Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

CPADCR a fost „o lecție de istorie publică, de stat” prin intermediul căreia „adevărul” despre experiența totalitarismului comunist a fost „recunoscut şi denunțat în mod oficial”. A fost un exercițiu al „suveranității asupra memoriei”, o încercare de a pregăti terenul pentru rezolvarea a ceea ce Tony Judt a numit „criza dublă a memoriei”:

„Pe de o parte, cinismul şi lipsa de încredere afectează toate interacțiunile sociale, culturale şi personale. Astfel, construirea unei societăți civile, şi cu atât mai mult a unei memorii civile, sunt foarte, foarte dificil de realizat. Pe de altă parte, există multiple memorii şi mituri istorice, fiecare având pretenții de legitimitate doar datorită faptului că au un caracter neoficial, privat. Acolo unde aceste versiuni individuale şi tribale asupra trecutului se unesc, ele formează contra-istorii extrem de influente care sunt mutual exclusive şi produc o fragmentare profundă a societății”.

Practica post-decembristă a amneziei sponsorizată de stat a adus cu sine două tipuri de pericole în ceea ce privește raportarea față de trecut: externalizarea vinii şi etnicizarea memoriei. Dan Diner şi Gabriel Motzkin consideră că procesul de „prelucrare” a trecutului ridică o problemă crucială: „Cum putem să păstram în conștiința colectivă istoria crimelor care eludează textura unei memorii etnice a cărei calitate esențială este aceea de a rezista în timp?” Dominația şi exterminismul regimului comunist au afectat toate categoriile societății românești. Teroarea şi ingineria socială au fost „funcţionalizate” din interiorul corpului social împotriva populației. Regimul comunist şi-a distrus şi oprimat proprii cetățeni prin intermediul compatrioților acestora. În acest context, cei doi cercetători consideră ca absența unei „conexiuni necesare între inamicul teoretic al comunismului şi victimele sale reale face ca rememorarea acestora să fie mult mai dificilă în viitor.”

Acolo unde nu există Aufarbeitung, câmpul memoriei devine apanajul interpretărilor „alternative” ale trecutului. Pe de o parte, răul provocat de regim este asociat cu cei care sunt percepuți drept străini: evrei, minorități naționale, sau alți presupuși trădători şi dușmani ai unei națiuni definite organic. Un astfel de raționament a funcționat în ceea ce mă privește, imediat după numirea mea în funcția de președinte al CPADCR. Am devenit subiectul unor adevărate campanii mass media, inclusiv ținta unor calomnii vulgare şi a unor diatribe antisemite. Comisia însăși a fost percepută ca fiind compusă din alogeni. Au fost inventate întregi genealogii anumitor membri ai acestei instituții. Scopul era de a dovedi că de fapt „adevărații făptași” impuneau națiunii o istorie falsificată. În momentul discursului de condamnare a regimului comunist, atât președintele, cât şi membri ai comisiei au fost împroșcați cu amenințări şi înjurături. Din nefericire, simptomatic pentru profunda boală a memoriei de care suferă România, foarte puțini membri ai parlamentului au dezaprobat public acest comportament (de exemplu, Nicolae Văcăroiu, pe atunci președintele Senatului, nu a făcut nimic pentru a opri manifestările huliganice ale membrilor Partidului România Mare).

Incapacitatea unei secțiuni a spațiului public românesc de a percepe semnificația reală şi implicațiile demersului CPADCR este exemplificată de afirmația unuia dintre criticii Raportului, care nu a avut niciun scrupul în a declara: „în realitate, dacă nu ar fi fost reacțiile stupide, dar violente ale naționaliștilor, extremiștilor, etc., Raportul ar fi trecut aproape neobservat la nivelul spațiului public care contează şi de la care se putea aștepta o schimbare, adică acela care nu îi include pe extremiști. În afara reacțiilor acestora, dezbaterile publice serioase au fost minime.” Astfel de reducționisme indică un fenomen care este o consecință directă, dar şi îngrijorătoare, a activității CPADCR. Dacă ne raportăm la fondul argumentativ al reacțiilor împotriva Raportului, putem observa o coabitare discursiv-tematică a unei autoproclamate „Noi Stângi” alături de național-staliniști (cei care reproduc topoi ai propagandei predecembriste sau cei care sunt nostalgici față de „realizările” Epocii de Aur) şi de ultraconservatorii ortodoxiști (cei care pledează pentru intrarea națiunii în stare liturgică).

O astfel de comuniune narativă şi valorică poate fi explicată în două feluri. În primul rând, cele trei grupuri reprezintă chipurile resentimentului. Toți, într-un fel sau altul, odată cu condamnarea regimului comunist, au fost forțați să se confrunte cu propriile iluzii (şi/sau vină) sau să conștientizeze eșecul total al utopiei sociale (în Germania, cei din urmă s-au autointitulat anti-antiutopici). În al doilea rând, aceștia sunt cei pentru care, de cele mai multe ori din pură ignoranță, asumarea trecutului comunist nu poate fi decât o instrumentalizare mecanică; pentru ei, acest act fundamental reconstitutiv nu poate fi decât o formă de acțiune strategică, de politicianism. Rezultatul eforturilor lor cu caracter predominant jurnalistic-pamfletar nu este deloc surprinzător într-o societate unde automistificarea este endemică: un contra-curent de revizionism malentendu care este totuși, datorită promisiunii inerente a unei memorii ușoare, un pericol pentru continuarea unui Aufarbeitung istoric, şi, de ce nu, când va fi posibil, al unuia legal şi politic.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:05 0:00
Link direct

Poate și pentru că sunt născut în zodia Racului, pentru mine trecutul nu este o altă țară. În acest articol mă voi referi la sinistrul personaj numit Pintilie Bodnarenko (născut la Tiraspol în 1902 și mort la București în 1985).

Sub numele de Gheorghe Pintilie, personajul a fost director general al Securității începând din 1948, ministru adjunct și prim-adjunct la Ministerul de Interne până la pensionarea sa, la începutul anilor ’60. A fost șeful Gospodăriei de partid între 1945 și 1948 și unul dintre cadriștii-șefi implicați în afaceri sângeroase precum asasinarea lui Ștefan Foriș.

Adolescent fiind, Pantelei, cum se numea de fapt, cunoscut mai târziu sub diminutivul Pantiușa, a luptat în Armata Roșie în timpul Războiului civil. Ulterior, a fost recrutat de serviciile secrete sovietice pentru spionaj și acțiuni de sabotaj în România. Asemeni altor agenți ai Kremlinului, Pantiușa a efectuat ani lungi de închisoare. La Doftana și Caransebeș, a devenit unul dintre acoliții lui Gheorghiu-Dej. Relația dintre viitorul dictator și agentul sovietic a durat vreme de decenii. După război, Pantiuşa s-a căsătorit cu Ana (Anuța) Toma, una dintre cele mai temute și viclene membre ale aparatului. Această pereche a exercitat o imensă influență asupra lui Dej. Între Pantiuşa și Ana Toma, pe de o parte, și Dej, pe de alta, a existat o relație de complicitate și solidaritate.

Într-un volum editat de Florin Constantiniu despre prelucrarea epurării Anei Pauker la Ministerul de Externe, în iunie 1952, reiese limpede că Dej personal a apărat-o pe faimoasa „tovarășă Anuța” contra diverselor atacuri. După o zi de critici nemiloase la adresa celei care fusese mâna dreaptă a Anei Pauker, Dej l-a trimis pe Iosif Chișinevschi, dictatorul ideologic și cadristul-șef al partidului, să afirme răspicat că „partidul are încredere în tovarășa Anuța, care a adus servicii importante conducerii”. Cum ar fi putut fi altfel când „tovarășa Anuța” nu făcuse decât să-l servească pe Dej, fiind de fapt agenta acestuia în anturajul Anei Pauker. Soții Pintilie-Toma au locuit mulți ani pe str. Grigore Mora nr. 24. Au adoptat doi copii: Radu, mort în anii ’70, și Ioana, din câte știu arhitectă în Israel.

Devenit șef al Securității, vorbitor aproximativ de limba română, agramatul Pantiuşa era de fapt super-controlorul Ministerului de Interne (a se vedea scrierile lui Ion Mihai Pacepa pe această temă). A fost direct implicat în toate acțiunile securiste ordonate de PCR, inclusiv în criminalul experiment Pitești. Evident, urmele culpelor au fost cu grijă șterse, dar sper să putem obține mai multe informații cât mai curând. Pantiușa a supervizat pregătirea Plenarei din mai-iunie 1952, când a fost debarcat grupul Pauker-Luca. În momentul în care agenții sovietici din anturajul lui Dej au fost înlăturați, în timpul conflictului cu Hrușciov, Pantiuşa a devenit comandantul Miliției, până la pensionarea sa, în 1963. Ana Toma, asemeni altor ilegaliști de vârf, avea să facă figură de vedetă la Plenara din noiembrie-decembrie 1961, ținând un veninos discurs plin de acuzații false la adresa lui Pătrășcanu și Foriș.

După Plenara din aprilie 1968, la care Ceaușescu l-a reabilitat post-mortem pe Pătrășcanu, Pantiuşa a fost exclus din partid. Portretul său nu ar fi complet dacă nu aș aminti starea de prostrație, abulie alcoolică și pretinsa amnezie în care s-a complăcut octogenarul torționar până la sfârșitul vieții. Cuplul Pantiuşa-Toma s-a mutat pe Șoseaua Kiseleff și, din câte mi-a povestit unul dintre puținii vizitatori, bătrânul securist asculta Europa Liberă ore în șir. Pe de altă parte, în 1971, la aniversarea PCR, Ceaușescu l-a decorat pe Pantiușa cu ordinul „Tudor Vladimirescu”. Omul care-l ucisese pe Foriș cu lovituri de rangă în cap era astfel răsplătit de partidul care, pur formal, îl exclusese. Aurel Baranga, dramaturgul oficial al regimului, era și el decorat. Un mucalit prezent la eveniment observa că partidul a decis să decoreze „Și ranga, și Baranga”. Ana Toma, Ghizela Vass, Ofelia Manole, Ecaterina Micu-Chivu, Stela Moghioroș, Sanda Rangheț deveneau, tot cu acel prilej, „Eroine ale Muncii Socialiste”.

Când a murit Pantiuşa, văduva sa i-a obținut înmormântarea cu onoruri de general la Cimitirul Militar Ghencea, în sunetele marșului funebru intonat de fanfara Armatei române. Crimele comunismului au fost înfăptuite de oameni reali (daca îi putem numi oameni). Pantiuşa a fost unul dintre acești mari criminali.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG