Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:17 0:00
Link direct


În ianuarie 2007, România a intrat în Uniunea Europeană, după ce, cu câțiva ani înainte, se integrase în NATO. Este vorba de un moment foarte important în istoria acestei țări, în istoria Europei de Est, dar care a reprezentat o serioasă provocare din punct de vedere al instituțiilor şi valorilor democratice pentru Uniunea Europeană. Într-un controversat articol din New York Review of Books, istoricul Tony Judt spunea că adevăratul test pentru Uniunea Europeană este accederea României, cu ale sale nenumărate probleme nerezolvate. Articolul a stârnit reacții ulcerate în rândul multor intelectuali români, au existat tot felul de atitudini pro şi contra, dar nu putem nega că avem de-a face cu multe dificultăți între care cea a trecutului neasumat şi neprelucrat. Este nevoie să documentăm analitic eforturile României de a-şi asuma trecutul comunist şi să oferim un cadru critic comparativ pentru o perspectivă comprehensivă asupra activității Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (CPADCR) în spațiul european.

Problemele pe care încerc să le examinez își au originea în următoarele întrebări: De ce în România asumarea oficială a trecutului comunist a avut loc atât de târziu? Care au fost cele mai importante obstacole în calea unui catharsis istoric care ar fi trebuit să se împlinească încă de acum 25-26 de ani, după Revoluția din decembrie 1989? De ce un asemenea moment a venit tocmai în 2006? Cum poate fi comparată inițiativa din România cu alte asemenea demersuri din țările fostului Bloc Sovietic? Şi, nu în ultimul rând, care sunt condițiile politice şi culturale care pot explica revenirea în prim-planul public românesc a ethosului liberal anticomunist după o perioadă de relativă indiferență şi chiar torpoare? La fel de important, trebuie să explicăm această coincidentia oppositorum în eforturile de „condamnare a condamnării”, frontul comun de negare a Raportului Final constituit din stângiști impenitenți (inclusiv unii neo-marxiști), din naționaliști fanatici, din nostalgici ai național-stalinismului și din fundamentaliști ortodoxiști. Pe scurt, este important să identificăm forțele politice și culturale care par să aibă o miză puternică în sabotarea procesului de de-comunizare. Pentru că, dincolo de subiectivisme, resentimente și vanități, dincolo de orgolii rănite (precum în cazul fostului președinte Ion Iliescu cu a sa biografie de aparatcik leninist), există motivații structurale ce țin de persistența mentalului comunist în cultura politică a tranziției românești. Un mental care, trebuie spus, prezervă o mare parte din ceea ce numesc sincretismul ideologic post-comunist care ia adeseori chipul barocului fascisto-comunist.

O observație preliminară fundamentală este că această confruntare oficială întârziată a trecutului comunist în România poate fi explicată în mare parte prin opoziția îndârjită față de un astfel de demers a partidelor şi personalităților publice și politice care, direct sau indirect, au fost sau sunt legate de l’ancien régime. Alegerile din noiembrie şi decembrie 2004 au avut ca rezultat victoria unei coaliții anticomuniste şi numirea lui Traian Băsescu în funcția de președinte al țării. În pofida rivalității politice şi a dezintegrării alianței de guvernământ inițiale, atât Partidul Național Liberal, cât şi Partidul Democrat au înțeles importanța asumării trecutului comunist. Mai ales începând cu ianuarie 2006, premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi președintele Băsescu au sprijinit procesul de decomunizare. La polul opus s-a situat Partidul Social Democrat în frunte cu președintele său onorific, Ion Iliescu. Acestora li s-au alăturat varii grupări exponente ale unor poziții ultrapopuliste, șoviniste şi antisemite. În anii care au premers Raportul, condamnarea regimului comunist devenise unul din subiectele cele mai fierbinți în polemica publică. Problema însă a fost aceea că discuțiile erau de prea multe ori dezinteresate de subiectul în sine, axându-se mai degrabă asupra ramificațiilor politice şi personale implicate de acesta. O astfel de stare de fapt poate fi explicată prin absența unui consens politic şi instituțional în ceea ce privește condamnarea. Spre deosebire de Germania, unde sprijinul parlamentar pentru Comisia Eppelmann a fost unanim (cu excepția stângii radicale), CPADCR a fost percepută ca fiind doar o inițiativă a Administrației Prezidențiale, implicit presupunându-se, în mod absurd, că este un act de partizanat şi nu, precum în realitate, un demers al șefului statului român în răspuns la o presiune from below a majorității societății civile. CPADCR şi Raportul Final au fost rezultatul efortului colectiv al reprezentanților societății deschise în România, validat oficial de statul român.

vladimir-tismaneanu-blog-2016
vladimir-tismaneanu-blog-2016

Ironia supremă a aventurii politice a comunismului este că, în pofida pretențiilor sale idealist-utopice, moștenirea sa este una marcată de imens cinism, derută, dezamăgiri și resentiment. În aceste rânduri încerc să surprind câteva din acele dimensiuni psihosociologice, emoționale, sentimentale și chiar ideologice care dau măsura condiției morale post-comuniste. Titlul acestui articol trimite direct la un faimos eseu al lui Oscar Wilde, intitulat Sufletul omului în socialism. Celebrul scriitor nu-și putea închipui ce va fi bolșevismul. Socialismul lui Lenin și Stalin, precum și cel al unor Mao, Pol Pot, Ceaușescu, Honecker ori Enver Hodja, avea prea puțin de-a face cu ceea ce a fost și rămâne idealul social-democrat. Pentru Wilde, ca și pentru atâția dintre cei care detestau filistinismul (până la un punct, real) al lumii burgheze, socialismul apărea ca o salvare. Ce s-a petrecut în fapt o știm prea bine: instituirea utopiei concentraționare, călcarea în picioare a libertăților politice și civice, denunțate drept „mofturi liberale”, distrugerea statului de drept în numele „dictaturii proletariatului”.

Cu ani în urmă, Václav Havel, când mai era încă președintele Republicii Cehe, a publicat un tulburător eseu despre „coșmarul post-comunist”. El nota că în societățile de tranziție psihologia individului devine tot mai înclinată să îmbrățișeze mitologii ale revanșei, agresivității, suspiciunii și intoleranței. Renasc sub ochii noștri, nota Havel, pulsiuni naționaliste și câștigă teren demagogii populiști. Observăm chiar acum cum un partid de orientare democratic conservatoare precum Fidesz-ul din Ungaria, a alunecat tot mai mult pe panta unui discurs naționalist, flirtând cu temele unei drepte obsedată de conspirații liberal-cosmopolite. Cum observa și un articol din săptămânalul britanic The Economist, în lumea post-comunistă aniversările istorice, atât de îmbibate de simboluri și nostalgii, devin prilejuri de confruntare între grupuri cu memorii și aspirații diferite. Pentru unii, Revoluția maghiară a fost un eveniment crucial care a spart monolitul blocului sovietic. Alții însă preferă să vadă în Nagy și amicii săi doar pe reformiștii neo-comuniști.

Marile convulsii ale perioadei care a urmat prăbușirii din 1989 au generat euforie, dar și sentimente de dezrădăcinare, dezorientare și neliniște. Previzibilitatea vieții în comunism a fost înlocuită de un nou sistem în care riscul devine parte a vieții cotidiene. Sondaje recente arătau că România și Ucraina se situează printre țările în care o mare parte a cetățenilor se mărturisesc nefericiți (spre deosebire de Cehia ori Slovenia). Fericirea se naște și din anumite speranțe împlinite, precum și din sentimentul că lumea în care trăiești este a ta. Alienarea constă tocmai în această ruptură din interiorul sufletului uman. Proprietatea privată nu este cauza alienării, dar nu este nici remediul împotriva unei stări de insecuritate morală și afectivă.

Sindicatul liber Solidaritatea a fost tocmai expresia unui efort de a depăși asfixiantul colectivism al partidului/stat comunist. Experiența disidenței a demonstrat, în același sens, posibilitatea acțiunii politice prin refuzul dedublării și al îngenuncherii morale. În pofida remarcilor sceptice privind declinul memoriei istorice și dezinteresul publicului politic actual în raport cu tradiția luptei antitotalitare, în Polonia aniversarea Solidarității a generat entuziasm. Ideile și idealurile politice nu dispar peste noapte. Tabla de valori a disidenței est-europene continuă să fie un element real al peisajului intelectual post-totalitar. Pentru ca Europa să fie mai mult decât o idee frumoasă, este nevoie de valori constitutive cu impact universal. Între acestea, demnitatea umană este una esențială.

Descumpănirea omului postcomunist vine, între altele, din dezgustul în raport cu elitele de pradă. Corupția endemică (fixați pe propriile noastre frământări, să nu uităm ce s-a petrecut în Polonia cu guvernul Miller), politicianismul, fragilitatea valorilor liberale, versatilitatea morală sunt tot atâtea cauze ale acestei stări de melancolică oboseală. Cinismul post-comunist își are originea în perioada ultimă a vechiului sistem. Clientelismul mafiotic făcea ravagii încă din anii 1960. La începutul anilor ’80, politologul Ken Jowitt scria că inițialele URSS înseamnă „Uniunea Republicilor Siciliene Sovietice”. Odată cu năruirea stăvilarelor ideologice, deci atunci când s-au deschis posibilitățile acțiunii libere, s-a făcut prea puțin pentru identificarea celor vinovați pentru ororile trecutului. Amintirea comunismului a fost constant pusă între paranteze. De aici și faptul că prea puțini din tinerele generații știu ce s-a petrecut de fapt în deceniile totalitarismului. Participăm așadar la bătălii culturale și politice de al căror deznodământ depinde destinul acestor societăți.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG