Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct

Marele filosof polonez Leszek Kołakowski a vorbit cândva despre ruinele mişcătoare ale comunismului, o metaforă pe care o găsesc extrem de adecvată pentru demersul intelectual propus şi de această lucrare. Coordonatorii şi-au îndemnat autorii să „nu măsoare evoluțiile cu etaloane holiste sau prin concepții abstracte despre ce tip de societăți ar fi trebuit să apară în aceste locuri, ci prin ce tipuri de relații întrețin ele”. Capitolele individuale răspund, de aceea, la întrebări de genul: Cum poate exista proprietate privată într-un mediu privat de domnia legii? Sau cum anume se raportează la vechiul regim instituțiile, tiparele şi scopurile noii ordini? Sau până în ce punct putem vorbi de experiențe complet noi? Aceste lucruri au legătură cu însuşi conceptul de schimbare revoluționară şi cu semnificația răsturnării din 1989–1991 pe care unii autori, inclusiv eu, le-am legat de renaşterea societății civile, în vreme ce alții, mai ales Stephen Kotkin, le-au văzut ca rezultat al unei societăți necivile în retragere. Pentru acesta din urmă, societatea necivilă este doar un alt nume pentru birocrația comunistă aflată în descompunere şi auto-reinventată ca nouă clasă de afaceri (antreprenorială) în postcomunism.

Trebuie spus că studiile postcomuniste păcătuiesc adesea prin confuzie conceptuală. Nu este şi cazul acestui volum. Ambii coordonatori şi cei care au contribuit îşi definesc foarte precis termenii. De pildă, Beissinger şi Kotkin explică moştenirile istorice în cuvinte lipsite de ambiguități, făcând astfel un serviciu literaturii generale pe astfel de subiecte: „Prin moştenire, înțelegem o relație cauzală durabilă între vechile instituții şi politicile asociate unor practici şi convingeri subsecvente, mult dincolo de viața regimurilor, instituțiilor şi politicilor care le-au dat naştere”. În al său capitol, Grigore Pop-Elecheş analizează prioritățile educaționale din România anterioare anului 1989 (omniprezenta şi asfixianta propagandă, precum şi supra-accentul pe profesionalizarea tehnică) ca elemente explicative (moşteniri) pentru deficitul democratic din acea țară. În mod similar, eseul Annei Grzymala-Busse explorează variile roluri performate de Biserica Catolică înainte şi după 1989. Altfel spus, moştenirile nu se limitează la practicile instituționale şi simbolice comuniste, ele merg dincolo de sfera societală spre a include activități religioase, artistice şi disidente.

Valoarea durabilă a acestei cărți este dată de abilitatea de a conecta cadrul teoretic propus de coordonatori la capitolele empirice extrem de informative şi de persuasive. Am găsit în mod special oprtună, în lumina avatarurilor putinismului, discuția lui Brian Taylor despre „moştenirea elitei cekiste” ca ilustrare a ceea ce Beissinger şi Kotkin definesc a fi şablonul „traducerii”: „Traducerea denotă o situație în care o veche practică găseşte un nou obiectiv şi este redesfăşurată într-un mod cu totul diferit de cel validat la momentul conceperii sale, dar care încă seamănă în anumite aspecte fundamentale cu practica anterioară prin modurile de acțiune şi sensurile atribuite”.

O altă formă de relație de moştenire este definită de coordonatori ca „bricolaj”. Pentru că am studiat eu însumi constructele ideologice baroce din postcomunism, inclusiv ceea ce numesc stalino-fascism, găsesc abordarea lor extrem de utilă. Inspirați de literatura istorică instituționalistă, ei văd acest bricolaj ca pe o constelație dinamică în care „elementele trecutului se amestecă interpenetrant şi complet cu prezentul, dând naştere la ceva complet nou care doar vag mai aminteşte de trecut, dar care încă îi poartă amprenta”. În concluzie, avem de-a face cu un volum original şi o contribuție esențială atât la politica comparativă, cât şi la studiile istorice comparative, o colecție impresionantă de contribuții rafinate ce se bizuie pe analize de adâncime empirică.

Trecutul nu este nicicând mort, nici măcar nu este trecut. Faimoasa butadă a lui William Faulkner se aplică în mod cert peisajului postcomunist, în fapt un univers politic, moral şi cultural impregnat de memorii încă neprocesate. Doi respectabili cărturari, Mark R. Beissinger şi Stephen Kotkin, având ambii contribuții remarcabile la înțelegerea noastră asupra comunismului sovietic, au pus în acelaşi volum o foarte echilibrată şi iluminantă colecție de studii referitoare la impactul moştenirilor istorice asupra mai mult sau mai puțin democraticelor comunități post-totalitare. A trecut aşadar un sfert de veac de la prăbuşirea a ceea ce istoricul Martin Malia a numit partocrații ideocratice, o serie de evenimente extraordinare pe care Papa Ioan Paul al II-lea le-a sintetizat sub expresia annus mirabilis 1989. De fapt, anul 1989 s-a încheiat în decembrie 1991, odată cu dezmembrarea statului creat de Lenin în 1917. La început, euforia a fost cea care pusese stăpânire şi mulți s-au grăbit să anunțe novus ordo seclorum. Mai apoi însă, au apărut şi incertitudinile: A dispărut oare trecutul comunist pur şi simplu sau continuă el să influențeze, direct sau indirect, noile constructe politice? Este actuala corupție universal contestată din fosta URSS şi Europa Cetrală şi de Est un fenomen nou, sau rădăcinile sale sunt de aflat în nepotismul deşănțat din faza terminală a regimurilor comuniste?

Ken Jowitt, autorul inovatorului volum New World Disorder: The Leninist Extinction (1992), a fost unul din cei, dacă nu chiar primul politolog care a subliniat colosala relevanță a moştenirilor în reconfigurarea ordinii post-totalitare. În mod corect, coordonatorii volumului Historical Legacies of Communism in Russia and Eastern Europe (New York: Cambridge University Press, 2014), Beissinger şi Kotkin, îi aduc lui Jowitt un binemeritat tribut. Spre deosebire de cei care cred că trecutul nu contează, Ken Jowitt şi adepții săi prezenți în acest volum, Rudra Sil, Marc Howard, Arista Cirtautas, Veljko Vujacic şi Grigore Pop-Elecheş, au insistat asupra dimensiunii istorice a tranzițiilor. Ei nu au scos în evidență doar povara trecutului comunist, ci şi resurgența memoriilor, simbolurilor şi valorilor precomuniste.

Să fim însă clar înțeleşi, cetățenii lumii postcomuniste nu sunt prizonierii trecutului. Beissinger şi Kotkin au dreptate când avertizează împotriva oricărei forme de determinism fatalist. Cu toate acestea, trecutul continuă să bântuie atât memoriile individuale, cât şi pe cele colective, şi să stârnească numeroase controverse, polemici, dispute intelectuale, sau chiar războaie culturale. Acelaşi trecut influențează modul în care oamenii se raportează la chestiuni precum drepturile de proprietate, proceduri legale, chiar drepturile omului. A face pace cu trecutul este un laitmotiv pe care oricine îl poate auzi fredonat în toate aceste țări, din Estonia în Croația, şi din România în Ucraina. Deriva neo-autoritară de dată recentă din Ungaria sub premierul Viktor Orbán este în sine justificată de către arhitectul ei prin tentativa de a purifica sfera publică de urmele reziduale ale comunismului.

Există (cel puțin) două variabile care sunt cu adevărat decisive: geografia şi timpul. Există, de asemenea, distincții semnificative între țările din fostul URSS şi cele din Europa Centrală şi de Est. Mai mult, impactul moştenirilor rămâne un factor care distinge Balcanii de Europa Centrală, confirmând adesea invizibila dar persistenta prezență a tradițiilor habsburgice (domnia legii, constituționalismul, societatea civilă, valorile urban-burgheze). De asemenea, ar trebui remarcat faptul că experiența sovietică (în afara țărilor baltice şi a Moldovei) a durat mai mult de şapte decenii. Examinarea moştenirilor necesită o distanță în timp care ar permite cercetătorului generic să determine dacă avem de-a face cu fenomene pasagere, sau cu fapte sociale de durată. Prin urmare, se impune să recitim, aşa cum o fac şi coordonatorii volumului Historical Legacies, analiza clasică a lui Alexis de Tocqueville, Vechiul regim şi Revoluția franceză (1855). Clivajul macroistoric la care s-a referit autorul francez viza cincizeci de ani premergători evenimentului, ceea ce a oferit avantajul „unei distanțe temporale între trecut şi prezentul în cauză, aşa încât presupusa relație nu poate fi considerată o stare de fapt temporară”.

Beissinger, Kotkin şi cei care au colaborat la acest volum îşi privesc abordarea ca pe o contrapondere, sau chiar o provocare la cândva dominanta paradigmă tranzitologică cu ale ei implicite presupuneri triumfaliste, aluzii teleologice, ori lipsa oricărei preocupări pentru impactul a ceea ce eu însumi numeam cândva leninism rezidual. Meritul acestui volum stă în efortul de a introduce substanță empirică în abordarea noastră asupra conceptului de moşteniri. Coordonatorii au invitat un grup de experți spre a adresa toate aceste chestiuni într-o manieră riguros empirică şi pe direcția unui model conceptual care priveşte la natura multifațetată a moştenirilor. Speculația, oricât de impresionantă ar putea fi, este înlocuită aici de o analiză concretă şi superb documentată. Cu alte cuvinte, moştenirile nu sunt nici omogene, nici liniare: ele sunt structuri policromatice care leagă trecutul de prezent prin tot felul de forme de cauzalitate mediată.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG