova va fi folosit pentru a sprijini, printre altele, și femeile și fetele care s-au refugiat aici. Ministra Sănătății de la Chișinău, Ala Nemerenco, spune că majoritatea beneficiarilor de servicii medicale din rândul refugiaților din Ucraina sunt femei și fete.

„Pe parcursul unui an, sistemul de sănătate a asigurat accesul acestora la servicii de sănătatea reproductivă, intervenții chirurgicale, ședințe de dializă, medicamente. Medicii din țară au asistat 219 nașteri la femei din Ucraina. Asistența medicală acordată refugiaților a fost în totalitate gratuită, iar o parte din costuri au fost acoperite de partenerii internaționali”, a mai precizat Nemerenco.

De asemenea, banii oferiți de Suedia vor fi folosiți la reconstrucția și consolidarea sistemului medical și de sănătate al Ucrainei, a serviciilor și infrastructurii, grav afectate de atacurile Rusiei.

„Acești bani pot fi folosiți în intervenții de salvare a vieților, printre care, mai multe clinici medicale mobile, echipament pentru prevenirea mortalității materne și infantile, și chiar protecție și sprijin pentru victimele violenței sexuale în timpul conflictului”, a declarat ministrul pentru cooperare, dezvoltare și comerț exterior, Johan Forssell.

Banii vor fi oferiți prin Fondul ONU pentru Populație UNFPA și UN Women.

Grosu consideră plauzibilă știrea cu 80 de tineri trimiși de Șor în Turcia 

Președintele Parlamentului Igor Grosu
Președintele Parlamentului Igor Grosu

Președintele Parlamentului, Igor Grosu (PAS), a părut să dea crezare relatărilor unor publicații moldovene că peste 80 de bărbați tineri ar fi fost trimiși de Partidul Șor în Turcia să se antreneze pentru provocarea de dezordini în masă.

Întrebat de Radio Moldova ce părere are de aceste informații, Grosu a spus: „Da, face parte din arsenalul lor”, asigurând că „n-o să le iasă lucrul ăsta”, întrucât structurile de forță moldovene „cunosc lucrul acesta”. „O să anticipăm, avem prieteni care ne ajută și ne vor ajuta în continuare pentru a nu permite acestor bandiți (...) să scape de justiție”, a mai spus Grosu.

Fără să se pronunțe asupra veridicității știrii despre cei 80 de tineri „antrenați în Turcia”, purtătorul de cuvânt al guvernului PAS, Daniel Vodă a spus că autoritățile au cunoștință de acest „caz” și întreprind acțiuni de „documentare”.

Într-o declarație din 6 martie Partidul Șor a spus că denunță „categoric” orice acțiune violentă și a cerut să nu fie asociat cu „scenarii de destabilizare”, care ar fi „doar în interesul PAS”.

Un grup de reporteri din presa moldoveană au urmărit luni, 6 martie, la aeroportul Chișinău, pasagerii veniți cu o cursă din Turcia, cerându-le să confirme că au fost trimiși acolo de Partidul Șor, ca să se antreneze pentru dezordini. A fost publicat ceea ce pare să fie lista pasagerilor, cu numele a două persoane subliniate. Unele persoane vizate de presă s-au îmbrâncit cu reporterii.

Incidentul are loc după ce autoritățile moldovene, în urma celor din Ucraina, au vorbit despre un plan rusesc de destabilizare a R. Moldova, eventual sub paravanul unor demonstrații antiguvernamentale. Președinta Maia Sandu a numit în acest context Partidul Șor, vorbind și de persoane „cu legături la Vlad Plahotniuc”.

Conținutul de acizi grași trans din produsele alimentare va fi limitat 

Un studiu realizat în R. Moldova a relevat că produsele alimentare vândute în unitățile de comerț ambulant, fast-food și în supermarketuri conțin frecvent cantități crescute de acizi grași trans
Un studiu realizat în R. Moldova a relevat că produsele alimentare vândute în unitățile de comerț ambulant, fast-food și în supermarketuri conțin frecvent cantități crescute de acizi grași trans

Producătorii și comercianții din sectorul alimentar vor fi obligați să introducă pe piață produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans de cel mult 2g la 100g de grăsimi, normă stabilită la nivel european. Consumul frecvent de acizi grași trans poate duce la dezvoltarea unor boli cronice și a cancerului.

Guvernul a modificat în acest sens marți, 7 martie, Regulamentul sanitar privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare.

Cerințele regulamentului se vor aplica tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv celor de import.

Pentru a permite operatorilor economici din sectorul alimentar să se conformeze la noile cerințe este prevăzută o perioadă tranzitorie. Această perioadă se referă numai la produsele introduse pe piață înainte de intrarea în vigoare a regulamentului. Produsele alimentare care au un conținut mai mare de acizi grași trans nu vor mai putea fi introduse pe piață după expirarea termenului de 9 luni de la data publicării regulamentului.

Modificările au fost făcute la o zi după ce Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că a depistat, în urma mai multor controale, că aproximativ 80% din plăcintele cu brânză, de fapt, nu conțin brânză proaspătă de vaci, ci un amestec de grăsimi vegetale hidrogenate. În unele cazuri, cantitatea de acizi grași trans din aceste produse depășea peste 25 ori limita stabilită la nivel european.

În R. Moldova, măsurile privind eliminarea acizilor grași trans din produsele alimentare au fost incluse în obiectivele Programului național în domeniul alimentației și nutriției 2014-2020, care însă nu au fost realizate până în prezent.

De ce sunt periculoase grăsimile trans

Acizii grași trans (AGT) produși industrial sunt grăsimi care se formează în rezultatul unui proces tehnologic de transformare a uleiului vegetal din forma lichidă într-o structură solidă. Acestea se utilizează la scară largă în industria alimentară pentru a crește durata de valabilitate și a îmbunătăți textura alimentelor procesate.

Printre produsele care pot conține în abundență AGT se numără:

  • margarina;
  • cremele tartinabile;
  • biscuiții și alte fursecuri;
  • semipreparatele;
  • cartofii prăjiți etc.

Un studiu realizat în R. Moldova a relevat că produsele alimentare vândute în unitățile de comerț ambulant, fast-food și în supermarketuri conțin frecvent cantități crescute de AGT. În peste 60% din produsele analizate conținutul de AGT a depășit limita recomandată și legiferată recent în majoritatea țărilor europene, de 2g/100g.

Consumul de AGT determină un risc considerabil pentru bolile cardiovasculare și este asociat cu apariția obezității, a diabetului zaharat, a cancerului și a altor boli cronice. În R. Moldova, rata mortalității prin boli cardiovasculare este aproape de două ori mai mare decât media europeană, iar bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și cancerul sunt principalele cauze de deces.

În 2018, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat eliminarea completă a grăsimilor trans din producția industrială la nivel mondial până în 2023.

Svetlana Țihanovskaia, lidera opoziție din Belarus, condamnată la 15 ani închisoare

Lidera din exil a opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia (foto arhivă)
Lidera din exil a opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia (foto arhivă)

Un tribunal din Minsk a condamnat-o pe lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, la 15 ani de închisoare, sub acuzația de conspirație pentru răsturnarea guvernului, crearea și conducerea unui grup extremist, incitare la ură și subminarea securității naționale.

Țihanovskaia a fost judecată și condamnată în absență, alături de încă patru membri ai opoziției, Pavel Latușka, Maria Maroz, Vola Kavalkova și Șarei Dilevski. Toți cinci trăiesc în exil.

Au plecat după ce regimul de la Minsk a lansat o campanie de suprimare a opoziției, ca urmare a protestelor masive de stradă izbucnite în august 2020, după controversatele alegeri prezidențiale. Alexander Lukașenka a câștigat atunci un al șaselea mandat consecutiv, dar opoziția din Belarus și Occidentul consideră că scrutinul a fost fraudat, adevărata câștigătoarea fiind Țihanovskaia.

Svetlana Țihanovskaia a numit procesul de la Minsk „o farsă” și „o răzbunare” a lui Lukașenka, atrăgând atenția că nici nu a avut acces la documentele instanței.

„Așa mă „răsplătește” regimul pentru eforturile mele de a democratiza Belarus”, a scris ea pe Twitter după anunțarea verdictului.

„Dar astăzi nu mă gândesc la mine. Mă gândesc la miile de nevinovați, deținuți și care stau în închisori adevărate.”

Organizații pentru drepturile omului au criticat și ele procesul drept motivat politic și lipsit de orice bază legală.

Sentințele au fost pronunțate la numai câteva zile după ce un tribunal din Belarus a prelungit cu 18 luni pedeapsa cu închisoare a soțului lui Țihanovskaia, Șarei Țihanovski, sub acuzația că ar fi „încălcat flagrant regulamentul intern de funcționare a penitenciarului”.

Țihanovski ispășește deja o condamnare la 18 ani de închisoare, sub acuzații legate de alegerile prezidențiale din 2020. Popularul video blogger își anunțase candidatura la președinție împotriva lui Lukașenka, dar a fost eliminat din cursă și arestat înainte de vot. Soția lui i-a luat locul în fruntea opoziției și și-a lansat propria campanie.

Mii de oameni, între care și jurnaliști ai Europei Libere/Libertatea, au fost reținuți în urma protestelor provocate de victoria președintelui Lukașneka. Există rapoarte credibile că deținuții au fost torturați și maltratați.

Mai multe persoane au murit în timpul represiunii, iar mare parte a liderilor opoziției au fost forțați în exil.

Reprimarea brutală a protestelor a dus la izolarea regimului de la Minsk iar pe fondul sancțiunilor occidentale care au urmat, președintele Lukașenka s-a văzut nevoit să se bazeze și mai mult pe sprijinul Rusiei. Cu toate acestea, până acum, trupele belaruse nu au participat la invazia din Ucraina dar armata rusă a folosit masiv bazele militare din Belarus, inclusiv pentru a lansa ofensiva asupra capitalei ucrainene Kiev la începutul invaziei.

Grupul Wagner a deschis noi puncte de recrutare în cluburile sportive rusești

Centrul Wagner inaugurat în noiembrie la Sankt Petersburg, 4 noiembrie 2022
Centrul Wagner inaugurat în noiembrie la Sankt Petersburg, 4 noiembrie 2022

Compania Wagner, fondată de omul de afaceri Evgheni Prigojin, un apropiat al Kremlinului, a deschis între 2 și 4 martie cel puțin trei noi centre de recrutare bazate pe cluburi sportive rusești.

Este ceea ce afirmă raportul Institutului american pentru studiul războiului (AISW). Experții acestui institut nu exclud ca aceste acțiuni să fie menite să refacă efectivele companiei Wagner după ce aceasta a pierdut accesul la recrutarea de noi combatanți din coloniile penitenciare rusești.

AISW scrie că noile centre de recrutare ale grupării paramilitare sunt situate în complexul sportiv Dinamo din Samara, în clubul sportiv Antares din Rostov pe Don și în clădirea Federației ruse de box din Tiumen.

Potrivit reprezentanților grupului Wagner, centrele de recrutare au fost lansate până acum în sălile de antrenament folosite de opt cluburi sportive din Moscova, informează Meduza. Pe 2 martie, Prigojin a afirmat că a început să coopereze cu cluburile sportive pentru a recruta noi luptători pentru grupul Wagner.

La începutul acestei săptămâni, s-a aflat că, în sediul Grupului Wagner deschis recent la Sankt Petersburg, a fost lansat clubul patriotic de tineret „Vagnerionok”. Obiectivul său oficial este „de a insufla tinerei generații dragostea pentru Patria lor”.

Grupul Wagner este o formațiune paramilitară rusă neoficială. Mercenarii Wagner participă activ la războiul cu Ucraina, dar și la operațiuni terestre în țările din Orientul Mijlociu și Africa. Luptătorii companiei sunt acuzați de comiterea a numeroase crime de război, inclusiv de execuții extrajudiciare.

Luna trecută, fondatorul și sponsorul Wagner PMC, Evgheni Prigojin, a declarat, fără a da explicații, că firma a încetat să recruteze deținuți din coloniile penitenciare pentru a lupta în războiul din Ucraina. Olga Romanova, șefa Fundației Rusia din spatele gratiilor (Rus Sidiașciaia), a declarat că în închisorile rusești continuă să fie recrutați deținuți pentru a fi înrolați în războiul din Ucraina, dar persoanele care recrutează au declarat că reprezintă Ministerul rus al Apărării.

„Plăcinte cu brânză”, fără brânză, cu umplutură din grăsimi vegetale periculoase  

Autoritățile au efectuat o serie de controale la unitățile de producere a plăcintelor din R. Moldova și au depistat că, în calitate de umplutură, se utilizează un produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale
Autoritățile au efectuat o serie de controale la unitățile de producere a plăcintelor din R. Moldova și au depistat că, în calitate de umplutură, se utilizează un produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale

Aproximativ 80% din produse denumite „plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci, ci un amestec de grăsimi vegetale hidrogenate, anunță Agenția Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Nutriționiștii spun că grăsimile trans duc la apariția obezității, diabetului zaharat de tip 2 și „întineresc” bolile cardiovasculare, care sunt principala cauză de deces a populației R. Moldova.

Pe parcursul lunii februarie, inspectorii ANSA au efectuat o serie de controale la unitățile de producere a plăcintelor din R. Moldova și au depistat că, în calitate de umplutură, se utilizează un produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale, compus din ulei de palmier hidrogenat, ulei de soia, ulei de floarea soarelui cu adaos de lapte degresat, care, după consistență, imită brânza proaspătă de vaci.

Controlul a arătat că, în unele cazuri, conținutul de acizi grași trans în umplutură este excesiv de ridicat și anume: 51g/100g de grăsime, cantitate ce depășește de peste 25 ori limita stabilită la nivel european (2g/100g de grăsime). Cel mai înalt conținut de acizi grași trans în plăcinte constituie 23 g/100g de grăsime, care, la fel, depășește nivelul european de 2g/100g.

Potrivit nutriționistului Sergiu Munteanu, grăsimile trans sunt foarte periculoase, ducând la apariția unor maladii grave.

„Trebuie să înțelegem că sunt grăsimi artificiale. Organismul nu le poate în mod normal metaboliza, adică prelucra și absorbi. Pe termen lung, aceasta duce la creșterea proceselor inflamatorii în organism. Apare arterioscleroza – o depunere de grăsimi în interiorul vaselor, adică sângele circulă mai greu prin vase. De asemenea, duce la apariția obezității, a diabetului zaharat de tip 2, a bolilor circulatorii – principala cauză de deces a populației și a dereglărilor hormonale – infertilitate”, a precizat nutriționistul.

În urma încălcărilor depistate, inspectorii ANSA au emis prescripții de modificare a etichetei produselor, în conformitate cu legislația în vigoare. Agenții economici sunt obligați să indice lista tuturor ingredientelor produselor pe un anunț sau afiș, nu doar pe etichetă.

O lege pentru limitarea grăsimilor trans, în lucru

Conținutul de acizi grași trans în produsele alimentare ar urma în scurt timp să fie reglementat și în R. Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost consultat public și urmează să ajungă în parlament. Reglementările le vor permite inspectorilor ANSA să aplice măsurile restrictive, precum ar fi privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an, pentru agenții economici care vor continua să plaseze pe piață produse alimentare periculoase pentru sănătatea consumatorilor.

ANSA recomandă consumatorilor să citească cu atenție eticheta produselor expuse spre comercializare și să solicite de la comercianți informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate la fabricarea produselor.

Organizația Mondială a Sănătății își propune să elimine complet din uz, până în anul 2025, grăsimile vegetale hidrogenate care conțin grăsimi trans, ce pot duce la creșterea incidenței bolilor circulatorii cu 20-30% și a diabetului zaharat și, mai ales, duce la „întinerirea” acestor afecțiuni.

Potrivit studiului național privind bolile netransmisibile, șapte din 10 bărbați și cinci din 10 femei sunt supraponderali. De asemenea, aproape un sfert din populația R. Moldova (22,7%) este obeză, fără diferențe semnificative din punct de vedere statistic între sexe. Circumferința medie a taliei constituie 87,3 cm pentru femei și 93,6 cm pentru bărbați, iar Indicele Masei Corporale (IMC) mediu al populației este de 26,9 kg/m2, adică în zona supraponderabilității.

Până la sfârșitul lunii, UE ar putea decide o misiune civilă pentru R. Moldova (Welt am Sonntag)

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la Davos
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la Davos

UE este în curs de a planifica o misiunea civilă în R. Moldova, relatează ediția de duminică a cotidianului german Die Welt.

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) lucrează în prezent la un așa-numit concept de gestionare a crizelor pentru R. Moldova, care va fi finalizat luna aceasta. În concept, experții europeni dezvoltă propuneri pentru dimensiunea, profilul și mandatul misiunii planificate, care trebuie apoi aprobate în unanimitate de toate guvernele implicate.

„Există evident voința de a trimite o misiune civilă în Moldova”, a declarat pentru Welt am Sonntag un diplomat UE, apropiat discuțiilor.

Alături de Polonia, Țările Baltice, Suedia, Cehia, Portugalia, România și Danemarca, Germania este unul dintre cei mai importanți susținători ai proiectului. Diplomații se așteaptă ca noua misiune să înceapă „la începutul verii”.

În cadrul misiunii, relatează Welt am Sonntag, țările membre ar urma să trimită consilieri care să lucreze, alături de autoritățile moldovene, la întărirea justiției, poliției și serviciilor vamale, în general la „înființare a unui sector de securitate eficient.” În plus, UE dorește să trimită experți care să ajute Moldova în lupta împotriva atacurilor cibernetice și a dezinformarii.

Sunt două din domeniile vulnerabile menționate și de președinta Maia Sandu la Conferința Internațională de Securitate de la Munchen, din februarie.

Welt am Sonntag reamintește că R. Moldova a cerut Uniunii Europene, prin ministrul de externe Nicu Popescu, și sprijin pentru modernizarea apărării aeriene precum și crearea unei liste pentru sancționarea oligarhilor autohtoni, care ajută Rusia să destabilizeze R. Moldova.

Recent, într-un interviu cu Europa Liberă, ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, preciza că nu există niciun mecanism pentru impunerea de sancțiuni într-o țară care nu este membră UE, dar „între statele membre are loc acum o discuție dacă pot sau nu fi stabilite sancțiuni pentru oligarhii care ar ajuta Rusia să destabilizeze R. Moldova”.

Organizația Mondială a Sănătății cere publicarea datelor despre originea COVID-19

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost criticat în trecut pentru felul în care a gestionat abordarea Chinei față de Covid-19.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost criticat în trecut pentru felul în care a gestionat abordarea Chinei față de Covid-19.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cere guvernelor să prezinte public datele pe care le dețin despre originea virusului care a provocat boala Covid-19. Anterior, oficiali din SUA provocaseră mânia Beijingului, spunând că virusul ar putea proveni dintr-un laborator chinezesc.

„Dacă vreo țară are informații despre originile pandemiei, este esențial ca aceste informații să fie împărtășite cu OMS și comunitatea științifică internațională”, a declarat, vineri, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de The Guardian.

Anterior, directorul FBI, Christopher Wray, susținuse varianta lansată de Departamentul pentru Energie al SUA, potrivit căreia coronavirusul ar fi putut proveni dintr-un laborator chinezesc din orașul Wuhan (locul unde au apărut primele cazuri).

Șeful OMS a adăugat că organizația nu ar intenționa să „atribuie” vinovății, ci dorește să înțeleagă mai bine cum a început pandemia, „pentru a putea preveni, pregăti și răspunde la viitoarele epidemii și pandemii”.

Pe fondul tensiunilor diplomatice dintre SUA și China, Tedros Adhanom Ghebreyesus a adăugat că politizarea discuțiilor îngreunează cercetarea științifică și eforturile de a face lumea un loc mai sigur.

El a precizat că a vorbit frecvent cu liderii chinezi și că OMS continuă să le ceară acestora să investigheze și să transmită datele pe care le au despre originea virusului.

Tedros Adhanom Ghebreyesus și OMS au fost ținta a numeroase critici pentru răspunsul lipsit de fermitate la felul în care China a gestionat problema coronavirusului. Fostul președintele american, Donald Trump, spunea chiar că OMS a fost „părtinitoare” și a „favorizat China”.

Roberta Metsola (PE): Discuțiile pentru aderarea Ucrainei la UE trebuie să înceapă anul acesta

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, alături de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Parlamentul UE din Bruxelles, 9 februarie 2023
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, alături de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Parlamentul UE din Bruxelles, 9 februarie 2023

Președinta Parlamentului European a cerut ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană încă din acest an și a îndemnat aliații Kievului să extindă livrările de arme către forțele armate ucrainene, în timp ce Ucraina continuă să lupte împotriva invaziei neprovocate a Rusiei.

Roberta Metsola s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu alți oficiali ucraineni de rang înalt pe 4 martie, în timpul unei vizite în orașul Lvov din vestul țării.

„Sper ca negocierile de aderare să poată începe deja în acest an. Viitorul Ucrainei se află în Uniunea Europeană”, a declarat Metsola după întâlnirea cu Zelenski.

Ucraina a primit în iunie statutul de candidat pentru a adera la blocul cu 27 de membri, la patru luni după ce Rusia a lansat invazia sa la scară largă, o decizie considerată de Zelenski ca fiind „istorică” la momentul respectiv, deși negocierile pot dura ani de zile.

După începerea oficială a negocierilor, Comisia Europeană va trebui să evalueze dacă Kievul îndeplinește criteriile de aderare la UE în ceea ce privește buna guvernare, eradicarea corupției, libertățile democratice și statul de drept.

Procesul durează adesea mai mult de cinci ani, iar unii candidați așteaptă mult mai multă vreme. Negocierile cu Turcia și Balcanii de Vest au intrat în impas pe fondul numeroaselor obstacole.

Însă Metsola a lăudat progresele Ucrainei. „Ritmul în care guvernul face progrese în ceea ce privește candidatura la UE mă impresionează”, a declarat ea.

Metsola a cerut, de asemenea, aliaților occidentali ai Ucrainei să sporească livrările de arme pentru armata ucraineană, care luptă de luni de zile împotriva unei ofensive rusești în regiunile estice Donețk și Luhansk, și s-a pronunțat, de asemenea, în favoarea livrării de avioane de război moderne Kievului. „Statele membre ar trebui să ia serios în considerare trimiterea de avioane de luptă în Ucraina”, a declarat Metsola.

Ea a purtat, de asemenea, discuții cu Ruslan Stefanciuc, președintele parlamentului ucrainean, Verhovna Rada.

Ce cred autoritățile găgăuze despre înlocuirea „limbii moldovenești” cu „limba română” în legislație

Monumentul lui Vladimir Lenin văzut în centrul orașului Comrat, Moldova, martie 2022
Monumentul lui Vladimir Lenin văzut în centrul orașului Comrat, Moldova, martie 2022

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, consideră că deputații din partidul de guvernământ (PAS) au trișat atunci când au aprobat, în prima lectură, cu 56 de voturi, proiectul de lege prin care sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” în legislația R. Moldova.

Șeful legislativului autonomiei găgăuze a declarat Europei Libere că „în principiu, limba în care vorbește poporul moldovenesc nu ar trebui să intereseze autoritățile de la Comrat”.

„Important este ca aceste modificări să fie efectuate conform legislației, dar și mai bine – prin referendum. Să schimbi naționalitatea întregului popor este o chestiune foarte importantă. Ei [deputații] au decis să înșele întreaga populație. Cred că aceasta este, cel puțin, o lipsă de decență”, a acuzat Constantinov.

El a mai spus că, „dacă această lege va fi adoptată corect din punct de vedere juridic, atunci autoritățile de la Comrat vor fi obligate să facă modificările respective în actele oficiale”.

Proiectul de lege a fost votat, în prima lectură, cu scandal pe 2 martie. Deputații din opoziția comunistă și socialistă au anunțat că se vor adresa la Curtea Constituțională. În opinia lor, decizia de modificare a Constituției urma să fie luată cu votul a două treimi din parlamentari, și nu de majoritatea acestora.

Pe de altă parte, legislatorii Partidului Acțiune și Solidaritate susțin că nu au modificat Constituția, ci au aplicat o hotărâre a Curții Constituționale din 2013, care stabilea că Declarația de Independență a R. Moldova (în care limba de stat este numită „română”) prevalează asupra Constituției (în care e „moldoveneasca”).

Piața farmaceutică a R. Moldova a pierdut timp de un an peste 300 de medicamente

Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, a explicat că piața farmaceutică din R. Moldova este mică și neatractivă pentru actorii internaționali.
Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, a explicat că piața farmaceutică din R. Moldova este mică și neatractivă pentru actorii internaționali.

Cel mai recent audit al Curții de Conturi arată că piața farmaceutică din R. Moldova a pierdut sute de medicamente timp de un an. În rezultat, s-a redus numărul de competitori, iar pacienții au fost privați de anumite produse sau au plătit mai scump pentru altele.

Potrivit auditului, în anul 2021 în nomenclatorul de stat erau înregistrate 5.800 medicamente, cu 350 mai puține decât în 2020. Situația a fost determinată, spun auditorii, de faptul că producătorii nu au depus cereri pentru autorizarea medicamentelor, iar acest lucru a creat o discontinuitate a stocurilor pe piața R. Moldova, cu impact asupra accesului pacienților la medicamente.

Piața mică și neatractivă

Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, a explicat că piața farmaceutică din R. Moldova este mică și neatractivă pentru actorii internaționali.

„Avem o țară cu o populație de 2,6 milioane de locuitori, care consumă medicamente în valoare de 250 de milioane de euro și asta reprezintă un consum mediu de 70 de euro pe cap de locuitor. Producătorii nu sunt interesați să vină în R. Moldova din cauza dimensiunii pieței”, a spus Guțu la ședința Curții de Conturi.

Potrivit lui, R. Moldova are un sistem rigid de înregistrare a produselor farmaceutice, ceea ce, de asemenea, împiedică o serie de companii intre pe piață.

„Noi avem un mecanism foarte dur de control al prețului de producător, stabilit în 2010, care impune producătorul să înregistreze în R. Moldova media a trei cele mai mici prețuri din țări de referință. Practic, noi cerem pentru R. Moldova cel mai mic preț din Uniunea Europeană, ceea ce, în condițiile unei piețe foarte mici, cu proceduri dure de înregistrate, pentru o cantitate mică de medicamente, îngreunează stabilirea prețului de producător”, a precizat Dragoș Guțu.

Directorul agenției a promis că situația se va redresa după ce s-au făcut schimbări în legislație care permit ca medicamentele înregistrate în alte țări să fie înregistrate automat și în R. Moldova, în decurs de 10 zile calendaristice.

„Am intervenit la legea medicamentului, am modificat procedura de schimbare a prețului de producător, excluzând cel mai mic preț de producător, introducând procedura de negociere directă cu producătorii. Avem acum mai mulți producători care vor să înregistreze o mie de medicamente și, în condițiile noi, o vor putea face. Vom avea pe piață mai multe medicamente noi”, a dat asigurări directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Modificările legislative prin care a fost schimbat mecanismul de formare a prețurilor la înregistrarea medicamentelor a intrat în vigoare la începutul anului 2023.

Dacă anterior, autoritățile acceptau producătorii care ofereau cel mai mic preț, acum prețul va fi stabilit luându-se în calcul patru și mai multe țări de referință. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale va putea negocia direct cu producătorii prețurile, iar aceștia vor putea face majorări cu cel mult 15% anual, în funcție de rata inflației din anul precedent.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG