Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:34 0:00
Link direct

Dedic acest text memoriei lui Robert Wistrich (1945-2015). Știm de la Milan Kundera că „fiecare eveniment istoric debutează printr-o luptă centrată pe denumire”. În ciuda nenumăratelor necrologuri, totalitarismul rămâne un important instrument analitic în efortul nostru de a înțelege experimentele politice moderne inspirate de modele ideologice de transformare nu doar a societății, ci și a naturii umane. În anii ’30 ai secolului trecut, gânditori politici anti-totalitari (democrați liberali, social-democrați, conservatori, creștin-democrați) au fost preocupați de apariția mișcărilor de masă carismatice și de consecințele potențial catastrofice ale acestora. Printre cei care au înțeles componentele definitorii mistice, chiar magice, ale proiectului totalitar au fost intelectuali ruși (menșevici, dar și existențialiști creștini precum Nikolai Berdiaev), liberali francezi (de exemplu, Élie Halévy, cel care spunea că era tiraniilor începe din august 1914, și adeptul său, tânărul Raymond Aron) și germani (Waldemar Gurian, care apoi și-a construit o carieră academică în SUA, și Eric Voegelin). Despre modul în care s-a născut modelul totalitar în Germania weimariană și apoi în exilul intelectual german, ca reacție intelectuală la ascensiunea nazismului, recomand cartea lui Udi Greenberg, The Weimar Century: German Emigres and the Ideological Foundations of the Cold War, apărută în 2014 la Princeton University Press, îndeosebi capitolele despre Carl J. Friedrich, Waldemar Gurian și Hans Morgenthau.

Acest curent de gândire, combinat cu contribuțiile unor intelectuali italieni aparținând stângii anti-comuniste și antifasciste (Carlo Rosselli, Nicola Chiaromonte), a stat la baza dezvoltării, după cel de-Al Doilea Război Mondial, a conceptului de „totalitarism” ca principală paradigmă interpretativă pentru înțelegerea aparentei lipse de sens a nazismului și stalinismului. Admiratoare a lui Waldemar Gurian, un excepțional exeget al bolșevismului, și având o mare prețuire pentru opera lui Eric Voegelin (a se vedea cartea acestuia tradusă la Humanitas de către Bogdan Ivașcu și recenzia semnată de politologul Marius Stan în revista History of Communism in Europe), Hannah Arendt nu a împărtășit fascinația pentru abordarea în termeni de religie politică a celor doi gemeni totalitari. În egală măsură însă, ea a accentuat centralitatea hybrisului ideologic al mișcărilor utopic-revoluționare, neo-chiliastice, pe care le-a analizat în lucrarea sa clasică Originile totalitarismului. Pentru mesianismul revoluționar rămâne esențială cartea lui Norman Cohn, The Pursuit of the Millenium (1961).

Mai târziu, în anii ’60, a luat amploare valul revizionist. O nouă generație de istorici, politologi și sociologi a început să conteste în mod fundamental abordarea totalitară, invocând caracterul static al acesteia, argumentând că nu reușea să explice dinamica internă a acestor societăți înregimentate și posibilitățile lor de a transcende, prin intermediul unor evoluții endogene, statutul de regim monopolist-ideocratic. Au apărut noi concepte, atât în Est cât și în Vest, printre ele acela al „post-totalitarismului” (Ágnes Heller și Ferenc Fehér). Disidenții est-europeni, în principal Václav Havel, Jacek Kuroń, Adam Michnik și George Konrád, au formulat strategii de rezistență centrate pe conceptul și practica societății civile, ca forță socială corozivă capabilă să submineze dominația aparent imutabilă a Partidului și să redea demnitatea civică. S-a configurat conceptul de „anti-politică”, un antonim al machiavelismului revoluționar, dar și al alienării birocratice din societățile pluraliste.

Câteva reflecții despre o carte incitantă pe acest subiect mereu controversat care este totalitarismul: A. James Gregor, Totalitarianism and Political Religion: An Intellectual History (Stanford, CA: Stanford University Press, 2012). Profesor de zeci de ani al Universității Berkeley, A. James Gregor este un important și recunoscut cercetător al marxismului, bolșevismului, fascismului italian și național-socialismului. Lucrările sale, care dovedesc o extraordinară erudiție și care sunt superb documentate, au influențat generații de istorici și politologi. Găsim în volumul la care m-am referit o sinteză a contribuțiilor sale anterioare și un efort de a le lega de dezbaterile actuale privind religia politică în calitatea ei de substrat intelectual și moral al totalitarismului. Profesorul Gregor excelează atunci când examinează originile fascismului italian, ultra-naționalismul salvaționist promovat de filosoful hegelian Giovanni Gentile, pe care Mussolini a reușit să îl convingă să adere la regimul fascist, convertindu-l într-unul dintre partizanii acestuia. Așa cum sesiza și H. S. Harris în The Social Philosophy of Giovanni Gentile, cetățeanul exemplar al lui Gentile trebuia pur și simplu să „audă vocea Statului înlăuntru-i” (p. 125) și astfel „era deschisă calea către o identificare totală a cetățeanului cu obiectivele Statului” (vezi Adrian Lyttelton, The Seizure of Power: Fascism in Italy, 1919-1929, Routledge, 2009, pp. 376-377). Cum a fost posibil ca un filosof atât de subtil să susțină un regim represiv, anti-umanist și visceral anti-individualist rămâne una dintre cele mai tulburătoare dileme ce țin de istoria generală a auto-amăgirii intelectualilor, sau, cu alte cuvinte, a intoxicării de sine prin adeziunea la regimuri liberticide. Giovanni Gentile și Carl Schmitt, în cazul extremei drepte, Antonio Gramsci și Georg Lukács, în cazul extremei stângi, sunt doar cele mai faimoase exemple ale fascinației față de dogme totaliste, totalizante și totalitare. Elementul comun în toate aceste cazuri a fost ceea ce filosoful Mark Lilla a numit a fi mentalitatea tiranofilă. Pasiunile revoluționare moderne, declanșate odată cu Revoluția Franceză, au transformat însuși spațiul politicului, au îngăduit prezența maselor mobilizate prin propagandă la acțiuni menite - spre a-l cita pe Karl Marx - „să ia cu asalt cerul”. Exaltat în poemele romanticilor, demonul nesăbuinței, al hybrisului, s-a încarnat în Istorie cu consecințe cataclismice (vezi Cataclysms, de Dan Diner, și cartea mea, Diavolul în istorie).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:47 0:00
Link direct

Ura, invidia și resentimentul sunt inseparabile. Omul resentimentar, o știm de la Dostoievski, este ființa subteranei. Îi repugnă construcțiile înalte, spațiile deschise, la propriu și la figurat. Convins că subsolul mocirlos este locuința noastră firească, nu poate înțelege conceptul de empatie (lucru observat de Max Scheler) și ne azvârle pe toți în universul igrasiei amorale. Coborând mereu, vrea să-i coboare și pe alții. Nobilitatea spiritului trebuie automat negată, batjocorită, bagatelizată, calomniată. O editură de mare succes, zămislită dintr-un proiect altruist? Să fim serioși, este o șușanea. O revistă de idei deschisă și sincronă cu marile curente intelectuale? O rețea de influență pentru elitiștii incorigibili. Un institut de studii avansate comparabil cu tot ce are Occidentul mai competitiv? O trambulină pentru serate cu fursecuri. Jocuri de putere simbolică, de imagine, monșer. Resentimentul își găsește originea în neputința de a crea, de a admira, de a dărui, pe scurt de a recunoaște. Gratitudinea este absentă din dicționarul comportamental al acestui tip uman. Resentimentul lasă în urmă pustiu, cenușă, amărăciune. Religiile politice moderne (comunismul, nazismul, islamismul radical) au abuzat de resentiment, l-au utilizat și mobilizat (ura de clasă, ura de rasă). Una din principalele motivații ale delatorilor în regimurile dictatoriale a fost/este resentimentul.

Resentimentarul frustrat este un denunțător, un mouchard (actual ori potențial). Spre a relua formularea unui istoric francez, este vorba de un cancer al sufletului. Resentimentarul se amăgește cu ideea că este victima unei conspirații a minimalizării, că jocurile sunt făcute de puteri oculte, că X este omul lui Y și că, împreună, nu fac altceva decât să-i poarte lui (sau ei) sâmbetele. Propria josnicie este astfel justificată prin alibiul fantasmatei josnicii a Celuilalt. Frustratul este sectar, justițiar și vindicativ. El (ea) nu iartă, ci dimpotrivă, admonestează, urechează, stigmatizează, acuză. Danilo Kiš a scris lucruri remarcabile pe acest subiect.

Resentimentul, frustrarea, ranchiuna, chiar revanșa, sunt mecanisme care ar putea explica ofensivele tot mai virulente împotriva ideilor şi practicilor pluralismului democratic. Mai mult, mie mi se pare că resentimentul este motivația adâncă a celor pentru care orice formă a nobleței spiritului trebuie automat terfelită. Formule derogatorii de genul „las’ că știm noi” se întâlnesc cu eternele imprecații bășcălioase: „Dar cine-i el, sau ea, să ne dea nouă lecții?” Se recurge la fișe de cadre, se reproșează originea etnică, este reluată tema abjectă a „culpabilității genetice”.

Apar (ori reapar) personaje larvare care se cațără, grație atacurilor împotriva spiritelor ce clădesc, pe piedestaluri prin nimic meritate. Resentimentul este inseparabil de voluptatea maculării, a înjosirii, a calomnierii. Nu toți resentimentarii sunt spirite inferioare. Într-o carte mult-discutată publicată postum, un faimos cărturar făcea chiar un straniu elogiu al resentimentului. Există deci şi cei care, deși ar avea rațiuni să se opună valurilor resentimentare, nu îşi pot reprima pornirile demolatoare, furiile născute dintr-o adeseori auto-impusă solitudine. Oameni care nu se pot împăca sub nicio formă cu ideea că nu (mai) sunt actuali. Din păcate, vocile care vin din direcția pe care o numim a liberalismului civic anti-totalitar sunt prea puțin prezente în mediile dominante (mă refer mai cu seamă la televiziuni). Sunt atacați continuu cei numiți, cu o sintagmă ce combină invidia cu ignoranța, „boierii minții”. Dar sunt cultivați în schimb indivizi alunecoși, onctuoși, specialiștii turpitudinilor carieriste. Principiile sunt suspendate de dragul unor „polemici” pe cât de ieftine, pe atât de sterpe. Resentimentul este o tristă stare de spirit care combină ura, aversiunea, frica, insecuritatea şi un mistuitor complex de inferioritate. Dacă doriți, resentimentul este o emoție publică nocivă și o experiență subiectivă auto-devorantă.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG