Gong

Concert gratis Gong în Hyde Park, 1974.

Aventurile lui Zero the Hero, ale lui Good Witch Yoni și Pot Head Pixies de pe Planeta Gong

Your browser doesn’t support HTML5

Gong

Gong e grup internațional de rock progresiv cu o biografie tumultoasă și o longevitate cu totul ieșită din comun - a luat ființă în 1967 și e activ și în zilele noastre, ultmul album, „The Universe Also Collapses”, a fost lansat în 2019.

Trupa a fost înfiiințată la Paris de muzicianul australian Daevid Allen și cântăreața engleză Gilli Smyth, soția lui Allen.

Componența grupului s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor, și din el au făcut parte în diverse etape aproximativ 15 muzicieni, între care îi amintim aici pe bateriștii Pierre Moerlen,(liderul trupei după 1975) și Bill Bruford (de la Yes, King Crimson și Genesis), basistul Bill Laswell (care a cântat cu Brian Eno, John Zorn și Ginger Baker) și faimosul trompetist de jazz de avangardă american Don Cherry.

Primul album al grupului Gong, „Magic Brother”, a fost lansat în 1970, iar muzica de pe el a fost descrisă drept pop psihedelic. Începînd cu cel de-al doilea album, „Camembert Electrique” din 1971, Gong începe să folosească sunetul cu care e îndeobște asociat acest grup - rock psihedelic și rock spațial.

Între 1973-1974, Gong lansează cea mai cunoscută operă a lor, trilogia alegorică „Radio Gnome Invisible”, unde sînt povestite aventurile lui Zero the Hero, ale lui Good Witch Yoni și Pot Head Pixies de pe Planeta Gong

În 1975, Daevid Allen și Gilli Smyth părăsesc grupul, care continuă să activeze fără ei, și lansează mai multe albume jazz rock progresiv sub conducerea bateristului Pierre Moerlen, iar aceasă încarnare a trupei devine cunoscută drept Pierre Moerlen's Gong.

Între timp, Gilli Smyth înființează Mother Gong, iar Daevid Allen face mai multe trupe, între care Planet Gong, New York Gong și Gongmaison, înainte de a reveni în 1990 la conducerea grupului Gongi inițial, cu care a cântat până în 2015, când a încetat din viață.

La îndemnul lui Allen, trupa rămâne activă și cântă și în zilele noastre.

Noi ascultăm acum „Cat in Clark's Shoes” de pe albumul „Shamal” din 1976 (mulțam fain, Roland Szekely, pentru sugestie!), album produs de Nick Mason, bateristul trupei Pink Floyd.

Gong așadar cu piesa „Cat in Clark's shoes”, cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol veți găsi înregistrarea audio a uluitorului concert pe care Gong l-au dat la Bremen, Germania, în 11 aprilie 1974.

Căutați deci Dicționarul de sunete rare la Europa Liberă.org.