Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link direct

Indiferent cum analizăm natura revoluțiilor din 1989, ele au reprezentat un adevărat eveniment universal-istoric în sens hegelian: au impus o ruptură diacronică între lumea de dinainte și de după 1989. Pe parcursul acelui an, ceea ce părea drept un sistem imuabil și aparent inexpugnabil s-a prăbușit cu o uluitoare rapiditate. Acest lucru nu s-a întâmplat din cauza unei presiuni externe (ea având însă un rol important), precum în cazul Germaniei naziste, ci din pricina acumulării unor tensiuni interne insurmontabile. Regimurile leniniste erau în faza lor metastatică, iar maladia care le-a măcinat a fost în primul rând incapacitatea lor de auto-regenerare. După ce timp de decenii a jonglat cu varii „rețete” de reformă intrasistemică (ex. „ambivalența instituțională” folosită de Archie Brown pentru a explica dinamica fenomenului Gorbaciov în cartea sa Seven Years that Changed the World: Perestroika in Perspective, Oxford: Oxford University Press, 2007, pp. 157-189), comunismul nu a mai găsit resursele pentru o reinventare ideologic-instituțională, devenind evident faptul că soluția putea fi găsită doar din exterior și împotriva ordinii social-politice existente.

Dispariția (implozia) Uniunii Sovietice în decembrie 1991, sub privirile perplexe ale întregii lumi, a fost direct și profund legată de disoluția anterioară, provocată de revoluțiile din 1989, a „periferiei imperiale” care a fost Europa de Est. Am fost indiscutabil martorii încheierii ciclului istoric început odată cu Primul Război Mondial, cu preluarea puterii în Rusia de către bolșevici și fundamental caracterizat de un lung război ideologic european (mai bine zis, un război civil global). Importanța revoluțiilor din 1989 nu poate fi nicicând supraestimată: au fost triumful demnității civice și moralității politice asupra monismului ideologic, cinismului birocratic și supravegherii dictatoriale (vezi și reflecțiile lui Havel despre situația politică de după 1989). Fundamentate pe conceptul de libertate, care impune aprioric scepticismul necesar respingerii modelelor dogmatice de inginerie socială, ele au fost, cel puțin în prima fază, liberale și non-utopice. Spre deosebire de revoluțiile clasice, originea celor din 1989 nu a fost o viziune milenaristă asupra societății perfecte. Ele au respins posibilitatea ca o autoproclamată „avangardă” să-și asume rolul „conducător” asupra mișcărilor de masă. Nici un partid politic nu s-a aflat în spatele acestui val revoluționar spontan. Inițial s-a pus accentul pe necesitatea creării unor forme politice noi, care să fie diferite de structurile partinice tradiționale, configurate ideologic. Faptul că în perioada imediat următoare revoluțiile au fost marcate de rivalități etnice, de respingătoare scandaluri politice, corupție endemică, de apariția partidelor și mișcărilor anti-democratice, de afirmarea unor curente sociale autoritare și colectiviste, nu diminuează în niciun fel generozitatea mesajului inițial și impactul lor colosal la acea vreme. Doresc să amintesc că depășirea socialismului de stat a fost mult mai dificilă, șubredă și pe termen lung problematică exact în acele cazuri în care revoluțiile ori nu au avut loc (Iugoslavia), ori au fost deturnate (România).

Toate aceste lucruri trebuie permanent accentuate mai ales în contextul în care ne confruntăm cu discursuri care, bazându-se numai pe moștenirea ambiguă a revoluțiilor, pun sub semnul întrebării succesul lor. Această „retorică reacționară”, excelent analizată de Albert Hirschman, folosește argumentul futilității, al pericolului iminent și al unei pretinse subversivități cronice pentru a delegitima schimbarea în sine sau pentru a o prezenta drept imposibilă sau indezirabilă (vezi Albert Hirschman, The Rhetoric of Reaction: Perversity, Futility, Jeopardy, Cambridge, MA: The Belknap Press of Harvard University Press, 1991).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:06 0:00
Link direct

Un moment-cheie în istoria partidului comunist l-a reprezentat Plenara CC al PMR din iunie 1958, când s-a declanșat vânătoarea de vrăjitoare împotriva ilegaliștilor acuzați de fracționism. Între alții, au fost stigmatizați Doncea și Petrescu. Primul fusese membru supleant al CC al PMR și președintele Comitetului de Stat pentru Colectări. Petrescu fusese șeful Direcției Organizatorice, ministrul finanțelor, vicepreședinte al Consiliului de Miniștri. În mod cert, ca și petrolistul Vasilichi, fuseseră, cel puțin cât Dej, în fruntea grevelor. În plus, evadaseră din închisoare, aveau titluri de glorie din timpul Războiului Civil din Spania (Doncea) și din maquis (Vasilichi). Doncea și Petrescu petrecuseră anii războiului în URSS. Puteau invoca faptul că făcuseră parte din aparatul politico-militar ajuns în țară odată cu Armata Roșie. Vasilichi, mai prudent, a știut să stea de-o parte, nu s-a implicat în conversațiile private organizate de frații Genad. Membru al Biroului Politic la Congresul de unificare din februarie 1948, a rămas în CC pe tot parcursul epocii Dej, vegetând ca președinte al UCECOM. Descris ca un autodidact inteligent, mai puțin oportunist decât mulți dintre camarazii săi, Vasilichi nu s-a angajat în luptele pentru putere.

În anii lui Dej, mitul luptelor din 1933 era esențial pentru educarea politică a pionerilor și utemiștilor, se organizau vizite, adunări comemorative. Un cântec din epocă evoca „sângele lui Roaită” care „cheamă-n zare/Spre culmile ce-avem de cucerit”. Pe urmă, „martirul Vasile Roaită” a cărui „inimă cheamă-n zare/Spre culmile ce-avem de cucerit” a fost complet uitat. Dej era liderul necontestat al Partidului, adulat de membrii „nucleului leninist” (Apostol, Maurer, Borilă, Drăghici, Bodnăraș, Ceaușescu, Moghioroș, Răutu, Chivu Stoica, Sălăjan, Coliu). Partidul, la rândul său, era „părintele cel drag” care „în vremuri grele/ În lupte ne-a condus și ne-a fost scut./De-am sângerat, în roșul din drapele/Ard inimile celor ce-au căzut”. Lângă lider, multă vreme pe post de secund, alt ceferist, Chivu Stoica. Incult și vindicativ, dar obedient, servil și loial în raport cu „monarhul de drept dialectic” (spre a relua sintagma lui Belu Zilber). Cine contesta rolul lui Dej, plătea prin excludere din partid (Doncea, Petrescu, Ovidiu Șandru, frații Genad, Vasile Bâgu) ori chiar arestare (generalul Eremia, Grigore Răceanu). Înverșunatul dogmatic stalinist Mihail Roller a făcut greșeala să strângă la Institutul de Istorie al PMR mărturii înregistrate pe banda de magnetofon ale unor ilegaliști, între care unii foști ceferiști. Dej nu apărea în aceste amintiri drept arhitectul tuturor victoriilor, era redus la statura de unul dintre conducătorii grevelor, poate chiar nu cel mai important. Isteroidul Roller a fost acuzat că a patronat această tentativă de a submina prestigiul liderului suprem. N-a putut suporta criticile acerbe și s-a sinucis. Era exact ce aveau nevoie Dej și Leonte Răutu, supremul zbir al propagandei, pentru a face din Roller țapul ispășitor pentru campaniile anti-culturale și anti-patriotice din anii stalinismului dezlănțuit.

Ajuns la putere în martie 1965, Nicolae Ceaușescu întindea o ramură de măslin către ilegaliștii prigoniți de Dej. Peste doar două luni, au fost anulate hotărârile Plenarei din iunie 1958. A început o altă rescriere a istorie PCR, de data aceasta în interesul noului lider. Le roi est mort, vive le roi. Ilegaliștii (mulți dintre ei) trăiseră cu teamă în anii lui Dej, erau deci gata să salute reabilitările inițiate de Ceaușescu. Grevele din 1933 păleau ca semnificație, dispăreau ca referențial simbolic legitimator. Doncea, Petrescu, Pavel Ștefan, Ofelia Manole, Ileana Răceanu (văduva lui Bernath Andrei, ucis de Gestapo la Râbnița în 1944, soția lui Grigore Răceanu), Vasile Bâgu, erau reabilitați, dar numai Petrescu dintre foștii ceferiști a căpătat o poziție influentă în conducere. S-a stins rapid din viață, deci practic nu a contat în ceea ce se urzea la vârf: monopolizarea completă a puterii de către o clică din jurul lui Ceaușescu, dominată de lider și de soția sa. Steagul partidului continua să fluture, amintind „de grele lupte proletare ce-n cânt de slavă se aprind”, dar dispozitivul legendelor oficiale își schimbase conținutul și obiectivele.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG