Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Nicu Ceaușescu a fost preparat să-l succeadă pe tatăl său ca dictator al României. Născut pe 1 septembrie 1951, el a murit la Viena pe 26 septembrie 1996. Am fost colegi de clasă în anii școlii generale și ai liceului, l-am cunoscut chiar bine. Mezin al familiei, Nicu avea aproape 14 ani atunci când tatăl său a devenit numărul 1. Era un tip capricios, îngâmfat și imprevizibil, din ce în ce mai izolat de ceilalți copii, inclusiv de progeniturile nomenclaturiștilor de la vârf.

Asemeni fratelui său mai mare, Valentin, el a studiat fizica la Universitatea din București, însă adevărata sa pasiune a fost mereu puterea. A urcat rapid în ierarhia de partid, a fost uns lider al Uniunii Tineretului Comunist, a dirijat ritualurile umilitoare ale îndoctrinării comuniste și șantierele muncii „voluntare”. Cultul personalității s-a ridicat uneori deasupra celui dedicat părinților săi prin articole lingușitoare care îl preamăreau drept un vizionar politic. Dacă nu mă înșală memoria, prin 1985, Nicu Ceaușescu a vizitat Statele Unite ca parte din responsabilitățile sale legate de „Anul Internațional al Tineretului” marcat de ONU. Au sosit apoi vești despre extravaganțele sale la cazinouri. Nu era un Kim Jong-un, ci mai degrabă un jalnic profitor și un nonșalant fante de Balcani. În realitate, viața sa privată era un dezastru. A avut un scurt mariaj cu o activistă din Tineretul Comunist, niciun copil, dar mai ales nesfârșite petreceri udate din belșug cu alcool alături de lacheii săi... un suflet deșert...

Controlat de o mamă dominatoare, abia dacă a avut o viață emoțională semnificativă. Cum spuneam, mariajul său de doi ani cu o tânără militantă comunistă a pălit în fața lungilor sesiuni de alcoolizare asistată. A suferit de un complex de inferioritate chinuitor în relațiile cu fratele și sora sa, mult mai interesați de chestiuni intelectuale decât de cele politice. Ca membru supleant al CEPEX și lider de partid la Sibiu, Nicu a părut să confirme probabilitatea de a ajunge la vârf. Unii din magnații regimului pariau pe el împotriva arogantei Elena, oficial și de facto a doua persoană la conducere. Nicu nu a arătat niciodată vreo distanțare față de politicile nebunești ale tatălui său din anii 1980.

După Revoluția din decembrie, el a fost arestat, judecat și a petrecut câțiva ani în închisoare. La acel moment, a început să reflecteze la năruita-i viață și la scopurile demente ale defunctului regim. Nicu nu a fost un sociopat, a avut chiar un simț al umorului aparte, și, până la urmă, a fost o persoană foarte singură și tristă. Cu excepția fostului poet de curte Adrian Păunescu, nu au existat lamentări publice atunci când s-a stins. Lui Nicu Ceaușescu i-a fost indiferentă ideologia și cu siguranță a fost un non-utopic. Dar a consimțit la fantasmele ideologice care au avut consecințe îngrozitoare pentru țara sa. Într-unul din ultimele sale interviuri, el cita un proverb latin: „Dum spiro spero”. În fapt, el n-a avut prea multe de sperat, era un om sfârșit...

Dar cum anume a apărut ispita comunismului dinastic în România și, mai ales, cum a funcționat? Să luăm un alt exemplu spre comparație și edificare, cel al fiului lui Ion Gheorghe Maurer. Mediul în care a crescut Jean Maurer, odrasla fostului premier comunist, nu era unul al ilegaliștilor ori al nomenklaturii cadriste. Maurer nu i-a pregătit fiului său o carieră politică. Cu toate acestea, au existat aspirații halucinante chiar și în acest context... Ne putem întreba, pe bună dreptate: până unde mergea, atâta câtă era, revolta copiilor din înalta societate comunistă? Erau cu toții anesteziați moral?

Un episod pe care mi-l amintesc aici este, poate, relevant. În 1973, mergeam cu trenul spre Cluj la sesiunea pe țară a cercurilor științifice studențești. Urma să prezint lucrarea mea „Noua Stângă între utopie și disperare”. În tren, în alt compartiment, se aflau Jean Maurer, securistul însoțitor și câțiva amici. Am stat de vorbă destul de mult cu Jean pe culoar, fumam lângă fereastră. În ultimul an apucasem să ne vedem relativ des, dar întotdeauna pe fugă. Mi-a spus că lucrurile în țară merg spre dezastru, că tatăl său este scârbit, că nu vede ieșire, că își va da demisia, că Nicolae Ceaușescu este totalmente scrântit și câte altele. Eram doar noi, i-am răspuns scurt: „Dacă se află despre această convorbire, tu o să primești un perdaf de la tatăl tău, mie maică-mea îmi va aduce pachete la închisoare, haide s-o lăsăm moartă”.

După ce a ajuns în Statele Unite în 1987, matematicianul disident Mihai Botez mi-a povestit că, la un moment dat, cu câțiva ani înainte, Nicu și Jean își construiseră un cerc în care se conversa despre viitorul țării după ce „ăl bătrân” nu va mai fi, se imaginau guverne, se ofereau fictive funcții în aparat. Se întâlneau la Jean acasă, pe strada Herăstrău. Informată de Securitate, Elena Ceaușescu și-a făcut apariția, nucleul pseudo-complotist a fost destrămat, Nicu a revenit la matcă, domesticit de cea pe care am numit-o cândva, într-un articol transmis la „Europa Liberă”, o Messalină cu pretenții de Newton.

Cert e că circul dinastic a intrat în transă în 1974, anul care marca irezistibila turnură spre dezastru. Maurer s-a pensionat în acel an, conservând practic toate privilegiile anterioare. Se încheia un ciclu din istoria comunismului românesc. Beneficiar al unei pensii astronomice, fostul premier nu a îndrăznit să facă nici cel mai mic gest împotriva lugubrei mascarade din țară, era prea cinic și prea comod...

Până la urmă, istoria s-a scris altfel. Succesorul real al lui Nicolae Ceaușescu nu a fost Nicu, ci ideologul comunist Ion Iliescu, un expert al limbii de lemn, al bizantinelor manevre de culise și al intrigilor de partid. Tumultul revoluționar din decembrie 1989 a spulberat scenariul dinastic minuțios pregătit de familia domnitoare și de acoliții săi. O revoluție spontană, născută din disperare și sete de libertate, a fost confiscată de către o juntă de activiști pentru care „idealurile socialismului” rămâneau valabile. PCR a dispărut, în locul său a apărut FSN-ul, veritabilul partid succesor, condus de același Ion Iliescu.

Ion Iliescu devine nervos de două ori pe an: în iunie și în decembrie. A vrut cumva „emanatul” Ion Iliescu să-l grațieze pe Ceaușescu, să-l mențină în viață pe fostul său mentor și protector? Ori, mai degrabă, a fost el adevăratul autor (din umbră) al dublei execuții din 25 decembrie 1989? Cum și de către cine a fost numit „Tribunalul Excepțional”? De ce a fost executat nu doar tiranul sociopat, dar și soția sa (nu mai puțin deranjată psihic)? A fost de fapt Elena Ceaușescu condamnată împreună cu soțul ei? Iar dacă nu, cum putem numi împușcarea ei? Asasinat? A fost vorba de decizii pripite, impuse de Silviu Brucan (cum a sugerat, nu o dată, Virgil Măgureanu)? Ce rol a avut Victor („Victoraș, ai grijă de copii”) Stănculescu? De unde, din ce tenebre a apărut geologul misticoid Gelu Voican-Voiculescu, care au fost legăturile sale cu Securitatea? Cum de i s-a încredințat supravegherea execuției lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu? Cum se face că soții Ceaușescu n-au întrebat măcar o singură dată de soarta copiilor lor? Ori, dacă au întrebat, cum se face că aceste detalii s-au pierdut fără urmă?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:05 0:00
Link direct

Militant comunist vreme de decenii și ideolog leninist prin vocație, Ion Iliescu era de acum uns șef suprem, avea un control de nimeni contestat asupra aparatului militar și a celui de Securitate (integrat rapid în cel militar). Ajunsese acolo unde a visat să ajungă, de-a lungul atâtor ani când se prefăcuse că-l admira pe „genialul conducător”. Câtă fiere se va fi strâns în el, câtă obidă, câtă invidie! Să stai blocat atâta vreme „dans la réserve de la République”, să înghiți în sec, să disimulezi continuu, să te resemnezi cu poziții tot mai puțin vizibile în timp ce diverșii Dăscălescu, Andrei, Bobu, Postelnicu și Dincă, diversele Gâdea, Nae și Găinușe prosperă sub ochii tăi.

Muntele de ambiție numit Ion Iliescu este cel care ar putea lămuri misterul teroriștilor, deși mă îndoiesc că o va face vreodată. Îl privește direct și nu-i convine să spună ce s-a petrecut de fapt. În dialogul purtat cu Ion Iliescu în 2003 (publicat în 2004 la Editura Enciclopedică) am încercat să clarific aceste elemente. N-am reușit: omul se fofilează cu abilitate de felină, se ferește de întrebările directe, parează cu măiestrie de versat propagandist. L-am întrebat dacă știa cine era Corneliu Coposu. Mi-a răspuns că nu auzise de acesta până la data de 22 decembrie 1989. Evident, nu spunea adevărul. Corneliu Coposu era un nume știut în lumea din care făcea parte Iliescu. Se vorbise de multe ori despre el la Radio Europa Liberă. Noii potentați se temeau de resurecția partidelor istorice, îl priveau pe Corneliu Coposu cu teamă, cu mefiență. Asemeni precursorilor lor, Dej, Ana Pauker, Bodnăraș, Maurer, Ceaușescu, membrii echipei Iliescu sufereau de un mistuitor complex: cel al deficitului acut de legitimitate. Lichidarea lui Nicolae Ceaușescu era garanția de care avea nevoie noua putere atunci când se prezenta drept „emanația revoluției”. Sângele perechii dictatoriale consfințea o uzurpare (a Revoluției), o impostură (a pluralismului) și o nouă mitologie, a liderului salvator.

În parametrii schimbărilor de tip gorbaciovist, în perioada de după 1985, Iliescu reprezenta o versiune mai puțin irațională a sistemului. În acest sens, era pomenit adeseori drept un posibil succesor, un „reper” (evident nu moral, ci mai degrabă psihologic). Multă lume spera că odată ajuns să-l înlocuiască pe Ceaușescu, va renunța la elementele cele mai scandaloase, absurde și represive ale dictaturii. Era limpede că schimbarea nu putea veni din interiorul unei clici tot mai înspăimântate, tot mai panicată, incapabilă să acționeze în vreun fel, total controlată de Ceaușescu. Vag marginalizat, neimplicat direct în catastrofa ultimilor ani ai dictaturii, Iliescu părea șansa de a refoma sistemul.

El a dorit de fapt o perestroika à la roumaine. Era prea târziu și prea puțin, muriseră peste o mie de oameni. Asemeni unui Egon Krenz în fosta RDG ori unui Petar Mladenov în Bulgaria, Iliescu aparținea el însuși unui timp istoric revolut. Nu a fost sub nicio formă echivalentul românesc al unui Imre Nagy ori Alexander Dubček. Devotat tradiției bolșevice, Ion Iliescu a declarat în acele luni că pluralismul politic era un concept anacronic. Inspirat de Silviu Brucan, N. S. Dumitru și de Dan Marțian, cu sprijinul direct al unor Măgureanu, Roman, Voican-Voiculescu și Chițac, a transformat FSN în partid, a organizat fraude semantice, ofensive propagandistic-calomnioase și acțiunile terorist-polițienești care au culminat cu mineriada din 13-15 iunie 1990. Ca parte a unui bilanț biografic, se poate spune că Ion Iliescu este omul fără regrete, fără deziluzii, fără capacitatea căinței. Dacă ar fi să formulez sintetic destinul politic al lui Iliescu, aș spune: „Un leninist impenitent”.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG