Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct

Experiențele redeșteptării politice în Europa Centrală și de Est au dat naștere unui statut special al intelectualilor. S-au simțit, în sfârșit, importanți și de neînlocuit. Pentru cei mai puțin activi politic dintre membrii societății, ei au reprezentat modele și voci ale adevărului. Acest lucru explică rolurile proeminente pe care le-au căpătat Andrei Saharov, Václav Havel, Andrei Pleșu, Bronisław Geremek, János Kis și alții care, în condiții mai puțin vitrege, nu ar fi devenit educatori ai cetății, ai polisului. În varii țări, aceștia s-au aflat oricum în poziții similare în lupta împotriva unor sisteme asemănătoare. Și pentru a rămâne loiali misiunii lor critice, au trebuit să adopte o atitudine opozitivă.

Discursul lor a permis emanciparea într-atât încât a demascat minciuna dominantă și i-a invitat pe oameni să trăiască în adevăr. Viziunea lor asupra politicii a fost fundamental anti-politică, adică anti-machiavelică. Ei au respins logica acceptării tacite și au propus în loc o logică a onoarei, revoltei și eliberării. În vreme ce sistemul încerca să penetreze toate aspectele vieții cu ale sale tentacule ideologice, intelectualii critici au oferit o viziune alternativă, sceptică față de orice alt adevăr absolut în afară de cel al libertății. S-au implicat astfel într-un joc periculos; au plătit cu ani de închisoare sau exil; și totuși, în cele din urmă, eforturile lor au fost răsplătite prin sprijin popular.

De aceea, este de înțeles faptul că în timpul fazei incipiente a postcomunismului, masele au aplaudat intelectualii și i-au numit sau votat pe mulți dintre ei în poziții de conducere. Scepticismul intelectualului față de politică a fost umbrit de un sentiment al datoriei față de îndeplinirea serviciului public. În Ungaria, János Kis a devenit președinte al Alianței Democraților Liberi, Miklós Haraszti a servit ca membru al parlamentului, așa cum a făcut-o și Andrei Saharov în fosta Uniune Sovietică. Alegerea lui Václav Havel ca președinte al țării sale și numirile lui Andrei Pleșu și Bronisław Geremek ca miniștri de Externe au părut lucruri naturale.

Acum, cu toate acestea, politica din Europa Centrală și de Est a intrat într-o etapă diferită, născând noi provocări pentru intelectuali. Vechea diviziune dintre „ei” și „noi” a fost înlocuită de tensiuni mai specifice. Liberalismul este atacat de la extrema dreaptă și extrema stângă, lăsând intelectualii într-o crescândă izolare. Aceiași disidenți care mai ieri erau ridicați în slăvi sunt azi văzuți ca „stângiști subliminali”. Să ne gândim la atacurile din Polonia împotriva lui Adam Michnik, care a îndrăznit să-și rostească rezervele cu privire la campania pro-lustrație a fraților Kaczyński și a suporterilor acestora.

Cel mai tulburător lucru dintre toate este faptul că dintre cei ce au denunțat cel mai vocal intelectualii sunt oameni care nu au făcut nimic pentru a sfida continuumul de dominare în vremurile dictaturii comuniste. Aș putea elabora enorm pe baza atacurilor la adresa Comisiei pentru Analiza Dictaturii Comuniste în România: au venit atât de la stânga, cât și de la dreapta, de la comuniști impenitenți și de la neo-fasciști, de la fundamentaliști religioși și de la foste unelte ale Securității. Iar și iar, am auzit refrenul: Cine sunt acești intelectuali care ne dau nouă lecții? Un refren care se face ecoul atâtor atitudini similare din vremea când Émile Zola scria J’accuse...!

Vladimir Tismăneanu
Vladimir Tismăneanu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:05 0:00
Link direct

Unele din fatidicele evenimente ale Europei Centrale și de Est au fost cauzate de intervenția intelectualului în dezbaterile publice: de la Cercul Petőfi în Budapesta, la Cele două mii de cuvinte ale lui Ludvík Vaculík (1926—2015) în timpul Primăverii pragheze, fără a mai pune la socoteală imensul impact, în întreaga regiune, al eseului lui Václav Havel, Puterea celor fără de putere. Am scris despre aceste lucruri și în cartea mea, Reinventarea politicului. Europa Răsăriteană de la Stalin la Havel (apărută la Polirom în 2007). Din cauza faptului că birocrațiile conducătoare s-au perceput ca exponente ale clasei muncitoare (ceea ce era, desigur, o minciună autojustificatoare), intelectualii au fost priviți ca o pătură sau strat și, prin urmare, au fost deposedați de toate trăsăturile de clasă și de dreptul de a accede în poziții de putere. Cu toate acestea, intelectualii erau așteptați să participe la prezervarea dominației ideologice și la autoreproducerea status quo-ului.

Oportunismul, conformismul și înregimentarea erau generos răsplătite; un întreg aparat a fost creat pentru a zămisli stratul parazitic al sacerdoților ideologici. Dar în pofida naturii oximoronice a intelectualului sub comunism, abandonarea politică și socială generală i-a împins pe mulți cetățeni de rând să caute repere morale printre intelectuali. Mulți dintre aceștia din urmă au condus eforturile de a articula un discurs al opoziției. În 1989, când regimurile comuniste se prăbușeau, atitudinea predominantă în aceste țări față de intelighenția critică a fost una de simpatie și chiar admirație. Aproape trei decenii mai târziu, intelectualii par să-și fi pierdut mult din aura morală și sunt adesea atacați drept campioni ai futilității, arhitecți ai dezastrului și visători incorigibili. Statutul lor este extrem de precar tocmai pentru că ei simbolizează principiul diferenței pe care politica neoautoritară tinde să-l suprime.

Confruntați cu duplicitatea dogmei prevalente în epocă, intelectualii au fost primii care să experimenteze dezvrăjirea față de utopia marxistă. În anii 1950 și la începutul anilor 1960, atașamentul intelectualilor față de hermeneutica subversiunii a servit la îndepărtarea căptușelii mitice a gnozei marxiste. Disidența însemna, printre alte lucruri, divorțul de o presupusă infailibilitate cognitivă a elitei conducătoare; căutarea unor surse multiple de raționalitate și legitimitate. Etosul mișcărilor disidente a fost legat de redescoperirea centralității adevărului și libertății ca valori esențiale ale discursului politic însuși. Scrierile unor intelectuali ca Leszek Kołakowski, George Konrád, Václav Havel, János Kis, Ágnes Heller, Ferenc Fehér și Adam Michnik au supus cultul iacobino-bolșevic al rațiunii (inclusiv celebrarea acelor raison d’etat sau raison de parti) unei critici consistent corozivă.

Reflectând la experiența totalitară, acești intelectuali critici au realizat că păcatul originar, începutul crezului oracular care afirma omnipotența rațiunii și exacerbarea statismului în cadrul universului kafkian al socialismului birocratic, nu poate fi disociat de moștenirea Revoluției franceze. Ei au înțeles că profețiile seculare, acea aroganță infinită a sectelor iluminate care credeau în dreptul lor providențial de a impune limite libertății umane în numele libertății, reprezintă fundamentele ideologice atât ale statului terorist ascuns, cât și ale celui fățiș. Întrebându-se asupra temeliilor status quo-ului, acești intelectuali sfârșeau adesea prin a fi interogați ei înșiși de poliție. Ei au reabilitat semnificația politică a dubiului și au demonstrat că celebrarea umanismului nu era decât un camuflaj pentru barbarie. Tot ei au redescoperit și interiorizat valorile pe care le exprimă individualismul în buna tradiție inaugurată de Revoluția americană. Socialismul de stat a proclamat drepturile totalității, supremația colectivismului și obligația individului de a accepta acest dictat al determinismului monist codificat de birocrații Agitprop. La polul opus, avocații celor fără de putere au persistat în ideea că doar libertatea poate deveni fundamentul puterii într-o comunitate rațională de indivizi autonomi.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG