Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:49 0:00
Link direct

Subiectul Generației 1927 continuă să genereze controverse. O dezbatere purtată aici, la Washington, în cadrul Conferinței de studii slave, est-europene și eurasiatice în noiembrie 2011 a inclus o excelentă prezentare a Cristinei Bejan, autoarea unei teze de doctorat la Oxford susținută în vara lui 2010, pe tema grupului Criterion (cu accent pe personalitatea lui Petru Comarnescu). Am mai vorbit despre raportul dintre aspirațiile apocaliptice și proto-existențialismul cioranian, despre îndemnul lui François Furet de a practica istoria intelectuală fără a confunda rolul savantului cu acela al procurorului. Am scris în Times Literary Supplement, pe 5 ianuarie 2010, despre cartea Martei Petreu privind ceea ce eu numesc pactul faustic dintre Mihail Sebastian și Nae Ionescu.

Este timpul ca discuția să iasă, în fine, din procustianul pat al unui provincialism desuet și să se exploreze, cu obiectivitate și respect pentru nuanțe, fenomenele de radicalism politic ca forme de „îndrăcire” a unor intelectuali de seamă din veacul XX. Adeziunea la fascism a unui Mihail Sebastian, demonstrează Marta Petreu, abjurată ori ocultată ulterior, ținea de fapt de relația pe care Hegel a văzut-o ca esențială în istoria spiritului, deci de dialectica stăpân-sclav. Este cazul să analizăm fără prejudecăți participarea românească la ceea ce R.M. Albérès a numit cândva aventura intelectuală a secolului XX. O aventură din care n-au lipsit abdicările vertiginoase, visurile aberante, iluziile colectiviste, patimile extremiste, fantasmele mesianic-redemptive, ispita a ceea ce istoricul Jeffrey Herf numește modernismul reacționar.

Am citit pe nerăsuflate cartea profesoarei de istoria filosofiei, poetă și eseistă, Marta Petreu (ediția a doua, revăzută și adăugită a apărut în 2010) pe tema formării intelectuale a lui Mihail Sebastian, a relației dintre tânărul intelectual evreu român de la Dunăre, unul dintre cele mai rafinate spirite ale generației ’27, și principalul doctrinar al extremismului revoluționar de dreapta din România anilor ’20 și ’30, Nae Ionescu, seducător (la propriu și la figurat) profesor de logică și metafizică, dialectician-prestidigitator fără pereche, magician al conceptelor din specia lui Leo Naphta, personajul lui Thomas Mann din Muntele vrăjit.

Cartea trebuie examinată în spiritul ei, care este unul al respectului pentru text, pentru surse, pentru faptele istorice, iar nu pe bază de procese de intenții, pe cât de malițioase, pe atât de dubioase. „Atacurile la baionetă”, exploziile nevrotice, nu-și au locul acolo unde se discută idei. Sebastian nu a fost un scriitor oarecare, rolul său la Cuvântul nu poate fi comparat cu cel al unui Ion Călugăru, spre exemplu. Tema explorată de Marta Petreu poartă asupra unuia din cele mai controversate și încă sângerânde momente din istoria politică și intelectuală a României interbelice. Mai presus de orice, Nae Ionescu a urmărit să întemeieze religia politică a ortodoxismului românesc, o filosofie colectivistă ostilă liberalismului, parlamentarismului, socialismului (fie acesta și democratic) și oricărei forme de raționalism considerat emasculant și lipsit de viață.

Naeionescianismul a fost o viziune totalitară despre fenomenele politice, etice, și religioase, iar tânărul Sebastian a sprijinit această perspectivă anti-pluralistă. Modernitatea era pentru Nae Ionescu prin excelență decadentă, coruptă și corupătoare. Statul burghez era unul fals, artificial, lipsit de legitimitate. Libertățile civile erau mofturi derizorii. Se impuneau decizii rapide, necruțătoare, luate de un Conducător blagoslovit cu providențială charismă. În conflictul dintre spirit și suflet, klagesianul Nae lua partea sufletului. La un ceas când Europa părea să fi intrat în ceea ce Elie Halévy a numit L’ère des tyrannies, aceste idei explozive păreau să aibă un viitor și nu este de mirare că Sebastian s-a contaminat cu patosul lor cadențat. Ceea ce este surprinzător ține de intensitatea adeziunii sale la o formulă spirituală menită să justifice cele mai aiuritoare salturi mortale politice, inclusiv recursul la violență, teroare, crimă. În acei ani de demonizare nihilistă, Sebastian a fost de fapt un fanatic. S-a dedat la ceea ce Thomas Mann a numit odată extazul demonismului.

Intitulată Diavolul și ucenicul său: Nae Ionescu—Mihail Sebastian, cartea publicată la editura Polirom, poate fi citită în mai multe registre: mai întâi acela al atacului fascizant (de sorginte sorelian-mussoliniană) împotriva instituțiilor burgheze din România. Este vorba în acest caz de atracția lui Sebastian către ideile fascismului italian și chiar francez, în niciun caz către rasismul antisemit, misticismul wagnerian ori socialismul pan-germanist din care s-a născut nazismul. Mai mult, cel puțin în prima fază a Cuvântului, nici Nae Ionescu, personajul pentru care Sebastian nutrea o admirație nețărmurită, învecinată cu orbirea, nu era un ideolog atras de elucubrațiile rasiste. Etnicismul său meta-politic (spre a relua conceptul lui Pieter Viereck) era unul primordialist, autohtonist, grandios-teluric, fundamentalist, reacționar în sensul cel mai exact al termenului. Asemeni lui Péguy, Nae venera la patrie et les morts. Gândirea sa provenea ca orientare dinspre Joseph de Maistre și se înrudea poate cu filosofia lui Charles Maurras. Când Sebastian scrie împotriva partidelor politice (în primul rând împotriva celui liberal) el participă, alături de profesorul său, la un atac general-european împotriva spiritului democratic, parlamentar, pluralist. Să nu uităm că primul președinte al Poloniei democratice, Gabriel Narutowicz, a fost asasinat de un extremist naționalist. Moda crimei politice era contagioasă și afecta toate țările din regiune. Poziția etnocentrică a lui Nae Ionescu nu era esențial diferită de aceea a unui Roman Dmowski, ideologul Democrației Naționale (Endecja) din Polonia. În plus, ortodoxismul febril al lui Nae Ionescu, fundamentul modelului său etnocratic, s-a ciocnit cu criticile venite din partea unui Mircea Vulcănescu, alarmat de manipulările politice ale credinței.

Al doilea registru ar fi acela al abordării demistificatoare (myth-breaking). Marta Petreu schimbă paradigma interpretării lui Sebastian: citind sute de articole ale acestuia, ale lui Nae Ionescu, ale altor membri ai Generației, a ajuns la concluzia că Sebastian a fost în fapt principalul megafon al atitudinilor de extremă dreapta care au constituit viziunea naistă despre stat, colectivitate, tradiție. Aș îndrăzni totuși să citesc diferit articolul lui Sebastian Omul cu revolverul publicat cu puțin timp înainte de interzicerea Cuvântului și arestarea lui Nae Ionescu, ca parte a represaliilor ce au urmat uciderii lui I. G. Duca. Nu cred că era vorba de o deșănțată, iresponsabilă, cinică apologie a gangsterismului, ci, mai degrabă, de un text-diagnostic, o premonitorie încercare de simptomatologie a ceea ce mai târziu, în Cum am devenit huligan, Sebastian definea drept „o epocă și o mentalitate”.

Odată cu acest volum cu adevărat monumental, istoricul de la Berkeley, Yuri Slezkine, a reușit să ofere o analiză comprehensivă a cosmosului politic, psihologic și intelectual stalinist în anii 1930. Scrisă superb și copleșitor de minuțioasă (justificabil, de vreme ce, în acest caz, „Diavolul chiar stă în detalii”), cu un ochi atent la relația dintre literatură și politică, avem în fața noastră o ilustrare splendidă a ceea ce numim în aceste zile istorie totală.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:33 0:00
Link direct

Casa de pe chei era cea mai mare clădire de apartamente din Europa și probabil din lume, concepută de arhitectul Boris Iofan și echipa sa la ordinele Politburo-ului, în fapt un stat în stat, cu ale sale rețele de comunicare, moravuri, amintiri, administrație, isprăvi culturale, cărți, filme și cântece favorite, ori chiar un teatru. A fost auto-centrată și auto-închisă într-un mod suprarealist. Între 1932-1941, Casa (imortalizată în literatură de scriitorul Iuri Trifonov (1925--1981), fiu al unui proeminent bolșevic care trăise cu familia sa într-un apartament al acestui gigantic complex) a servit drept adăpost protector pentru membrii elitei de top sovietice și familiile acesteia. Așa cum foarte bine arată Slezkine, etosul egalitar al ideologiei bolșevice, în fapt o pretenție ipocrită, nu a fost deloc transpus în standardele de viață luxoasă (după standarde sovietice și nu numai) ale micilor și marilor magnați. Aceștia s-au bucurat de spațiu privat (limitat, să fim onești) într-o țară unde apartamentele comunale constituiau regula.

Slezkine își începe captivanta poveste - și are dreptate s-o numească saga - cu timpurile pre-revoluționare și nașterea religiei seculare numită leninism, care pretindea să ofere răspunsurile definitive la marile dileme morale ale omenirii. Aceasta a fost într-adevăr o viziune chiliastică, iar Slezkine o explorează în mod convingător ca pe o formă a milenarismului sectar. Fanatismul s-a amestecat cu viziunile apocaliptice în această adevărată biblie revoluționară.

Unii din chiriașii Casei erau vechi bolșevici cu merite formidabile în slujba cauzei încă de pe vremea luptei anti-țariste. Alții, precum Aleksandr Arosev, Valerian Osinski și Aleksandr Voronski, îl cunoscuseră pe Lenin personal și doreau să furnizeze trainice mărturii despre această experiență privilegiată. Și totuși, pentru Iosif Stalin, apostolul succesor al lui Lenin, aceasta era o inițiativă periculoasă și, prin urmare, deloc bine primită. Până la urmă, mulți dintre veterani luaseră parte la luptele fratricide ale anilor 1920 ca susținători reali ori pretinși ai rivalilor lui Stalin. Iar alții, precum Osip Piatnițki, arestat și executat în timpul Marii Terori, erau exponenții unui internaționalism pe care Stalin și clica sa îl priveau drept nesăbuit și anacronic.

Loialitatea însemna la Stalin renunțarea completă la convingerile personale, dacă acestea nu erau impregnate de o adorație masochistă față de despotul omniscient. Slezkine oferă o interpretare convingătoare a căderii lui Nikolai Buharin și a cauzelor confuziei sale privind atitudinea necruțătoare a lui Stalin față de el. Vechiul lui prieten Koba dispăruse, prin urmare nu era nevoie de concesii sentimentale când chestiunea ardentă era supraviețuirea statului sovietic însuși. Pentru Stalin, acest lucru însemna supraviețuirea și consolidarea puterii sale nelimitate. În mintea lui, societatea fără clase putea fi atinsă prin ascuțirea luptei de clasă.

Casa era un păienjeniș al intrigilor politice, dar și un loc în care se legau prietenii adânci și atașamente. Într-un cuvânt, peste 600 de apartamente și mii de indivizi (copii, adolescenți, maturi și bătrâni, soți, soții, foste soții, dădace) care populau acest spațiu retras. De la mobilă, la medicamente și mâncare, totul era furnizat de stat, deci controlat de stat. Gusturile personale nu erau încurajate. Intimitatea devenea suspectă și sedițioasă. Atmosfera din Casă exprima crescânda înregimentare a societății sovietice în anii stalinismului dezlănțuit. Viața socială era, desigur, atent supravegheată, chiriașii se fereau de vizitele de familie, cu excepția sărbătorilor oficiale. Existau și prietenii autentice, dar loialitatea cuiva era hărăzită Partidului, acea entitate mistică creată de Lenin și vegheată de Stalin. Acești rezidenți reprezentau aristocrația sovietică (sau burghezia roșie) iar ei o știau.

Slezkine alege o serie de indivizi drept personaje ale poveștii sale și le urmărește destinul prin toate tribulațiile anilor 1930, de la entuziasmul legat de primul plan cincinal și Congresul Învingătorilor din ianuarie-februarie 1934, prin șocul produs de asasinarea lui Kirov pe 1 decembrie 1934, la Marea Teroare cu sutele de mii de victime și impunerea terorii universale. Creierul din spatele acestei povești tragice a fost, desigur, Stalin, secondat de echipa sa (Viaceslav Molotov, Lazar Kaganovici, Genrikh Iagoda, Nikolai Ejov, Andrei Jdanov, Lev Mekhlis și ceilalți executanți ai ordinelor criminale ale vozhd-ului). Doi dintre cei mai înflăcărați susținători ai lui Stalin în Politburo, Pavel Postișev și Robert Eikhe, au fost epurați și executați. Unul din cele mai fascinante personaje a fost revoluționarul rus de origine evreu polonez Karl Radek. Supraviețuitor cinic, el i-a servit lui Stalin în condamnarea lui Buharin, dar avea să fie ucis el însuși în Gulag. O persoană nu mai puțin interesantă era Mihail Kolțov, jurnalistul favorit al lui Stalin care joacă un rol crucial în narațiunea romanescă a lui Slezkine. Kolțov a fost cel care a inițiat glorificarea literară și politică a lui Nikolai Ostrovski și a romanului său proletar Așa s-a călit oțelul. Stalin îi admira lui Kolțov stilul febril și, pentru o vreme, a părut că are încredere în el. În calitate de corespondent al Pravdei în teatrul de operațiuni al Războiului Civil din Spania, acesta a produs reportaje extrem de populare, iar Ernest Hemingway l-a transformat în personaj (Kotov) în romanul său clasic Pentru cine bat clopotele. După această misiune, s-a întors la Moscova și la Casa de pe dig, a devenit membru al Sovietului Suprem, dar a fost arestat la sfârșitul anului 1938 și împușcat în 1941. Fosta sa parteneră, jurnalista comunistă germană Maria Osten, a avut aceeași soartă tragică precum Kolțov. Mirajele politice, pasiunile ideologice și proiecțiile utopice au fost fundamentul pe care s-a bazat dezastrul abisal ce i-a cuprins pe cândva orgolioșii revoluționari și proiectul lor mesianic, în timpul uneia din cele mai sângeroase perioade din istoria unui secol în sine de o paroxistică violență.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG