Linkuri accesibilitate

Guvernul României introduce procedura de comunicare prin mijloace electronice în cazul solicitărilor de acordare a cetăţeniei


Guvernul de la București a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care se introduce procedura de comunicare prin mijloace electronice în cazul solicitărilor de acordare a cetăţeniei române, transmite Agerpres, citând un comunicat al ministerului român al Justiției.

În prezent, procedura comunicării corespondenţei şi a ordinelor preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie cu privire la aprobarea/ respingerea cererilor de acordare/ redobândire a cetăţeniei române se face prin scrisoare poştală transmisă cu confirmare de primire.

Potrivit sursei citate, anual, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie transmite peste 100.000 de scrisori recomandate, în străinătate în marea lor majoritate, prin serviciile oferite de Poşta Română.

„Această procedură are câteva neajunsuri majore, cum ar fi alocarea de resurse umane unor activităţi cronofage şi randamentul scăzut, pentru că multe comunicări nu ajung la destinatar, iar retransmiterea scrisorilor generează noi costuri şi contribuie la acumularea unui stoc important de dosare care grevează activitatea Autorităţii. Astfel, în anul 2020, din numărul total de adrese prin care Comisia pentru cetăţenie a solicitat completarea dosarelor administrative, doar în 56% din cazuri s-a întors confirmarea de primire semnată de destinatar. În 44% din cazuri, fie Poşta Română a restituit corespondenţa cu menţiuni precum „lipsă domiciliu” sau „expirat termen de păstrare”, fie nu a fost transmis Autorităţii niciun răspuns. Consecinţa directă a acestei situaţii este imposibilitatea soluționării cererilor de cetățenie respective, menţinerea acestora pe rolul Comisiei pentru cetățenie pe termen nedeterminat, refacerea corespondenței cu costurile suplimentare aferente, dar şi imposibilitatea respingerii cererilor ca nesusținute, atunci când s-ar impune această soluţie”, arată sursa citată.

Noile prevederi permit îndeplinirea procedurii de comunicare a ordinelor de acordare/ redobândire a cetăţeniei române prin mijloace electronice, la adresa de poştă electronică indicată de solicitant în cuprinsul cererii depuse.

Astfel, se stabileşte dreptul solicitanţilor de a opta sub semnătură, la depunerea cererii de cetăţenie, pentru recepţionarea corespondenţei prin mijloace electronice, comunicarea fiind însoţită de semnătura electronică extinsă a Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, bazată pe un certificat calificat, care va înlocui ştampila instituţiei şi semnătura preşedintelui Autorităţii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG