Linkuri accesibilitate

Marius Stan

Geniul lui Havel

Istoria pașnicelor revoluții din Cehoslovacia, Polonia și Ungaria sugerează că acele transformări n-ar fi avut loc - și, în mod cert, n-ar fi fost scutite de vărsare de sânge - fără angajamentul moral și activismul politic al intelectualilor unor culturi asediate.

Václav Havel, după depunerea jurământului de președinte, 29 decembrie 1989
Václav Havel, după depunerea jurământului de președinte, 29 decembrie 1989


Simbol al Revoluției de catifea și dramaturg iconoclast, Václav Havel (1936–2011) a avut un geniu creativ și analitic rar întâlnit. L-am putut observa la lucru în spațialitatea viziunii sale morale despre viitor, una distilată în creuzetul suferinței personale și al observării atente. Apoi, în abilitatea sa poetică de a traduce experiența și viziunea într-un limbaj care se apropie pe cât e omenește posibil de adevăr și supraviețuiește translatării în alte culturi. În fine, l-am putut desprinde și din irezistibila forță a eroismului său personal. În mod caracteristic, Havel a dat unor experiențe locale o relevanță universală. „Dacă civilizația planetară a zilelor noastre are vreo șansă de supraviețuire”, spunea el la un moment dat, „acea speranță stă în primul rând în ceea ce înțelegem prin spiritul uman” (Summer Meditations).

Václav Havel a murit în urmă cu opt ani, pe 18 decembrie 2011, în casa lui de la țară, în Hrádeček, nordul Cehiei. Avea 75 de ani, sănătatea îi era fragilă, fusese un fumător înrăit, predispus la unele probleme respiratorii cronice încă din vremea închisorilor comuniste (în plus, martie același an, fusese internat cu o pneumonie severă, pierduse din greutate, memorie și echilibru). Mă voi opri aici doar asupra câtorva considerații generale despre cel care și-a dezvoltat sistemul de gândire în piese de teatru, petiții, scrisori, eseuri samizdat, scrise deopotrivă în închisoare și în libertate, uneori împotriva unor amenințări concrete la adresa vieții. A fost figura centrală a disidenței cehoslovace împotriva regimului comunist și a contribuit din plin la prăbușirea acestuia în 1989.

Filosofia umanistă haveliană derivă din logica experiențelor-limită și este o anatomie a procesului transformării sociale, precum și o strategie politică practică. Uimitoare au fost la acest „președinte-filosof” clarviziunea și franchețea! Fidel viziunii despre globalizarea experiențelor locale, Havel a numit consumul, publicitatea, represiunea, tehnologia și clișeele printre experiențele alienante. Ceea ce a învățat Havel din exercițiul personal al „politicii anti-politice” a fost esențial și universal valabil. Dar a fost nu doar un vizionar, ci și un realist care a înțeles că majoritatea expresiilor individuale rămân revolte rudimentare. Politica sa anti-politică a fost, de fapt, moralitatea practică, fidelitatea față de adevăr, și nu vreo tehnică a puterii și manipulării.

Întreaga discuție despre totalitarism din opera lui Havel nu se rezumă doar la comunismul anilor ’70 și ’80, ci se extinde asupra societăților în care trăim. Întrebarea legitimă pe care ne-o putem pune este ce anume mai transmite Havel studenților din Shanghai sau din Hong Kong? Care este limba universală pe care le vorbește? Pentru că, nu-i așa, dramaturgul nostru a deschis calea către înțelegerea surselor tuturor automatismelor, ale traiului în minciună sau ale atomizărilor. Care mai este echivalentul nostru pentru zarzavagiul din Puterea celor fără de putere? Întrebări legitime la care merită să reflectăm mai ales în luna decembrie...

Parte din farmecul exercitat de Václav Havel a avut de-a face cu o realizare unică a unui intelectual în politică: sinteza opoziției tradiționale dintre vita activa și vita contemplativa, dintre etica convingerii și etica responsabilității (Weber). Havel a reușit să trăiască cu toate aceste tensiuni. În plus, a fost figura sintetizatoare prin excelență. Există încă o linie persistentă care desparte imaginea noastră despre el: un Havel pre-prezidențial și un altul prezidențial. Impresia generală este că a avut mai mult succes înainte de a fi președinte, deci ca figură sintetizatoare, în vreme ce, ca președinte, s-a simțit cumva ca peștele pe uscat, un idealist care nu a reușit să descifreze complet realitățile politice, care a fost dejucat de adversarii politici. Dar și aceasta este o dezbatere care îi privește mai degrabă pe cehi...

În Puterea celor fără de putere, manifestul său anti-comunist (circulat în samizdat începând cu 1978) care se deschide cu celebra „O stafie bântuie Europa de Est...”, Havel definea societatea Blocului sovietic (generic) drept „post-totalitară”. Prin contrast cu violența brutală și cultul personalității care au marcat totalitarismele clasice sub Stalin și Hitler, exista o nouă formă de putere care era „anonimă”. Spre deosebire de structura clasică de dominare în care puteam distinge limpede între opresori și oprimați, în sistemul post-totalitar - ne spunea același Havel - „obiectele... controlului... sunt în același timp subiecții săi”. Principalul conflict nu mai este între indivizi și grupuri. Mai degrabă, această linie de demarcație curge „prin fiecare persoană, pentru că fiecare... este deopotrivă victimă și susținător al sistemului”. Dacă vrem, este ca și cum regimul ar beneficia de un avanpost în fiecare dintre cetățenii săi.

Ceea ce cred că trebuie să reținem din acest fenomenal text al disidenței central și est-europene este că meditațiile haveliene invită la un dialog comprehensiv cu motivele foucaultiene ale puterii care cauzează supunere prin construirea subiecților și că, la rigoare, această putere se află peste tot, într-un fel care scapă deopotrivă logicii liberale sau leniniste. Mai mult, Havel a insistat că nu există „profesiunea specială” de disident și că, de fapt, un disident este pur și simplu „un medic, un sociolog, un muncitor, un poet, indivizi care fac ceea ce simt că trebuie să facă și, pe cale de consecință, se găsesc în conflict deschis cu regimul”. Pentru Havel, disidenții sunt orice numai nu mesianici. Ei nu reprezintă o avangardă socială sau o elită „care știe mai bine”.

Pe de altă parte, Havel a simțit că post-totalitarismul nu era o lume închistată, ci parte integrantă din „lumea largă”. Pentru cel dispărut în urmă cu opt ani, Europa Centrală a Blocului sovietic devenise o „oglindă convexă” în care „consecințele inevitabile ale raționalismului” apăreau drept un „avertisment [inclusiv] pentru Occident” (Politics and Conscience).

Polemicile postbelice cu privire la rezistența evreiască anti-nazistă au tins uneori să exagereze amploarea fenomenului, alteori au venit cu pretenții exagerate despre nivelul de sprijin oferit activității partizanilor sau chiar au amplificat rolul rezistenței în eliberarea variilor țări ocupate de germani. Alteori, nou-înființatele guverne și regimuri postbelice au căutat să-și legitimeze autoritatea, în parte, prin sacrificiul eroic din timpul conflagrației.

Pentru evreii din Israel și din diaspora miturile postbelice despre rezistența evreiască au fost și mai problematice. Bunăoară, puțini evrei au mai avut dispoziția necesară să construiască această mitologie în contextul șocului imediat al războiului și al Holocaustului. Cel puțin în primii ani după război, o tăcere ciudată s-a așternut peste comunitățile evreiești în legătură cu subiectul nimicirii a două treimi din evreimea europeană și a unei treimi din cea globală. Mulți supraviețuitori care s-au întors în țările occidentale direct din lagărele morții au descoperit, spre oroarea lor, că descrierile teribilelor experiențe îi făceau pe alți evrei să se simtă inconfortabil și nu păreau de vreun folos în stabilirea unei agende postbelice coerente.

În plus, pentru mai mult de 15 ani de la eliberarea Europei, istoricii abia dacă au atins subiectul delicat al Consiliilor Evreiești. Prin urmare, a scrie sau a vorbi despre rezistență, la fel cu a scrie sau a vorbi despre Shoah, era o misiune care revenea celor care trecuseră prin tragedie în mod direct, participanți la lupta împotriva naziștilor ale căror amintiri îndurerate au fost publicate după război și supraviețuitori care și-au povestit experiențele de la înălțimea autorității morale pe care le-o conferea suferința.


Definițiile laxe au însemnat pretenții la fel de generale cu privire la rezistența evreiască. Scriind dintr-o perspectivă evreiască naționalistă pe urmele a ceea ce publicaseră Hannah Arendt (Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil, 1963) și Raul Hilberg (The Destruction of the European Jews, 1961), acele declarații tari la adresa comportamentului evreiesc din timpul tragediei, istoricul Saul Esh afirma (The Dignity of the Destroyed) că reacția generală a maselor evreiești față de oroarea nazistă fusese ceea ce se cheamă o kiddush ha-hayyim: „sanctificarea vieții” sau impulsul copleșitor de a prezerva viața în mijlocul morții.

Această interpretare poate fi la fel de bine analogia evreiască la acele tendințe din istoriografia generală a rezistenței care arată înspre grupurile societale și alte sub-culturi care și-au apărat propriul spațiu prin ceea ce istoricul Michael Geyer numea „inventivitate și tenacitatea localismelor” (Resistance as an Ongoing Project). În această accepțiune, rezistența include curajul civic al micilor sau marilor gesturi, acțiuni locale sau atacuri reale asupra structurii de dominație nazistă. Inspirându-se din dovezile accesibile despre viața din ghetouri, lupta pentru supraviețuire fizică, precum și pe remarcabile realizări în contextul unor incredibile privațiuni, același Saul Esh afirma că voința de a trăi a însemnat adesea o loialitate fermă față de „viața evreiască”. Este ceea ce Yehuda Bauer numea a ține „trupul și sufletul laolaltă”, în fapt, sarcina esențială a Consiliilor Evreiești pe care le-a etichetat ca „rezistență nonviolentă, salvatoare de vieți”.


Pentru Olga Ștefan, autoarea documentarului Gestures of Resistance din cadrul proiectului Viitorul Memoriei, această paradigmă pare a rezona și cel mai bine. În colaborare cu organizația non-guvernamentală Post Bellum din Praga și Bratislava Policy Institute, Olga a realizat un film de 60 de minute despre micile gesturi ale rezistenței de tip kiddush ha-hayyim. De altfel, Dl. Alexandru Elias, unul din supraviețuitorii intervievați, a punctat cu foarte multă modestie faptul că, cel puțin în opinia sa, „ei [cei din Hașomer Hațair] au fost doar niște oameni de atitudine”, și nu o rezistență activă, fățișă, armată.

Documentarul se vrea a fi o poveste coagulată din experiențe românești, slovace și cehești, bazată, printre altele, pe interviuri cu supraviețuitori ai deportărilor de la Auschwitz sau din Transnistria, pe lucrări artistice emanate din experiența concentraționară și alte colaje istorice relevante pentru traumele majore ale secolului XX. Conceptul de „rezistență” cu care operează filmul este unul larg, reflexiv, și nicidecum expresia fidelă a unui adevăr istoric imuabil. Capitolele care subîntind narațiunea Olgăi Ștefan sunt denumite, de altfel, în acord tacit cu viziunea istoriografică polimorfă despre care vorbea și Geyer—„rezistența ca proiect în derulare”: Rezistența armată (cap. 1), Rezistența prin artă (cap. 2), Rezistența civică (cap. 3), Rezistența prin solidaritate (cap. 4).


Unul din interviurile de referință ale documentarului a fost realizat de Post Bellum cu cehoaica Erika Bezdíčková, supraviețuitoare de Auschwitz, Genshagen și Sachsenhausen, ba chiar și a unui „marș al morții” în 1945. Sora Erikăi, Jolana Kellermanova, care luptase în Insurecția națională slovacă la Banská Bystrica și trecuse prin lagărul de la Theresienstadt, a trăit după război la Cluj, cu un maghiar local, înainte de a se întoarce în Cehoslovacia. Apar interviuri cu supraviețuitorul slovac Otto Šimko (partizan în brigada Liptovský, epurat de tovarășii săi comuniști după război), cu Mikuláš Brőder (trecut prin lagărul de muncă de la Nováky, fugit în munți după înăbușirea Insurecției slovace), cu Alexandru Elias (a cărui poveste e legată de grupul Hașomer Hațair, de procesul împotriva acestuia și de închisoarea Văcărești), dar și cu Theodora Iancu despre tatăl ei, Marcel Iancu, cu Veronica Rosenberg, fata simpatizantului comunist Adalbert Rosinger (care ne-a lăsat niște Memorii despre experiența sa în lagărul de la Târgu Jiu), sau cu fiica lui Gabriel Cohen, artistul care crease sigla Scînteii în anii 1930 și care trecuse pe la Jilava, Tg. Jiu și Vapniarka.

Despre procesul împotriva grupului Hașomer și despre corespondențele cu procese similare, cum ar fi cel împotriva Trandafirului Alb, la München, a mai vorbit Olga Ștefan și în aprilie, pentru Radio Europa Liberă, cu regretatul nostru coleg, Victor Eskenasy.

Încarcă mai mult

Despre blog:

Marius Stan, politolog, specializat în istoria regimurilor comuniste, director de cercetare la Centrul „Hannah Arendt”, Universitatea din București, România. Din septembrie 2018, semnează un blog la Radio Europa Liberă: Distinguo*

(*Un modest omagiu în spiritul rubricii permanente pe care o ținea cândva criticul și eseistul Vladimir Streinu la revista Luceafărul” – Marius Stan)

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG