Linkuri accesibilitate

Marius Stan

Născut la Moscova în urmă cu o sută de ani, fizicianul disident Andrei Saharov (21 mai 1921–14 decembrie 1989) a fost una din cele mai admirabile și influente personalități ale veacului furtunilor ideologice.

A crescut și s-a format într-o epocă marcată de numeroase tragedii, cruzime și teroare. Tot el a trebuit să distileze în timp fenomene dintre cele mai diverse și, în orice caz, complet absurde pentru cel care avea să devină ancoră a mișcării disidente sovietice: elanul revoluționar permanent, fanatismul, propaganda atotcuprinzătoare, marile transformări sociale și psihologice, exodurile în masă de la țară la oraș, foametea, desigur, maliția oamenilor, invidia, teama, ignoranța și, la final, cumplita demoralizare generată de un aparent nesfârșit război, de brutalitate, crimă și violență.

Dar asta n-a fost tot: Andrei Saharov și-a pierdut și câțiva membri ai familiei, executați sau decedați sub interogatoriu în lagărele sovietice. Cu toate acestea, Saharov a fost mai puțin deschis cu privire la consecințele interioare ale unor astfel de experiențe asupra istoriei vieții private. Așa cum a spus-o foarte clar, autobiografia sa rămâne o carte de „amintiri, nu o confesiune”. Desigur, a admis că formându-se în acea atmosferă a trebuit să trăiască reprimat, măcinat de conflicte interne, fiindu-i extrem de dificil să păstreze o atitudine moderată.

Asemeni lui Havel, Saharov a răspuns traumei nu prin refugierea într-o matrice socială nedreaptă, ci prin creativitate. Chiar dacă, să zicem, disidentul ceh n-a reușit să scrie piese de teatru din închisoare, el s-a achitat de impuls prin scrisori către soția sa, pe o seamă de subiecte care ulterior vor ajunge să fie publicate sub forma unei importante opere literare (Scrisori către Olga).

Răspunsul lui Saharov la traumă a fost similar cu al cehului. Atunci când l-au trimis în exil la Gorki (Nijni Novgorod), în 1980, deci cu câțiva ani înainte ca soția sa, disidenta Elena Bonner, să împărtășească aceeași soartă, Andrei Saharov și-a folosit timpul pentru a-și scrie memoriile și lucra la o serie de alte proiecte creative. Reacția KGB-ului a fost să încerce să-i fure manuscrisul, lucru pe care l-a reușit în 1980 și în 1982, când Saharov scrisese deja, de mână, peste 900 de pagini. Replica disidentului a fost de fiecare dată îndârjită, marcată de o productivitate reînnoită. Demonstrând din ce „aliaj” este făcut, disidentul a reușit până la urmă să recompună din memorie principalele fragmente.

Andrei Saharov a fost și un foarte talentat fizician și unul din arhitecții bombei cu hidrogen sovietice. Deși a contribuit din această calitate la prestigiul global al puterii și cercetării din acea țară, formația sa intelectuală (și mai ales cea etică) a datorat foarte puțin marxism-leninismului. Până în 1968, când a publicat în samizdat Reflecțiile despre progres, coexistență și libertate intelectuală, Saharov se transformase deja într-un „socialist democratic” dedicat progresului științific și convergenței dintre popoarele estice și vestice. Poate că a fost uneori naiv când a mizat totul pe capacitatea tehnocratică a elitei științifice de a rezolva probleme globale majore, însă Reflecțiile au fost doar începutul traiectoriei sale intelectuale și politice. Când i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace, în 1975, Andrei Saharov era deja un antitotalitar convins și un liberal autodefinit.

Andrei Saharov
Andrei Saharov

Neobositele lui campanii în favoarea victimelor unui regim arbitrar au coexistat într-un mod cu totul impresionant alături de angajamentul științific și întrebările cosmologice. Cei 5 ani petrecuți în exil forțat la Gorki au fost esențiali pentru șlefuirea propriilor gânduri. Întoarcerea la Moscova, în 1986, i-a confirmat rolul de „conștiință” a perestroikăi și l-a stimulat pe Mihail Gorbaciov să meargă dincolo de limitele ortodoxiei leniniste, admițând, în același timp, constrângerile cu care trebuia să opereze ca lider sovietic.

În 1989, la primul Congres al Deputaților Poporului din URSS, Saharov a devenit liderul opoziției democratice și, așa cum scria istoricul Igor Cașu cu ocazia celei de-a douăzecea aniversări a evenimentului, „a exprimat tranșant ideea introducerii sistemului multipartid”. Mai mult, el a scris chiar și o constituție pentru un stat postcomunist.

Saharov și-ar fi putut petrece toată viața scăldându-se în elogiile concetățenilor, însă atunci când a perceput abuzul de putere, a ales să-și folosească prestigiul spre a lupta împotriva lui. A fost tratat cu o incredibilă cruzime, nu doar el, ci și familia și chiar cei câțiva vizitatori ai casei din Moscova. Nu i-a mai fost permis să-și continue munca științifică, iar în timpul exilului a fost prădat (v. povestea manuscriselor), hărțuit și lipsit de îngrijire medicală adecvată. În pofida adversităților, și-a strunit voința, iar cuvintele sale au devenit tot atâtea puncte de întâlnire pentru comunitatea științifică globală.

Spre meritul lui Gorbaciov, cu care a avut o relație complexă, nebunia a încetat după 1986 și i s-a permis să călătorească—inclusiv în străinătate—sau să vorbească liber. Impozanta lui statură s-a datorat nu doar trecutului de fizician, ci și unei anumite excelențe a gândirii în cheie disidentă. Andrei Saharov nu a protestat pur și simplu împotriva sistemului, ci a avut de propus mereu alternative constructive.

Disidentul a fixat un standard al „eroului modern” pe care, chiar dacă nu-l vor atinge vreodată, urmașii săi—mai ales cei ruși—întru apărarea drepturilor omului vor încerca să-l copieze. Asemeni lui Niels Bohr, Albert Einstein sau Leo Szilard, și biografia lui Andrei Saharov a operat la intersecția dintre știință și politică. Dacă ar mai fi trăit azi să-și aniverseze centenarul, Saharov ar fi ținut probabil un alt discurs memorabil despre libertate, deschidere, optimism, viitor. Pentru el, viața a fost deopotrivă extraordinară și tragică, iluminată, în bună măsură, de un principiu călăuzitor de extracție faustică:

„Își merită viaţa, libertatea-acela numai

Ce zilnic şi le cucerește ne-ncetat.”

*Johann Wolfgang Goethe, Faust (în trad. lui Lucian Blaga; ed. Humanitas, 2015)

Asemeni israelienilor, care revendică drept patrie ancestrală aceeași fâșie de pământ situată între Marea Mediterană și Râul Iordan, arabii palestinieni au legături arhaice cu pământul. Problema nu s-a pus niciodată între bine și rău, ci între popoare care și-au afirmat prin forță dreptul concurent asupra aceluiași teritoriu.

Există destule similitudini între istoria poporului evreu și cea a arabilor palestinieni. Ambele au cunoscut pierderea așa-zisei patrii și tot ambele au devenit nuclee de comercianți și specialiști în țările de adopție. În timpul celor două milenii de exil, evreii au suferit prin Inchiziție, pogromuri și pierderea a 6 milioane de suflete în Holocaust. Din 1948, palestinienii au suferit cumplitul exil și alte privațiuni pricinuite de Israel și celelalte state arabe. Din cauza tuturor acestor experiențe prin care au trecut, ambele popoare au plăsmuit un naționalism pătimaș. Din diaspora evreiască, visul sionist a transformat un popor antic într-unul nou: israelienii. Din taberele de refugiați ale lumii arabe, visul reîntoarcerii i-a transformat pe exilații palestinieni în naționaliști.

Cinci lucruri de știut despre ultimul conflict israeliano-palestinian
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:41 0:00

Extrem de conștienți de propriile lor istorii tragice, atât israelienii, cât și palestinienii au fost adesea, în mod ciudat, incapabili să empatizeze cu suferința celuilalt. Complet posedați de propriile lor reverii naționale, ambele popoare eșuează azi în a vedea vreo urmă de legitimitate în revendicările politice ale taberei adverse.

Dacă istoria tânărului stat israelian este arhicunoscută, cea a palestinienilor pare puțin mai încâlcită și, în orice caz, mai puțin deslușită. Asupra acestei istorii s-a insistat mai puțin, însă fără ea nu putem înțelege mai nimic din actualul (sau mai bine zis perpetuul) conflict israeliano-palestinian.

De-a lungul Antichității, Palestina a trăit să vadă cuceritorii venind și plecând. Lista lor nu e deloc scurtă și-i include pe egipteni, asirieni, babilonieni, persani, greci, seleucizi și romani. Spre deosebire de toate celelalte, triburile israelite dezvoltau de obicei legături profunde cu locul și chiar au fost în posesia unei mari părți a acestuia până prin 1100 î.Hr. Deși niciodată singurii ocupanți ai Palestinei și nu întotdeauna stăpânitorii ei, evreii au numit-o casa lor pentru următorii 1200 de ani. În anul 66 d.Hr., evreii s-au revoltat împotriva ocupației romane și, după 7 ani, rebeliunea lor a fost înăbușită. Ierusalimul însuși a fost mai târziu distrus de către romani, iar evreii care au supraviețuit au fost vânduți ca sclavi și împrăștiați pretutindeni prin lumea romană.

Arabii palestinieni își proclamă descendența din canaaniți, la rându-le vechi ocupanți ai Palestinei. În arabă, pământul se cheamă Filastīn. Filistinii sunt un popor bine-cunoscut celor familiarizați cu Biblia. În timpul secolului al VII-lea, armiile Islamului au măturat întreaga regiune și populația, majoritar creștină la acea vreme, s-a convertit la mahomedanism. În Evul Mediu, cruciații occidentali creștini s-au luptat să recâștige Pământul Sfânt din ghearele „infidelilor” musulmani. Ei au reușit chiar să înființeze câteva state cruciate, dintre care ultimul s-a prăbușit în 1291 d.Hr. Ulterior, turcii otomani aveau să cucerească Palestina, în secolul XVI, stăpânind-o până la Primul Război Mondial.

Începutul conflictului modern asupra Palestinei a fost prefigurat încă de la sfârșitul secolului XIX. Theodor Herzl (1860–1904), jurnalist evreu născut la Budapesta, a fost unul din fondatorii mișcării numite sioniste care au clamat reîntoarcerea evreilor la „patria” lor antică, Sion, pe teritoriul Palestinei. Sionismul a fost el însuși parte din valul de naționalism care a măturat Europa acelui secol. A fost, deopotrivă, o reacție împotriva adânc înrădăcinatului antisemitism manifestat în timpul Afacerii Dreyfus (1894–1906) și al numeroaselor pogromuri din Rusia țaristă. Încă de pe la 1880, evreii începuseră să emigreze în Palestina pentru a li se alătura celor câteva mii de alți coreligionari răzleți ce trăiseră încontinuu pe teritoriul strămoșilor lor. La debutul primei conflagrații mondiale, în 1914, locuiau în Palestina circa 85.000 de evrei și 560.000 de arabi.

În timpul Marelui Război, Armata Britanică a ocupat Palestina și, cu ajutorul armatelor arabe consiliate de colonelul britanic Thomas Edward Lawrence (1888–1935), a capturat Damascul, consfințind înfrângerea otomanilor. Drept răsplată pentru sprijinul arab, britanicii le-au promis acestora independența după război. Natura și limitele teritoriale ale acestor promisiuni au fost, în orice caz, ambigue, și cu siguranță estompate și mai tare de Declarația Balfour din 1917.

Thomas Edward Lawrence sau Lawrence al Arabiei, pictură de Augustus John, 1919
Thomas Edward Lawrence sau Lawrence al Arabiei, pictură de Augustus John, 1919

Ce s-a petrecut a fost că secretarul britanic pentru afacerile externe Arthur James Balfour (1848–1930) era preocupat să-i țină pe ruși în război și să-și asigure sprijinul comunității evreiești americane. A crezut că aceste scopuri pot fi servite cel mai bine printr-o declarație în favoarea Sionismului. Declarația Balfour a servit drept model atunci când Liga Națiunilor a dat Marii Britanii un mandat asupra Palestinei.

Evident, știrile despre Declarația Balfour și receptarea ei de către arabi au dus la serioase revolte anti-evreiești în Palestina, în 1921. Lucrurile s-au detensionat întrucâtva spre sfârșitul anilor ’20, atunci când scăzuse și rata emigrației evreiești. Însă atunci când depresiunea economică din Europa și persecuțiile naziste au crescut din nou valul imigrației evreiești în Palestina, violențele dintre arabi și evrei au atins din nou cote alarmante. Până la debutul celui de-Al Doilea Război Mondial, un ring al luptei în trei, între britanici, arabi și evrei, era în plină desfășurare. Arabii se opuneau planurilor britanice de partiționare a Palestinei, în vreme ce evreii se opuneau planurilor britanice de limitare a viitorilor imigranți.

După război, Marea Britanie a anunțat că intenționează să părăsească Palestina și a adus chestiunea în fața Națiunilor Unite. În noiembrie 1947, după un lobby puternic al Statelor Unite, ONU a fost de acord cu împărțirea Palestinei. Agenția Evreiască, condusă de-acum de David Ben Gurion, a acceptat rapid planul care prevedea înființarea a două state independente în Palestina, unul evreiesc și unul arab. Arabii, desigur, au respins partiția, așa cum o făcuseră și cu zece ani mai devreme, iar conflictele au escaladat.

Arabi luați prizonieri de luptătorii evrei din localitatea Ramle de lângă Tel Aviv, în timpul Războiului de independență din 1948
Arabi luați prizonieri de luptătorii evrei din localitatea Ramle de lângă Tel Aviv, în timpul Războiului de independență din 1948

Pe 14 mai 1948, Israelul s-a autoproclamat stat independent, și imediat după retragerea trupelor britanice din Palestina, armate arabe din Egipt, Siria, Iordania și Irak au dat năvală. Depășit numeric și teritorial de acești vecini, statul Israel a reușit totuși să-și creeze o armată mai mare și mai bună. Până la un punct, Israelul părea că triumfase.

Ce a urmat se vede însă până în zilele noastre. Despre exilul palestinian post-1948 merită discutat separat, cum la fel de interesantă și utilă ar fi o analiză a apariției tuturor acelor organizații palestiniene clandestine la sfârșitul anilor ’50 și începutul anilor ’60…

Încarcă mai mult

Despre blog:

Marius Stan, politolog, specializat în istoria regimurilor comuniste, director de cercetare la Centrul „Hannah Arendt”, Universitatea din București, România. Din septembrie 2018, semnează un blog la Radio Europa Liberă: Distinguo*

(*Un modest omagiu în spiritul rubricii permanente pe care o ținea cândva criticul și eseistul Vladimir Streinu la revista Luceafărul” – Marius Stan)

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG