Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Plâng acum dispariția unui prieten drag, istoricul şi intelectualul public Mihnea Berindei (1948–2016). L-am știut pe Mihnea din 1985, am fost amândoi angrenați în numeroase proiecte și acțiuni antitotalitare. A fost sufletul exilului democratic la Paris, extrem de apropiat de cercurile disidente sovietice și est-europene.

Noblețea și larghețea: Despre Mihnea Berindei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

M-a invitat să am contribuții în reviste precum „La nouvelle alternative” și „L’autre Europe”. Tot el a organizat campanii de solidarizare cu Paul Goma, Vasile Paraschiv, Doina Cornea, Mihai Botez, Radu Filipescu, Dorin Tudoran și alți disidenți. Mihnea a sosit la București imediat după prăbușirea regimului lui Ceaușescu și a contribuit la crearea Grupului pentru Dialog Social și a săptămânalului acestuia, revista „22”. A fost co-autor al unui impresionant și extrem de iluminant volum despre represiunea susținută de stat, în iunie 1990, împotriva societății civile emergente. În 2006, Mihnea a fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. Cuvintele nu pot descrie angajamentul său total la redactarea Raportului Final. Impreună cu Dorin Dobrincu și Armand Goșu, a publicat doua volume de documente consultate de Comisie, primul la Humanitas, al doilea la Polirom.

Mihnea Berindei
Mihnea Berindei

Cu câțiva ani în urmă, la Paris, Mihnea ne-a însoțit pe mine, Horia Patapievici și Mircea Mihăieș la casa Monicăi Lovinescu și a lui Virgil Ierunca pe Rue François Pinton. Cu multă eleganță, ne-a permis să alegem, fiecare dintre noi, o carte din biblioteca legendară a regretatului cuplu de intelectuali. Eu am ales „Staline” a lui Boris Souvarine cu adnotările Monicăi pe ea. Cred că în personalitatea extraordinară a lui Mihnea s-au contopit în mod fericit două trăsături: noblețea și larghețea. Am fost beneficiarul privilegiat al amândurora. În mai 2012, când premierul Victor Ponta ne-a îndepărtat pe Ioan Stanomir și pe mine de la conducerea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Mihnea și-a dat imediat demisia din consiliul științific, împreună cu toți ceilalți membri. Mary Sladek și cu mine exprimăm condoleanțele noastre profunde pentru Catherine și Vlad. Numele lui Mihnea Berindei aparține istoriei onoarei din România. Fie ca sufletul său să se odihnească în pace!

Dacă a existat vreodată cineva care să știe bine cine sunt „ei” cu adevărat, acea persoană a fost Svetlana Allilueva (Lana Peters). „Ei” fiind frăția brutelor KGB, cu cinismul lor, cu brutalitatea, viclenia, ipocrizia și grosolănia lor. Așa cum atestă Rosemary Sullivan în fascinant de detaliata și profund revelatoarea ei carte (Fiica lui Stalin: extraordinara și tumultoasa viață a Svetlanei Allilueva, editura Harper, 2015), Svetlana a crescut sub totala supraveghere a poliției secrete. Într-un fel, întreaga viață și-a ispășit o vină imaginară: nu ea a ales să fie fiica monstrului și mulți membri ai familiei sale au pierit în timpul Marii Terori: Alioșa Svanidze, Stanislav Redens etc. Mult iubitul ei „unchi Sergo” (Ordjonichidze) s-a sinucis. De fapt, Svetlana a crescut într-o cultură a crimei, a trădărilor și a multor sinucideri...

Frăția brutelor: Svetlana Allilueva, fiica lui Stalin, despre Vladimir Putin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

A trebuit să-și trăiască viața în etena companie a bodyguarzilor. Vlasik și Poskrebișev, figuri notorii și cei mai de încredere slujitori ai lui Stalin, au fost cei care s-au ocupat de ea, alegându-i până și bona, prietenii, școala primară, liceul etc. „Prințesa de la Kremlin” știa că aceștia îl informau pe tatăl ei despre fiecare detaliu al existenței sale. Îl disprețuia și îl ura cu patimă pe Lavrenti Beria. Când buna ei prietenă Marfa Peșkova s-a măritat cu Sergo Beria, fiul lui Lavrenti, a rupt orice legătură cu aceasta. Pentru ea, Beria – poate chiar mai mult decât Iosif Djugașvili – era întruchiparea Răului. Noua carte despre Beria scrisă de Françoise Thom propune însă un alt punct de vedere...

După moartea tiranului, din ce în ce mai critică la adresa vremurilor de teroare universală impusă de tatăl ei, Svetlana și-a schimbat numele de familie din Stalina în Allilueva, luând numele de fată al mamei sale, Nadejda, care se sinucisese în noiembrie 1932. După fuga în Vest, a devenit o țintă principală a campaniilor de dezinformare conduse de KGB. Prim-ministrul Alexei Kosîghin a decretat-o „instabilă mental”. Să critici stalinismul, mai ales în calitatea de fiică a lui Stalin, era pentru aparatcicul sovietic o boală psihică. Iuri Andropov s-a ocupat personal de cazul ei. Într-o scrisoare trimisă unui prieten imediat după alegerea lui Putin ca președinte în 2000, Svetlana și-a exprimat fără ocolișuri dezgustul față de mascarada politică desfășurată la Moscova, precum și dezamăgirea față de naivitatea administrației americane:

„Rusia și-a schimbat steagul și câteva nume, fără îndoială – dar rămâne în continuare aceeași URSS, din punctul meu de vedere. Iar astăzi – când un colonel KGB dubios a ajuns la conducere (pentru că a fost îndeajuns de înțelept încât să-i garanteze lui Boris Elțîn că va fi scutit de o anchetă publică—și cel mai probabil de o punere sub acuzare –, în acea sferă a corupției și a banilor furați), când Omul Nou de la Kremlin este descris de către postul meu local de radio public drept „eroul incontestabil al rușilor”, drept „alegerea indiscutabilă” ca viitor președinte—nu pot decât să înjur în rusește (o înjurătură cumplită, pe care slavă Domnului că nu o înțelege nimeni)...” (p. 615). Citind aceste cuvinte, profetice în luciditatea lor, putem înțelege de ce, vreme de mulți ani, până la deteriorarea unei foarte strânse legături de familie, George Kennan a considerat gândirea politică a Svetlanei Allilueva drept una care merită ascultată cu mare atenție.

(Traducere din engleză de Monica Got)

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG