Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

„Evreul este creat de antisemit”, scria cîndva Sartre (citez din memorie, dar nu cred că trădez sensul ideii sale). Într-adevăr, soarta antisemitului ar fi extrem de tristă dacă nu ar putea imagina la infinit crimele, conspirațiile și păcatele celui etern detestat. În germană, „evreul rătăcitor” este „der ewige Jude”, adică „evreul veșnic”.

Antisemitismul se întîlnește la stînga și la dreapta (mă refer îndeosebi la extremele acestor orientări). Socialismul ca anticapitalism a utilizat și dezvoltat acest filon otrăvit. Evident, mulți socialiști au detestat și deplîns antisemitismul (Engels, Bebel, Clara Zetkin), dar alții l-au cultivat (să nu-l uităm chiar pe Marx, inspirat de ideile antisemite ale stîngii anarho-socialiste a timpului său). Scientismul combinat cu mistica de tip Volk (ceea ce Herbert Marcuse a numit cîndva „eroismul istorico-popular”) a generat la dreapta mentalități exclusivist-rasiste. Richard Wagner însuși a glisat de la populismul romantic de stînga al juneții sale revoluționare către elitismul rasist al perioadei cînd a teoretizat ideea absurdă a sterilității evreilor în creația muzicală. Mă grăbesc să adaug că nu mă refer la dreapta moderată, de tip liberal-conservator. Din cîte știu, conservatorul P.P. Carp a fost omul politic cel mai favorabil încetățenirii evreilor după 1877.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00
Link direct

În discuția despre antisemitism trebuie să păstrăm distincțiile istorice. Bolșevismul, cel puțin în faza sa leninistă, nu includea antisemitismul, însă era ostil sionismului și socialismului bundist. Ulterior, din motive ce pot fi examinate cu alt prilej, Stalin a virat către antisemitismul virulent al perioadei 1946-1953. Era vorba despre ceea ce biograful lui Stalin, regretatul profesor Robert C. Tucker, a numit „bolșevismul de extremă dreaptă”. Ceea ce se atacă în figura evreului este principiul însuși al alterității. Pentru imaginarul antisemit evreul apare drept simbolul, ori mai precis spus, personificarea diferenței. Antisemitismul înseamnă, între altele, negarea dreptului la diferență.

Antisemitul unifică ceea ce este separat șI chiar incompatibil. Să ne gîndim la mitul „iudeo-bolșevismului” îngemănat, în cosmologia antisemită, cu acel al dominației globale a „iudeo-plutocrației”. Recomand spre lectură partea despre antisemitism din lucrarea clasică a Hannei Arendt Originile totalitarismului. Antisemitismul este o ură veche, care în timpurile moderne a căpătat note și dimensiuni noi. A devenit element al unor ideologii politice moderne. Nu mai este antisemitismul teologic al Evului Mediu.

Cînd Mikis Theodorakis își exprimă aversiunea pentru evrei și pentru statul Israel, o face ca om de stînga, partizan al unei doctrine de tip socialist. Fantasmele antisemite cuprind deopotrivă demonizarea și supralicitarea puterii evreilor. În mintea antisemitului presa este în mîna evreilor ca grup compact, cu interese monolitice. La fel și băncile. Pentru antisemitul clasic toți evreii se află simultan în slujba familiei Rotschild și a Cominternului generic.

Dacă îi spui unui antisemit că nu există o unitate a evreilor din toată lumea, îți va zîmbi neîncrezător și te va acuza că încerci să negi ceea ce este știut „prea bine”. „Agresiunea Talmudului împotriva Evangheliei lui Hristos” era mitul invocat de Nichifor Crainic în cartea sa Etnocrație și ortodoxie. Mitul revine în zona „Noii Drepte” din România. (...) S-a crezut că după Auschwitz antisemitismul va înceta să fie tolerabil, măcar în cercurile intelectuale onorabile.

Din păcate, cum a notat cîndva regretatul Petru Creția, chiar oameni care se jură că sînt democrați convinși utilizează în particular limbaje inacceptabile. Nimeni nu cere ca intelectualii democrați să fie filosemiți. Important, demn și necesar este să fie anti-antisemiți. Atunci cînd un fost disident, personaj celebru, scrie în termeni cataclismici despre culpa „evreilor” (nu a unor evrei) pentru crimele bolșevice, el pășește pe un teritoriu minat. Cum scria Czeslaw Milosz, adeziunea unor evrei la comunism în Europa Centrală și de Est nu a fost un „mister rasial”.

L-am cunoscut destul de bine pe Horia, fiul lui Miron născut în 1951. El a mers la Liceul „Caragiale”, dar ne întâlneam grație unor amici comuni. Una din cărțile sale favorite era „Omul revoltat” de Camus. Într-un an am fost la mare împreună, el dormea în cort, în satul de vacanță. Statutul de boiernaș din nomenklatură îi repugna. A studiat fizica, a fost coleg de an cu Nicu Ceaușescu, se ignorau reciproc. După tragedia din 1968, familia Constantinescu s-a mutat din vila de pe strada Paris într-un luxos apartament în complexul de lângă Arcul de Triumf (clădirile în care se află acum locuințele de protocol ale unor înalți demnitari). Horia a continuat să meargă la Liceul „Caragiale”. A studiat fizica. L-am rugat pe un fost coleg de an cu Horia, care a emigrat în timpul facultății, să-mi dea unele informații despre el. Acest pasaj mi se pare revelator: „Horia nu-l înghițea pe Nicu și nu se vedeau. Când mi se propunea să intru în partid pentru că eram student bun le răspundeam să meargă întâi la Horia; el nu accepta așa că spuneam și eu nu”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct

N-a apucat să termine facultatea, a murit, cred că în 1973, într-un accident pe munte. A fost surprins de o avalanșă în Bucegi și a înghețat. A fost înmormântat la Timiș alături de primul Horia, mort în urma unei operații de apendice, și de mama lor, Sulamita. Nu știu dacă și Miron e înmormântat acolo.

Cu Aleksa Djilas m-am împrietenit la mijlocul anilor '80. Îl admir ca intelectual critic și ca istoric. Atunci când virusul naționalist i-a contaminat pe atâția dintre compatrioții săi, inclusiv pe unii intelectuali celebri precum Dobrica Ćosić și Mihailo Marković, Aleksa și-a păstrat cumpătul, a refuzat să se încoloneze, și-a exprimat propriile opinii fără teama că va fi stigmatizat de profeții neo-tribaliști. A polemizat cu Noel Malcolm în „Foreign Affairs” pe tema Kosovo și a fost acuzat de lipsă de empatie pentru cauza independenței. A fost și rămâne el însuși.

Miron și Milovan: doi intelectuali marxiști, două destine atât de diferite. Primul a fost un tiranofil dogmatic și inflexibil, a practicat și a justificat despotismul ideocratic, al doilea a renunțat la putere și a devenit un eretic a cărui mărturie este menită să dăinuie între dovezile de demnitate dintr-un veac în care au abundat probele abjecției, lașității și infamiei.

*Îi mulțumesc fostului meu coleg de liceu Andrei Manoliu care mi-a oferit o serie de informații utile pentru schițarea biografiei lui Horia Constantinescu.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG