Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Vladimir Tismăneanu
Vladimir Tismăneanu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:05 0:00
Link direct

Unele din fatidicele evenimente ale Europei Centrale și de Est au fost cauzate de intervenția intelectualului în dezbaterile publice: de la Cercul Petőfi în Budapesta, la Cele două mii de cuvinte ale lui Ludvík Vaculík (1926—2015) în timpul Primăverii pragheze, fără a mai pune la socoteală imensul impact, în întreaga regiune, al eseului lui Václav Havel, Puterea celor fără de putere. Am scris despre aceste lucruri și în cartea mea, Reinventarea politicului. Europa Răsăriteană de la Stalin la Havel (apărută la Polirom în 2007). Din cauza faptului că birocrațiile conducătoare s-au perceput ca exponente ale clasei muncitoare (ceea ce era, desigur, o minciună autojustificatoare), intelectualii au fost priviți ca o pătură sau strat și, prin urmare, au fost deposedați de toate trăsăturile de clasă și de dreptul de a accede în poziții de putere. Cu toate acestea, intelectualii erau așteptați să participe la prezervarea dominației ideologice și la autoreproducerea status quo-ului.

Oportunismul, conformismul și înregimentarea erau generos răsplătite; un întreg aparat a fost creat pentru a zămisli stratul parazitic al sacerdoților ideologici. Dar în pofida naturii oximoronice a intelectualului sub comunism, abandonarea politică și socială generală i-a împins pe mulți cetățeni de rând să caute repere morale printre intelectuali. Mulți dintre aceștia din urmă au condus eforturile de a articula un discurs al opoziției. În 1989, când regimurile comuniste se prăbușeau, atitudinea predominantă în aceste țări față de intelighenția critică a fost una de simpatie și chiar admirație. Aproape trei decenii mai târziu, intelectualii par să-și fi pierdut mult din aura morală și sunt adesea atacați drept campioni ai futilității, arhitecți ai dezastrului și visători incorigibili. Statutul lor este extrem de precar tocmai pentru că ei simbolizează principiul diferenței pe care politica neoautoritară tinde să-l suprime.

Confruntați cu duplicitatea dogmei prevalente în epocă, intelectualii au fost primii care să experimenteze dezvrăjirea față de utopia marxistă. În anii 1950 și la începutul anilor 1960, atașamentul intelectualilor față de hermeneutica subversiunii a servit la îndepărtarea căptușelii mitice a gnozei marxiste. Disidența însemna, printre alte lucruri, divorțul de o presupusă infailibilitate cognitivă a elitei conducătoare; căutarea unor surse multiple de raționalitate și legitimitate. Etosul mișcărilor disidente a fost legat de redescoperirea centralității adevărului și libertății ca valori esențiale ale discursului politic însuși. Scrierile unor intelectuali ca Leszek Kołakowski, George Konrád, Václav Havel, János Kis, Ágnes Heller, Ferenc Fehér și Adam Michnik au supus cultul iacobino-bolșevic al rațiunii (inclusiv celebrarea acelor raison d’etat sau raison de parti) unei critici consistent corozivă.

Reflectând la experiența totalitară, acești intelectuali critici au realizat că păcatul originar, începutul crezului oracular care afirma omnipotența rațiunii și exacerbarea statismului în cadrul universului kafkian al socialismului birocratic, nu poate fi disociat de moștenirea Revoluției franceze. Ei au înțeles că profețiile seculare, acea aroganță infinită a sectelor iluminate care credeau în dreptul lor providențial de a impune limite libertății umane în numele libertății, reprezintă fundamentele ideologice atât ale statului terorist ascuns, cât și ale celui fățiș. Întrebându-se asupra temeliilor status quo-ului, acești intelectuali sfârșeau adesea prin a fi interogați ei înșiși de poliție. Ei au reabilitat semnificația politică a dubiului și au demonstrat că celebrarea umanismului nu era decât un camuflaj pentru barbarie. Tot ei au redescoperit și interiorizat valorile pe care le exprimă individualismul în buna tradiție inaugurată de Revoluția americană. Socialismul de stat a proclamat drepturile totalității, supremația colectivismului și obligația individului de a accepta acest dictat al determinismului monist codificat de birocrații Agitprop. La polul opus, avocații celor fără de putere au persistat în ideea că doar libertatea poate deveni fundamentul puterii într-o comunitate rațională de indivizi autonomi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:46 0:00
Link direct

Aș dori să lansez o discuție despre dilemele morale ale intelectualilor est-europeni. Vreme de mai mult de patru decenii, intelectualii est-europeni au putut fi încadrați într-o anume categorie sociologică și politică. Ei au împărtășit trăsături care i-au distins de colegii lor din Occident: asumarea existenței valorilor morale, reticența în a susține chiliasme utopice, scepticismul în privința paradigmelor redemptive și respingerea colectivismului în oricare din încarnările sale. În multe cazuri, politica în sine era privită drept un exercițiu degradant întru ipocrizie. Vorbesc aici, desigur, de tipul ideal al intelectualului critic și nu de pătura controlată de partid a mandarinilor ideologici. Deși statutul intelighenției sub comunism a fost ambiguu iar rolul său controversat și adesea disputat, i-a fost conferită o poziție privilegiată în contextul pretențiilor monopoliste și totalizante ale doctrinei oficiale din Europa Centrală și de Est.

Fenomenologia vieții intelectuale în Europa de Est include subscrierea la ceea ce Miłosz a numit „Noua credință” și apoi despărțirea de aceasta, demascarea comunismului ca Mare Minciună. Intelectualii critici din Europa de Est au devenit custozi ai memoriei: una din principalele dezbateri din cadrul Cercului Petőfi în vara anului 1956 a fost despre istoria partidului. În 1968, intelectualii praghezi au atacat edificiul minciunilor ridicat de megafoanele comuniste și au solicitat o analiză dezinhibată a celor două decenii anterioare acelui moment. Totalitarismul, o știm de la Hannah Arendt și George Orwell, înseamnă o agresiune continuă împotriva memoriei și a adevărului. Adevărul este practic abolit în numele „perspectivei de clasă”. Partiinost-ul lui Lenin a însemnat în mod esențial suprimarea însăși ideii de valori absolute. Spontaneitatea (stikhiinost) apărea drept păcat capital iar partizanii acesteia erau denunțați ca dușmani ai poporului (o categorie pe care bolșevicii o împrumutaseră din lexiconul iacobin). A fost un efect al statutului lor remarcabil faptul că intelectualii au părut să joace un rol vital în dezmembrarea vechilor structuri de guvernare, în denunțarea înșelătoarei legitimități a regimurilor leniniste și în imaginarea strategică a unui teritoriu emancipat al comunicării libere.

Arthur Koestler avea dreptate când scria în prefața memoriilor lui Gyula Háy: „Este un fapt care sună ciudat, dacă nu chiar incredibil, urechilor occidentale, ideea că cea mai dramatică insurgență populară din istoria postbelică a fost inițiată de către o mână de scriitori: romancieri, dramaturgi, jurnaliști, critici literari... Acolo unde există libertate de expresie, toată lumea poate gândi independent de ceea ce simte, și nu există nicio virtute particulară atașată acestui lucru; și nici măcar intelectualii nu mai sunt atât de prețuiți. Dar acolo unde opiniile sunt înregimentate, fie că e vorba de Rusia țaristă ori de Ungaria anului 1956, orice voce independentă, dacă reușește să se facă auzită, poartă cu sine un potențial exploziv. De aici și ecourile profunde, reverberante ale unor Pasternak, Soljenițîn, sau ale vocii Uniunii Scriitorilor maghiari în timpul acelei reuniuni budapestane dătătoare de speranță și promisiuni” (vezi Gyula Háy, Born 1900, La Salle, Ill.: Library Press Book, 1973, p. 13).

Mirajul comunismului era legat de promisiunea lui universalistă, așa cum a fost demonstrat de discuția iluminantă a poetului polonez Aleksander Wat despre fraternitate ca ingredient al farmecelor demonice ale comunismului (vezi cartea Secolul meu. Confesiunile unui intelectual european. Convorbiri cu Czesław Miłosz, apărută la Humanitas în 2014). Ruptura a survenit tocmai pentru că intelectualii s-au simțit trași pe sfoară, abuzați, trădați. „Zeul care a dat greș” era o metaforă atât pentru naivitate, cât și pentru deșteptare. Nu vom obosi vreodată relatând povestea intelectualilor care mai întâi și-au trădat misiunea (aceea de a apăra adevărul cu toate riscurile) și apoi și-au recucerit demnitatea ca gropari ai dogmelor marxiste.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG