Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Istoria secolului XX a fost una a pasiunilor revoluționare sau, dacă vrem, a hybrisului radical dezlănțuit. Ambele patologii politice absolutiste au fost combinații de utopism și scientism. Lenin, de pildă, a fost înamorat de algebra revoluției, Hitler și Mussolini au fost nu mai puțin intoxicați de legile istoriei. Chiar și așa, în pofida acestui pozitivism, machiavelicii revoluționari - și aici trebuie să menționăm indivizi precum Mao, Castro, chiar Che Guevara - au acționat ca și cum construcția revoluționară poate fi împlinită aici și acum. Este tocmai ceea ce Eric Voegelin a diagnosticat drept imanentizarea eschatonului, suprimarea distincției dintre Cetatea Omului și Cetatea lui Dumnezeu. Îmi amintesc ca ieri conversația lămuritoare pe care am avut-o în anii 1990 cu un om foarte înțelept, marele sociolog weberian S. N Eisenstadt. Pentru el, și sunt complet de acord, fundamentalismul politic înseamnă exact disoluția graniței dintre imanență și transcendență, convingerea febrilă că egalitatea absolută poate fi asigurată în această lume. Dar, așa cum știm, în numele acestei ambiții nesăbuite, milioane de oameni și-au pierdut viața.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:44 0:00
Link direct

Trebuie să păstrăm în minte contextul istoric și spiritual în care s-a petrecut acest asalt împotriva valorilor liberale. Intelectualii au fost indignați de ceea ce percepeau a fi mărginirea experienței burgheze. Până în 1914, Europa era măcinată de sensul apocaliptic al amurgului universal și dorința pentru ceva complet nou, deopotrivă constructiv și distructiv, o nevoie chiliastică de redempțiune și explorarea unei mutații antropologice. În maniere diferite, Marx și Nietzsche au prevestit această formidabilă aventură. Într-un eseu despre Simone Weil, publicat la începutul anului 1963, Susan Sontag observa cu acuratețe: „Eroii culturali ai civilizației noastre liberal-burgheze sunt anti-liberali și anti-burghezi; sunt scriitori ajunși repetitivi, obsesivi și necuviincioși, care impresionează prin forță - nu doar prin tonul autorității lor personale și prin pasiunea lor intelectuală, dar și prin sentimentul unei extremități intelectuale și personale acute. Bigoții, istericii, distrugătorii sinelui - aceștia sunt scriitorii care stau mărturie pentru vremurile teribil de binevoitoare în care trăim...” Aceasta pare să fie atât șansa, cât și blestemul epocii noastre marcate de confuzie socială, anxietate culturală și iluzii politice...

Spre deosebire de Hitler, care a fost un brigand și un impostor, alți revoluționari machiavelici au fost intelectuali. Mă gândesc la Mussolini, Lenin, Troțki, Gramsci, chiar Stalin. Dar ei erau visceral suspicioși față de oscilațiile, ezitările și dubitațiile intelectuale. Aceasta a fost diferența dintre bufoni și preoți pe care a subliniat-o atât de pătrunzător Leszek Kołakowski. Profeții utopici sunt monomani, recurg invariabil la semne de exclamare. Pe când intelectualii critici îmbrățișează abordarea opusă, cultivă interogația, negarea, protestul. Nu vreau să romanțez aici figura intelectualului, dar trebuie să insist că încă de la facerea sa, dictatura bolșevică a fost intelectofobă. Citeam zilele acestea despre momentul tragic inevitabil care subîntinde și corupe orice tentativă de a-l exonera pe Lenin și a-l prezenta drept un fel de tiran benign. Vladimir Ilici a fost obsedat de putere și a abhorat gândirea critică.

„N-ar ajunge toată apa mării spre a spăla o singură pată de sânge intelectual...”, scria Lautréamont. Nikolai Gumiliov, născut în 1886 la Kronstadt, a fost ucis acum 95 de ani, pe 25 august 1921, la Sankt Petersburg (pe atunci Petrograd). A fost un poet al „Epocii de argint” (o perioadă în poezia rusă de la începutul secolului XX), fondatorul Mișcării acmeiste (curent literar modernist în literatura rusă din zorii veacului trecut), un critic și un călător. În 1910, s-a căsătorit cu Anna Ahmatova și au avut un fiu, Lev Gumiliov, născut în 1912, devenit apoi zek al Gulagului și una din figurile marcante ale eurasianismului. Nikolai și Anna s-au separat în 1918. Susținător al monarhiei, Gumiliov nu a acceptat revoluția bolșevică. Cu toate acestea, a refuzat să emigreze convins fiind că nu va fi supus la represalii. A crezut că afirmarea deschisă și onestă a vederilor pro-monarhiste reprezintă cea mai bună apărare și că bunul său renume ar fi o garanție împotriva represiunii. O poziție care a funcționat bine în timpul prelegerilor și lecturilor sale, când auditoriul i-a acceptat „monarhismul” drept teatru sau bizarerie poetică.

Pe 3 august 1921, Gumiliov a fost arestat de Cheka sub acuzația de a fi participat la un complot anti-sovietic. După declasificarea documentelor acestui caz, s-a aflat că fusese învinuit de „omisiune de denunț” atunci când i-ar fi fost oferită calitatea de membru într-o organizație conspirativă a ofițerilor, invitație pe care oricum a refuzat-o ferm. În august, a fost executat prin împușcare de către un pluton pentru a fi participat la un complot contra-revoluționar (circulă diferite versiuni asupra detaliilor acestei presupuse participări). Membrii plutonului de execuție au declarat mai târziu că fuseseră impresionați de stăpânirea de sine pe care a arătat-o în fața ineluctabilei sorți. Numele i-a fost reabilitat abia în 1991...

Privesc experiența comunistă ca pe o mizerie a utopiei. Este și subtitlul unei cărți pe care am publicat-o în 1988 despre criza ideologiei marxiste în Europa de Est (a se vedea și traducerea apărută la Polirom în 1997). Soarta marxismului în acele țări este un subiect la fel de fascinant precum destinele supuse Marelui Experiment. Marxismul și-a pierdut dimensiunea emancipatoare originară și a devenit doar un instrument apologetic răsuflat. A fost hiper-simplificat, dar, la urma urmelor, Kołakowski avea dreptate: aceste eforturi fuseseră inspirate, într-o manieră extrem de mediată și convolută de Marx însuși. Așa cum știm, a existat cândva o mare revistă mensuală intelectuală, cu sediul la Londra, numită „Encounter”. Primii ei editori au fost Irving Kristol, Melvin Lasky și Stephen Spender. Mel Lasky a rămas editor până la dispariția revistei, în 1991. Se întâmplă să fi dat zilele trecute peste numărul din ianuarie 1981 care include lungul interviu al lui George Urban cu Leszek Kołakowski, intitulat „The Devil in History” (Diavolul în istorie) și o casetă de două pagini care conținea un fragment din introducerea la „The Main Currents of Marxism” (Principalele curente ale marxismului).

Fie-mi permis să citez aici câteva din acele cuvinte extrem de actuale și înțelepte tipărite cu litere îngroșate: „Sfântul Pavel nu a fost personal responsabil pentru Inchiziție și pentru Biserica Catolică la sfârșitul secolului XV, dar cercetătorul, creștin au ba, nu se poate mulțumi să observe cum creștinătatea a fost coruptă sau denaturată de conduita papilor și episcopilor nedemni; ar trebui mai degrabă să caute să afle ce anume din epistolele pauline a dat naștere, la timpul sorocit, unor acțiuni nevrednice și criminale. Atitudinea noastră în problema lui Marx și a marxismului ar trebui să fie aceeași, și, în acest sens, prezentul studiu nu reprezintă doar o evaluare istorică, ci o încercare de analiză a ciudatei sorți a unei idei care a încolțit în umanismul prometeic și a culminat în tirania monstruoasă a lui Stalin”. Acesta este imperativul metodologic și moral care ne inspiră pe Marius Stan și pe mine în eforturile noastre curente de a finaliza un volum despre Marx și mistica revoluției totale...

Într-o lume plină de contra-modele, este bine să ne amintim că au existat și există oameni care merită admirația noastră. Jurnalist de mare calibru, distins intelectual și respectat diplomat, întâiul ministru de Externe al unei Cehoslovacii devenită liberă și democratică prin revoluția de catifea din noiembrie 1989, Jiří Dienstbier a fost unul din campionii Primăverii de la Praga. A încetat din viață, în urmă cu cinci ani și câteva luni, pe 8 ianuarie 2011, la vârsta de 73 de ani.

Cu Vaclav Havel în 1989...
Cu Vaclav Havel în 1989...

Ca atâția colegi de generație, Dienstbier a crezut în posibilitatea socialismului cu chip uman, o strategie, ori mai exact spus, o viziune, o promisiune care în 1968 părea că are un viitor. Astăzi se poate zâmbi, se pot face ironii despre naivitatea acelei tentative de a sfida colosul birocratic. Atunci, însă, în acel an crucial, imaginația a fost câteva luni la putere (spre a relua un slogan al studenților francezi). Utopia concretă, a unei subiectivități renăscute, sfida ideologia unei totalități asfixiante.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:09 0:00
Link direct

Nu cred că greșesc dacă afirm că 1968 a fost într-un fel preludiul, la distanță de două decenii, al evenimentelor care au distrus sistemul comunist în 1989. „Care este diferența dintre Dubček și Gorbaciov?” suna o întrebare dintr-o glumă din perioada perestroikăi. „Niciuna, dar Gorbaciov n-a aflat-o încă”. Ori, în altă versiune, „douăzeci de ani”. În anii ’70, Antonín Liehm, ulterior fondatorul lui „Lettre Internationale”, fost director al revistei intelectualilor critici în timpul Primăverii de la Praga, „Literární Listy”, a publicat la Paris o carte de interviuri cu personalitățile de vârf ale acelui extraordinar moment. Prefața a fost scrisă de Jean-Paul Sartre care, poate cam prea târziu, a formulat perfect diferența dintre urmașii lui Lenin și idealiștii de la Praga: „Le socialisme qui venait du froid”. Într-adevăr, socialismul moscovit venea dinspre Siberia…

Intervenția trupelor Pactului de la Varșovia a pus capăt acelui experiment care i-a entuziasmat pe toți prietenii libertății, fie ei susținători ai stângii ori ai dreptei democratice. Alături de un Jiří Pelikán, Ivan Sviták, Pavel Kohout, Ludvík Vaculík și Václav Havel, Dienstbier a figurat pe listele negre aduse la Praga de vice-ministrul de externe sovietic Vasili Kuznețov, de fapt pro-consulul însărcinat cu macabra „normalizare”. Asemeni atâtor altor colegi și prieteni, el a refuzat minciunile debitate de quislingii în frunte cu Gustáv Husák, Miloš Jakeš și Vasiľ Biľak, a fost exclus din partidul comunist, și-a pierdut dreptul de semnătura.

Ca membru al Cartei 77, o asociație independentă de bărbați și femei uniți prin angajamentul lor transideologic în favoarea drepturilor omului, deci o expresie a unei societăți civile resuscitate, Dienstbier a dovedit curaj etic și imaginație istorică. La urma urmelor, câți erau cei care anticipau finalul unui sistem care părea veșnic? Cum scrie „The Economist” în omagiul adus acestui disident care a simbolizat umanitatea, urbanitatea și civilitatea discursului într-adevăr democratic: „Puțini își mai amintesc cât de lipsită de speranță părea această luptă. Războiul Rece atingea punctul său maxim. Era nevoie de un imens act de credință să consideri că Europa se va reuni, iar comunismul era sortit dispariției”. Meritul acestor disidenți a fost că nu s-au lăsat amăgiți de aparenta inexpugnabilitate a sistemului, au străpuns carcasa propagandistică și au sesizat cât de vulnerabilă era de fapt dominația nomenklaturii. Reluând o formulare a lui Walter Benjamin, am dedicat cartea mea „Reinventarea politicului” „tuturor celor care, cu speranță împotriva speranței, au făcut posibile revoluțiile din 1989”. Unul dintre acești oameni care au sperat cu disperare a fost cel căruia îi dedic aceste întristate rânduri.

Jiří Dienstbier nu s-a lăsat intimidat, nu a cedat tracasărilor necontenite, interogatoriilor și arestărilor. A creat un ziar samizdat „Lidové Noviny” care a fost una dintre principalele voci ale contraculturii disidente. Ziarul fondat de Dienstbier a continuat să apară până în ziua de astăzi și se bucură de o largă audiență. Experiența Cartei 77 a fost reluată în numeroase alte țări, inclusiv în rândurile cercurilor disidente din Tunisia.

L-am cunoscut pe Jiří Dienstbier la Chapel Hill, cred că era în 1999, la o conferință organizată la University of North Carolina de Centrul de Studii Ruse și Est-Europene. Erau prezenți istorici celebri, între care Konrad Jarausch și Michael Geyer. Din România a participat eminentul istoric Andrei Pippidi. Jiří Dienstbier a rostit prelegerea principală, o analiză a rolului ideilor în destrămarea sistemelor comuniste. Am stat apoi mult de vorbă cu el pe acest subiect. Am discutat despre destinul disidenților în lumea post-comunistă, despre atâtea metamorfoze nu o singură dată șocante, dar și despre campaniile imunde împotriva intelectualilor critici. Dar mai ales am vorbit despre mesajul nepieritor al conceptului disident al libertății, un concept pe care el l-a ilustrat cu o superbă, exemplară consecvență.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG