Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

A trecut mult timp de când idealurile comuniste și-au pierdut forța galvanizatoare. Și totuși, promisiunile colectiviste și egalitare comuniste au renăscut în tentativa de a genera noi fantasme ale salvării, sinteze hibrid ale unor viziuni radicale de extrema stângă și dreaptă. Frustrările și indispoziția sunt năvalnice, iar demagogii politici sunt gata să le exploateze în interese cinice. Unele astfel de personaje sunt adesea indivizi excentrici, altele au fost active în vechile regimuri.

Mituri politice, vechi și noi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:44 0:00
Link direct

În Ungaria, scriitorul populist de extrema dreaptă István Csurka (1934-2012) s-a aliniat cu alți ultranaționaliști în numele apărării comunității etnice împotriva oricărei forme de „poluare”. Fantasmele interbelice de puritate rasială au renăscut în cele mai multe din aceste țări. Foști propagandiști ai defunctelor dictaturi au reapărut la suprafață ca apostoli anti-occidentali și anti-liberali. Cea mai stridentă încarnare a acestui populism radical este partidul de extrema dreaptă din Ungaria „Jobbik” (Mișcarea pentru o Ungarie mai Bună): ultra-naționalist, antisemit, anti-UE, anti-occidental, proclamă o viziune militaristă musculoasă, machistă, asupra istoriei, politicii și moralității naționale.

Două alte cazuri ale acestei istorii sunt grăitoare: Corneliu Vadim Tudor, în România, și Jerzy Urban, în Polonia. Versificator prolific, primul a fost unul din principalii sicofanți ai curții lui Ceaușescu, proslăvindu-i nerușinat pe dictator și soția acestuia. Imediat după prăbușirea vechiului regim, Vadim Tudor a înființat un partid politic care a combinat nostalgia comună pentru Ceaușescu și dictatorul pro-nazist Ion Antonescu. În anul 2000, a ajuns până în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, luptând pentru fotoliu cu fostul aparatcic comunist și primul președinte post-Ceaușescu, Ion Iliescu. Vadim a pierdut atunci, dar partidul i-a dispărut de pe scena politică abia în 2009. Urban a fost purtător de cuvânt pentru junta generalului Wojciech Jaruzelski la începutul anilor 1980. De un cinism infinit, acesta a simbolizat degenerarea elitei comuniste în Polonia. După 1989, a rămas activ în mass-media, conducând o revistă care îi defăima pe foștii disidenți, Papa Ioan Paul al II-lea și tradiția Solidarității.

O comunitate democratică în care individul este tratat decent și în care drepturile omului sunt luate în serios nu poate fi construită pe amnezie, mistificare, impostură și minciuni sfruntate. Chestiunea crucială în Rusia contemporană, spre exemplu, rămâne gestionarea moștenirilor staliniste, cum și de ce anume continuă să bântuie fantomele Generalissimului memoriile colective și imaginația publică. „Democrația dirijată” a lui Putin, în fapt un autoritarism lent cu o constelație eclectică și îndoielnică de pretexte ideologice (statism, eurasianism, naționalism), își are rădăcinile exact într-o negare perpetuă.

Format în cultura ezoterică a KGB, „Țarul Vladimir” rămâne profund atașat de posedatul fondator al poliției secrete bolșevice (Ceka), Felix Dzerjinski, un aristocrat polonez care a decis să-și abandoneze visul timpuriu de a deveni preot și a luat calea fanatismului leninist. Există eforturi de a inculca un sentiment de admirație pentru Iuri Andropov, el însuși un leninist inflexibil, care, ca șef al KGB în anii 1970 și 1980 a supervizat persecutarea disidenților sovietici și neutralizarea oricărei forme de opoziție. De înțeles atunci, regimul Putin găsește în asemenea figuri repugnante exemple de dedicare civică ș idealism politic. În același timp, cercetători și jurnaliști independenți care doresc să salveze memoria rămân izolați ș par să se fi angajat în acțiuni donchișotești de relevare a adevărului. Ar trebui să ne gândim la activiștii hărțuiți ai societății „Memorial” care refuză să susțină mitologiile oficiale.

Refuzul angajării pe calea unei administrări autentice a trecutului este în mod particular izbitor în Rusia lui Putin. După tentativele neconcludente sub regimul Boris Elțin de a organiza un proces al Partidului Comunist, lucrurile s-au mișcat într-o direcție diferită: mitologiile epocii sovietice au fost restaurate și acei care continuă să insiste asupra atrocităților trecutului au fost din ce în ce mai marginalizați. Nu mai surprinde prin urmare pe nimeni că Viaceslav Nikonov, comentator politic având strânse legături cu administrația Putin dar și nepotul fostului ministru de Externe al lui Stalin, Viaceslav Molotov, o spune fără perdea: „Oamenii nu sunt interesați de trecut. Orice încercare de a scormoni în acest trecut produce doar iritare”. Rămâne de văzut cine sunt cei care repudiază această administrare a trecutului și care sunt motivațiile lor. Cum poate cineva explica faptul că la aproape un sfert de veac de la prăbușirea URSS, nu a existat nicio urmă de căință oficială pentru milioanele de victime inocente ale criminalului regim sovietic? În tot acest timp, Viaceslav Nikonov a sărbătorit și anul acesta a șaptezeci și una aniversare a victoriei în ceea ce Rusia numește Marele Război Patriotic, arborând portretul bunicului său Molotov: „Fiecare nepot duce un portret al bunicului său de Ziua Victoriei. Mai ales pentru că aportul său la victorie este evident și-l iubesc”...

Mulți dintre noi au crezut că societatea civilă era într-adevăr alternativa la regimurile ideocratice leniniste. În special în paginile New York Review of Books, Timothy Garton Ash a devenit cea mai articulată voce a „școlii societății civile”. Realitatea mișcărilor independente de la bază (grassroots) era incontestabilă, însă problema care se punea era până unde pot genera aceste grupuri o rezistență populară autentică la despotismele comuniste.

Societatea civilă între realitate și reverie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:33 0:00
Link direct

Cu ocazia celei de-a douăzecea aniversări a revoluțiilor, politologul Stephen Kotkin a publicat o carte provocatoare în care obiecta la această interpretare și argumenta că, de fapt, societatea civilă a devenit o realitate sociologică genuină doar în Polonia (istoricul Jan T. Gross a contribuit cu un capitol despre saga Solidarității), în vreme ce în țări precum Cehoslovacia, Ungaria, RDG, fără a mai vorbi de România și Bulgaria, regulile jocului erau dictate de nomenclatură, pe care el a numit-o societatea necivilă/uncivil society (vezi Stephen Kotkin, Societatea necivilă. Anul 1989: implozia structurilor comuniste, cu o contribuție a lui Jan T. Gross, Curtea Veche, 2010, colecția „Constelații”). Și mai simplu spus, argumentul lui Kotkin era acela că nu un val revoluționar de la bază a dus la prăbușire, ci, mai degrabă, ceea ce putem percepe ca sinuciderea societății necivile (elita conducătoare comunistă). Putem obiecta la acest mod de a privi lucrurile spunând că fără erodarea sentimentului de predestinare istorică, catalizată de accentul pus de societatea civilă pe valoarea trăirii întru adevăr, motivația „suicidului” ar rămâne complet misterioasă. Societatea civilă nu a însemnat doar redescoperirea autonomiei umane, ci și căutarea unei politici originate în moralitate. Acesta a fost sensul pe care l-a dat George Konrad antipoliticii ca experiență politică post-machiavelică și post-marxistă. La care se adaugă impactul formidabil al reformelor lui Gorbaciov și abandonarea de către sovietici a celebrei doctrine Brejnev de suveranitate limitată.

Fără îndoială, Kotkin are argumente atunci când deplânge înclinația către reverii politice printre experții care au apărat nașterea societății civile ca paradigmă interpretativă crucială în lectura revoluțiilor din 1989 (inclusiv subsemnatul). Cu toate acestea, și în pofida rezervelor parțial justificate ale lui Kotkin, societatea civilă nu a fost doar un miraj conceptual. Carta 77 și Opoziția Democratică din Ungaria au existat iar birocrațiile locale au fost obsedate de înăbușirea lor. Același lucru poate fi spus despre pacifismul neoficial și mișcările ecologiste din fosta RDG. Un nou concept al libertății și o nouă viziune asupra politicii s-au născut în limitele acestor asediate comunități disidente. Că le numim „societate civilă” sau oricum altfel, este până la urmă mai puțin relevant. Ceea ce contează este moștenirea lor privind refuzul înregimentării și dublul limbaj, afirmarea libertăților pozitive și negative în aceste experiențe eliberatoare (Vezi Tomas Kavaliauskas, Transformations in Central Europe between 1099 and 2012: Geopolitical, Cultural, and Socioeconomic Shifts, Lanhan, MD: Lexington Books, 2012; Pentru interpretări asupra supraviețuirii regimurilor autoritare după șocul 1989, vezi Martin Dimitrov, ed., Why Communism Did Not Collapse: Understanding Authoritarian Regime Resilience in Asia and Europe, New York: Cambridge University Press, 2013).

Pentru a înțelege diversitatea tranzițiilor postcomuniste trebuie să analizăm natura acestor moșteniri. Partidele comuniste au pierdut puterea în acele tumultoase evenimente, dar foști membri ai elitei conducătoare comuniste au continuat să joace roluri importante. Să luăm doar trei exemple: Ion Iliescu în România, Aleksander Kwaśniewski în Polonia și Boris Elțin în Rusia. Toți trei fuseseră membri ai nomenclaturii. Toți trei au pretins, mai mult sau mai puțin credibil, că au devenit democrați autentici. În vreme ce în cazul lui Kwaśniewski pretenția poate fi până la un punct acreditată, Iliescu a fost mai degrabă un comunist reșapat care a continuat să deteste piața liberă și pluralismul. I-au trebuit șase ani (1990-1996) să se acomodeze cu provocările pluralismului autentic. În fapt, chiar și acum, la venerabila vârstă de 86 de ani, Iliescu rămâne credincios multor iluzii din perioada juneții sale politice, când servise ca ideolog de vârf al dictaturii ceaușiste. Cât despre Elțin, acesta a fost mai degrabă un politician radical care a reușit să spargă carcasa instituțională a ordinii leniniste, dar a eșuat în a crea o comunitate democratică robustă. Ascensiunea putinismului stă mărturie eșecului revoluției lui Elțin (vezi și excelenta lucrare a lui Leon Aron, Yeltsin: A Revolutionary Life, New York: St Martin's, 2000).

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG