Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Despre Revoluția Maghiară din octombrie-noiembrie 1956 putem spune, precum Hegel despre Revoluția Franceză, că a fost un superb răsărit de soare. Imre Nagy a ajuns la conducerea Ungariei ca urmare a unei revoluții populare și democratice. Scopurile acestei mișcări sociale de masă au fost înainte de orice emanciparea de sub jugul colonial sovietic și redobândirea autonomiei de către societatea maghiară, recucerirea suveranității poporului (o teză dezvoltată în scrierile lor de către Ágnes Heller și Ferenc Fehér, exponenți, în anii '70, ai Școlii de marxism critic de la Budapesta). A fost o revoltă a intelectualilor și studenților. Și, cum spunea Raymond Aron, ceea ce a făcut Nagy a fost să reabiliteze adevărul ca esență a libertății umane.

Adevăr și libertate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

Putea să meargă în altă direcție, pactizând cu forțele staliniste. Se bucura de un imens prestigiu, era premierul legal al țării (după 25 octombrie). În schimb, cu eroic curaj, a mers înainte, pe drumul democrației și independenței. Nu ca Nicolae Ceaușescu, pentru care îndepărtarea de Moscova era șansa construirii unui neo-feudalism tribalist și șovin. A crezut în promisiunile unor camarazi de partid precum János Kádár, el însuși fostă victimă a terorii staliniste, și a plătit scump pentru această naivitate. Și-a apărat ideile cu noblețe și generozitate. Când s-a pus problema să-și recunoască „erorile”, după ce a fost obligat să trăiască cu domiciliu forțat la Snagov, în România, Nagy a refuzat să cedeze.

În pofida presiunilor făcute asupra lui de KGB și de oamenii sovieticilor din România (Dej, Bodnăraș, Borilă, Valter Roman, Aurel Mălnăşan, Iosif Ardeleanu), Nagy s-a menținut pe poziția că Revoluția Maghiară a fost justificată politic, social și moral. A respins cu indignare acuzațiile proferate de neo-staliniști și a înțeles că însuși Hrușciov, oricât a încercat să pozeze în reformator, nu putea să rupă complet cu sistemul căruia îi datora totul.

Meritul lui Nagy este că a permis resurecția societății civile, după atâtea înjosiri și umiliri. A fost un politician dintr-o specie aparte: a celor care resping machiavelismul și bizantinismul. A avut principii și a fost ucis pentru că nu a vrut să le terfelească. Conform analizei lui Paul Lendvai, asasinatul cu pojghița judiciară din 1958 a fost de fapt ordonat de János Kádár, quisling-ul maghiar, care nu putea suporta ideea unui Nagy în viață, chiar dacă după gratii. Când rostim judecăți categorice pe tema trecutului, când spunem că toți marxiștii au fost responsabili pentru ororile comuniste, ar merita să ne gândim și la acest om. Nagy a fost spânzurat la Budapesta pe 16 iunie 1958 pentru că a crezut în ideea că libertatea tuturor este o farsă în absența libertății fiecărui om în parte. Marea sa lecție este că niciun scop, chiar și unul sacralizat în religiile seculare, nu justifică utilizarea mijloacelor abjecte, violente, barbare, criminale. O lecție pe care Gheorghiu-Dej nu avea cum să o priceapă. Primul secretar al CC al PMR citea cu atenție notele informative privitoare la discuțiile purtate cu Nagy la Snagov de către emisarii PMR, adică ai KGB. Într-o ședință de Birou Politic, Dej spunea că mai întâi trebuie interogat Nagy, după care va fi spânzurat de limbă. Când Nagy afirma disperat „Arestați-mă și spânzurați-mă”, Dej nota cinic și vindicativ: „Știi ce te așteaptă”.

Populismul infatuat, iresponsabil și autarhic funcționează. Cu cât mai ridicol este profetul demagog, cu atât mai mult succes are în a-și amăgi adepții. Xenofobia se travestește în elitofobie. Blamarea elitelor devine trambulină pentru o popularitate instantă.

Lecții după Brexit: Amenințarea populistă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

De la Benito Mussolini și Juan Domingo Perón la Hugo Chávez, Marine Le Pen și Donald Trump, impostorii populiști au exploatat temerile, incertitudinile, nevrozele populare. Numai că niciuna din aceste anxietăți nu a dispărut în regimurile populiste. Din contră, ele s-au accentuat. Populismul este un chiliasm secular, el promite salvarea aici și acum. În acest sens, populismul carismatic de tip Donald Trump este o formă de fundamentalism. Se complace în fantasme ieftine și transformă cetățenii în subiecți ai unor manipulări abjecte. Populismul nu se ferește de minciuni sfruntate. Din contră, disprețuiește adevărul și cultivă iluziile.

Populismul își are originile în mitul bunului sălbatic, exaltă un popor necorupt și idealizat, după care demonizează „plutocrații lipsiți de suflet" și „cosmopoliții dezrădăcinați". În Ungaria, populiștii detestă Budapesta („Iudapesta"), în Statele Unite disprețuiesc New York-ul, Coasta de Est, etc. Matricea paleo-simbolică a populismului este o utopie purificatoare...

Propun să recitim cuvintele lui Umberto Eco: „Ur-fascismul nu poate fi decât în favoarea unui elitism popular. Fiecare cetățean aparține celui mai bun popor din lume, membrii de partid sau partidul însuși reprezintă cei mai buni dintre cetățeni, fiecare cetățean poate (sau ar trebui) să devină membru al partidului. Dar nu pot exista patricieni fără plebei. De fapt, Liderul, știind că puterea sa nu i-a fost delegată în mod democratic ci a fost cucerită prin forță, știe de asemenea că forța lui se bazează pe slăbiciunea maselor; sunt atât de neputincioși încât au nevoie și merită un lider".

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG