Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Am fost martor, în Parlamentul României, în calitate de președinte şi coordonator al CPADCR, la momentul istoric din 18 decembrie 2006, când președintele Traian Băsescu a prezentat concluziile şi propunerile pe care şi le-a asumat din Raportul Final al Comisiei. Comportamentul celor prezenți acolo poate fi gândit ca făcând parte din două categorii: pe de o parte, au fost cei care au reacționat huliganic, denunțând vehement discursul de condamnare a regimului comunist şi autoritatea Președintelui Băsescu; pe de altă parte, cei care, indiferent de afiliere politică, s-au comportat demn, în conformitate cu solemnitatea şi gravitatea momentului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00
Link direct

A doua zi, într-un interviu acordat postului de radio BBC, Președintele Băsescu a declarat că isteria cripto-comuniștilor şi naționaliștilor extremiști nu este un motiv serios care l-ar putea abate din drumul de a duce la bun sfârșit procesul de asumare a trecutului totalitar. Din contră, reacția acestora este un foarte bun indicator al faptului că aceasta este calea cea bună. O societate democratică funcțională şi sănătoasă nu are voie să perpetueze la nesfârșit ceea ce Hermann Lübbe numea în 1983, în cazul Germaniei, o kommunikatives Beschweigen [tăcere comunicativă] colectivă asupra istoriei recente. Pe termen scurt, o asemenea practică își poate avea justificarea din perspectiva unui de abia născut şi fragil consens societal; pe termen mediu şi lung, însă, o astfel de politică produce din ce în ce mai grave lacune valorice şi anamnestice cu severe şi persistente consecințe instituționale şi sistemice. Unei societăți care a trecut prin experiența totalitară i se impune un proces de „vindecare profundă” (deep healing). Acesta înseamnă, în cuvintele lui Charles Villa-Vicencio, „căutarea unui nou sens și o nouă valoare a vieții și crearea unui mediu/milieu în care atrocitățile trecutului sunt mai puțin probabil să se repete în viitor.”

Din punct de vedere istoric, condamnarea regimului comunist din România poate fi încadrată între doi poli reprezentativi pentru întreaga perioadă post-decembristă. Pe de o parte, politica amneziei promovată în perioada celor trei mandate ale fostului președinte Ion Iliescu (care şi-au pus o regretabilă amprentă şi asupra perioadei CDR, în pofida alternanței la putere şi a profesiunilor de credință anti-totalitare). De exemplu, Ion Iliescu a înființat Comisia Internațională de studiere a Holocaustului din România, a cărui președinte a fost laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, numai după ce s-a confruntat cu o puternică presiune internațională alimentată de propriile declarații scandaloase despre Holocaust. Obiectul acestei mis-memory raportată la trecutul totalitar al țării a fost de fapt un element esențial al legitimității elitelor succesoare postcomuniste în România, fundamentul amoral al democrației originale al cărui părinte fondator este Ion Iliescu. Pe de altă parte, există permanentele încercări ale reprezentanților societății civile democratice în direcția decomunizării (cu momentele sale originare: Proclamația de la Timișoara cu al său punct 8 şi demersul Pieței Universității, sprijinit de GDS, Alianța Civică, Solidaritatea Universitară, alte organizații civice anti-comuniste, din aprilie-iunie 1990).

Între acești doi poli se încadrează atât încercările de reabilitare a unor perioade din istoria comunismului românesc, dar şi a altor componente ale trecutului recent autoritar (spre exemplu, repetatele inițiative de reabilitare ale mareșalului Ion Antonescu sau ale unor aspecte legate de istoria Mișcării Legionare), cât şi cele de recuperare a „trecutului sfărâmat” (Konrad Jarausch), pe de o parte, şi cele de clarificare (în special legală pe baza deschiderii arhivelor Securității şi a variilor instituții care au avut un rol determinant în funcționarea şi perpetuarea regimului) şi compensare a traumei totalitare care a marcat România în a doua jumătate a secolului 20. Principalul obstacol în calea asumării trecutului constă în faptul că dezvăluirea treptată a adevărului nu se materializează neapărat în sancționarea oficială a istoriei revelate de acest adevăr. Cu alte cuvinte, amnezia instituționalizată poate fi depășită şi neutralizată numai printr-o instituționalizare a memoriei dictaturii comuniste.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:17 0:00
Link direct


În ianuarie 2007, România a intrat în Uniunea Europeană, după ce, cu câțiva ani înainte, se integrase în NATO. Este vorba de un moment foarte important în istoria acestei țări, în istoria Europei de Est, dar care a reprezentat o serioasă provocare din punct de vedere al instituțiilor şi valorilor democratice pentru Uniunea Europeană. Într-un controversat articol din New York Review of Books, istoricul Tony Judt spunea că adevăratul test pentru Uniunea Europeană este accederea României, cu ale sale nenumărate probleme nerezolvate. Articolul a stârnit reacții ulcerate în rândul multor intelectuali români, au existat tot felul de atitudini pro şi contra, dar nu putem nega că avem de-a face cu multe dificultăți între care cea a trecutului neasumat şi neprelucrat. Este nevoie să documentăm analitic eforturile României de a-şi asuma trecutul comunist şi să oferim un cadru critic comparativ pentru o perspectivă comprehensivă asupra activității Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (CPADCR) în spațiul european.

Problemele pe care încerc să le examinez își au originea în următoarele întrebări: De ce în România asumarea oficială a trecutului comunist a avut loc atât de târziu? Care au fost cele mai importante obstacole în calea unui catharsis istoric care ar fi trebuit să se împlinească încă de acum 25-26 de ani, după Revoluția din decembrie 1989? De ce un asemenea moment a venit tocmai în 2006? Cum poate fi comparată inițiativa din România cu alte asemenea demersuri din țările fostului Bloc Sovietic? Şi, nu în ultimul rând, care sunt condițiile politice şi culturale care pot explica revenirea în prim-planul public românesc a ethosului liberal anticomunist după o perioadă de relativă indiferență şi chiar torpoare? La fel de important, trebuie să explicăm această coincidentia oppositorum în eforturile de „condamnare a condamnării”, frontul comun de negare a Raportului Final constituit din stângiști impenitenți (inclusiv unii neo-marxiști), din naționaliști fanatici, din nostalgici ai național-stalinismului și din fundamentaliști ortodoxiști. Pe scurt, este important să identificăm forțele politice și culturale care par să aibă o miză puternică în sabotarea procesului de de-comunizare. Pentru că, dincolo de subiectivisme, resentimente și vanități, dincolo de orgolii rănite (precum în cazul fostului președinte Ion Iliescu cu a sa biografie de aparatcik leninist), există motivații structurale ce țin de persistența mentalului comunist în cultura politică a tranziției românești. Un mental care, trebuie spus, prezervă o mare parte din ceea ce numesc sincretismul ideologic post-comunist care ia adeseori chipul barocului fascisto-comunist.

O observație preliminară fundamentală este că această confruntare oficială întârziată a trecutului comunist în România poate fi explicată în mare parte prin opoziția îndârjită față de un astfel de demers a partidelor şi personalităților publice și politice care, direct sau indirect, au fost sau sunt legate de l’ancien régime. Alegerile din noiembrie şi decembrie 2004 au avut ca rezultat victoria unei coaliții anticomuniste şi numirea lui Traian Băsescu în funcția de președinte al țării. În pofida rivalității politice şi a dezintegrării alianței de guvernământ inițiale, atât Partidul Național Liberal, cât şi Partidul Democrat au înțeles importanța asumării trecutului comunist. Mai ales începând cu ianuarie 2006, premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi președintele Băsescu au sprijinit procesul de decomunizare. La polul opus s-a situat Partidul Social Democrat în frunte cu președintele său onorific, Ion Iliescu. Acestora li s-au alăturat varii grupări exponente ale unor poziții ultrapopuliste, șoviniste şi antisemite. În anii care au premers Raportul, condamnarea regimului comunist devenise unul din subiectele cele mai fierbinți în polemica publică. Problema însă a fost aceea că discuțiile erau de prea multe ori dezinteresate de subiectul în sine, axându-se mai degrabă asupra ramificațiilor politice şi personale implicate de acesta. O astfel de stare de fapt poate fi explicată prin absența unui consens politic şi instituțional în ceea ce privește condamnarea. Spre deosebire de Germania, unde sprijinul parlamentar pentru Comisia Eppelmann a fost unanim (cu excepția stângii radicale), CPADCR a fost percepută ca fiind doar o inițiativă a Administrației Prezidențiale, implicit presupunându-se, în mod absurd, că este un act de partizanat şi nu, precum în realitate, un demers al șefului statului român în răspuns la o presiune from below a majorității societății civile. CPADCR şi Raportul Final au fost rezultatul efortului colectiv al reprezentanților societății deschise în România, validat oficial de statul român.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG