Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Cine a fost Ramiz Alia? De la satrapul Hoxha la post-enverism
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:30 0:00
Link direct

Ramiz Alia (1925—2011) a fost mâna dreaptă, vreme de decenii, a gangsterului totalitar Enver Hoxha (1908—1985), cel care a îndeplinit fără murmur poruncile tiranului stalinist de la Tirana, dar și cel care a acceptat să tolereze auto-distrugerea citadelei comuniste din Balcani. Născut într-o familie musulmană, Ramiz Alia a studiat la faimosul Liceu Francez din capitala albaneză, apoi, în anii războiului, s-a înrolat în detașamentele de partizani comuniști conduse de Enver. A devenit unul din principalii propagandiști ai unui regim de o cruzime fără margini. O dictatură care și-a găsit și ea apologeți în Vest, inclusiv, la un moment dat, politologul francez Maurice Duverger.

Ramiz Alia a supravegheat, în anii ’50, educația și cultura. S-a situat de partea lui Hoxha în refuzul de-stalinizării și în ruptura spectaculoasă, din 1960, cu Nikita Hrușciov (subiectul unui roman de Kadare, Iarna singurătății noastre, tradus în franceza sub titlul Le grand hiver). A sprijinit alinierea cu China maoistă, apoi politica aberantă de autarhie absolută promovată de despotul tot mai sângeros, tot mai îndrăgostit de propria sa imagine. Personaj central în acel regim de sultanism ideocratic, Ramiz Alia a contribuit esențial la cultul personalității lui Hoxha, în multe privințe asemănător cu acela al lui Ceaușescu în România. Enverismul, asemeni kimirsenismului, asemeni ceaușismului ori dejismului, a fost expresia a ceea ce Ken Jowitt numește „pariah communism” (comunism de tip paria), un concept pe care m-am străduit să-l dezvolt în lucrările mele, inclusiv în Stalinism pentru eternitate (Polirom, 2005) și în alte scrieri.

Cum reiese din excelenta carte Sinistra doamnă a lui Fahri Balliou despre Nexmije Hoxha, văduva lui Enver ajunsă azi la 96 de ani, aceasta l-a privit pe Ramiz Alia ca pe un membru al propriei familii, a fost de fapt patroana sa din umbră. Marele scriitor Ismail Kadare a scris cuvântul înainte al ediției românești a acestei fascinante cărți, eu am scris argumentul volumului, ocupându-mă de rolul „tovarășelor de viață și de luptă” ale liderilor comuniști (Nadejda Krupskaia, Nadejda Allilueva, Elena Ceaușescu, Jovanka Broz, Jeannette Vermeersch-Thorez, Lotte Ulbricht, Nilde Jotti-Togliatti, Mirjana Markovici, soția lui Miloșevici, etc.).

Când Mehmet Shehu, principalul acolit al lui Enver a fost acuzat de conspirație și forțat să se sinucidă (ori a fost ucis?), șansele lui Ramiz de a-i succede lui Enver au crescut astronomic. Nu era el adjunctul etern, servitorul obedient care îndeplinise cele mai cumplite ordine, inclusiv îngroparea de vii a adversarilor reali ori imaginari ai liderului maxim? Nu participase el cu ardoare la acțiunile de prigoană împotriva clericilor și la aplicarea maniacală a articolului „constituțional” care interzicea religia?

După moartea lui Hoxha în 1985, Alia a schimbat macazul și a deschis, la început cu extremă prudență, unele din supapele de respirație în cadrul acelui sistem totalmente aberant și asfixiant. Cel care fusese artizanul represiunii absolute și al unui control delirant, de-a dreptul orwellian, asupra populației terifiate, devenea, mai mult sau mai puțin subit, campionul relaxării. Parte din motivația sa era legată de abisala criză economică și socială din Albania. Parte era efectul de difuziune a ideilor reformiste promovate de Gorbaciov. Alia a anulat prohibiția religiei, a liberalizat cenzura, a deschis Albania spre vecinii ei. A renunțat la atacurile isterice împotriva „revizionismului”, a înlăturat portretele lui Lenin și Stalin din clădirile publice, a încurajat, spre stupoarea văduvei lui Enver și a ciracilor acesteia, dezenverizarea, deci destalinizarea, partidului comunist. Era însă prea târziu, nu era suficient, forțele schimbării revendicau modificări sistemice și nu doreau ca acestea să fie întreprinse de oamenii compromiși prin participarea la crimele regimului totalitar, la construirea monstruosului Gulag albanez.

Ramiz Alia a fost înlăturat de la conducerea țării în 1992, a fost arestat, a fost condamnat pentru corupție în 1994, a profitat de starea de haos din acea perioadă pentru a părăsi închisoarea rămasă fără gardieni. A plecat, după toate probabilitățile, în Grecia, unde locuia una din fiicele sale. Alte surse susțineau chiar că ar fi ajuns în Suedia. Se pare că s-ar fi întors în Albania în 1998, dar informația nu este confirmată de date precise. A preferat să dispară în ceața uitării, nu se știe exact ce-a făcut în ultimii ani, cu cine se vedea, ce gânduri și amintiri îl bântuiau. Va fi avut remușcări pentru anii în care a fost flagelul regimului Hoxha? Își va fi amintit de Koci Xoxe, acel Pătrăşcanu, Kostov ori Rajk al Albaniei ucis într-unul din primele procese-spectacol din Europa de Est stalinizată? De Liri Belishova, executată și ea câțiva ani mai târziu? De Mehmet Shehu, fost voluntar în Brigăzile Internaționale din Spania, prim-ministru și succesor desemnat al lui Hoxha, stigmatizat drept agent imperialist și obligat să moară în circumstanțe încă misterioase? De miile de țărani lichidați în anii colectivizării? De intelectualii umiliți și supuși celor mai abjecte ritualuri ale degradării umane?

„Viața nu înseamnă devotament pentru o persoană, ci pentru o idee”, afirma Ramiz Alia în 1992. Asemeni lui Ceaușescu, el a fost un zelot al stalinismului. A dovedit însă mai multă flexibilitate, a înțeles că modelul economic bolșevic este falimentar. Cu moartea în suflet, a acceptat pluralismul. A recunoscut că „nu există alternativă la economia de piață”. Niciodată, sub nicio formă, Nicolae Ceaușescu n-ar fi subscris la o asemenea erezie. Tot în 1992, Ion Iliescu se mai afla încă în căutarea celei „de-a treia căi” între socialism și capitalism…

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:59 0:00
Link direct

Politologul Ken Jowitt a văzut eșecul leninist drept începutul unei epoci de turbulențe globale cu consecințe impredictibile: granițe, loialități, identități, au fost toate zdruncinate iremediabil de această transformare gigantică. Vechile definiții ale formelor de apartenență civică și etnică și-au pierdut sensul. Noua situație post-leninistă cere noi conceptualizări; dacă sub regim leninist kto-kovo? chestiona dominația partidului, întrebarea care se pune azi în națiunile defunctului Bloc sovietic este dacă forțele civice sau etnice domină viața lor politică. 1989 a fost anul civicilor. 1990 a asistat la emergența viguroasă a forțelor politice etnice. (vezi Ken Jowitt, New World Disorder: The Leninist Exctinction, Berkeley: University of California Press, 1992) Aceste cuvinte au fost scrise la începutul anilor 1990, când extinderea Uniunii Europene spre Est părea mai mult o speranță deșartă.

De înțeles, Ken Jowitt a văzut Europa de Est foarte mult pe cont propriu, izolată și părăsită, măcinată de memorii neprocesate și nesfârșite dispute domestice, privată de recunoașterea Occidentului ca membru de bona fide al clubului emergent (și exclusiv). Războaiele de succesiune din fosta Iugoslavie i-au făcut pe vest-europeni să realizeze că respingerea egalilor lor estici nu era o soluție, dar poate rezulta în exacerbarea tentațiilor șovine și atavice. Înțelegând semnificația marcantă a integrării Europei de Est în Uniunea Europeană, Jowitt și-a revizuit poziția pesimistă. Merită citată formularea sa modificată: „M-am înșelat. Din fericire, de dragul propriului meu ego, din motivul corect. Un număr de critici au fost rapizi și exacți să arate că acei ‚colonei, cardinali și demagogi’ pe care i-am așteptat să predomine politic în perioada postcomunistă au întârziat în bună măsură să apară. Cu toate acestea, întrebarea este de ce? În paginile de concluzii ale articolului meu ‚The Leninist Legacy’, întrebam direct dacă în lumina moștenirilor leniniste cumulative – staliniste, hrușcioviste și brejneviste – a existat vreun punct de influență, masă critică sau efort civic – politic, cultural și economic – care să cântărească în privința forțelor civice în Europa de Est și să echilibreze frustrarea, disperarea, fragmentarea și furia crescânde care vor duce la violență locală sau regională pe scară largă? Răspunsul meu a fost da, Europa de Vest! Dacă Europa de Vest are să ‚adopte’ Europa de Est, rezultatul negativ pe care l-am anticipat poate fi evitat. Este tocmai ceea ce s-a întâmplat. Uniunea Europeană a ‚adoptat’ Europa de Est”. (vezi Ken Jowitt, ”Stalinist Revolutionary Breakthroughs in Eastern Europe,” in Vladimir Tismaneanu (ed.), Stalinism Revisited: The Establishment of Communist Regimes in East-Central Europe, Budapest and New York: Central European University Press, 2009, p. 23) Ceea ce a părut la începutul anilor 1990 a fi o fantezie, s-a transformat în realitate în a doua parte a deceniului și în primii ani ai noului secol. Revoluțiile din 1989 au avut loc în numele unei întoarceri la Europa. Acest lucru s-a petrecut în cele din urmă.

În pofida predicțiilor cumplite, Uniunea Europeană a jucat un rol-cheie în ranforsarea valorilor civice, democratice, liberale. Evenimentele din Ungaria și România din 2012 (ascensiunea tendințelor autocratice, cripto-dictatoriale, în primul caz, un puci parlamentar eșuat menit să stopeze consolidarea domniei legii, în al doilea caz) au demonstrat semnificația fundamentală a criticilor și atenționărilor explicite ale Uniunii Europene. Una din cele mai importante lecții ale evenimentelor din Ungaria și România de-a lungul anului 2012 se referă la semnificația extraordinară a curților constituționale în apărarea normelor și procedurilor democratice împotriva variilor forme de tiranie majoritară. O altă lecție este legată de rolul UE în prevenirea succesului ori mai mult sau mai puțin camuflatelor tentative de de-democratizare. (vezi Jan-Werner Müller, “Safeguarding Democracy inside the EU Brussels and the Future of Liberal Order”, Transatlantic Academy Paper Series, February 2013; Vladimir Tismaneanu, “Democracy on the Brink: A Coup Attempt Fails in Romania”, World Affairs, January/February 2013, pp. 83-88. Mulțumiri speciale lui H.-R. Patapievici care a împărtășit cu mine analizele sale iluminante asupra loviturii eșuate din România într-un manuscris nepublicat intitulat „Spiritul și litera”. Era o versiune extinsă a unui articol pentru revista olandeză Nexus).

Prima etapă a revoluțiilor din 1989-1991 a fost dominată de un sens palpitant al libertății redobândite și convingerea larg răspândită că autoritarismul fusese învins pentru totdeauna. Sociologul S. N. Eisenstadt a descris cu precizie acele revoluții ca non-utopice, non-ideologice, non-escatologice. Ca regulă generală, ele au fost erupții non-violente de nemulțumire civică împotriva supremației minciunilor și a cinismului agresiv al birocrațiilor comuniste. Imboldul protestelor de masă a fost favorizarea filosofiei disidente a libertății, civilității și demnității. Așteptările au fost mari și foarte puțini au fost cei capabili să întrevadă apariția hidoaselor forme de populism, exclusivism și intoleranță pe care Václav Havel le-a diagnosticat ca fiind coșmarul postcomunist.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG