Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Cuvintele lui William Faulkner se aplică cu siguranță tărâmurilor bântuite ale Europei de Est: „Trecutul nu este nicicând mort, nici măcar nu este trecut”. Una din principalele frustrări și surse de nemulțumire publică în Europa postcomunistă este legată de receptarea pe scară largă a eșecului decomunizării. În vreme ce Europa occidentală postbelică a trecut prin defascizare, mulți din Europa de Est cred că excomuniștii au reușit să contracareze eforturile de administrare a trecutului. Stânga s-a opus continuu și ferm comparațiilor dintre experimentele totalitare, fascism și comunism. Foarte adesea, apărătorii variilor idei socialiste sugerează că proiectul revoluționar comunist s-a bazat pe raționalism și umanism, și invocă rolul comuniștilor în lupta antifascistă. Alții se tem că această comparație ar putea cumva diminua semnificația genocidară unică a Holocaustului.

Istorie, memorie și politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:02 0:00
Link direct

Problema este astfel legată de eșecul angajării într-un autentic exercițiu de imaginație morală. Cred că există și un deficit de empatie în Occident privind victimele comunismului. Declarația de la Praga din 2009, inițiată de Václav Havel, Vytautas Landsbergis și Joachim Gauck, care cerea convergența celor două memorii europene ale totalitarismului, a fost practic ignorată în Europa de Vest. Accentul ei pe rolul ideologiei în justificarea atrocităților comunismului a fost perceput ca strident. Stalinismul putea fi condamnat, dar nu și strămoșul lui, marxismul.

Adoptarea unei abordări empatice ar face mai puțin dificilă înțelegerea lucrurilor pe care Vasili Grossman le-a văzut atât de clar: comunismul (nu doar stalinismul, mă grăbesc să adaug) și fascismul (în special nazismul) întruchipează experiența răului radical. O perspectivă liberală a acestor chestiuni spinoase înseamnă a refuza stabilirea unei ierarhii absolute a ororilor. Răul a fost rău, indiferent care i-a fost simbolul grafic, svastica sau secera și ciocanul. Rădăcina acestor experimente demonice cu milioane de vieți omenești a fost cultul frenetic al ideologiei, extazul transformării absolute a naturii, societății și minții. Nu este vorba doar de reevaluarea tuturor valorilor, în termenii lui Nietzsche, ci de o restructurare totală a moralității. Binele și răul nu sunt abolite, ci falsificate (așa cum a arătat Alain Besançon, a fost filosoful creștin rus Vladimir Soloviev cel care a diagnosticat probabil primul această revoluționare a moralei).

Cu siguranță, ezitarea în a condamna comunismul în aceeași termeni neechivoci precum fascismul este legată de ereditatea umanistă a marxismului. Mulți oameni încă nu reușesc să admită că rădăcinile stalinismului ar trebui căutate în hybrisul leninist. Hybrisul lui Lenin, în schimb, nu poate fi separat de ambiția utopică de a face umanitatea fericită, cu orice preț. Atât comunismul cât și fascismul au fost fantasme politice redemptive.

Partidele politice românești nu au în general niciun interes special în probleme de istorie. Pentru majoritatea lor, în mod eronat, trecutul este o altă țară. Evident, partidele cel mai puțin interesate în revizitarea rănilor deschise sunt cele direct legate de era comunistă, mai ales social-democrații, al căror președinte onorific este fostul ideolog comunist și de două ori președinte postcomunist, Ion Iliescu. Nu a fost însă presiunea partidelor politice cea care l-a convins pe Traian Băsescu să constituie comisia prezidențială în aprilie 2006, ci mai degrabă mobilizarea societății civile. IICCMER, așa cum funcționează acum, este rezultatul fuziunii din toamna anului 2009 dintre două institute: unul care investiga crimele comunismului și unul care se ocupa de exilul românesc. Am devenit președinte al consiliului științific în martie 2010. În mai 2012, premierul Victor Ponta m-a „eliberat” din această funcție neremunerată și l-a concediat pe președintele executiv, profesorul de drept constituțional Ioan Stanomir. Aceasta a fost prima decizie dintr-o serie a uniunii social-liberale, coaliția de guvernământ care a ajuns la putere în aprilie 2012, culminând cu eșuatul puci parlamentar din iulie 2012.

Este din ce în ce mai clar că democrația lipsită de memorie rămâne profund vulnerabilă. Cetățenii ei trebuie să știe ce se poate întâmpla când libertățile sunt strivite și cum să se opună tentativelor de control total asupra societății. Precum în America Latină, cetățenii lumii postcomuniste sunt atașați de imperativul lui „Nunca mas” și doresc să știe ce s-a petrecut cu viețile lor în timpul perioadelor de opresiune. Pentru cei din exterior, insistența pe memorie, vinovăție și pedeapsă poate suna excesiv și chiar plictisitor. Pentru cei din interior însă, cei implicați direct, reprezintă o perseverență vitală, atât moral cât și politic.

A trecut mult timp de când idealurile comuniste și-au pierdut forța galvanizatoare. Și totuși, promisiunile colectiviste și egalitare comuniste au renăscut în tentativa de a genera noi fantasme ale salvării, sinteze hibrid ale unor viziuni radicale de extrema stângă și dreaptă. Frustrările și indispoziția sunt năvalnice, iar demagogii politici sunt gata să le exploateze în interese cinice. Unele astfel de personaje sunt adesea indivizi excentrici, altele au fost active în vechile regimuri.

Mituri politice, vechi și noi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:44 0:00
Link direct

În Ungaria, scriitorul populist de extrema dreaptă István Csurka (1934-2012) s-a aliniat cu alți ultranaționaliști în numele apărării comunității etnice împotriva oricărei forme de „poluare”. Fantasmele interbelice de puritate rasială au renăscut în cele mai multe din aceste țări. Foști propagandiști ai defunctelor dictaturi au reapărut la suprafață ca apostoli anti-occidentali și anti-liberali. Cea mai stridentă încarnare a acestui populism radical este partidul de extrema dreaptă din Ungaria „Jobbik” (Mișcarea pentru o Ungarie mai Bună): ultra-naționalist, antisemit, anti-UE, anti-occidental, proclamă o viziune militaristă musculoasă, machistă, asupra istoriei, politicii și moralității naționale.

Două alte cazuri ale acestei istorii sunt grăitoare: Corneliu Vadim Tudor, în România, și Jerzy Urban, în Polonia. Versificator prolific, primul a fost unul din principalii sicofanți ai curții lui Ceaușescu, proslăvindu-i nerușinat pe dictator și soția acestuia. Imediat după prăbușirea vechiului regim, Vadim Tudor a înființat un partid politic care a combinat nostalgia comună pentru Ceaușescu și dictatorul pro-nazist Ion Antonescu. În anul 2000, a ajuns până în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, luptând pentru fotoliu cu fostul aparatcic comunist și primul președinte post-Ceaușescu, Ion Iliescu. Vadim a pierdut atunci, dar partidul i-a dispărut de pe scena politică abia în 2009. Urban a fost purtător de cuvânt pentru junta generalului Wojciech Jaruzelski la începutul anilor 1980. De un cinism infinit, acesta a simbolizat degenerarea elitei comuniste în Polonia. După 1989, a rămas activ în mass-media, conducând o revistă care îi defăima pe foștii disidenți, Papa Ioan Paul al II-lea și tradiția Solidarității.

O comunitate democratică în care individul este tratat decent și în care drepturile omului sunt luate în serios nu poate fi construită pe amnezie, mistificare, impostură și minciuni sfruntate. Chestiunea crucială în Rusia contemporană, spre exemplu, rămâne gestionarea moștenirilor staliniste, cum și de ce anume continuă să bântuie fantomele Generalissimului memoriile colective și imaginația publică. „Democrația dirijată” a lui Putin, în fapt un autoritarism lent cu o constelație eclectică și îndoielnică de pretexte ideologice (statism, eurasianism, naționalism), își are rădăcinile exact într-o negare perpetuă.

Format în cultura ezoterică a KGB, „Țarul Vladimir” rămâne profund atașat de posedatul fondator al poliției secrete bolșevice (Ceka), Felix Dzerjinski, un aristocrat polonez care a decis să-și abandoneze visul timpuriu de a deveni preot și a luat calea fanatismului leninist. Există eforturi de a inculca un sentiment de admirație pentru Iuri Andropov, el însuși un leninist inflexibil, care, ca șef al KGB în anii 1970 și 1980 a supervizat persecutarea disidenților sovietici și neutralizarea oricărei forme de opoziție. De înțeles atunci, regimul Putin găsește în asemenea figuri repugnante exemple de dedicare civică ș idealism politic. În același timp, cercetători și jurnaliști independenți care doresc să salveze memoria rămân izolați ș par să se fi angajat în acțiuni donchișotești de relevare a adevărului. Ar trebui să ne gândim la activiștii hărțuiți ai societății „Memorial” care refuză să susțină mitologiile oficiale.

Refuzul angajării pe calea unei administrări autentice a trecutului este în mod particular izbitor în Rusia lui Putin. După tentativele neconcludente sub regimul Boris Elțin de a organiza un proces al Partidului Comunist, lucrurile s-au mișcat într-o direcție diferită: mitologiile epocii sovietice au fost restaurate și acei care continuă să insiste asupra atrocităților trecutului au fost din ce în ce mai marginalizați. Nu mai surprinde prin urmare pe nimeni că Viaceslav Nikonov, comentator politic având strânse legături cu administrația Putin dar și nepotul fostului ministru de Externe al lui Stalin, Viaceslav Molotov, o spune fără perdea: „Oamenii nu sunt interesați de trecut. Orice încercare de a scormoni în acest trecut produce doar iritare”. Rămâne de văzut cine sunt cei care repudiază această administrare a trecutului și care sunt motivațiile lor. Cum poate cineva explica faptul că la aproape un sfert de veac de la prăbușirea URSS, nu a existat nicio urmă de căință oficială pentru milioanele de victime inocente ale criminalului regim sovietic? În tot acest timp, Viaceslav Nikonov a sărbătorit și anul acesta a șaptezeci și una aniversare a victoriei în ceea ce Rusia numește Marele Război Patriotic, arborând portretul bunicului său Molotov: „Fiecare nepot duce un portret al bunicului său de Ziua Victoriei. Mai ales pentru că aportul său la victorie este evident și-l iubesc”...

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG