Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00
Link direct

În urmă cu zece ani înceta din viață Jean-François Revel, membru al Academiei Franceze, filosof politic și jurnalist de înaltă clasă, unul dintre cei mai activi susținători ai ideii de societate deschisă într-o vreme în care diversele utopii radicale făceau ravagii în Franța și nu numai. Activ în Rezistența anti-nazistă, om al unei stângi moderate, deopotrivă anti-comunist și anti-fascist, Revel a simbolizat demnitatea spiritului raționalist în lupta împotriva ispitelor totalitare. Celor care îl plasau la dreapta spectrului ideologic și politic, Revel le atrăgea atenția că el personal se considera de stânga, reproșându-le detractorilor săi eroarea de a nu fi înțeles că „Churchill era mult mai la stânga decât Stalin”. Evident, o stângă rațională și raționalistă, nu una a pulsiunilor fanatic anti-burgheze, a solidarităților necondiționate cu cauze vagi, inspirate de mituri resentimentare, între care anti-americanismul, pro-sovietismul și disprețul pentru valorile liberale.

Jean Francois Revel, fotografie de Elsa Dorfman
Jean Francois Revel, fotografie de Elsa Dorfman

Ca director al săptămânalului „L’Express” în anii ’70, Revel a deschis paginile influentei publicații pentru vocile disidenței din URSS și Europa de Est. Dintre lucrările sale, să menționez aici „Tentația totalitară”, „Nici Marx, nici Iisus”, „Cunoașterea inutilă”, „Obsesia anti-americană”, „Cum pier democrațiile” și multe altele, inclusiv lucrări pe teme de istoria filosfiei și chiar de gastronomie. Multe din ele au apărut în românește.

L-am cunoscut pe J.-F. Revel în anii ’80 grație lui Carlos Rangel și soției sale, Sofia Imber (vara primară a tatălui meu). Carlos Rangel a fost unul dintre cei mai importanți gânditori liberali ai Americii Latine. A scris două lucrări fundamentale pe tema radicalismului politic de stânga și a tiers-mondismului ca ideologii ostile spiritului și practicii democrației. Ambele au apărut în franceză cu prefețe de J.-F. Revel. Rangel a încetat din viață la sfârșitul anilor ’80. Sofia, fondatoarea Muzeului de Arta Contemporană din Caracas, a fost una din persoanele cele mai active în cadrul opoziției împotriva direcției dictatoriale a regimului Chavez. Auzisem despre celebrul gânditor francez de la Europa Liberă, din emisiunile Monicăi Lovinescu și ale lui Virgil Ierunca. Când l-am vizitat prima dată, în 1985, în locuința sa de pe Quai de Bourbon, pe insula Saint Louis, am rămas uimit: pe soneria etajului său erau scrise trei nume: Revel, Sarraute, Tzara. Țin minte că după ani, povestindu-i episodul lui Mircea Mihăieș, mi-a sugerat să scriu pentru „Orizont” un articol cu titlul „Soneria istorică”. Revel a fost căsătorit cu ziarista Claude Sarraute, fiica celebrei romanciere Nathalie Sarraute. Înainte de Revel, Claude fusese căsătorită cu fiul lui Tristan Tzara. Îmi amintesc că la prima noastră întâlnire, Revel mi-a vorbit despre admirația sa pentru Cioran și Ionesco, dar și pentru Tudor Vianu, pe care îl cunoscuse, cred, la UNESCO. Am vorbit mult despre dezastrul sovietismului, dar și despre naivitatea multor intelectuali de stânga din Vest în raport cu ofensiva propagandistică sovietică. Era epoca mișcărilor pacifiste și a criticilor acerbe la adresa lui Ronald Reagan.

L-am revăzut ulterior de nenumărate ori, în Franța și în Statele Unite. A fost apropiat de Dorin Tudoran, acceptând să facă parte din comitetul editorial al revistei „Agora”. Am în față un număr al revistei „Democracy at Large”, condusă de Dorin Tudoran, și notez că J.-F. Revel face parte din consiliul editorial. Îmi vine greu să vorbesc despre acest om la timpul trecut. Era de o vitalitate formidabilă, un causeur irezistibil, maestru al formulărilor tranșante. L-a umilit memorabil pe insolentul lider comunist Georges Marchais. A recunoscut că uneori tonul său de Cassandră includea și un element de exagrare (a scris o carte despre revirimentul democratic în care rectifica unele teze anterioare).

J.-F. Revel a fost un spirit deschis, dar vertical. Îmi amintesc un prânz la Paris, în compania sa, a lui Georges Liébert (cunoscut muzicolog și politolog) și a lui Branko Lazich, discipolul lui Boris Souvarine, unul dintre exegeții de vârf ai comunismului mondial. Am discutat pe larg despre tema anticomunismului ca datorie morală și politică. I-am povestit că tocmai citisem volumul de memorii al lui Petre Roman, cu ale sale auto-justificări îndoielnice. Revel mi-a făcut pe loc oferta să scriu o recenzie pentru „Le Point”, revista unde colabora săptămânal. Am făcut-o rapid, păstrând în minte că distinsul filosof scrisese el însuși un text neiertător despre regimul Iliescu: „România, flagrant delict”. Să mai amintesc că Revel a trimis un substanțial text despre cum trebuie distrus totalitarismul comunist pentru conferința internațională „Putere și opoziție în societățile post-comuniste” pe care am organizat-o, la Timișoara, împreună cu Mircea Mihăieș și Vasile Popovici, în martie 1991.

Subtilă istorică a ideilor politice și literare, Irena Grudzińska-Gross nota la un colocviu din 1993 închinat aniversării apariției „Gândirii captive” că este vorba de o carte a prieteniei, a deziluziilor și a rupturilor sfâșietoare. Miłosz scrie despre oameni de care a fost apropiat și a căror evoluție postbelică l-a uluit. Cazurile discutate pot neîndoios lumina comportamente și raționalizări similare în rândurile intelighenției din România. Mă gândesc la Jerzy Andrzejewski (Alfa), cel care a scris în anii ’50 romanul „Cenușă și diamant”, justificând cu sofisticate artificii viziunea comunistă asupra luării puterii. Sigur, era un roman cu implicații metafizice, maniheismul era mult mai bine deghizat decât în schemele primitive ale realismului socialist. Și totuși Alfa pactizase, îngenunchease, se autoconvinsese (efect ketmanic) că sistemul este nu doar inamovibil, dar și „just”. Nu a semnat, în felul său, Petru Dumitriu același pact cu diavolul? Ulterior, Andrzejewski s-a raliat forțelor democratice, a fost un susținător al studenților revoltați în martie 1968, al Comitetului de Apărare a Muncitorilor (KOR). Să nu uităm impactul filmului lui Andrzej Wajda cu Zbigniew Cybulski în rolul principal.

Mai ales după 1956, acțiunile intelectualilor dezamăgiți, ale apostaților revizioniști, au dovedit că înrobirea gândirii nu este eternă. Conflictul dintre „preoți” și „bufoni” despre care a scris Kołakowski a dus la eroziunea dogmei și la resurecția demnității. Cazul unui poet precum Adam Ważyk, autorul „Poemului pentru adulți” din 1955, text care a făcut să explodeze certitudinile mitologice staliniste, este revelator pentru posibilitatea de a anula, prin regăsirea libertății interioare, efectele halucinogene ale pastilelor de Murti Bing. Se pot aminti și alte asemenea reacții, de la tânărul François Furet (a apărut între timp și biografia sa scrisă de Christophe Prochasson) la dramaturgul marxist Gyula Háy.

Beta a fost inspirat de cazul tragic al lui Tadeusz Borowski (supraviețuitor al Auschwitz-ului, autorul celebrului volum „Pe acest drum către camera de gazare, doamnelor și domnilor”). Itinerariul lui Delta este cel al unui poet care a virat de la naționalismul șovin legat de ideile lui Roman Dmowski către un comunism oportunist. În fine, Gamma, modelat după comisarul ideologic Jerzy Borejsza, este înrudit cu militanți gen Leonte Răutu ori criticul Paul Georgescu (amândoi impenitenți leniniști). Un scurt fragment din portretul lui Gamma este revelator: „Loial Centrului, el a dat glas optimismului oficial, în timp ce în realitate, după anii petrecuți în Rusia, era convins că Istoria este domeniul privat al diavolului și că oricine servește Istoria semnează un pact satanic. Știa prea mult pentru a mai păstra vreo iluzie și îi disprețuia pe acei naivi care continuau să le nutrească. A mai aduce câțiva nefericiți sub controlul său era pentru el un mijloc de a reduce numărul persoanelor cu libertate interioară care, prin simplul fapt al existenței lor, îl judecau”. Scriitorul avea să revină asupra cazului Borejsza în volumul „ABC-ul lui Miłosz”, insistând asupra rolului acestuia în organizarea „mișcării pentru pace” și atragerea lui Picasso în rândurile acestei masive operații propagandistice staliniste. Numele lui Borejsza este invocat frecvent în interviurile cu foștii demnitari staliniști purtate de ziarista Teresa Torańska în perioada activității libere a Solidarității (august 1980 – decembrie 1981) și publicate ulterior în samizdat. Cazul Leonte Răutu este extrem de asemănător, cel puțin pentru perioada stalinizării Europei de Est. Și acesta cunoscuse războiul în URSS, ceea ce nu l-a împiedicat să impună Noua Credință cu demonică stăruință. Într-adevăr, cultul Istoriei, sacralizarea unui misterios telos încarnat în entitatea mistică a Partidului, sunt de fapt expresia unei anti-teodicee, a prezenței Diavolului. Cred că analizele lui Leszek Kołakowski privind relația dintre ideologia revoluționară și demonism pornesc tocmai de la aceste reflecții ale lui Miłosz.

L-am întâlnit de două ori pe Czesław Miłosz. Prima oară la conferința despre rolul intelectualilor în schimbările din Europa de Est organizată de „Partisan Review” în primăvara anului 1992. A doua oară, la un simpozion organizat la Universitatea Georgetown din Washington, unde a vorbit, alături de Jeanne Hersch, despre umanism și adevăr în lumea de azi. Mi-au povestit mult despre el prieteni care l-au cunoscut îndeaproape, inclusiv Adam Michnik. Dintre scriitorii contemporani, regăsesc stilul lui Miłosz la eseistul și poetul Adam Zagajewski. Miłosz a fost un mare poet polonez (laureat al Premiului Nobel) și un cetățean al lumii. I-a repugnat orice formă de tembelism provincial, orice formă de șovinism, rasism și antisemitism, și a denunțat cu egală pasiune morală fascismul și comunismul. Cu excepția unor Nikolai Berdiaev și Lev Șestov, nu știu să fi scris cineva pagini mai pătrunzătoare despre Dostoievski decât cele datorate lui Miłosz. „Gândirea captivă” rămâne una dintre piesele de rezistență ale literaturii demnității într-un veac dominat de nerușine și amnezie, o copleșitoare mărturie și o analiză de o scăpărătoare luciditate a mirajului ideologic totalitar.

Cred că reflecțiile lui Miłosz despre totalitarism, duplicitate, prăbușiri morale și salvare prin spirit rămân de o ardentă actualitate. La un ceas istoric când mulți intelectuali capotaseră, Miłosz a trasat liniile de forță ale unei posibile și necesare renașteri a unei subiectivități demne. Elogiul Europei Centrale, laitmotiv al operei lui Miłosz, sună extrem de tulburător și azi, când agresiunile Rusiei putiniste combinate cu noul val autoritar repun în discuție marile câștiguri ale ultimelor decenii. Nu e nevoie să spun ce-ar fi avut de zis Miłosz sau Zbigniew Herbert în actualele condiții. Oricine le cunoaște scrierile își poate lesne imagina.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG