Linkuri accesibilitate

Comisia Electorală Centrală din Ucraina a publicat rezultatele finale ale alegerilor generale


Membri ai unei Comisii electorale locale la Kiev

Comisia Electorală Centrală din Ucraina a publicat rezultatele finale ale alegerilor generale anticipate din 21 iulie, care confirmă victoria covârșitoare a partidului prezidențial „Servitorul Poporului”, cu 43,16% din voturi.

Principalul rival, partidul pro-rus Platforma-Pentru Viață, are doar 13,05% din voturi. Partidul fostei prim-ministre Iulia Timoșenko a obținut 8,18% din voturi, clasându-se pe locul trei, urmat de partidul fostului președinte Petro Poroșenko cu 8,1%. În Parlament a mai intrat și formațiunea rockerului Sviatoslav Vakarciuk, cu 5,8% din voturi. Pragul electoral în Ucraina este de 5%.

Participarea la vot, potrivit datelor finale de la CEC, este de 49,2%. În Ucraina se votează în sistem mixt, jumătate din mandate sunt câștigate în circumscripții uninominale.

CEC nu a precizat încă numărul de mandate care va reveni fiecărui partid dar este de așteptat ca partidul președintelui Volodimir Zelenski să aibă majoritatea, o premieră în istoria post-sovietică a Ucrainei. Potrivit presei locale, partidul prezidențial va avea 254 de mandate, partidul pro-rus, 43, gruparea Iulie Timoșenko 26 de mandate, cea a fostului președinte Poroșenko, 25 de mandate, iar „Golos”, 20 de mandate.

XS
SM
MD
LG