Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:18 0:00
Link direct

Cu ani în urmă, fosta ambasadoare cehoslovacă la Washington și fostă purtătoare de cuvânt a Cartei 77, Rita Klímová (1931—1993), îmi povestea despre rolul lui Mihail Gorbaciov în facilitarea, ori, dacă vreți, înlesnirea transformării revoluționare din 1989: „El nu a fost o condiție suficientă, dar cu siguranță una necesară”. Rita fusese căsătorită cu Zdeněk Mlynář (1930—1997), unul din ideologii de vârf ai Primăverii de la Praga și fostul coleg de cameră al lui Gorbaciov în perioada studiilor de drept de la Moscova. Reputatul politolog american William Taubman a publicat în 2004 o formidabilă biografie a lui Nikita Sergheevici [Hrușciov] (Khrushchev: The Man and His Era, W. W. Norton & Company, 2004). El recidivează în această toamnă cu extraordinara poveste a vieții și timpurilor lui Mihail Sergheevici [Gorbaciov] (Gorbachev: His Life and Times, Simon & Schuster, 2017), o carte despre rolul ideilor în istorie și despre transformarea unui om din aparatcicul leninist al tinereții într-un susținător al pluralismului și libertății. În absența apostaților, tiranii ar domni pentru totdeauna.

William Taubman mai publicase în ianuarie 1990, împreună cu soția sa Jane (care este și biografa regizoarei Kira Muratova), o minunată carte intitulată Moscow Spring (Primăvara de la Moscova). Ambii trăiseră și relataseră cât se poate de captivant despre acea perioadă când pragul posibilului începea să fie trecut în fiecare zi, uneori din oră în oră. „Vor publica ei Întuneric la amiază?” Da, au făcut-o. „Vor publica ei Arhipelagul Gulag?” Da, au făcut-o.

O glumă care circula în întregul Bloc sovietic la acea vreme surprindea esența celui de-al doilea, cel definitiv, Dezgheț: „Care este diferența dintre Primăvara de la Praga și perestroika lui Gorbaciov?” „Douăzeci de ani...” Pionier al studiilor despre Gorbaciov, politologul de la Oxford Archie Brown scria despre „The Gorbachev Factor” (Factorul Gorbaciov). Aluzia la romanul din 1978 al lui Graham Greene, The Human Factor, este inconfundabilă. Iar acum, William Taubman revine în atenție cu detalii psihologice indispensabile menite să explice de ce anume s-a angajat ultimul secretar general al PCUS într-un efort donchișotesc eroic de a rezolva cvadratura cercului politicii sovietice.

Este o carte care va face carieră în studiile sovietologice și despre care au apărut deja recenzii favorabile din partea unora din cele mai respectate nume ale disciplinei. Istoricul britanic Robert Service, de pildă, actualmente senior fellow la Hoover Institution/Stanford, biograf al lui Lenin, Stalin și Troțki, scria în urmă cu câteva zile că unul din paradoxurile istoriei sovietice este „faptul că Mihail Gorbaciov, care a făcut mai mult ca orice alt lider de la Kremlin spre a-și arăta latura personală lumii spectatoare, și-a ocolit biografii”. Și, continuă profesorul emerit de istorie rusă de la Oxford, „nimeni înaintea lui William Taubman nu a reușit un portret psihologic atât de profund... Taubman și-a dedicat mulți ani strângând informații direct de la sursă, de la omul însuși. Trebuie că nu i-a fost ușor. Când l-am întâlnit pe Gorbaciov la începutul anilor 1990, mi-am distrus și-așa subțirea șansă de a-l face să se deschidă atunci când i-am menționat că fac cercetare despre Lenin. Gorbaciov a închis pe loc ceea ce a simțit că poate fi o conversație stingheritoare. Taubman, pe de altă parte, i-a câștigat lui Gorbaciov cooperarea totală, chiar dacă omul însuși îl avertizase, «Gorbaciov este greu de înțeles»”.

William Taubman a scris o carte care încearcă să răspundă —și pare că o face cel mai bine din toate până acum— la întrebarea pe care o lansează legitim și David E. Hoffman în recenzia sa din Washington Post: „Cum anume a fost posibil ca un fiu de țărani dintr-o îndepărtată provincie a Uniunii Sovietice, care a ajuns la Moscova la Universitatea de Stat «arătând și sunând precum un mujic», care a devenit șef regional al partidului comunist la Stavropol, un protejat al liderului KGB Iuri Andropov și care a continuat să «țină volume însemnate din operele complete ale lui Lenin pe birou», să treacă Uniunea Sovietică peste abis, să pună capăt Războiului Rece și să înfrângă chiar ideologia comunistă pe care o studiase atât de silitor în cărțile lui Lenin?”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:54 0:00
Link direct

Viziuni revoluționare antitetice: „A devenit curând limpede ce fel de oameni erau atrași către fiecare din cele două facțiuni: menșevicii atrași de majoritatea intelectualilor marxiști în capitale; ei au avut, de asemenea, un succes neîndoios printre proletarii mai pricepuți; principalii aderenți ai bolșevicilor erau în fapt membrii de comitet, adică funcționarii de partid provinciali, profesioniștii revoluției. Aceștia erau constituiți în mare din intelectuali de un tip cu totul diferit—nu profesori de marxism academic sau studenți, ci oameni care se dedicaseră în mod irevocabil profesiunii lor—revoluția. A fost în mare parte acest factor cel căruia Lenin i-a atașat o semnificație enormă și pe care l-a numit «fermentul revoluției»; a fost această secțiune cea pe care a consolidat-o Bogdanov, cu sprijinul activ al tânărului Kamenev și al altora, în faimosul Birou al Comitetelor Majorității care avea să-i furnizeze lui Lenin și armata. ...Trăsătura dominantă a caracterului său, cea care a reprezentat cam jumătate din alcătuirea sa, a fost voința lui...” (Anatoli Lunacearski, Siluete revoluționare, 23 martie 1923)

Născut Vladimir Ilici Ulianov pe 22 aprilie 1870, la Simbirsk, Imperiul rus, Lenin s-a stins ca președinte al Consiliului Comisarilor Poporului (guvernul bolșevic) pe 21 ianuarie 1924. Născut Iuli Osipovici Țederbaum pe 24 noiembrie 1873 la Constantinopol, Iulius Martov a murit ca socialist democrat în exil pe data de 4 aprilie 1923, la Schömberg, Calw (Germania). Înainte de ruptură, care a fost mai degrabă ideologică decât personală, Martov fusese unul din cei mai apropiați prieteni ai lui Lenin. Cât îl privește pe intelectualul bolșevic Anatoli Lunacearski, Comisarul Poporului pentru Instrucția Publică al lui Lenin (da, existau câțiva intelectuali în acea sectă mesianică!), acesta s-a născut pe 23 noiembrie 1875 în Poltava, Ucraina, și a murit pe 26 decembrie 1933 în Menton, Franța. Altfel, cel mai probabil, ar fi pierit și el în vâltoarea Marii Terori...

Secolul XX: Mitul cetății asediate a fost deslușit de Lenin însuși, explicit, direct și apodictic—„Acțiunea istorică nu este o plimbare pe Nevski Prospekt, spunea marele revoluționar rus Cernîșevski. Un revoluționar n-ar fi «de acord» cu o revoluție proletară doar «cu condiția» ca aceasta să meargă ușor și lin, cu condiția să existe, încă de la bun început, o acțiune combinată din partea proletarilor din diferite țări, să existe garanții împotriva înfrângerii, sau ca drumul revoluției să fie larg, liber și drept, sau că nu va fi nevoie în marșul către victorie de multe victime, sau să «aștepți momentul oportun într-o cetate asediată», să o apuci de-a lungul unor extrem de înguste, impracticabile, vijelioase și periculoase poteci de munte. O asemenea persoană nu este un revoluționar, nu s-a eliberat pe sine de pedanteria intelectualilor burghezi; o asemenea persoană va fi mereu înclinată să ajungă în tabăra burgheziei contrarevoluționare, precum ai noștri socialiști revoluționari (eserii) de dreapta, menșevicii și (deși mult mai rar) eserii de stânga”. (V.I. Lenin, „Scrisoare către muncitorii americani”, scrisă în 20 august 1918 și publicată pentru prima dată în Pravda, Nr. 178 din 22 august 1918).

Minima moralia: „Că omul este o realitate, omenirea o abstracțiune; că oamenii nu pot fi tratați drept unități în operații de aritmetică politică pentru că ei se poartă ca simboluri pentru zero și infinit care dislocă toate operațiile matematice; că scopul justifică mijloacele doar în cadre foarte înguste; că etica nu este o funcție a utilității sociale, iar toleranța nu este un sentiment burghez mărunt, ci forța gravitațională care ține civilizația pe orbită”.—Arthur Koestler, The God That Failed (Zeul care a dat greș)

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG