Linkuri accesibilitate

Revista dezinformării: alegeri peste tot


Cu multele alegeri care vin, instituțiilor media pro-Kremlin nu le e deloc ușor.

Să începem cu Moldova. Potrivit media pro-Kremlin , Statele Unite ar pregăti opoziția pentru proteste în masă, sau chiar o revoluție colorată. De ce ar face Statele Unite un asemenea lucru? Pentru că Moldova ar juca vezi Doamne un rol strategic în politica americană de izolare a Rusiei.

În timp ce instituțiile media pro-Kremlin au fost atente la țintele lor obișnuite, cum ar fi Nagorno-Karabakh, vaccinul Covid, Belarus și Ucraina, ele aruncă un ochi și la alegerile americane.

Unul din aceste exemple citează un presupus articol din The Guardian care pretinde că aproximatov 60 la sută din cetățenii din nouă state competitive nu și-ar fi primit buletinele care să voteze prin poștă, și că OSCE pune sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor. În realitate, povestea cu cele 60 de procente e fabricată complet, la fel ca și aceea cu OSCE atacînd legitimitatea alegerilor americane din 2020.

Dar asta nu e ceva nou și nici șocant. Am dovedit în mod repetat că media pro-Kremlin nu face parte din industria de știri, ci din aceea a dezinformării.

Iar dezinformarea este o artă. Din când în când, creatori talentați de dezinformare vin cu cîte o adevărată perlă. Iar când un adevărat amator de dezinformare găsește acea perlă, o așează cu grijă pe o pernă de catifea, și o desface încet, pentru a savura compoziția pusă laolaltă cu atîta pasiune și grijă.

EU, EUvsDisinfo, DISINFORMATION REVIEW: ELECTIONS EVERYWHERE
EU, EUvsDisinfo, DISINFORMATION REVIEW: ELECTIONS EVERYWHERE


În următorul exemplu această pasiune e pusă la lucru pentru a sfîșia complet anchetarea în profunzime a cazului Skripal și pentru a ridiculiza atacul împotriva opozantului rus Alexei Navalnîi.

Paralela dintre cazul Noviciok Navalnîi german și cazul Noviciok Skripal britanic e clară: amândouă sînt fake. […]

Baza de date EUvsDisinformation conține mai mult de 227 de scenarii legate de otrăvirea lui Skripal iar acest citat din RT se potrivește în acel buchet de minune. Cît despre Navalnîi, folosirea unui agent neurotoxic a fost determinată de un laborator Bundeswehr specializat. Combinarea celor două evenimente încearcă să transfere dezinformarea despre Skripal cazului lui Navalnîi.

Guvernul rus a fost declarat vinovat; nu pe baza unor dovezi cicumstanțiale, ci cu ajutorul unui motto răsucit: „cine să fi fost altul decît Putin?”.

Pretenția că „nu-i nici o dovadă” e folosită în toate situațiile posibile, și bine asezonată cu un pic de ridicol așezat cu gust, făcînd-o să arate ca o lozincă ușor de înțeles, de ținut minte și de folosit.

Și pentru că a mers așa de bine în cazul Skripal, vasalii transatlantici ai Statelor Unite din guvernul de la Berlin încearcă să scoată iepurele Navalnîi din pălăria Noviciok cu același truc magic britanic Skripal, pentru că populația germană trebuie pusă în poziție contra rușilor cei răi. […]

EU vs Disinfo, DISINFORMATION REVIEW: ELECTIONS EVERYWHERE
EU vs Disinfo, DISINFORMATION REVIEW: ELECTIONS EVERYWHERE


În cele din urmă nu e important cîte trucuri sau scenarii de dezinformare sînt folosite în articolul RT. Avem mai mult de 150 de cazuri de dezinformare doar despre Navalnîi și întreaga noastră baze de date are 10.000 de exemple de dezinformare pro-Kremlin. E important de ținut minte că numitorul comun la toate acestea este acel modus operandi al actorilor dezinformării pro-Kremlin: folosește mutiple versiuni ale aceluiași eveniment ca să-i amețești de cap pe cetățeni în legătură cu adevărul.

Am văzut chestiunea asta pusă la lucru în privința doborîrii zborului MH17, a anexării ilegale a Crimeii, și atacurilor chimice din Siria, ca să le numim doar pe cîteva. Dar cine sau ce o să urmeze? Vedem săptămâna viitoare...

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG