Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

România anului 1956 era unul dintre statele cel mai controlate de către cadrele staliniste, opuse dezghețului hrușciovist. Până și cei care l-au criticat pe Gheorghiu-Dej pentru abuzuri (mă gândesc la Miron Constantinescu, Constantin Doncea, Dumitru Petrescu, până la un punct Constantin Pârvulescu și Iosif Chișinevschi) fuseseră total angajați în sovietizarea țării. Ilegaliștii nu erau de fapt un grup alternativ din perspectivă politică. Ei erau devotați trup și suflet cauzei bolșevice. Lucrurile erau cumva diferite între intelectuali, mai ales în rândul tinerilor scriitori. La fel, mocnea revolta în mediile studențești, mai ales la București, Timișoara, Iași și Cluj.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:04 0:00
Link direct

Conducerea PMR era conștientă de faptul că intelectualii (inclusiv unii foști ardenți staliniști) erau cei care conduceau revoltele din Polonia și Ungaria, ceea ce s-a tradus în intensificarea controlului de partid asupra vieții spirituale, exmatriculări și arestări de studenți, denunțarea unor scriitori ca „împăciuitoriști”, „oportuniști”, „lipsiți de spirit revoluționar”, etc. O precondiție a revoltelor din Polonia și Ungaria (aceasta din urmă transformată în revoluție) a fost scindarea la vârf, tensiunea, chiar conflictul între o facțiune stalinistă și una anti-stalinistă. Este ceea ce a lipsit în România și Cehoslovacia, unde destalinizările au fost superficiale, efemere și manipulative. În Romania, Dej și-a acuzat rivalii de hiper-stalinism. În Cehoslovacia, Antonín Novotný a spus ca Rudolf Slánský fusese principalul stalinist și că, prin urmare, după eliminarea acestuia și a adepților săi, nu se punea problema unei regenerări a elitei hegemonice. În datele situației din România, cu echipa Dej la cârmă, cu trupele sovietice pe teritoriul țării, este greu de imaginat un scenariu reformator. Ceea ce s-ar fi putut face ar fi fost o coagulare a intelighenției pe o platformă inspirată de direcțiile novatoare din Polonia și Ungaria, însă intelectualii (marxiști sau nemarxiști) erau prea înspăimântați și/sau regimentați pentru a testa asemenea strategii.

Mi-e greu să-mi imaginez un regim comunist în România care să sprijine Revoluția maghiară. Chiar și în 1968, Ceaușescu a susținut independența Cehoslovaciei, însă a avut rezerve esențiale privind linia de democratizare internă. Ceea ce însă nu implica obligația excesului de zel, îndârjirea comuniștilor români în condamnarea liniei lui Imre Nagy și colaborarea lor entuziastă cu „organele” sovietice. Cine crede că Valter Roman conversa la Snagov cu Imre Nagy pentru că așa dorea el, se înșală amarnic. Toate aceste „discuții” aveau loc cu misiune, scopul fiind zdrobirea voinței de rezistență a exilaților maghiari și aducerea lor într-o stare de abdicare morală necesară confecționării unui proces-spectacol. Simplu spus, în 1956, conducerea PMR a optat în favoarea conservării modelului politic și economic stalinist, respingând orice tentativă de liberalizare internă. În această privință, Dej era mai aproape de Enver Hodja, Mao, Novotný și Ulbricht, decât de Tito, Gomułka (cel din 1956) ori Nagy. Cultura politica a comunismului romanesc a fost asadar una a stalinismului impenitent.

Retragerea trupelor sovietice din Romania în 1958 a fost prezentată de apologeții regimului drept începutul divorțului de Moscova și a autonomiei românești în cadrul Blocului Sovietic. În realitate, a fost recompensa pentru solidaritatea inflexibil-stalinistă dovedită de echipa lui Gheorghiu-Dej cu pozițiile cele mai dure de respingere a reformelor comuniste și a ceea ce era anatemizat drept erezia revizionistă (simbolizată de grupul Imre Nagy în Ungaria, de Władysław Gomułka în Polonia, de Palmiro Togliatti și comuniștii italieni, dar mai ales de Programul Uniunii Comuniștilor din Iugoslavia adoptat în 1958). Documentele de arhivă probează panica din interiorul nomenclaturii înalte și medii din România provocată de dezghețul hrușciovist, de Octombrie polonez și de Revoluția maghiară. Liderii PMR nu erau nicicum dispuși să pășească în direcția unei rupturi cu instituțiile sistemului totalitar de tip leninist-stalinist. Tocmai pentru a preveni orice urmă de „mlădiere” ideologică, orice slăbire a „vigilenței revoluționare”, s-a recurs la înscenări abjecte împotriva unor figuri de seamă ale intelectualității, procese, prelucrări, pe scurt vânători de vrăjitoare menite să intimideze și să anihileze orice poziție critică. Au fost organizate acțiuni represive împotriva studenților care îndrăzniseră să revendice exact ceea ce partidul ajunsese să susțină, însă din motive diferite. Mai mult, brutala colectivizare a agriculturii s-a încheiat fără trupe sovietice pe teritoriul României.

Despărțirea de Moscova a însemnat de fapt un travesti al comunismului național. Stalinismul a rămas în funcțiune, ba chiar s-a întărit după 1958. Excluderi în masă din partid, arestări de studenți, procese soldate cu ani grei de temniță, înăsprirea regimului deținuților politici, toate acestea arătau că dictatura nu avea nici cea mai vagă intenție de moderare. „Etnicizarea” comunismului românesc nu a dus la o liberalizare internă. Nici măcar după Declarația din 1964 regimul nu a renunțat la dogmele sale fundamentale. Ceea ce s-a întâmplat a fost de fapt o parțială decolonizare (de-sovietizare) în care ideologia și practicile puterii imperialiste (stalinismul ca sistem) fuseseră interiorizate și acceptate cu entuziasm de către pseudo-elitele autohtone.

Gheorghiu-Dej a fost principalul artizan al direcției național-staliniste, continuată şi dezvoltată în perioada Ceaușescu. Lider necontestat în acel moment al oligarhiei comuniste din România, Gheorghe Gheorghiu-Dej a încetat din viață, în urmă cu 51 de ani, la 19 martie 1965. Se încheia un capitol de istorie politică românească și începea altul nou, cu iluziile și promisiunile inițiale. Într-o carte apărută în 2004 la editura elvețiană Georg (apărută in românește la Humanitas) și consacrată ultimei perioade Dej și ascensiunii lui Ceaușescu, Pierre du Bois, regretat istoric al relațiilor internaționale la Institutul de Înalte Studii din Geneva, oferea o analiză minuțioasă a succesiunii petrecută în PMR (Ceaușescu au pouvoir - Enquête sur une ascension).

Primul capitol poartă titlul „Condamnați la fericire”, preluând sintagma pe care am propus-o atunci când am scris scenariul filmului documentar cu același titlu realizat de Dinu Tănase (din păcate, autorul nu menționează paternitatea formulei respective). Propuneam atunci o micro-sinteză a istoriei PCR, încercând să ofer ipoteze explicative pentru destinul adeseori deconcertant al formațiunii politice responsabile pentru instaurarea și aplicarea modelului bolșevic în România (a se vedea lucrarea mea Condamnați la fericire - Experimentul comunist în România, Brașov, Editura Astra, 1991, cu o prefață de Vasile Gogea). Mi s-a reproșat la acel moment că nu făceam decât să mă angajez într-un rechizitoriu propagandistic anticomunist. Cred că mulți din criticii mei de atunci își vor fi schimbat opiniile și poate că unii mă consideră astăzi chiar prea „soft” la acest capitol. Bazată pe interviuri cu potentați ai epocii Dej, dar și apropiați ai lui Ceaușescu, cartea profesorului elvețian este o contribuție importantă la înțelegerea relațiilor de putere din zona atât de greu penetrabilă și întotdeauna misterioasă a vârfului puterii din sistemul comunist. Între cei cu care a stat de vorbă Pierre du Bois a fost și Leonte Răutu, pontiful ideologic al erei stalinismului dezlănțuit. După știința mea, este poate singurul interviu adâncit acceptat de Răutu, și chiar în acest caz cu condiția utilizării informațiilor doar după moartea sa. Între altele, sunt explorate perioada finală a epocii Dej și modalitățile prin care Ceaușescu a izbutit să-și impună dominația în echipa succesoare.

Să ne amintim, Răutu a fost între 1955 și 1965 șeful Direcției Propagandă și Cultură a CC al PMR și membru supleant al Biroului Politic. Era foarte apropiat de Dej, jucând un rol-cheie în redactarea documentelor oficiale și secrete legate de despărțirea de Moscova. În plus, ca supraveghetor al culturii, Răutu a patronat ascensiunea Licăi Gheorghiu pe post de actriță de film. Maniac al controlului, Răutu era cel care păzea cu maximă vigilență tărâmul ideologic, ferindu-l de riscurile celei mai mici erezii „revizioniste”. Tot Răutu a fost regizorul cultului (moderat, să recunoaștem) lui Gheorghiu-Dej. Profesorul du Bois se înșeală însă când afirmă că existau statui ale lui Dej în timpul ultimilor săi ani de viață. Abia în „Hotărârea cu privire la eternizarea memoriei tovarășului Gheorghe Gheorghiu-Dej” se va vorbi despre ridicarea unei statui a defunctului dictator, lucru care, după cum știm, nu s-a mai întâmplat. În fapt, cultul lui Dej fusese temperat după 1956 și mai ales după 1961, când Hrușciov declanșase al doilea val al destalinizării la Congresul al XXII-lea al PCUS.

Am scris pe larg pe tema Dej și am schițat prima sa biografie politică în lucrarea mea Fantoma lui Gheorghiu-Dej apărută la editura Univers în 1995 (noua ediție, revăzută si adăugită a apărut la Humanitas in 2008). Cred că merită reluate unele din temele discutate acolo și dezvoltate pe larg în volumul Stalinism pentru eternitate - O istorie politică a comunismului românesc, apărut inițial în engleză la University of California Press, în 2003.

Să spun din capul locului că sub aparența de modestie și blândețe (cultivată chiar în familie - a se vedea interviurile cu nepoata sa Mândra Gheorghiu realizate de Lavinia Betea și publicate în Magazin Istoric -, Dej era de fapt un despot resentimentar și perfid. A știut să se descurce perfect în universul bizantin al stalinismului internațional, convingându-l pe Stalin de devotamentul său necondiționat. În același timp, a știut să pozeze în personaj „omenos”, făcându-l pe Miron Constantinescu să afirme, în prezența lui Stalin: „Gheorghi Afanasievici, sentimentalnii celovek”. Știind cât de mult prețuia Stalin „sentimentalismul mic-burghez”, Dej a perceput pe bună dreptate gestul lui Constantinescu drept o tentativă de a-l nimici. Avea să-i plătească polița orgoliosului Miron peste câțiva ani. A izbutit să se debaraseze de rivalii săi din conducerea PMR, inclusiv de Ana Pauker, aparent atât de legată de Kremlin. A recurs la metode criminale pentru a-și consolida puterea, unica valoare în care a crezut fără ezitare.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG