Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Vladimir Tismaneanu - Despre totalitarism și anemie etică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:11 0:00
Link direct

Reacțiile ultragiate la tema condamnării dictaturilor totalitare comuniste sugerează că anumite reflexe mentale intolerante nu au dispărut și că partizanii unui stângism impenitent continuă să refuze o discuție serioasă asupra responsabilității istorice a radicalismului de sorginte iacobină pentru ororile veacului XX. Am scris pe larg despre acest subiect în cărțile mele Mizeria utopiei și Spectrele Europei Centrale.

Nu mai puțin distorsionată îmi pare și tendința opusă, care face din discuția asupra comunismului un argument pentru prezentarea fascismului drept o mișcare strict reactivă. Îmbrățișând tezele îndoielnice ale unui Ernst Nolte, asemenea viziuni uită faptul că fascismul își află rădăcinile într-o reacție romantică agresivă împotriva proiectului Luminilor. Nu întâmplător, un filosof politic influent în Germania nazistă scria că „atunci când Hitler a venit la putere, Hegel a murit”.

Fascismul și comunismul au reprezentat proiecte de inginerie socială totală, pentru care vechea ordine burgheză era inamicul absolut. Politologul Robert C. Tucker numește astfel stalinismul o ideologie a transformismului universal. Termenul se aplică și nazismului. Ambele mișcări s-au născut din resentiment și au transformat revanșa, ura și frustrarea în mecanisme de mobilizare și înregimentare. A insista pe tema unui proiect inițial umanist, a credita leninismul cu valențele unei strategii a progresului istoric înseamnă a pierde complet din vedere date sociologice și istorice elementare.

Evident, leninismul nu este identic cu marxismul, pe care l-a simplificat până la caricatură, dar nu se poate vorbi despre marxism fără a admite conexiunea (chiar dacă mediată) cu bastardul bolșevic. Nu modernizarea democratică a fost scopul acestor mișcări, ci construirea unor comunități organice perfect administrate.

Anihilarea gândirii autonome, distrugerea societății civile, subordonarea individului față de partidul-stat făceau parte din perspectiva colectivistă pentru care ideea de elită, în sensul tradițional al cuvântului, era o blasfemie. Refuzul ierarhiilor de valoare și instituirea unor criterii aberante (puritate rasială ori socială), mitul societății perfect organizate și al conducătorului/Partidului selectat de Istorie să salveze umanitatea s-au întâlnit în proiectul totalitar cu cultivarea sacrificiului ca formă de mântuire și abolirea distincției tradiționale dintre Bine și Rău în numele unor periculoase himere.

Logica societății burgheze (și accentuez asupra importanței noțiunii de burghezie) era una care respingea subordonarea mijloacelor față de scopul final. Apoteoza umanității ariene, ori a societății fără clase, era substanța narcotizantă care emascula conștiința morală din individ. A nu vedea aceste elemente ori a le minimaliza de pe pozițiile unui „mesaj originar trădat” ține, în cel mai bun caz, de anemie etică.

Trebuie să semnalez însă și tendința care discută (ori acuză) stânga radicală în termeni etnici, mai degrabă decât politici. În urmă cu mai mulți ani, un important politician maghiar susținea că apartenența la stânga ar fi un „fapt genetic”. Ni se spune uneori că lipsa de sensibilitate a Occidentului față de atrocitățile comuniste ar fi efectul unei fixații monomane pe tema Holocaustului. Trebuie spus că lucrurile sunt departe de a fi atât de simple: istoriografia vestică a abordat Holocaustul (deci, așa-zisa „soluție definitivă” prin care naziștii au urmărit exterminarea fizică a populației evreiești din Europa) ca pe un subiect central al explicației fenomenului hitlerist abia după 1970.

Tot astfel, cei care se fixează conspiraționist pe rolul unor „alogeni” în partidele comuniste europene nu înțeleg faptul că ideea revoluționară leninistă ține de un macro-fenomen ideologic care s-a întins pe întreaga planetă, de la Hanoi la Havana. Este suficient să citești una din biografiile lui Ernesto „Che” Guevara pentru a ajunge la o perspectivă mult mai nuanțată privind „chemările” comunismului.

Cei care susțin că este nevoie de atenuarea, ori chiar eliminarea perspectivei morale din discuția asupra comunismului ar trebui să se întrebe dacă se poate scrie onest despre Gulag ori despre Auschwitz fără un sentiment de compasiune pentru victime. Astăzi, mai mult decât oricând, mi se par actuale cuvintele Nadejdei Mandelștam: „La ceasul ororii totalitare, tăcerea este crimă împotriva umanității”.

vladimir-tismaneanu-blog-2016
vladimir-tismaneanu-blog-2016
Vladimir Tismaneanu - Cultura românească în anii comunismului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00
Link direct

Recomand cât pot de călduros două cărți despre destinul culturii românești sub comunism. Cea dintâi este scrisă de Luminița Marcu, asistentă universitară de literatura română la Universitatea din București și la cea din Salamanca, a doua, de fapt cel de-al treilea volum dintr-o lucrare de mare anvergură la care lucrează de ani de zile, e datorată istoricului Cristian Vasile de la Institutul "N. Iorga" al Academiei Române. Volumul Luminiței Marcu, apărut la editura Cartea Românească, se ocupă de principala revistă literară românească din anii '50 și '60, "Gazeta Literară". Este o carte de analiză a ideologiei oficiale, dar și a modului cum se reflectă aceasta în opțiunile, explicite sau implicite, ale redactorilor și colaboratorilor revistei.

Ne intâlnim aici cu personaje influente (Leonte Răutu, Mihai Beniuc, Zaharia Stancu, Paul Georgescu), politrucii epocii, sacerdoții ortodoxiei oficiale, cenzorii și supraveghetorii "purității ideologice", unii fanatici (Ion Vitner, Mihail Novicov), alții cinici (Petru Dumitriu, ani de zile director al Editurii de Stat pentru Literatură și Artă-ESPLA), dar și unii tineri intelectuali, precum regretatul Matei Călinescu, care, în pofida călcâiului de fier al "liniei partidului", reușeau să salveze ceva din onoarea culturii românești. Este discutat faimosul caz Alexandru Jar din 1956 în contextul destalinizării avortate din România.

Cartea ne îndeamnă la nuanțe, nu însă la relativizări pernicioase. Comunismul a fost o ideologie totalitară, iar instituțiile culturale au fost instrumente în aplicarea ei. Luminița Marcu are nu doar o admirabilă sensibilitate estetică, ci și inteligență morală, ceea ce conferă cărții valoare durabilă și o face indispensabilă pentru orice demers menit să explice modul în care a funcționat universul simbolic al dictaturii comuniste.

Pentru a scrie această impresionantă lucrare, apărută în colecția "Istorie Contemporană" la editura Humanitas, Cristian Vasile a făcut cercetări temeinice în arhivele CC al PCR, a descoperit documente revelatoare care explică tranziția de la epoca Dej, dominată în planul politicilor culturale de modelul jdanovist, importat din URSS, la linia național-stalinistă din perioada Ceaușescu. Istoricul descoperă filiațiuni mult timp ocultate, reconstituie momente-cheie din istoria culturală (film, teatru, beletristică), demistifică varii legende țesute de scribii regimului. Cartea este o contribuție esențială la istoria intelectuală a României sub comunism. Cristian Vasile observă că peisajul nu era unul monocolor, că, îndărătul unui unanimism specios, pulsau direcții adeseori inovatoare. Lucrarea este o invitație la onestitatea memoriei culturale, la înțelegerea distribuției autorității simbolice în acele vremuri când o singură ideologie pretindea să dețină monopolul definitiv și irevocabil al adevărului. Autorul cunoaște ca nimeni altul labirintul birocrației culturale din acei ani (secția specializată de la CC, Comitetul de Stat pentru Cultură și Artă, Direcția Presei și Tipăriturilor, Centrala Editurilor), iar cartea poate fi utilizată și ca ghid în acel spațiu rarefiat și opac.

De ce sunt atât de importante volumele semnate de Luminița Marcu și Cristian Vasile? În primul rând, pentru că ele contribuie la salvarea memoriei și desfid, în chip informat și cu perspicacitate analitică, tendințele actuale de romantizare, idealizare și idilizare a "proiectului comunist". În al doilea rând, pentru că sunt foarte bine scrise, exemplare ca rigoare metodologică. În al treilea rând, pentru că stalinismul românesc, atât în faza sa radicală, cât și în aceea de hibrid între leninism și ultra-naționalism, își află puternice și decelabile prelungiri în spațiul cultural de azi, inclusiv la nivelul mentalităților. Asemenea cărți contribuie la o prea mult amânată confruntare cu un trecut traumatic, inclusiv cu fenomenul prea puțin explorat al colaboraționismului. Aceste două volume nu închid, ci deschid o fertilă agendă de cercetare. Le recomand din inimă.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG