Linkuri accesibilitate

Uppalapu Srinivas


Detaliu de pe coperta albumuluiui Dream, lansat de U. Srinivas & Michael Brook în 1995
Detaliu de pe coperta albumuluiui Dream, lansat de U. Srinivas & Michael Brook în 1995
Uppalapu Srinivas
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:13:50 0:00

Uppalapu Srinivas (1969-2014) a fost un muzician și compozitor în domeniul muzicii clasice carnatice din India.

Pentru că a fost un copil minune, Wikipedia ne spune că a fost numit uneori un Mozart al muzicii clasice indiene. Din același motiv, Bandcamp. com afirmă că U. Srinivas a fost pentru muzica clasică indiană ce a fost Yehudi Menuhin pentru muzica clasică occidentală.

Doar că, spre deosebire de Mozart și Menuhin, Srinivas a cântat, începînd de la vîrsta de șase ani, la mandolină, un instrument puțin cunoscut în țara sa.

A fost primul muzician care a folosit mandolina electrică în muzica clasică carnatică.

A dobîndit faima internațională la ediția din 1982 a Festivalului de jazz de la Berlin (avea 13 ani), după ce, la capătul jumătății de ore alocată concertului său înainte de intrarea pe scenă a lui Miles Davis, publicul entuziasmat l-a obligat cu ovații să mai cânte încă o oră.

A colaborat între alții cu ghitariștii John McLaughlin și Michael Brook, și cu compozitorul Michael Nyman.

Noi ascultăm acum piesa „Dance” de pe albumul „Dream”, lansat de U. Srinivas împreună cu Michael Brook în 1995, cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol veți găsi o secvență video dintr-un concert pe care trupa lui John McLaughlin Remember Shakti, din care făcea parte și U.Srinivas, l-a dat în noiembrie 2001 la Mumbai, în India.

Căutați deci Dicționarul de sunete rare la EuropaLiberă.org.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG