Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Niciun stat legitim, nicio democrație funcțională și credibilă nu poate exista dacă fărădelegea trecutului rămâne ignorată sau sistematic banalizată. Prevalându-se de diferite raționalizări, rușii au evitat administrarea teribilului trecut. Rezultatul acestei situații deprimante este că moralitatea Rusiei pare marcată de cinism și dispreț masiv față de valorile prețuite de disidenți: civilitate, demnitate, memorie. Statul rus nu vede motive pentru a cultiva etosul antitotalitar. Biserica Ortodoxă, cu a sa istorie proprie a martirajului, dar și a complicității, încearcă să anexeze memoria victimelor imaginii recondiționate despre sine de rezistență totală la comunism.

În memoria marelui istoric Fritz Stern (1926-2016)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:53 0:00
Link direct

Asumarea trecutului a rămas o chestiune spinoasă nu doar acolo, ci în întreaga lume post-leninistă. Anumite țări au făcut progrese enorme, altele sunt codașe. Este un fapt istoric că abordarea post-comunistă poloneză cel mai des utilizată a eșuat în a onora momentele eroice din trecut, inclusiv insurecția din Varșovia din 1944. Un muzeu dedicat acestei revolte eroice a fost deschis în capitala polonă abia în 2004, cu ocazia celei de-a șaizecea aniversări a acelui eveniment.

Lustrația a fost mărul discordiei în toate aceste țări. În martie 1990, un document esențial a văzut lumina zilei la Timișoara, orașul revoluției române din decembrie 1989. Redactată de tineri activiști ai societății civile, scriitori, artiști, filosofi, a fost o proclamație în favoarea democrației liberale și un strigăt în direcția decomunizării. Cerea foștilor demnitari comuniști să nu ocupe funcții publice pentru o perioadă de cinci ani. I-a luat însă țării mai mult de 15 ani pentru a relua această discuție despre trecutul comunist. România a condamnat simbolic dictatura comunistă ca ilegitimă și criminală în decembrie 2006, dar Legea lustrației trecută prin Parlament a fost întoarsă de Curtea Constituțională doi ani mai târziu. În fapt, abia în 2013 doi foști torționari de Securitate au intrat în atenția organelor penale de cercetare (vezi și articolul lui Andrew Higgins, „In Trial, Romania Warily Revisits a Brutal Past,” New York Times, September 30, 2013, pp. A1 and A6). De înțeles atunci de ce, pentru mulți oameni, acest fapt însemna prea puțin și prea târziu.

Recurentele atracții comuniste reprezintă un subiect dificil. În pofida faptului că foarte mulți au simțit pe propria piele mizeria utopiei, în anumite țări (în special în fostul spațiu sovietic) există un sentiment de disperare și o stare frustrantă de lucruri care toate laolaltă oferă muniție bigoților neo-comuniști. Dezamăgirea legată de noua ordine socială și politică se traduce în nostalgie pentru vremurile în care exista aparența stabilității (vezi și cartea Ancăi Mihaela Pușca, Revolution, Democratic Transition, and Disillusionment: The Case of Romania, Manchester and New York: Manchester University Press, 2009). Democrația este criticată ca fiind haos, clasa politică este adesea percepută ca lacomă, depersonalizată, înstrăinată de proprii-i cetățeni.

Evident, asemenea lamentări pot fi auzite și în Occident, dar în lumea postcomunistă ele tind să ia prim-planul. În Ungaria, de pildă, ascensiunea Jobbik exprimă în mod concret această convingere că democrația este o construcție fragilă privată de rădăcini naționale autentice. Asistăm astfel la urcușul politic al unor mișcări și partide antidemocratice a căror ostilitate la adresa valorilor liberale este din ce în ce mai asurzitoare. Eu unul am anticipat acest curent în epilogul cărții mele Reinventarea politicului. Înțeleg prin etnocrație un proiect politic menit să accentueze omogenitatea etnică, rădăcinile și comunitatea (Gemeinschaft), în dezacord profund cu o înțelegere civică a națiunii.

Nu sunt deloc sigur că spre sfârșitul anilor 1970 bolșevismul mai era un proiect mesianic magnetizant. În fapt, era mai degrabă o dogmă ridiculizată și găunoasă. Visul originar al revoluției mondiale fusese abandonat în favoarea unui expansionism imperial tradițional. Și totuși, pentru mai multe decenii, comunismul a jucat rolul unei religii seculare, propunând principalele puncte de referință, busola morală, pentru mai multe generații. Amoralismul său a fost învestmântat în declarații retorice de egalitate și fraternitate. A fost un fals, dar un fals captivant.

Acest ciment cvasi-etic este acum regretat de mulți care preferă să-și amintească victoria împotriva Germaniei naziste mai degrabă decât ororile Gulagului. Comparat cu experiențele justiției politice din Europa Est-Centrală, Rusia și-a ocolit practic recuperarea morală. Motivele pentru acest eșec sunt cu siguranță legate de anemica voință politică. Putin și-a mărturisit admirația pentru Aleksandr Soljenițîn, dar manualele de istorie publicate cu binecuvântarea sa au fost tentative grosolane de a scuza teroarea de masă din anii 1930.

* Traducere din limba engleză de Marius Stan

În memoria lui Vaclav Havel, Ralf Dahrendorf și Leszek Kołakowski, mari spirite care au prevăzut multe din cele ce aveau să vină.

Scriind în 1992, gânditorul polonez Leszek Kołakowski (adesea numit filosoful Solidarității) considera peisajul postcomunist ca fiind unul marcat de durabile moșteniri leniniste. A numit aceste reziduuri „ruine mișcătoare”, referindu-se la avatarurile vechilor elite și persistența relicvelor ideologice și culturale ale vechiului regim. Din punct de vedere instituțional, arăta Kołakowski, comunismul a murit. Moral însă, patologiile sale continuă să bântuie lumea postcomunistă. Cu înțelepciune și clarviziune, Kołakowski a avertizat împotriva unui triumfalism nesăbuit și a diagnosticat noile pericole: „Euforia este mereu scurtă, indiferent de ce o cauzează. Euforia ‚postcomunistă’ s-a terminat și premonițiile unor pericole iminente se adună. Monstrul moare în felul său monstruos. Să vedem un alt monstru luându-i locul, o serie de lupte sângeroase între variile-i rămășițe? Câte noi state se vor naște din haos? […] Singurul lucru pe care îl știm cu siguranță: nimic nu este sigur; nimic nu este imposibil”. (Vezi Leszek Kołakowski, „Amidst Moving Ruins,” in Vladimir Tismaneanu (ed.), The Revolutions of 1989, London and New York, Routledge, 1999, p. 51. Eseul lui Kołakowski a apărut inițial în numărul special al revistei Daedalus, intitulat „Exit from Communism”, Vol. 121, No. 2, Spring 1991, pp. 43-56)

Cu alte cuvinte, singura certitudine a fost sfârșitul vechii ordini, tot restul a fost fluid și impredictibil. Viitorul era împovărat de toate posibilitățile, inclusiv câteva scenarii dezagreabile. Câțiva gânditori (nu mulți) au îndrăznit să iasă din starea dominantă de celebrare și jubilație și au avertizat asupra pericolelor ce stau la pândă. Printre ei, Václav Havel, Ralf Dahrendorf, Ken Jowitt, George Konrad, Jacek Kuron, Leszek Kołakowski, Adam Michnik, Karol Modzelewski și Jacques Rupnik. O știm de fapt de la Arthur Koestler și George Orwell: Casandrele, profeții damnării, nu sunt niciodată bineveniți. Dar, cu toate acestea, ei pot avea, și adesea chiar au dreptate.

Protestele împotriva demagogiei și minciunilor pot rezulta în mișcări ale disperării. Falși profeți promițând recompense imediate și pedepse împotriva criminalilor cleptocrați pot specula revendicări justificate, mai ales când valorile liberale par a fi descărnate sau chiar ipocrite. (vezi un articol al meu intitulat „The Leninist Debris; or, Waiting for Peron”, in Arthur M. Meltzer, Jerry Weinberger, M. Richard Zinman, Politics at the Turn of the Century, Lanham, MD: Rowman and Littlefield, 2001, pp. 209-235).

Prăpastia crescândă dintre așteptări și realizări poate duce (și a dus într-adevăr) la demonstrații de stradă, de la Sofia la București, și de la Budapesta la Varșovia. A existat un sentiment din ce în ce mai acut că toți politicienii înșală iar clasa politică a trădat populația. Foști disidenți sunt adesea criticați aspru ca naivi și idealiști. Până la decesul său în decembrie 2011, când a fost subit ridicat în slăvi, cândva celebratul Václav Havel a fost desființat de mulți din Republica Cehă (inclusiv marele adversar Václav Klaus) ca un idealist incorigibil. Demoralizați și nefericiți, cei mai mulți foști disidenți s-au retras din politică. Intelectualii critici, cei mai consecvenți avocați ai valorilor liberale, au fost supuși atacurilor extremei stângi și drepte deopotrivă. Mulți tineri intelectuali par mai interesați în tot felul de sloganuri anticapitaliste postmoderne și mai puțin în promovarea valorilor și instituțiilor liberale.

Kołakowski n-a fost singurul care a atras atenția asupra acestor pericole: concomitent promițătoare și îngrijorătoare, condiția postcomunistă este instabilă social și anxioasă psihologic. Scriind imediat după ceea ce Ioan Paul al II-lea a numit annus mirabilis 1989, sociologul Ralf Dahrendorf a anticipat ascensiunea mișcărilor clericale și militariste: „Povestea revoluției are o anumită logică internă. Vorbim mai ales de cazul în care un vechi regim care deține monopolul în politică, economie și în orice alte domeniu, este înlăturat. Situația post-revoluționară este una de cvasi-anomie, în care dezamăgirea este aproape inevitabilă. O asemenea aducere la realitate nu creează un climat foarte favorabil pentru stabilirea unor instituții democratice de durată. Este chiar mai probabil să încurajeze indivizi și minorități radicale să caute puterea în numele unor scopuri și cu mijloace care sunt orice numai democratice nu. Dar nimic din toate astea nu trebuie să se întâmple.” (vezi Ralf Dahrendorf, After 1989: Morals, Revolution, and Civil Society, New York: St Martin's Press, in association with St Antony's College, Oxford, 1997, p. 12. Recomand cu căldură volumul anterior al lui Dahrendorf, Reflections on the Revolution in Europe, New York: Random House, 1990). Dahrendorf a insistat prin urmare asupra nevoii de a crea un cadru legal care ar putea preveni căderea în noi forme de dictatură.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG