RT (Russia Today) poate părea un loc de muncă pentru jurnaliști cu deschidere internațională.
Postul rusesc se prezintă pe sine ca „o rețea globală de știri non-stop cu opt canale TV, care transmit știri, afaceri curente și documentare cu platforme digitale în șase limbi”.
Potrivit propriilor spuse, RT „creează știri cu dedicație pentru telespectatorii care vor să Întrebe Mai Mult”, iar canalul nu ascunde faptul că e „finanțat public din bugetul Federației Ruse.”
RT pare a fi un loc de muncă atrăgător: „Corespondenții noștri trebuie să fie pregătiți imediat pentru subiecte, și pot fi trimiși oriunde în lume foarte rapid”, spune rețeaua la secțiunea „angajări” de pe site-ul său.
Există însă și un neajuns dacă lucrezi pentru RT.
Săptămâna trecută, portalul de știri rusesc Znak a relatat că RT în obligă pe angajații săi să semneze înțelegeri de confidențialitate care prevăd ca jurnaliștii să nu dezvăluie nimic despre munca lor la RT timp de 20 de ani după ce au părăsit această rețea.
Potrivit unui asemenea contract de confidențialitate văzut de Znak, încălcarea acestei înțelegeri duce la o amendă de 5 milioane de ruble - aproape 70.000 de euro.
În felul acesta, RT face clar că transparența nu e deloc de ajutor în afacerea propagandei de stat; iar regula asta arată că RT are ceva de ascuns.
Un minister al apărării: regulamentele de confidențialitate de la RT fac ca această rețea să semene cu o organizație militară. Nu-i de mirare deci că redactoarea-șefă Margarita Simonian a spus că rețeaua pe care o conduce este asemenea unui „minister al apărării” și e capabilă să ducă un război informațional împotriva întregii lumi occidentale. Imagine: Wikimedia Commons.
Ieșind din script
În ciuda acestor reguli stricte, RT nu a putut să controleze întotdeauna comportamentul angajaților săi.
În 5 martie 2014, Liz Wahl, moderatoarea americană a unui program de știri, a explicat în timpul unei transmisiuni în direct la RT, de nu poate legitima anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.
Plecînd de la RT: „ Nu pot fi parte a unei rețele finanțate de guvernul rus pentru a spăla acțiunile lui Putin. Sînt mândră că sînt americană și cred în diseminarea adevărului, și din acest motiv, după acest buletin de știri, îmi dau demisia”, a spus ea când a ieșit din script și a demisionat în direct de la RT. Imaginea: Youtube.
După ce și-a dat demisia, doamna Wahl a dat un interviu pentru Euractiv în care a descris RT ca pe un loc de muncă unde era „înconjurată de critici constante împotriva a tot ceea ce era american: societate, guvern, politici. E natural să fii înghițit de către acest tip de gîndire. Vorbind despre anumite subiecte, avînd anumiți invitați, urmărind anumite bloguri. Devine o cameră de eco psihilogică.”
Nu o cutie neagră
RT și alte instituții de presă de stat din Rusia nu sînt nici pe departe cutiile negre care conducerile lor ar dori să fie.
În foarte multe instituții media rusești de stat au apărut oameni care au atras atenția și au descris cum își manifestă Kremlinul controlul politic asupra emisiunilor.
O investigație recentă a revistei independente ruse online Proekt a adăugat noi detalii la ceea ce se știa deja despre cum Kremlinul impune liniile directoare pentru jurnaliști în cadrul unor întîlniri săptămânale la care ia parte și conducerea RT, potrivit surselor Proekt.
RT sub presiune
Nu e de asemenea prima dată când RT a fost contestată prin articole jurnalistice critice.
Cel mai recent s-a întîmplat când jurnaliști germani de investigație au cercetat o rețea de instituții media online controlate de RT care operau de la Berlin, și care nu-și făcea publică afilierea la RT.
Agenția britanică ce veghează asupra emisiunilor TV din Marea Britanie, Ofcom a avertizat și ea de mai multe ori RT pentru lipsa de echilibru și pentru difuzarea de conținut înșelător din punct de vedere material.
Pentru mai multe exemple de dezinformare diseminate de RT urmăriți acest link spre baza de date EU vs Disinfo.
Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.