Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Am văzut de câteva ori filmul lui Andrei Ujică, „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”. Trei ore în care am stat cu ochii țintă pe ecranul Tribeca de la Museum of the Moving Image ori pe ecranul computerului, sau la West End Cinema aici, în Washington, D.C. Trei ore de revenire într-un trecut plin de amintiri, neliniști, speranțe, de la acele scene din martie 1965, sumbre ca și domnia celui care murise la nici 64 de ani, primul secretar al CC al PMR, președintele Consiliului de Stat, Gh. Gheorghiu-Dej, la clipa finală, când Ceaușescu se adresează sfidător și disprețuitor acuzatorilor săi, în decembrie 1989: „Voi răspunde doar în fața Marii Adunări Naționale!”

Mi-am amintit, văzând acele secvențe din 1965, de Ghiță Gheorghiu, fiul Licăi (este acolo, alături de mama sa, de surorile sale Sanda și Mândra, luându-și ultimul rămas bun de la bunicul care îl adoptase). Tatăl lor real fusese Marcel Popescu, fost aghiotant al lui Bodnăraș, ministru al Comerțului Exterior, debarcat în momentul în care Lica a decis să divorțeze. Până în 1965, nu și-a putut vedea copiii, locul de părinte fiind rezervat bunicului și celui de-al doilea soț, inginerul Gh. Rădoi (propulsat din director la „Steagul Roșu” din Brașov în funcțiile de ministru al Industriei construcțiilor de mașini și vicepreședinte al Consiliului de Miniștri). Am vorbit mult cu Ghiță prin 1974–1975 despre Dej, Luca, Ana Pauker, Miron Constantinescu, Ceaușescu. Avea propriile sale frământări, mai ales legate de asasinarea lui Pătrășcanu, înțelesese multe lucruri. În casa de pe strada Atena (pe atunci Aleea Zoe) unde se mutaseră din vilele de la lac, imediat după moartea lui Dej, locuiește acum ambasadorul Olandei. Iată-l pe Nicu Ceaușescu, probabil în 1966, pe post de înainte-mergător într-o excursie în munți împreună cu părinții săi. Eram coleg de clasă cu Ghiță și Nicu, eram născuți în 1951. Ghiță fusese de la naștere favoritul numărului 1 din partid. Nicu, ca și frații săi, Valentin și Zoia, abia începea să simtă ce înseamnă accesul la puterea absolută, de nimic îngrădită a liderului maxim. Ca membru al Biroului Politic și secretar al CC al PMR, Nicolae Ceaușescu fusese un instrument obedient al ordinelor lui Dej. Participase din plin la construirea cultului acestuia, o adulase și el pe Lica Gheorghiu ca vedetă de film expertă în, spre a relua formularea lui Mihnea Gheorghiu, „joc interiorizat”. În anii ’70, Lica suferea de obezitate, era depresivă și nu mai ieșea practic din casă. Ghiță a fost căsătorit cu Alina Popescu, campioana la tetratlon, fiica unui fotbalist celebru, devenit la un moment dat președintele Federației Române de Fotbal. După meciul cu Elveția, cred că în 1967, când România a pierdut umilitor (7 la 0), tatăl Alinei a fost zburat din acea funcție. Ulterior, am aflat că Ghiță și Alina s-au despărțit. Dacă nu mă înșală memoria, sora Alinei, Simona, a fost căsătorită cu o altă vedetă fotbalistică, Sandu Boc. Între timp, s-au dus și Ghiță, și Nicu, și bunul lor prieten Zazone (Radu Ioanid, ani de zile operator la televiziune). S-a dus și Florin Cleper, a murit primul dintre noi, era arhitect în Israel, a pierit în timpul unei campanii în Liban. Era cel cu care Nicu discuta despre împărații romani și despre Napoleon.

Acum 51 de ani, pe 19 iulie 1965, se deschidea Congresul al IX-lea al PCR (scena apare în film). Erau prezenți la București Leonid Brejnev, Deng Xiaoping, Todor Jivkov, Walter Ulbricht. Venise și Dipa Nusantara Aidit, președintele PC din Indonezia. Peste doar trei luni avea loc tentativa de lovitură de stat organizată de ofițerii pro-maoiști legați de partidul comunist, urma o represiune de o duritate cumplită. Aidit pierea și el, alături de alte sute de mii, ori poate un milion de indonezieni. Un film celebru cu Mel Gibson și Sigourney Weaver are ca temă acel year of living dangerously. Istoria comunismului românesc intra într-o nouă eră: PMR se reboteza PCR, peste câteva luni RPR devenea Republica Socialistă România. Deși era lider de partid, nu (încă) și de stat, discursul despre noua Constituție îl ținea în august 1965, asemeni lui Stalin în 1936, Nicolae Ceaușescu, afirmându-se astfel fără echivoc ca veritabil deținător al puterii. Juca însă cu abilitate cartea respectului pentru colegii de „conducere colectivă”. Se ferea să-i antagonizeze, acumula meticulos puterea și gloria. Elena, cercetătoare și secretară de partid la ICECHIM, își petrecea concediul, în vara anului 1965, împreună cu Marta Drăghici, la Karlovy Vary. Lui Alexandru Drăghici (eliberat, după 13 ani, din funcția de Ministru al Afacerilor Interne, deci de șef al Securității, „promovat” secretar al CC, membru al Comitetului Executiv și al Prezidiului Permanent) i se construia o reședință somptuoasă lângă aceea, în curs de finisare, a familiei Ceaușescu (în acele luni locuiau în hotelul special de partid de pe strada Tolstoi). Îmi spunea Nicu pe atunci că maxima favorită a tatălui său este „Să-i tai mâței coada și s-o lași să creadă că este mâță”. Pe culmile dialecticii, indeed!

Opiniile exprimate în acest blog nu coincid neapărat cu opiniile Radio Europa Liberă.

În august 1980 s-a produs breșa decisivă și ireversibilă în structura regimurilor comuniste din Europa de Est și Centrală.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:50 0:00
Link direct

În urma cu 36 de ani, în august 1980, se petrecea un eveniment cu o semnificație istorică mondială: pentru prima dată în istoria regimurilor comuniste, reprezentanții dictaturii ce-și zicea a „proletariatului” recunoșteau existența legală a unui sindicat muncitoresc independent. Faptul că vice-premierul Jagielski, reprezentantul autorităților comuniste la negocierile cu greviștii, accepta cele 21 de condiții puse de exponenții sindicatului în curs de formare schimba esențial regulile jocului. În loc de a trimite poliția și armata spre a reprima acțiunea greviștilor de la șantierul „Lenin” din Gdansk, regimul comunist își recunoștea neputința și permitea difuzarea prin mediile de informare oficiale a acordurilor semnate cu liderii unei mișcări sociale de opoziție. Eșafodajul ideologic leninist s-a prăbușit în chip jalnic. Noul sindicat s-a născut pe baza asumării adevărului, demnității și non-violenței ca valori supreme. Cele 500 de zile care au urmat, deci perioada legală a Solidarității, au simbolizat renașterea pluralismului și a societății civile.

Un efect major al existenței legale a unui sindicat auto-guvernat și independent a fost extincția oricărei urme de legitimitate a partidului de guvernământ. În momentul proclamării Legii Marțiale și al interzicerii Solidarității, în decembrie 1981, partidul comunist nici măcar nu a mai fost invocat drept centru al puterii, locul său fiind luat de o juntă militară de tip latino-american. Logocrația comunistă a fost învinsă de curajul unei mișcări sociale care a ales să trăiască în adevăr. Solidaritatea a demonstrat că epoca reformelor de la vârf se încheiase și că se intra într-un stadiu terminal al declinului sistemului comunist. Politizarea sindicatului independent s-a petrecut rapid, fără însă a se ajunge la situații de confruntare violentă cu sistemul stabilit. Nu mai puțin important este faptul că în acea perioadă s-a consolidat alianța dintre muncitorimea poloneză, țăranii grupați în „Solidaritatea rurală” și intelectualii democrați. Acțiunea Solidarității s-a desfășurat sub semnul valorilor liberale înțelese în sensul cel mai larg. Iluminismul neo-marxist își pierduse complet forța de seducție, lăsând locul analizei lucide a unui sistem eminamente nereformabil. Renăștea spontaneitatea socială ca reacție împotriva fetișizării controlului de tip polițienesc. Chestiunea ieșirii din comunism se punea așadar în termeni de imaginație strategică. Solidaritatea reabilita valorile etice ca substanță a unui spațiu politic tolerant și divers.

După decenii de romantism nu o dată suicidar, se înțelesese faptul că ruptura cu leninismul implica geneza contra-instituțiilor societății civile ca efort colectiv răbdător și în mod deliberat auto-limitat. Fără îndoială, trebuie ținut cont de evoluțiile care au premers nașterea sindicatului liber: mișcarea studențească din martie 1968, grevele din 1970, înființarea Comitetului de Apărare a Muncitorilor – KOR (1976), alegerea cardinalului Karol Wojtyła ca papă în 1978 și vizita sa în Polonia în 1979, călătorie derulată sub semnul eliberării de teamă. Un rol esențial l-au jucat acordurile de la Helsinki din 1975, accentul pus de administrația Carter pe drepturile omului și linia consecvent anti-totalitară a președintelui Reagan. Mai presus însă de orice factor exterior, victoria Solidarității s-a datorat maturizării societății civile poloneze și agoniei sistemului comunist. Era vorba de conștientizarea în masă a ceea ce am numit cândva mizeria utopiei. Elitele comuniste erau pur și simplu descumpănite: vechii activiști nu mai înțelegeau pe ce lume se află, iar „junii turci” nu credeau un cuvânt din ideologia oficială. Activitatea legală a Solidarității a schimbat total natura relațiilor de putere din Polonia și a generat un efect de lungă durată ce nu a putut fi stopat de Legea Marțială din decembrie 1981. Eforturile gorbacioviste nu pot fi înțelese decât ca răspuns la sfidarea Solidarității.

Solidaritatea a fost o mișcare transideologică, situată dincolo de utopismul radical și de dihotomiile înghețate de tip „stânga–dreapta”. Liberalismul, socialismul democratic, democrația creștină, se întâlneau astfel într-o viziune care respingea înainte de toate monismul arogant al tiraniei ideologice leniniste. Odată cu reintrarea în discuție a aspirației centro-europene, Solidaritatea oferea un exemplu vibrant a ceea ce György Konrád a numit, într-un eseu faimos, anti-politica. Memoria martirilor universului totalitar se combina cu conștiința necesității unei perspective cât mai puțin cataclismice. Michnik nu contenea să o spună: „Nu vrem să distrugem zidurile închisorilor pentru a construi alte închisori”. În timpul acesta, în România, Ceaușescu și clica lui continuau să manipuleze simbolurile unui naționalism agresiv, strident și fals-patriotic. Pentru staliniștii români, Solidarność reprezenta un pericol mortal. Să spun în încheiere că afirmarea societății civile poloneze, a Solidarității deci, în august 1980, a inaugurat faza finală a prăbușirii comunismului.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG