Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Filosoful german Walter Benjamin scria că numai datorită celor fără de speranță ne este dată speranța. Acesta a fost spiritul care a inspirat elanul formidabil al anului 1989: suntem puri și transparenți, nu suntem sclavii vreunei ideologii. Nimic mistic, nimic primordialist, nimic tribalist ori bigot în aceste cuvinte, ba chiar dimpotrivă. Admirator al Hannei Arendt fiind, nu pot să nu-mi amintesc finalul Originilor totalitarismului, o reluare de fapt a ideii Sfântului Augustin: Cu fiecare ființă umană care vine pe lume, se mai naște odată ideea, pasiunea, șansa libertății.

Dictaturile comuniste nu au fost legende, iele, năluci, ci sisteme întemeiate pe planuri genocidare, pe resentiment social, pe diabolizarea grupurilor umane desemnate drept „inamic obiectiv”. Au încercat să obțină controlul total asupra minților și trupurilor umane. Din păcate, nu doar neo-gauchiștii români, dar și modelele, inspiratorii lor intelectuali din Occident par imuni la documentația irefutabilă privind crimele comuniste. Mai apar și dublele standarde, reacțiile panicate ale unor „inspectori ai corectitudinii istorice”, nostalgiile socialiste gen Lionel Jospin, mai este vorba și de frontul internațional anti-globalizare care cuprinde tot felul de maniaci ai anti-„imperialismului”, fundamentaliști religioși, antisemiți deliranți, etc.

A condamna comunismul presupune un veritabil travail de deuil, o asumare/explicare/identificare a complicităților din trecut, dar mai ales o demontare sistematică a relației dintre ideologie și teroare. Or, gândesc eu, aici este sursa rezistenţelor la o asemenea condamnare morală: sunt prea multe schelete în dulap, prea mulți politicieni de vârf din Vest au fost marxiști, maoiști, marcusieni, troțkiști, guevariști în 1968 pentru a fi fericiți că se ajunge la o asemenea indispensabilă dezbatere. Cunosc intelectuali occidentali care consideră că tonul lui Aleksandr Iakovlev din cartea sa A Century of Violence in Soviet Russia, apărută la Yale University Press în urmă cu câțiva ani, este prea strident, prea acuzator.

Conștiința europeană trebuie să proceseze (în engleză aș spune to work through) ororile petrecute pe ceea ce istoricul Mark Mazower numește the dark continent. Declarația de condamnare simultană a gemenilor totalitari a fost concepută în cadrul unei conferințe la Praga în 2008. Inițiatorii au fost Václav Havel, Vytautas Landsbergis și Joachim Gauck. Eu însumi am început și am militat pentru strângerea de semnături, mai ales din România și Moldova, în toamna anului 2008. Întreaga mea experiență în acești ultimi 25 de ani m-a învățat că asemenea inițiative from below pot urni munții nepăsării și inerției.

„Acest craniu nu va mai surâde”, sună o replică din Hamlet. Stafia comunismului va mai bântui, ne-o spune și Leszek Kołakowski în prefața ediției definitive din capodopera sa Principalele curente ale marxismului, dar bolșevismul mi se pare de-a pururi și definitiv compromis. În locul acelor lendemains qui chantent celebrate de Aragon, Maiakovski, Éluard, Ritsos, Hikmet, Neruda și alți poeți „progresiști”, milioane de oameni au fost forțate să trăiască în colonii penitenciare. S-a recurs la utilizarea aparatelor statale pentru a organiza, cu un monstruos sânge rece, omoruri în masă împotriva celor considerați drept „dușmani ai poporului”. Planificarea economică, economia de comandă în genere, s-au dovedit eșecuri absolute. Ceea ce s-a dorit a fi „utopia la putere” (spre a relua titlul unei cărți esențiale de Mihail Heller și Aleksandr Nekrici) s-a dovedit a fi imperiul minciunii, al fricii, al delațiunii și ne-rușinării etice. Ne vom întâlni cu noi utopii („socialismul bolivarian” ori cel de tip nepalez, ori cine știe ce altă excentrică formulă), dar ideocrația de tip leninist-stalinist a fost mortal lovită în perioada 1989-1991. A dispărut orice izvor real de auto-încredere, s-a evaporat credința acestor indivizi că au de partea lor die Weltgeschichte (Istoria Universală). Aș încheia cu acest citat din Leszek Kołakowski, gânditorul pe care îl admir atât de mult tocmai pentru curajul său moral și pentru refuzul de a îngenunchea în fața colectivismelor de orice culoare: „S-ar putea să ni se pară teribil faptul că societățile occidentale sunt bazate pe aviditate ca motivație principală, dar acest lucru rămâne preferabil iubirii obligatorii, pentru că aceasta nu poate sfârși decât într-o societate formată din deținuți și din gardieni”.

Promisiunea universalistă a comunismului a alimentat timp de decenii fascinaţia pentru utopia socială, deci pentru soteriologia marxismului, asadar pentru viziunea si trăirea revoluţiei ca mântuire definitivă. Secolul scurt despre care a scris istoricul britanic Eric Hobsbawm, care s-a încheiat odată cu tumultul revoluţionar din 1989 si cu colapsul URSS în decembrie 1991, este o lungă istorie a deraierilor celor în permanentă căutare a comunităţii perfecte, a paradisului terestru. Intr-o conferință rostită la BBC în 1947, Arthur Koestler afirma: „Nu ştiu dacă exista ceea ce filosofii numesc absoluturi etice, dar sunt convins că trebuie să acţionăm ca şi cum ele ar exista. Etica trebuie eliberată din lanţurile utilitarismului. Trebuie să judecăm din nou cuvintele şi faptele pe baza valorilor imediate pe care le implică şi nu din prisma unor depărtate şi nebuloase idealuri. Scările mâncate de carii nu duc în paradis”.

Marxismul ca mistificare soteriologică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Aflându-se la Londra în iulie 1944, unde a devenit unul dintre apropiaţii intelectuali ai generalului De Gaulle, Raymond Aron scrie un text care discută problema religiilor seculare, rolul ideologiilor care promit salvarea fiinţei umane, nu într-o împărăţie de dincolo, într-o situaţie imaginară, într-o lume sacră plasată dincolo de aceasta ci aici şi acum, prin acţiune istorică, prin inserţie în condiţia istorică propriu zisă. Aron analizează rolul filosofiilor care promit salvarea fiinţei umane în condiţii de profundă descumpănire psihologică, al acestor ideologii pseudo-izbavitoare, al soteriologiilor revoluţionare în geneză si dinamica mişcărilor sau regimurilor totalitare. Mai târziu, în „Memoriile” sale, publicate în 1990, Aron a condamnat fara echivoc ambele sisteme totalitare, la fel de culpabile: „Urăsc comunismul la fel de mult cum detest nazismul. Argumentul pe care l-am folosit cândva spre a distinge mesianismul de clasă al primului de cel de rasă al celui de-al doilea, nu mă mai servește. Universalismul aparent al comunismului a devenit, în ultimă instanță, o mistificare.”

Pornind de la Raymond Aron, teza pe care o susţin în articolul de faţă este că secolul XX nu a fost secolul conflictului între fascism şi comunism, deşi încleștarea cea mai teribilă a acestui veac si a celui de al Doilea Război Mondial a fost, desigur, aceea între Armata Roşie şi Wehrmacht. Noi trebuie să privim însă dincolo de o asemenea evaluare. Nu trebuie să uităm că au existat momente de suprapunere, colaborare, complicitate chiar, între cele două tiranii totalitare; nu mă refer doar la perioada dintre 1939 şi 1941.

Consider aşadar că adevăratul conflict al secolului XX a fost cel dintre democraţiile liberale şi rivalii lor totalitari. Cele două totalitarisme, pe fondul experienţei lor istorice simultane, s-au situat într-o intimitate negativă în contextul european de război şi revoluţie. Ele au reprezentat un atac atroce împotriva şi o alternativa cumplită la modernitatea liberală.

Dureroasele lecții ale secolului douăzeci sunt vitale atât timp cât trăim într-o lume în care nu numai că fantasmele post-comuniste continuă să revină, dar una în care iluziile post-fasciste exclusiviste (și consecințele lor practice) nu sunt total apuse. Războiul dintre liberalism și oponenții săi revoluționari (cu nostalgia lor cu tot) nu s-a sfârșit, și nu ar trebui privite drept imposibile noi varietăți de politică utopică extremă.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG