Linkuri accesibilitate

Marius Stan

În urmă cu 80 de ani, pe 22 mai 1939, Germania nazistă și Italia fascistă semnau la Berlin așa-numitul Pact de Oțel, în fapt, o alianță ofensivă politico-militară care anunța iminenta conflagrație mondială și, în primul rând, invadarea Poloniei de către Hitler în luna septembrie a aceluiași an. Documentul final a fost parafat de Joachim von Ribbentrop și Contele Galeazzo Ciano, miniștrii de externe ai celor două țări expansioniste. Negocierile pentru o triplă alianță, una care să includă și Japonia, începuseră la Munchen în septembrie 1938, dar intraseră într-un con de umbră.

La acea dată, exista chestiunea conflictului civil spaniol, exista conflictul din Orientul Îndepărtat și problema atitudinii Japoniei în zonă (țară care se va alătura formal Axei abia în 1940), dar exista și chestiunea economică mai presantă a comerțului germano-italian. Relațiile cu Marea Britanie și Franța aveau, la rându-le, nevoie de coordonare, de vreme ce fiecare dictatură părea să fi negociat în secret acorduri cu toate aceste democrații. Însă, cel mai important, exista chestiunea intențiilor Germaniei hitleriste.

Încă din noiembrie 1937, generalii lui Hitler aflaseră despre dorința Führer-ului de a invada Austria și Cehoslovacia de îndată ce se va ivi o ocazie. În februarie 1938, Adolf Hitler îl îndepărta pe ministrul de Război, Werner von Blomberg. Apoi, îl înlocuia pe Comandantul Armatei, Werner von Fritsch, sub pretextul unor false acuzații de homosexualitate. Mai departe, se debarasa de Konstantin von Neurath, cel care ghidase în primii ani ai regimului nazist politica externă a Germaniei și păruse a avea o experiență diplomatică esențială pentru intențiile Führer-ului de subminare a Tratatului de la Versailles. Îl înlocuia, în fine, pe ambasadorul german la Roma, Ulrich von Hassell, care avea mai apoi să apară în varii planuri de îndepărtare a lui Hitler, fantasmate mai ales de către cercurile conservatoare de opoziție (fiul său, Wolf Ulrich von Hassel, a sprijinit rezistența anti-nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și s-a ocupat de tranziția postbelică a Germaniei de Vest).

Trupe naziste mărșăluind la Viena după anexare Austriei, cunoscută şi ca „Anschluss”. 15 martie 1938
Trupe naziste mărșăluind la Viena după anexare Austriei, cunoscută şi ca „Anschluss”. 15 martie 1938

Austria a fost anexată (Anschluss) în martie 1938, stabilindu-se astfel granița dintre Germania și Italia. A rămas problema Tirolului de Sud, acolo unde propaganda germană a continuat să agite minoritatea germană locală. Este în continuare greu de stabilit, pe baza documentelor existente, când anume au decis naziștii să ofere Italiei o alianță, dar se pare că vorbim de sfârșitul lui martie 1938. Tema sensibilă a Tirolului a fost cuprinsă în memorandumul semnat în urmă cu 80 de ani și a rămas să fie discutată, dar persista chestiunea dorințelor coloniale ale Germaniei, pe care Contele Ciano promisese să le susțină pe canalele diplomatice încă din timpul vizitei sale la Berlin, în octombrie 1936. Cel care a râs la urmă, cum se spune, a fost însă Ribbentrop. Când, în mai 1939, indispus de negocierile cu japonezii, a propus o alianță bilaterală cu Mussolini și aceasta a fost acceptată, italienii au lăsat redactarea în sarcina germanilor.

Înțelegerea contextului care a dus la semnarea Pactului de Oțel este crucială. Să ne aducem aminte că aventura italiană din Etiopia (1935-1936) și cea germană din Renania (martie 1936) nu fuseseră deloc acțiuni concertate. Mussolini a beneficiat, este adevărat, de o avertizare prealabilă în privința remilitarizării Renaniei, dar nu fusese avertizat - și asta l-a indignat la culme - cu privire la oferta lui Hitler de a se reîntoarce în Liga Națiunilor cu doar câteva zile înainte de retragerea anunțată a italienilor. Războiul Civil Spaniol, despre care s-a spus adesea că a fost alimentat de înțelegerile coluzorii ale Axei, izbucnise fără știința vreunui post diplomatic german semnificativ. Atacul italian asupra Albaniei (aprilie 1939) a fost în mod deliberat ascuns de ochii germanilor ca răspuns la acțiunea unilaterală a acestora din Praga, cu două săptămâni înainte (15 martie 1939).

Așadar, a ne concentra exclusiv asupra variilor texte, înțelegeri politice și militare ale Axei, ar fi înșelător. Cu o singură excepție, anume abandonarea pretențiilor germane asupra Tirolului de Sud, înțelegerile politice au fost onorate mai degrabă prin încălcare decât prin respectare. Contactele militare dintre cele două puteri și discuțiile care au avut loc în perioada 1938-1939 au demonstrat, cel puțin din partea forțelor armate germane, o preferință puternică pentru o Italie mai degrabă neutră decât co-beligerantă. Iar dacă Italia avea să lupte totuși de partea Germaniei, atunci preferința naziștilor ar fi fost separarea completă a forțelor și alocarea unor teatre diferite de operațiuni fiecărui aliat. A nu privi spre toate aceste lucruri înseamnă a rata punctele în care Axa n-a reușit să funcționeze.

Putem spune, în fine, că mitologia și aceste pacte s-au susținut unele pe altele. Înțelegerile erau ele însele văzute ca exerciții întru construcția mitului. Acorduri de tipul „Pactului de oțel” erau menite să demonstreze public puterea Axei și, cu cât mai publică expunerea, cu atât mai bine. Inițiatorii Axei dădeau un înțeles complet non-wilsonian celebrei formulări a lui Woodrow Wilson: Tratate de pace deschise, la care să se ajungă prin tratative deschise. Legătura dintre Hitler și Mussolini în planul „realității” era mai puțin existența unor interese comune, cât existența unui dușman comun - în primul rând, ostilitatea cu care Marea Britanie și Franța au întâmpinat diferitele lor planuri expansioniste...

La sfârșitul Primul Război Mondial, Europa s-a confruntat cu o perioadă de teribilă exuberanță, revoluții și prefaceri în mai toate domeniile, renaștere, dar și renunțare. O perioadă în care au fost concepute mai toate planurile utopice, iar neliniștea socială și politică devenise un fapt comun. În Germania, monarhia a dispărut. S-a născut Republica de la Weimar cu capitala la Berlin. Acest oraș a devenit rapid centrul artelor inovatoare. În Franța, Parisul era un fel de Mecca pentru artiști, scriitori, muzicieni, animatori, care se bucurau cu toții de libertatea și nonconformismul unor cartiere artistice precum Montparnasse. Cehoslovacia, de asemenea, a cunoscut o explozie culturală fără precedent după prăbușirea Imperiului Austro-Ungar, devenind rapid unul din centrele europene preferate ale fotografiei, filmului și discursului creativ.

Inovațiile sociale, filosofice, psihologice și tehnologice inițiate în secolul XIX anunțaseră era modernă și influențaseră direcția expresiei artistice la începutul secolului următor. La mijlocul secolului XIX, Karl Friedrich Nietzsche declarase că Dumnezeu este mort, în vreme ce Karl Marx pusese pe seama capitalismului moartea societății. Conceptul de subconștient dezvoltat de Sigmund Freud a avut un impact profund asupra societății occidentale și a pus bazele a ceea ce mai târziu a devenit suprarealismul. În secolul XX, abstractul a pus capăt reprezentărilor tradiționale, iar mișcarea Dada a ridiculizat marea artă prin colaje și a ridicat obiectele de uz curent la rang de artă. Suprematismul și constructivismul au îmbrățișat spiritul erei tehnologice moderne în Rusia, în vreme ce suprarealiștii francezi au explorat viața privată a minții. Structura inovativă a compozițiilor muzicale ale unora ca Arnold Schönberg și Igor Stravinski a fost comparabilă ca impact, iar Opera de trei parale (de Bertolt Brecht și Kurt Weill) a reprezentat Zeitgeist-ul Germaniei de după prima conflagrație mondială. Filme precum Cabinetul doctorului Caligari (1920) al lui Robert Wiene sau Metropolis (1927), al lui Fritz Lang, alături de operele regizorilor sovietici Serghei Eisenstein sau Dziga Vertov, au influențat, prin tehnicile vizuale originale, arta fotografică.

Boom-ul demografic și urbanizarea accelerată au fost factorii care au marcat profund arhitectura și designul după Primul Război Mondial. În Germania, Bauhaus a produs un nou sistem de arhitectură, care a inclus standardizarea, prefabricarea, utilizarea oțelului, betonului, sticlei și amestecului de forme și funcții. Fotografia s-a pliat pe această nouă sensibilitate pentru că era considerată un proces mecanic. Accesibile și replicabile la infinit, fotografiile au subminat ideea de prețios și singular. În același timp, a existat o formă de anxietate provocată de era tehnologică. Caracterizate printr-o nesiguranță metafizică alimentată de puterea privativă a lumii mecanice, fotografia și filmul au devenit instrumentele ideale pentru celebrarea sau criticarea acestor aspecte ale vieții moderne.

În perioada interbelică, intersectarea variilor media și ideologii a dus la producerea unora dintre cele mai expresive imagini. Colajul și montajul erau, și ele, vehicule ale criticii și fanteziei, iar pictorii, sculptorii și designerii își foloseau cunoștințele despre astfel de media pentru a oferi interpretări unice subiecților fotografici. În anii de după 1918, fotografia s-a eliberat de toate tradițiile epuizante. Fotografia de avangardă s-a dezvoltat mai ales în Germania, între căderea lui Wilhelm al II-lea și ascensiunea lui Hitler. Interesul pentru fotografie a dus la crearea anumitor școli de artă care au oferit cursuri tematice (Bauhaus era una dintre ele). În Paris, cele mai importante două mișcări promotoare ale fotografiei au fost Dada și suprarealismul. Salvador Dali scria în 1929 că „nimic nu este mai potrivit decât fotografia pentru a recrea schimbul care transpare între realitate și suprarealitate”. În Cehoslovacia, Jaromír Funke, Karel Teige, Adolf Schneeberger, Jaroslav Rossler sau Josef Sudek au avut contribuții originale care au influențat alți fotografi moderniști din Europa și Statele Unite. Rusia a propus o viziune fotografică originală, promovată mai ales prin Alexander Rodchenko și El Lissitzky, ale căror idei s-au răspândit repede în Europa, găsindu-și, în cele din urmă, calea către estetica Bauhaus prin pictorul și fotograful maghiar László Moholy-Nagy.

Când naziștii au venit la putere în 1933, mulți dintre cei mai mari artiști ai Europei au emigrat în Marea Britanie, Statele Unite sau alte țări situate în afara ringului de teroare. Ellen Auerbach, Grete Stern, Lucia Moholy, Lotte Jacobi, Herbert Bayer, László Moholy-Nagy, André Kertész, Henri Cartier-Bresson, Lisette Model, Grit Kallin-Fischer sau Walter Peterhans au fost doar câțiva din cei care s-au refugiat înainte de 1945. Cei care au rămas, au avut de-a face cu persecuții, arestări și, alteori, cu moartea. Ceea ce ne-a rămas nouă din zestrea vizuală a Europei după toate fugile, bombardamentele și confiscările unui secol nebun reprezintă o selecție rară de imagini care descriu în detalii articulate spiritul modern al continentului.

Încarcă mai mult

Despre blog:

Marius Stan, politolog, specializat în istoria regimurilor comuniste, director de cercetare la Centrul „Hannah Arendt”, Universitatea din București, România. Din septembrie 2018, semnează un blog la Radio Europa Liberă: Distinguo*

(*Un modest omagiu în spiritul rubricii permanente pe care o ținea cândva criticul și eseistul Vladimir Streinu la revista Luceafărul” – Marius Stan)

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG