Linkuri accesibilitate

Tortoise


Tortoise perform all of their iconic 1998 album TNT live at the Pitchfork and The Art Institute of Chicago’s Midwinter 2019 for its 21st anniversary.
Tortoise perform all of their iconic 1998 album TNT live at the Pitchfork and The Art Institute of Chicago’s Midwinter 2019 for its 21st anniversary.

Trupa asta a petrecut ultimii aproape 30 de ani făcînd o muzică ce sfidează orice descriere

Tortoise
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:17:32 0:00

Tortoise este un grup de rock experimental format în 1990 la Chicago, statul american Illinois, asociat îndeobște cu ceea ce cam de 30 de ani încoace se numește post-rock.

Se spune despre ei că au fost printre primele trupe americane de indie rock care au luat-o cîș, adică au incorporat în muzica lor stiluri mai apropiate de krautrock (rock-ul progresiv german din anii 1970), dub, muzică minimală, muzică electronică, și diverse genuri de jazz (între care și cel de avangardă), părăsind rădăcinile rock and roll care au dominat muzica indie rock.

Și cum toate astea la un loc trebuiau să poarte un singur nume, s-a ajuns inevitabil la acea clasificare ambiguă aplicată aproape tuturor formelor muzicale moderne apărute după - sau în timpul (nu se știe exact) - post-modernism-ului, în cazul nostru post-rock, cum am spus la început.

Aproape toate cronicile despre Tortoise pe care le-am citit spun însă că trupa asta a petrecut ultimii aproape 30 de ani făcînd o muzică ce sfidează orice descriere, ceea ce vrea probabil să însemne, așa cum scrie un cronicar muzical american, că sunetele acestea sînt în mod încăpățînat numai și numai ale lor.

Noi ascultăm acum în ordine „Why We Fight”, de pe albumul „A Lazarus Taxon”, din 2006, și „Swung From the Gutters” și „I Set My Face to the Hills”, de pe „TNT”, lansat în 1998.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG