Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Într-o lume plină de contra-modele, este bine să ne amintim că au existat și există oameni care merită admirația noastră. Jurnalist de mare calibru, distins intelectual și respectat diplomat, întâiul ministru de Externe al unei Cehoslovacii devenită liberă și democratică prin revoluția de catifea din noiembrie 1989, Jiří Dienstbier a fost unul din campionii Primăverii de la Praga. A încetat din viață, în urmă cu cinci ani și câteva luni, pe 8 ianuarie 2011, la vârsta de 73 de ani.

Cu Vaclav Havel în 1989...
Cu Vaclav Havel în 1989...

Ca atâția colegi de generație, Dienstbier a crezut în posibilitatea socialismului cu chip uman, o strategie, ori mai exact spus, o viziune, o promisiune care în 1968 părea că are un viitor. Astăzi se poate zâmbi, se pot face ironii despre naivitatea acelei tentative de a sfida colosul birocratic. Atunci, însă, în acel an crucial, imaginația a fost câteva luni la putere (spre a relua un slogan al studenților francezi). Utopia concretă, a unei subiectivități renăscute, sfida ideologia unei totalități asfixiante.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:09 0:00
Link direct

Nu cred că greșesc dacă afirm că 1968 a fost într-un fel preludiul, la distanță de două decenii, al evenimentelor care au distrus sistemul comunist în 1989. „Care este diferența dintre Dubček și Gorbaciov?” suna o întrebare dintr-o glumă din perioada perestroikăi. „Niciuna, dar Gorbaciov n-a aflat-o încă”. Ori, în altă versiune, „douăzeci de ani”. În anii ’70, Antonín Liehm, ulterior fondatorul lui „Lettre Internationale”, fost director al revistei intelectualilor critici în timpul Primăverii de la Praga, „Literární Listy”, a publicat la Paris o carte de interviuri cu personalitățile de vârf ale acelui extraordinar moment. Prefața a fost scrisă de Jean-Paul Sartre care, poate cam prea târziu, a formulat perfect diferența dintre urmașii lui Lenin și idealiștii de la Praga: „Le socialisme qui venait du froid”. Într-adevăr, socialismul moscovit venea dinspre Siberia…

Intervenția trupelor Pactului de la Varșovia a pus capăt acelui experiment care i-a entuziasmat pe toți prietenii libertății, fie ei susținători ai stângii ori ai dreptei democratice. Alături de un Jiří Pelikán, Ivan Sviták, Pavel Kohout, Ludvík Vaculík și Václav Havel, Dienstbier a figurat pe listele negre aduse la Praga de vice-ministrul de externe sovietic Vasili Kuznețov, de fapt pro-consulul însărcinat cu macabra „normalizare”. Asemeni atâtor altor colegi și prieteni, el a refuzat minciunile debitate de quislingii în frunte cu Gustáv Husák, Miloš Jakeš și Vasiľ Biľak, a fost exclus din partidul comunist, și-a pierdut dreptul de semnătura.

Ca membru al Cartei 77, o asociație independentă de bărbați și femei uniți prin angajamentul lor transideologic în favoarea drepturilor omului, deci o expresie a unei societăți civile resuscitate, Dienstbier a dovedit curaj etic și imaginație istorică. La urma urmelor, câți erau cei care anticipau finalul unui sistem care părea veșnic? Cum scrie „The Economist” în omagiul adus acestui disident care a simbolizat umanitatea, urbanitatea și civilitatea discursului într-adevăr democratic: „Puțini își mai amintesc cât de lipsită de speranță părea această luptă. Războiul Rece atingea punctul său maxim. Era nevoie de un imens act de credință să consideri că Europa se va reuni, iar comunismul era sortit dispariției”. Meritul acestor disidenți a fost că nu s-au lăsat amăgiți de aparenta inexpugnabilitate a sistemului, au străpuns carcasa propagandistică și au sesizat cât de vulnerabilă era de fapt dominația nomenklaturii. Reluând o formulare a lui Walter Benjamin, am dedicat cartea mea „Reinventarea politicului” „tuturor celor care, cu speranță împotriva speranței, au făcut posibile revoluțiile din 1989”. Unul dintre acești oameni care au sperat cu disperare a fost cel căruia îi dedic aceste întristate rânduri.

Jiří Dienstbier nu s-a lăsat intimidat, nu a cedat tracasărilor necontenite, interogatoriilor și arestărilor. A creat un ziar samizdat „Lidové Noviny” care a fost una dintre principalele voci ale contraculturii disidente. Ziarul fondat de Dienstbier a continuat să apară până în ziua de astăzi și se bucură de o largă audiență. Experiența Cartei 77 a fost reluată în numeroase alte țări, inclusiv în rândurile cercurilor disidente din Tunisia.

L-am cunoscut pe Jiří Dienstbier la Chapel Hill, cred că era în 1999, la o conferință organizată la University of North Carolina de Centrul de Studii Ruse și Est-Europene. Erau prezenți istorici celebri, între care Konrad Jarausch și Michael Geyer. Din România a participat eminentul istoric Andrei Pippidi. Jiří Dienstbier a rostit prelegerea principală, o analiză a rolului ideilor în destrămarea sistemelor comuniste. Am stat apoi mult de vorbă cu el pe acest subiect. Am discutat despre destinul disidenților în lumea post-comunistă, despre atâtea metamorfoze nu o singură dată șocante, dar și despre campaniile imunde împotriva intelectualilor critici. Dar mai ales am vorbit despre mesajul nepieritor al conceptului disident al libertății, un concept pe care el l-a ilustrat cu o superbă, exemplară consecvență.

Nicu Ceaușescu a fost preparat să-l succeadă pe tatăl său ca dictator al României. Născut pe 1 septembrie 1951, el a murit la Viena pe 26 septembrie 1996. Am fost colegi de clasă în anii școlii generale și ai liceului, l-am cunoscut chiar bine. Mezin al familiei, Nicu avea aproape 14 ani atunci când tatăl său a devenit numărul 1. Era un tip capricios, îngâmfat și imprevizibil, din ce în ce mai izolat de ceilalți copii, inclusiv de progeniturile nomenclaturiștilor de la vârf.

Asemeni fratelui său mai mare, Valentin, el a studiat fizica la Universitatea din București, însă adevărata sa pasiune a fost mereu puterea. A urcat rapid în ierarhia de partid, a fost uns lider al Uniunii Tineretului Comunist, a dirijat ritualurile umilitoare ale îndoctrinării comuniste și șantierele muncii „voluntare”. Cultul personalității s-a ridicat uneori deasupra celui dedicat părinților săi prin articole lingușitoare care îl preamăreau drept un vizionar politic. Dacă nu mă înșală memoria, prin 1985, Nicu Ceaușescu a vizitat Statele Unite ca parte din responsabilitățile sale legate de „Anul Internațional al Tineretului” marcat de ONU. Au sosit apoi vești despre extravaganțele sale la cazinouri. Nu era un Kim Jong-un, ci mai degrabă un jalnic profitor și un nonșalant fante de Balcani. În realitate, viața sa privată era un dezastru. A avut un scurt mariaj cu o activistă din Tineretul Comunist, niciun copil, dar mai ales nesfârșite petreceri udate din belșug cu alcool alături de lacheii săi... un suflet deșert...

Controlat de o mamă dominatoare, abia dacă a avut o viață emoțională semnificativă. Cum spuneam, mariajul său de doi ani cu o tânără militantă comunistă a pălit în fața lungilor sesiuni de alcoolizare asistată. A suferit de un complex de inferioritate chinuitor în relațiile cu fratele și sora sa, mult mai interesați de chestiuni intelectuale decât de cele politice. Ca membru supleant al CEPEX și lider de partid la Sibiu, Nicu a părut să confirme probabilitatea de a ajunge la vârf. Unii din magnații regimului pariau pe el împotriva arogantei Elena, oficial și de facto a doua persoană la conducere. Nicu nu a arătat niciodată vreo distanțare față de politicile nebunești ale tatălui său din anii 1980.

După Revoluția din decembrie, el a fost arestat, judecat și a petrecut câțiva ani în închisoare. La acel moment, a început să reflecteze la năruita-i viață și la scopurile demente ale defunctului regim. Nicu nu a fost un sociopat, a avut chiar un simț al umorului aparte, și, până la urmă, a fost o persoană foarte singură și tristă. Cu excepția fostului poet de curte Adrian Păunescu, nu au existat lamentări publice atunci când s-a stins. Lui Nicu Ceaușescu i-a fost indiferentă ideologia și cu siguranță a fost un non-utopic. Dar a consimțit la fantasmele ideologice care au avut consecințe îngrozitoare pentru țara sa. Într-unul din ultimele sale interviuri, el cita un proverb latin: „Dum spiro spero”. În fapt, el n-a avut prea multe de sperat, era un om sfârșit...

Dar cum anume a apărut ispita comunismului dinastic în România și, mai ales, cum a funcționat? Să luăm un alt exemplu spre comparație și edificare, cel al fiului lui Ion Gheorghe Maurer. Mediul în care a crescut Jean Maurer, odrasla fostului premier comunist, nu era unul al ilegaliștilor ori al nomenklaturii cadriste. Maurer nu i-a pregătit fiului său o carieră politică. Cu toate acestea, au existat aspirații halucinante chiar și în acest context... Ne putem întreba, pe bună dreptate: până unde mergea, atâta câtă era, revolta copiilor din înalta societate comunistă? Erau cu toții anesteziați moral?

Un episod pe care mi-l amintesc aici este, poate, relevant. În 1973, mergeam cu trenul spre Cluj la sesiunea pe țară a cercurilor științifice studențești. Urma să prezint lucrarea mea „Noua Stângă între utopie și disperare”. În tren, în alt compartiment, se aflau Jean Maurer, securistul însoțitor și câțiva amici. Am stat de vorbă destul de mult cu Jean pe culoar, fumam lângă fereastră. În ultimul an apucasem să ne vedem relativ des, dar întotdeauna pe fugă. Mi-a spus că lucrurile în țară merg spre dezastru, că tatăl său este scârbit, că nu vede ieșire, că își va da demisia, că Nicolae Ceaușescu este totalmente scrântit și câte altele. Eram doar noi, i-am răspuns scurt: „Dacă se află despre această convorbire, tu o să primești un perdaf de la tatăl tău, mie maică-mea îmi va aduce pachete la închisoare, haide s-o lăsăm moartă”.

După ce a ajuns în Statele Unite în 1987, matematicianul disident Mihai Botez mi-a povestit că, la un moment dat, cu câțiva ani înainte, Nicu și Jean își construiseră un cerc în care se conversa despre viitorul țării după ce „ăl bătrân” nu va mai fi, se imaginau guverne, se ofereau fictive funcții în aparat. Se întâlneau la Jean acasă, pe strada Herăstrău. Informată de Securitate, Elena Ceaușescu și-a făcut apariția, nucleul pseudo-complotist a fost destrămat, Nicu a revenit la matcă, domesticit de cea pe care am numit-o cândva, într-un articol transmis la „Europa Liberă”, o Messalină cu pretenții de Newton.

Cert e că circul dinastic a intrat în transă în 1974, anul care marca irezistibila turnură spre dezastru. Maurer s-a pensionat în acel an, conservând practic toate privilegiile anterioare. Se încheia un ciclu din istoria comunismului românesc. Beneficiar al unei pensii astronomice, fostul premier nu a îndrăznit să facă nici cel mai mic gest împotriva lugubrei mascarade din țară, era prea cinic și prea comod...

Până la urmă, istoria s-a scris altfel. Succesorul real al lui Nicolae Ceaușescu nu a fost Nicu, ci ideologul comunist Ion Iliescu, un expert al limbii de lemn, al bizantinelor manevre de culise și al intrigilor de partid. Tumultul revoluționar din decembrie 1989 a spulberat scenariul dinastic minuțios pregătit de familia domnitoare și de acoliții săi. O revoluție spontană, născută din disperare și sete de libertate, a fost confiscată de către o juntă de activiști pentru care „idealurile socialismului” rămâneau valabile. PCR a dispărut, în locul său a apărut FSN-ul, veritabilul partid succesor, condus de același Ion Iliescu.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG