Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Se poartă, în cercurile stângiste, moda revenirii la Lenin, la radicalism, la utopie. Între cei care susțin necesitatea de a „retesta ipoteza comunistă” se află filosoful francez Alain Badiou, admirator cândva al Khmerilor Roșii, precum şi gânditorul sloven, devenit idol al campusurilor occidentale, subiect de filme documentare hagiografice şi profet al unei fantasmate noi revoluții planetare, Slavoj Žižek. Am discutat mai demult despre aceste lucruri la Universitatea Michigan din Ann Arbor, unde am prezentat cartea mea Diavolul in istorie. Nu sunt teme abstracte, ci chestiuni care definesc marile polarizări valorice ale lumii de azi. Cum ar suna un apel pentru „retestarea ipotezei naziste”?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:38 0:00
Link direct

Au loc conferințe şi simpozioane în care Lenin este prezentat, cu morgă academică şi fără urmă de compasiune pentru milioanele de victime ale „marelui experiment”, drept un filosof al rupturii cu o ordine presupus condamnată de istorie. Este normal, în fond, ca profeții violenței să-l venereze pe Lenin. Este mai puțin normal ca intelectuali care ar fi trebuit să învețe ceva din catastrofele secolului al XX-lea să se angajeze pe această pantă a iresponsabilității programatice. Este de-a dreptul anormal ca în țările unde a fost aplicat modelul leninist să mai auzim panegirice rostite la adresa arhitectului unui sistem criminal.

Să ne mirăm? La ce ne-am putea aștepta de la epigonii lui Georg Lukács, filosoful marxist care afirma, cred că în 1970, într-un dialog cu sociologul italian Franco Ferraroti că preferă cel mai rău socialism celui mai bun capitalism. Declarație aberantă pe care Leszek Kołakowski o comenta astfel: „Tocmai de aceea sunt cozi nesfârșite în fața ambasadelor Albaniei, nu ale Suediei, cu oameni care vor să emigreze acolo”. Istoria reală nu contează pentru acești doctrinari. Ceea ce importă sunt dogmele cărora le rămân fideli în pofida oricăror evidențe. Dacă faptele le sunt potrivnice, ei spun, asemeni unui faimos filosof german: „Cu atât mai rău pentru fapte”. Citiți Internaționala mea de Ion Ianoși (1928-2016), o carte glorificată drept o mărturie de o dogoritoare sinceritate, încercați să căutați acolo o analiză onestă a bolșevismului ca justificare a genocidului social. Nu o veți găsi. Ion Ianoși era expert în subiecte precum „Marx și arta”, „Lenin și arta”, mai puțin în cele legate de crimele inspirate de ideologia marxist-leninistă.

Încă din anii de dinaintea acaparării puterii de către bolșevici, era limpede că Lenin (1870-1924) era un propagandist fanatic, un ideolog utopic, un urmaș al lui Robespierre şi St Just, nu un filosof. Filosofia presupune dubiu, Lenin era omul fără îndoieli. Ceea ce nu înseamnă că spirite onorabile nu au fost cumva înșelate de verbiajul metafizic al lui Lenin şi al admiratorilor acestuia. Patriarhul social-democrației ruse, Gheorghi Plehanov, avea dreptate. Lenin nu a fost în niciun fel un filosof. Dar se dorea el a fi? Poate merită să ne reamintim ideea lui Louis Althusser, un filosof francez ale cărui idei l-au influențat puternic pe mai-sus pomenitul Badiou: „Lenin nu a întemeiat o nouă filosofie a practicii, ci o nouă practică a filosofiei”. O practică soldată cu asasinate în masă.

Lenin a fost practicianul unei filosofii simpliste, partizane, exclusiviste. Respingea aprioric posibilitatea unei căi de mijloc, a unui tertium datur între ceea ce el numea „ideologia burgheză” şi aceea „proletară”. Maniheismul lui Lenin era implacabil. Pentru Lenin şi discipolii săi, ideile erau (sunt) întotdeauna expresia unor interese de clasă. Prețuit de atâția oameni ai stângii, favoritul lui Lenin executat de Stalin, Nikolai Buharin (1889-1938), nu gândea diferit, ceea ce a atras criticile acerbe ale lui Gramsci, unul dintre puținii marxiști capabili să ia în serios autonomia suprastructurilor şi rolul voinței istorice. Acesta este sensul conceptului esențial al viziunii leniniste despre idei, ideologii şi conștiință filosofică: „partiinost’”, partizanat, poziție de clasă, angajament militant, subordonare în raport cu „linia partidului”.

Leninismul este o doctrină revoluționară care sanctifică violența politică şi osândește întregi categorii sociale la extincție organizată statal. Este vorba de o demonologie seculară, de o cosmologie a excluderii, înrădăcinată în disprețul visceral pentru statul de drept, pentru legalitate, pentru universalitatea drepturilor omului. Lenin a atacat cu furie în pamfletele sale „morala popilor” şi „cretinismul parlamentar”. Tezele lui Lenin au fost exacerbate de Stalin şi de discipolii acestuia, între care Gheorghiu-Dej, Ana Pauker şi Nicolae Ceaușescu. „Înapoi la Lenin” semnifică înapoi la barbarie, orbire şi crimă.

Este astăzi un lucru cât se poate de limpede că stalinismul nu a fost decât o versiune exacerbată a leninismului. Oroarea de orice formă de autonomie a spiritului, disprețul pentru intelectuali, ura pentru țărănime, viziunea conspiraționistă asupra istoriei, pe scurt o alergie la orice înseamnă valoare, provin din chiar proiectul leninist. Lenin a fost creatorul tuturor instituțiilor care au permis ororile absolute ale stalinismului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:16 0:00
Link direct

O carte cât se poate de instructivă, amintită și de Mircea Mihăieș într-un editorial, poartă titlul „Războiul privat al lui Lenin” (St Martin’s Press, 2006). Autoarea este Lesley Chamberlain, o respectată specialistă britanică în tradițiile politice și culturale ale Rusiei și Europei de Est. Este vorba de unul dintre cele mai simptomatice episoade din lunga luptă purtată de Lenin și ceilalți bolșevici împotriva oricăror forme de umanism filosofic, în special împotriva umanismului filosofic creștin. În toamna anului 1922, deci în plin pseudo-liberal NEP, Lenin a organizat expulzarea unui grup de șaptezeci de intelectuali de vârf ai Rusiei și a familiilor lor. Ceka lui Dzerjinski a fost instrumentul care a organizat îmbarcarea acestor figuri remarcabile ale spiritualității ruse pe cele două vapoare intrate în istorie sub numele generic de „corabia filosofilor”. Între aceștia, să-l amintim în primul rând pe marele gânditor Nikolai Berdiaev, exponent al unei școli existențialist creștine în care spiritul lui Tolstoi și Dostoievski se întâlnea cu marile frământări metafizice ale unor Schopenhauer și Nietzsche.

Pentru fanaticul maniheist Lenin, acțiunile intelectuale organizate de Berdiaev și colegii săi, inclusiv unele dezbateri organizate la câte un mic anticariat privat ori în vreun salon al Casei Scriitorilor, erau forme impardonabile de subversiune politică. Tocmai împotriva oricărei contaminări cu ceea ce el definise drept virusul ideologiei burgheze, Lenin a decis înființarea unei reviste menite să susțină pozițiile filosofice ale unui marxism redus la condiția de ideologie oficială a statului sovietic („Sub steagul marxismului”). Idealismului etic îi era contrapus „materialismul militant” ghidat de inflexibilul principiu al „partinității”. Tot în acea perioadă se înființează fabrica de activiști ideologici numită „Institutul profesorilor roșii”. Lenin știa că singurul alibi (desigur fals) al monopolului puterii exercitat de bolșevici era pretenția comuniștilor că reprezintă „sensul istoriei”, deci revendicarea unei cvasi-divine infailibilități doctrinare.

Expulzarea lui Berdiaev, a sociologului Pitirim Sorokin, a criticului literar Iuri Eikhenvald, a altor intelectuali faimoși precum prințul Serghei Trubețkoi ori filosoful Semion Frank, era menită să anunțe, fără echivoc, decizia potentaților bolșevici de a suprima orice sursă de gândire independentă. În cazurile amintite, prea cunoscute în Vest pentru a fi rezolvate „administrativ” (prin execuții sumare), se folosea metoda expulzării.

Poetul Nikolai Gumiliov, primul soț al Anei Ahmatova, a fost împușcat în urma unui simulacru de proces sub acuzația născocită de „complot monarhist”. Scrie Lesley Chamberlain: „Călătoria vaporului filosofilor semnala milioanelor de ruși pentru următoarele patru generații că în 1922 țara lor își închidea porțile în raport cu lumea exterioară”. Tot în 1922, din ordinul lui Lenin, se înființa Glavlit (Direcția Cenzurii). Împreună cu poliția secretă, Glavlit a contribuit la strangularea vieții spirituale. Câteva luni mai târziu, din ordinul lui Grigori Zinoviev, se închideau diversele instituții gen Casa Oamenilor de Știință ori Casa Artelor. Ele se vor redeschide după câțiva ani, sub drastica supraveghere a noilor structuri de „îndrumare”. Terorismul de stat era esența însăși a sistemului. Cei care încearcă astăzi să propună imaginea benignă a unui „bolșevism” originar diferit de totalitarismul stalinist ignoră faptul că leninismul a fost de la început o ideologie exclusivistă, întemeiată pe cultul violenței și pe mistica partidului și a Liderului Suprem.

În mai 1921, același Zinoviev (președintele Cominternului) declara: „Hidra contrarevoluției își ridică din nou capul. Ori tăiem acest cap, ori vom fi devorați de către monstru. Trebuie să demonstrăm că mașina Terorii Roșii există și lucrează eficient”. Prigoana împotriva intelectualilor democrați făcea parte din această strategie teroristă. Lenin nu a suportat niciodată ceea ce el numea „spiritul șovăielnic” al intelectualilor. Refuza să asculte „Apassionata”, fiindu-i teamă să nu se îmblânzească sufletește. L-a admonestat pe Maxim Gorki atunci când acesta a protestat împotriva crimelor comise de bolșevici.

În raport cu năzuința lui Berdiaev de a construi un umanism filosofic înrădăcinat în etica religioasă, Lenin nutrea un glacial dezgust. Intelectualii umaniști erau o clasă de paraziți. În anii Marii Terori, Stalin a împlinit visul lui Lenin de a anihila fără milă acest grup. Pentru el, ca și pentru fondatorul regimului, ei nu erau creierul națiunii, ci odioși „lachei ai capitalului”.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG