Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

În august 1980 s-a produs breșa decisivă și ireversibilă în structura regimurilor comuniste din Europa de Est și Centrală.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:50 0:00
Link direct

În urma cu 36 de ani, în august 1980, se petrecea un eveniment cu o semnificație istorică mondială: pentru prima dată în istoria regimurilor comuniste, reprezentanții dictaturii ce-și zicea a „proletariatului” recunoșteau existența legală a unui sindicat muncitoresc independent. Faptul că vice-premierul Jagielski, reprezentantul autorităților comuniste la negocierile cu greviștii, accepta cele 21 de condiții puse de exponenții sindicatului în curs de formare schimba esențial regulile jocului. În loc de a trimite poliția și armata spre a reprima acțiunea greviștilor de la șantierul „Lenin” din Gdansk, regimul comunist își recunoștea neputința și permitea difuzarea prin mediile de informare oficiale a acordurilor semnate cu liderii unei mișcări sociale de opoziție. Eșafodajul ideologic leninist s-a prăbușit în chip jalnic. Noul sindicat s-a născut pe baza asumării adevărului, demnității și non-violenței ca valori supreme. Cele 500 de zile care au urmat, deci perioada legală a Solidarității, au simbolizat renașterea pluralismului și a societății civile.

Un efect major al existenței legale a unui sindicat auto-guvernat și independent a fost extincția oricărei urme de legitimitate a partidului de guvernământ. În momentul proclamării Legii Marțiale și al interzicerii Solidarității, în decembrie 1981, partidul comunist nici măcar nu a mai fost invocat drept centru al puterii, locul său fiind luat de o juntă militară de tip latino-american. Logocrația comunistă a fost învinsă de curajul unei mișcări sociale care a ales să trăiască în adevăr. Solidaritatea a demonstrat că epoca reformelor de la vârf se încheiase și că se intra într-un stadiu terminal al declinului sistemului comunist. Politizarea sindicatului independent s-a petrecut rapid, fără însă a se ajunge la situații de confruntare violentă cu sistemul stabilit. Nu mai puțin important este faptul că în acea perioadă s-a consolidat alianța dintre muncitorimea poloneză, țăranii grupați în „Solidaritatea rurală” și intelectualii democrați. Acțiunea Solidarității s-a desfășurat sub semnul valorilor liberale înțelese în sensul cel mai larg. Iluminismul neo-marxist își pierduse complet forța de seducție, lăsând locul analizei lucide a unui sistem eminamente nereformabil. Renăștea spontaneitatea socială ca reacție împotriva fetișizării controlului de tip polițienesc. Chestiunea ieșirii din comunism se punea așadar în termeni de imaginație strategică. Solidaritatea reabilita valorile etice ca substanță a unui spațiu politic tolerant și divers.

După decenii de romantism nu o dată suicidar, se înțelesese faptul că ruptura cu leninismul implica geneza contra-instituțiilor societății civile ca efort colectiv răbdător și în mod deliberat auto-limitat. Fără îndoială, trebuie ținut cont de evoluțiile care au premers nașterea sindicatului liber: mișcarea studențească din martie 1968, grevele din 1970, înființarea Comitetului de Apărare a Muncitorilor – KOR (1976), alegerea cardinalului Karol Wojtyła ca papă în 1978 și vizita sa în Polonia în 1979, călătorie derulată sub semnul eliberării de teamă. Un rol esențial l-au jucat acordurile de la Helsinki din 1975, accentul pus de administrația Carter pe drepturile omului și linia consecvent anti-totalitară a președintelui Reagan. Mai presus însă de orice factor exterior, victoria Solidarității s-a datorat maturizării societății civile poloneze și agoniei sistemului comunist. Era vorba de conștientizarea în masă a ceea ce am numit cândva mizeria utopiei. Elitele comuniste erau pur și simplu descumpănite: vechii activiști nu mai înțelegeau pe ce lume se află, iar „junii turci” nu credeau un cuvânt din ideologia oficială. Activitatea legală a Solidarității a schimbat total natura relațiilor de putere din Polonia și a generat un efect de lungă durată ce nu a putut fi stopat de Legea Marțială din decembrie 1981. Eforturile gorbacioviste nu pot fi înțelese decât ca răspuns la sfidarea Solidarității.

Solidaritatea a fost o mișcare transideologică, situată dincolo de utopismul radical și de dihotomiile înghețate de tip „stânga–dreapta”. Liberalismul, socialismul democratic, democrația creștină, se întâlneau astfel într-o viziune care respingea înainte de toate monismul arogant al tiraniei ideologice leniniste. Odată cu reintrarea în discuție a aspirației centro-europene, Solidaritatea oferea un exemplu vibrant a ceea ce György Konrád a numit, într-un eseu faimos, anti-politica. Memoria martirilor universului totalitar se combina cu conștiința necesității unei perspective cât mai puțin cataclismice. Michnik nu contenea să o spună: „Nu vrem să distrugem zidurile închisorilor pentru a construi alte închisori”. În timpul acesta, în România, Ceaușescu și clica lui continuau să manipuleze simbolurile unui naționalism agresiv, strident și fals-patriotic. Pentru staliniștii români, Solidarność reprezenta un pericol mortal. Să spun în încheiere că afirmarea societății civile poloneze, a Solidarității deci, în august 1980, a inaugurat faza finală a prăbușirii comunismului.

România anului 1956 era unul dintre statele cel mai controlate de către cadrele staliniste, opuse dezghețului hrușciovist. Până și cei care l-au criticat pe Gheorghiu-Dej pentru abuzuri (mă gândesc la Miron Constantinescu, Constantin Doncea, Dumitru Petrescu, până la un punct Constantin Pârvulescu și Iosif Chișinevschi) fuseseră total angajați în sovietizarea țării. Ilegaliștii nu erau de fapt un grup alternativ din perspectivă politică. Ei erau devotați trup și suflet cauzei bolșevice. Lucrurile erau cumva diferite între intelectuali, mai ales în rândul tinerilor scriitori. La fel, mocnea revolta în mediile studențești, mai ales la București, Timișoara, Iași și Cluj.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:04 0:00
Link direct

Conducerea PMR era conștientă de faptul că intelectualii (inclusiv unii foști ardenți staliniști) erau cei care conduceau revoltele din Polonia și Ungaria, ceea ce s-a tradus în intensificarea controlului de partid asupra vieții spirituale, exmatriculări și arestări de studenți, denunțarea unor scriitori ca „împăciuitoriști”, „oportuniști”, „lipsiți de spirit revoluționar”, etc. O precondiție a revoltelor din Polonia și Ungaria (aceasta din urmă transformată în revoluție) a fost scindarea la vârf, tensiunea, chiar conflictul între o facțiune stalinistă și una anti-stalinistă. Este ceea ce a lipsit în România și Cehoslovacia, unde destalinizările au fost superficiale, efemere și manipulative. În Romania, Dej și-a acuzat rivalii de hiper-stalinism. În Cehoslovacia, Antonín Novotný a spus ca Rudolf Slánský fusese principalul stalinist și că, prin urmare, după eliminarea acestuia și a adepților săi, nu se punea problema unei regenerări a elitei hegemonice. În datele situației din România, cu echipa Dej la cârmă, cu trupele sovietice pe teritoriul țării, este greu de imaginat un scenariu reformator. Ceea ce s-ar fi putut face ar fi fost o coagulare a intelighenției pe o platformă inspirată de direcțiile novatoare din Polonia și Ungaria, însă intelectualii (marxiști sau nemarxiști) erau prea înspăimântați și/sau regimentați pentru a testa asemenea strategii.

Mi-e greu să-mi imaginez un regim comunist în România care să sprijine Revoluția maghiară. Chiar și în 1968, Ceaușescu a susținut independența Cehoslovaciei, însă a avut rezerve esențiale privind linia de democratizare internă. Ceea ce însă nu implica obligația excesului de zel, îndârjirea comuniștilor români în condamnarea liniei lui Imre Nagy și colaborarea lor entuziastă cu „organele” sovietice. Cine crede că Valter Roman conversa la Snagov cu Imre Nagy pentru că așa dorea el, se înșală amarnic. Toate aceste „discuții” aveau loc cu misiune, scopul fiind zdrobirea voinței de rezistență a exilaților maghiari și aducerea lor într-o stare de abdicare morală necesară confecționării unui proces-spectacol. Simplu spus, în 1956, conducerea PMR a optat în favoarea conservării modelului politic și economic stalinist, respingând orice tentativă de liberalizare internă. În această privință, Dej era mai aproape de Enver Hodja, Mao, Novotný și Ulbricht, decât de Tito, Gomułka (cel din 1956) ori Nagy. Cultura politica a comunismului romanesc a fost asadar una a stalinismului impenitent.

Retragerea trupelor sovietice din Romania în 1958 a fost prezentată de apologeții regimului drept începutul divorțului de Moscova și a autonomiei românești în cadrul Blocului Sovietic. În realitate, a fost recompensa pentru solidaritatea inflexibil-stalinistă dovedită de echipa lui Gheorghiu-Dej cu pozițiile cele mai dure de respingere a reformelor comuniste și a ceea ce era anatemizat drept erezia revizionistă (simbolizată de grupul Imre Nagy în Ungaria, de Władysław Gomułka în Polonia, de Palmiro Togliatti și comuniștii italieni, dar mai ales de Programul Uniunii Comuniștilor din Iugoslavia adoptat în 1958). Documentele de arhivă probează panica din interiorul nomenclaturii înalte și medii din România provocată de dezghețul hrușciovist, de Octombrie polonez și de Revoluția maghiară. Liderii PMR nu erau nicicum dispuși să pășească în direcția unei rupturi cu instituțiile sistemului totalitar de tip leninist-stalinist. Tocmai pentru a preveni orice urmă de „mlădiere” ideologică, orice slăbire a „vigilenței revoluționare”, s-a recurs la înscenări abjecte împotriva unor figuri de seamă ale intelectualității, procese, prelucrări, pe scurt vânători de vrăjitoare menite să intimideze și să anihileze orice poziție critică. Au fost organizate acțiuni represive împotriva studenților care îndrăzniseră să revendice exact ceea ce partidul ajunsese să susțină, însă din motive diferite. Mai mult, brutala colectivizare a agriculturii s-a încheiat fără trupe sovietice pe teritoriul României.

Despărțirea de Moscova a însemnat de fapt un travesti al comunismului național. Stalinismul a rămas în funcțiune, ba chiar s-a întărit după 1958. Excluderi în masă din partid, arestări de studenți, procese soldate cu ani grei de temniță, înăsprirea regimului deținuților politici, toate acestea arătau că dictatura nu avea nici cea mai vagă intenție de moderare. „Etnicizarea” comunismului românesc nu a dus la o liberalizare internă. Nici măcar după Declarația din 1964 regimul nu a renunțat la dogmele sale fundamentale. Ceea ce s-a întâmplat a fost de fapt o parțială decolonizare (de-sovietizare) în care ideologia și practicile puterii imperialiste (stalinismul ca sistem) fuseseră interiorizate și acceptate cu entuziasm de către pseudo-elitele autohtone.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG