Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Istoria PCR este una a stalinismului niciodată abandonat. Nu a existat revizionism marxist de tip Imre Nagy sau Dubcek. Maximum de opozitie coagulată în interiorul PCR a fost, în cel mai bun caz, ori nici măcar atât, un gorbaciovism jenat. Pe 11 martie 1989, un grup de șase veterani ai PCR îi adresa lui Ceaușescu o scrisoare deschisă. Între ei, doi foști secretari generali ai partidului: Constantin Pârvulescu și Gh. Apostol. M-am ocupat în epocă de acest text, l-am comentat pe larg la BBC, RFE, Vocea Americii.

Scrisoarea celor Șase: Disidență sau fracționism?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:22 0:00
Link direct

Ca istoric al PCR, consider că a fost vorba de o acțiune fracționistă în interiorul partidului, o încercare de a-l sfida pe Ceaușescu și de a avertiza clica din jurul acestuia în legătură cu vântul schimbărilor din blocul sovietic declanșat de Gorbaciov. Cei șase continuau să facă elogiul Securității (o instituție, scriau ei, creată pentru a apăra „cuceririle revoluționare ale poporului”) și nu scoteau o vorbă despre autentica disidență simbolizată de Doina Cornea, Vasile Paraschiv, Radu Filipescu, Dan Petrescu. Interviul lui Mircea Dinescu din Liberation mergea mult mai departe decât propunerile celor șase. Evident, cum nota Dorin Tudoran într-un excepțional editorial din AGORA, revista alternativă de cultură care apărea în Statele Unite și era distribuită ilegal în țară, gestul lor era extrem de important mai ales în raport cu percepțiile cancelariilor occidentale privitoare la șansele unor schimbări în România. Ne place sau nu, aceste cancelarii erau mai interesate de acțiunile lui Brucan, Bârlădeanu și Corneliu Mănescu decât de poeziile contestatare ale Anei Blandiana ori de apelurile unor intelectuali critici. Cei șase nu au fost însă disidenți. Nu-mi pot imagina un disident din epocă precum Havel, Michnik, Geremek, Tudoran, Goma, Haraszti, Simecka, Jelev, scriind favorabil despre misiunea originară a poliției secrete.

Scrisoarea a fost de fapt un program de reforme la vârf, incapabil să articuleze resurecția societății civile și necesitatea pluralismului politic și economic. Era vorba de o serie de revendicări minimaliste iar nu de promovarea unei viziuni într-adevăr diferită de linia tradițională a comunismului oligarhic românesc. Nu se atingea nicicum natura parazitic–profitocratică a regimului. Pe de altă parte, nu trebuie subestimat gestul celor șase: ei au fost prigoniți, anchetați, ținuți sub arest. Șeful Colegiului Central de Partid era Nicolae Constantin, câine de pază al dictaturii. În Comitetul Executiv, Ceaușescu s-a dezlănțuit cu o ură viscerală, cerând pedepsirea „trădătorilor” (nu mai puțin isterică a fost Elena Ceaușescu). Niciunul dintre mamelucii din Comitetul Executiv nu a schițat un cât de timid gest de solidaritate cu foștii „tovarăși”. Pedepsirea fracționiștilor a fost susținută unanim. Silviu Brucan a dovedit atunci curaj, mai ales în timpul brutalei sale anchetări de către șeful Securității, generalul Iulian Vlad. S-a probat că nici măcar acești birocrați staliniști nu mai puteau suporta capriciile paranoice ale cuplului dictatorial. Slăbiciunea grupului celor șase a fost că nu a reușit să atragă adeziunea unor activiști mai tineri, din cercul nomenclaturiștilor dezamăgiți de Ceaușescu și favorabili perestroikăi. Cornel Onescu, fost ministru de Interne și președinte al UGSR, cândva un protejat al lui Ceaușescu, a cochetat cu ideea de a semna, dar a renunțat în ultima clipă (a invocat frica de represiuni împotriva nepoților săi). La fel, generalul de securitate Nicolae Doicaru, fost șef al Direcției de Informații Externe și ministru al Turismului, mazilit după fuga generalului Ion Mihai Pacepa în 1978. Simptomatic, deși există informații că a fost contactat, Ion Iliescu nu a avut curajul de a semna Scrisoarea celor șase și a rămas în continuare în umbră, dans la réserve du parti

În concluzie, a fost vorba de constituirea unui grup fracționist doritor să-l debarce pe Ceaușescu și să revină la ceea ce ei percepeau drept „normalitatea” epocii Dej. Cu excepția lui Grigore Răceanu (exclus din PMR și arestat după 1958), toți semnatarii fuseseră implicați în fărădelegile perioadei Dej. Membrii grupului nu aveau nici legitimitate, nici credibilitate democratică. În comparație însă cu megalomanul Ceaușescu (Ubuescu, cum i se spunea), erau măcar raționali și cereau să se pună capăt orgiilor propagandistice și programului de înfometare a populației prin renunțarea la obsesiile acceleriste legate de creșterea aberantă a ratei de acumulare. Expresie a disperării Vechii Gărzi a partidului, Scrisoarea celor Șase nu a zguduit nici aparatul, nici sistemul. A creat însă un prag de așteptare care avea să conteze în momentul prăbușirii din decembrie 1989. A fost cântecul de lebădă, încercarea ultimă de redobândire a onoarei din partea membrilor de frunte ai generației comuniste, culpabilă pentru impunerea unui sistem ilegitim și criminal.

Motto: „Aceasta a fost destalinizarea la noi: un stalinism mai perfid, mai abject, dar tot atât de sălbatic ca cel vechi, cu singura deosebire că e fără Stalin.” – Paul Cornea

Consider memoriile lui Paul Cornea, fericit catalizate de Daniel Cristea-Enache, drept un veritabil manual al dezvrăjirii, o analiză de maximă onestitate a ceea ce Raymond Aron a numit opiul intelectualilor. Profesorul Cornea scrie fără patimă, dar și fără a face concesii utopismului revoluționar, de fapt un sectarism mesianic cu pretenții izbăvitoare. A fost vorba de o religie seculară pe care a îmbrățișat-o în tinerețe și de care s-a despărțit, asemeni unor Koestler, Silone, Gide, Manes Sperber, Camus, Annie Kriegel, Pierre Daix, Belu Zilber, Tibor Déry, Carlos Franqui, Leszek Kołakowski, Jan Kott, Alain Besançon ori François Furet. Îl amintesc aici pe Imre Tóth, istoric al matematicii, ilegalist din specia idealiștilor și spirit nobil, lămurit devreme și din vreme, căruia Gabriel Liiceanu îi face un superb portret în „Dragul meu turnător”. Aș mai aminti numele lui Tudor Bugnariu, pentru care adevărul trebuia rostit până la capăt, fără temeri inutile și omisiuni oportuniste. Nu trebuie uitată Ileana Vrancea cu ale sale importante contribuții, apreciate de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct

Din păcate, alți intelectuali de stânga din România nu au ajuns la acest liman al reclădirii identitare prin ruptura cu legendele unei teodicei istoriste menite să justifice orice fărădelege. Mă gândesc la George Macovescu, Niculae Bellu ori Ion Ianoși. Despre „Internaționala mea”, volumul de memorii al lui Ion Ianoși, am scris pe larg. Ca efort analitic, critic și autocritic, cartea este un eșec: autorul nu a reușit să se confrunte radical nici cu propriul trecut, nici cu acela al mișcării politico-filosofice căreia i-a rămas, în fond, fidel. Teza „vinovaților fără vină” minimalizează ori chiar anulează chestiunea responsabilității ideilor politice pentru modul în care sunt traduse în realitate. Niculae Bellu merită respect pentru onestitatea sa filosofică din anii ’70 și ’80, dar nu a știut cum să explice coerent marile sale iluzii. A rămas prins în cleștele paradigmei marxiste. La fel, un gânditor de o scăpărătoare inteligență și o mare sinceritate precum Henri Wald. Făcut din altă plămadă, Sorin Toma a fost ceea ce se numea un „ostaș credincios” până când partidul l-a mazilit. Subit, a descoperit racilele sistemului. Dogmatismul său era unul ontologic. N-a avut nici măcar umorul (lugubru) al prietenului său de-o viață, Leonte Răutu.

Mulți dintre artizanii dictaturii ideologice au refuzat să vorbească despre acele vremuri întunecate. Groparul filosofiei românești care a fost C. I. Gulian nu a avut regrete, nu a scris niciun rând în care să se întrebe cum a putut să se prostitueze definitiv și irecuperabil. Alții și-au refăcut biografiile pentru a poza în inocenți apărători ai valorilor naționale amenințate de cominterniștii gen Ofelia Manole, N. Moraru și Roller. Pe Pavel Țugui, activist dur, care încearcă să se prezinte drept un fel de mare liberal în Direcția Propaganda și Cultură a lui Leonte Răutu, pe care, vezi Doamne, l-ar fi sfidat, l-a veștejit cu ani în urmă regretatul Mircea Zaciu. Despre memoriile unor Dumitru Popescu și Paul Niculescu-Mizil, passons

După ce trăise în schizofrenia minciunii totalitare, Paul Cornea a ales să trăiască în adevăr. Fără gesturi eroice, dar, în mod cert, fără abdicări penibile de la ceea ce îi apărea drept verticalitate. El și-a recucerit onoarea și a înțeles să o apere împotriva intruziunilor unui politic distructiv. A renunțat la sofismele cinice ale „rațiunii dialectice”. L-am comparat cu Mihai Șora și nu cred că am greșit. Cărturari umaniști și spirite liberale, cei doi știu unde duce divinizarea Istoriei. Când unii continuă să se excite la discursuri salvaționiste și să exalte colectivisme de varii culori ideologice, Paul Cornea și Mihai Șora apără drepturile individualității de a nu accepta dictatul niciunei instanțe care pretinde că deține cheia fericirii universale.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG