Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

vladimir-tismaneanu-blog-2016
vladimir-tismaneanu-blog-2016
Vladimir Tismaneanu - Cultura românească în anii comunismului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00
Link direct

Recomand cât pot de călduros două cărți despre destinul culturii românești sub comunism. Cea dintâi este scrisă de Luminița Marcu, asistentă universitară de literatura română la Universitatea din București și la cea din Salamanca, a doua, de fapt cel de-al treilea volum dintr-o lucrare de mare anvergură la care lucrează de ani de zile, e datorată istoricului Cristian Vasile de la Institutul "N. Iorga" al Academiei Române. Volumul Luminiței Marcu, apărut la editura Cartea Românească, se ocupă de principala revistă literară românească din anii '50 și '60, "Gazeta Literară". Este o carte de analiză a ideologiei oficiale, dar și a modului cum se reflectă aceasta în opțiunile, explicite sau implicite, ale redactorilor și colaboratorilor revistei.

Ne intâlnim aici cu personaje influente (Leonte Răutu, Mihai Beniuc, Zaharia Stancu, Paul Georgescu), politrucii epocii, sacerdoții ortodoxiei oficiale, cenzorii și supraveghetorii "purității ideologice", unii fanatici (Ion Vitner, Mihail Novicov), alții cinici (Petru Dumitriu, ani de zile director al Editurii de Stat pentru Literatură și Artă-ESPLA), dar și unii tineri intelectuali, precum regretatul Matei Călinescu, care, în pofida călcâiului de fier al "liniei partidului", reușeau să salveze ceva din onoarea culturii românești. Este discutat faimosul caz Alexandru Jar din 1956 în contextul destalinizării avortate din România.

Cartea ne îndeamnă la nuanțe, nu însă la relativizări pernicioase. Comunismul a fost o ideologie totalitară, iar instituțiile culturale au fost instrumente în aplicarea ei. Luminița Marcu are nu doar o admirabilă sensibilitate estetică, ci și inteligență morală, ceea ce conferă cărții valoare durabilă și o face indispensabilă pentru orice demers menit să explice modul în care a funcționat universul simbolic al dictaturii comuniste.

Pentru a scrie această impresionantă lucrare, apărută în colecția "Istorie Contemporană" la editura Humanitas, Cristian Vasile a făcut cercetări temeinice în arhivele CC al PCR, a descoperit documente revelatoare care explică tranziția de la epoca Dej, dominată în planul politicilor culturale de modelul jdanovist, importat din URSS, la linia național-stalinistă din perioada Ceaușescu. Istoricul descoperă filiațiuni mult timp ocultate, reconstituie momente-cheie din istoria culturală (film, teatru, beletristică), demistifică varii legende țesute de scribii regimului. Cartea este o contribuție esențială la istoria intelectuală a României sub comunism. Cristian Vasile observă că peisajul nu era unul monocolor, că, îndărătul unui unanimism specios, pulsau direcții adeseori inovatoare. Lucrarea este o invitație la onestitatea memoriei culturale, la înțelegerea distribuției autorității simbolice în acele vremuri când o singură ideologie pretindea să dețină monopolul definitiv și irevocabil al adevărului. Autorul cunoaște ca nimeni altul labirintul birocrației culturale din acei ani (secția specializată de la CC, Comitetul de Stat pentru Cultură și Artă, Direcția Presei și Tipăriturilor, Centrala Editurilor), iar cartea poate fi utilizată și ca ghid în acel spațiu rarefiat și opac.

De ce sunt atât de importante volumele semnate de Luminița Marcu și Cristian Vasile? În primul rând, pentru că ele contribuie la salvarea memoriei și desfid, în chip informat și cu perspicacitate analitică, tendințele actuale de romantizare, idealizare și idilizare a "proiectului comunist". În al doilea rând, pentru că sunt foarte bine scrise, exemplare ca rigoare metodologică. În al treilea rând, pentru că stalinismul românesc, atât în faza sa radicală, cât și în aceea de hibrid între leninism și ultra-naționalism, își află puternice și decelabile prelungiri în spațiul cultural de azi, inclusiv la nivelul mentalităților. Asemenea cărți contribuie la o prea mult amânată confruntare cu un trecut traumatic, inclusiv cu fenomenul prea puțin explorat al colaboraționismului. Aceste două volume nu închid, ci deschid o fertilă agendă de cercetare. Le recomand din inimă.

Vladimir Tismăneanu - Truman sau decența ca virtute politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:36 0:00
Link direct

Principala caracteristică a stilului politic al lui Harry S. Truman (1884-1972) a fost bunul-simț, ori, folosind un alt termen, decența. A făcut lucrurile pe care le-a socotit necesare pentru apărarea civilizației democratice occidentale amenințate de fascism și comunism. I-a succedat lui Roosevelt în 1945, după ce predecesorul său îl ținuse relativ deoparte în privința deciziilor majore. S-a găsit confruntat cu mari dileme, inclusiv cu decizia de a utiliza arma nucleară împotriva inamicului nipon.

M-am gândit la aceste lucruri și atunci când, acum zece ani, mă aflam la o conferință organizată pentru un grup de profesori de istorie din liceele americane de către Biblioteca Prezidențială Truman din orașul Independence, statul Missouri. Fusesem invitat să vorbesc acolo despre felul cum a trăit Europa de Răsărit perioada Războiului Rece. Tema prelegerii mele de atunci a fost „Europa de Est de la Stalin la Havel”. Alți vorbitori au atins chestiuni legate de relațiile bipolare în perioada Războiului Rece, criza rachetelor din 1962, rivalitățile ideologice dintre ceea ce numim lumea liberă și Blocul sovietic.

Biblioteca se afla situată în localitatea de care Truman fusese atât de legat biografic. Aici a locuit împreună cu soția sa, mama acesteia și, după 1952, cu fiica sa, Margaret (1924-2008). În curtea interioară a muzeului-bibliotecă sunt înmormântați Harry Truman și soția sa. Am vizitat atunci și Casa Memorială Truman, exemplară prin modestia sa. Truman a fost singurul președinte american care nu a absolvit o universitate. În multe privințe autodidact, a fost un cititor vorace, mai ales în domeniul istoriei. În biroul său din casa memorială se află câteva mii de cărți. Cele mai multe conțin adnotările lui Truman. Casa ar merita vizitată de atâția potentați ai lumii îndrăgostiți de lux și aparențe.

Muzeul oferă repere esențiale pentru a înțelege semnificația evenimentelor-cheie asociate cu Războiul Rece. Amintesc aici că, în 1946, devenise limpede că Stalin urmărea sovietizarea rapidă și, spera el, ireversibilă a Europei de Est. Expansionismul sovietic, ca parte a doctrinei fondatoare a sistemului bolșevic, se contopise cu tradiționalul imperialism rus. Aceste teme fuseseră abordate în celebra „Telegramă lungă” trimisă de la Moscova de diplomatul și istoricul George Kennan, numărul doi al Ambasadei SUA, Departamentului de Stat, în februarie 1946. Textul avea să fie nucleul unui articol crucial publicat de Kennan sub pseudonimul „X”, în 1947, în revista Foreign Affairs, în care era formulată doctrina îndiguirii comunismului (containment), adoptată de Truman ca program strategic în relațiile cu Blocul sovietic. În 1947, Truman avea să rostească un discurs istoric în Congres, trasând liniile directoare ale doctrinei asociate cu numele său. Referindu-se la situația din Grecia, devastată de războiul civil provocat de comuniști, Truman a proclamat solidaritatea SUA cu democrațiile amenințate de minorități armate care urmăresc impunerea unor regimuri dictatoriale. Grație acestei strategii, Grecia, și nu doar ea, a reușit să se salveze de la o soartă similară cu aceea a „democrațiilor populare” din lumea sovietizată. Intervenția americană, neiertată până în zilele noastre de comuniștii eleni, a fost o șansă colosală pentru poporul grec.

Să nu uităm, de asemenea, relația de prietenie dintre Truman și Churchill. Invitat de președintele american să țină o prelegere în localitatea Fulton, tot în Missouri, fostul premier britanic a rostit, pe 5 martie 1946, în prezența lui Truman, remarcabilul discurs în care a denunțat „Cortina de Fier care s-a prăbușit peste continentul european, de la Szczecin la Marea Baltică și până la Triest, la Marea Adriatică”. Se dădea astfel o ripostă categorică planurilor staliniste de expansiune, în special în direcția Italiei. Ulterior, în 1948, Truman a fost direct implicat în ajutorul dat, pe diverse căi, forțelor democratice italiene în efortul de a rezista ofensivei comuniste.

Trebuie menționat apoi și faptul că Harry Truman a fost președintele american care a recunoscut statul Israel. La muzeul din Independence se află originalul telegramei prin care Harry Truman anunța hotărârea de a susține întemeierea statului Israel. Tot Harry Truman a decis să se țină piept agresiunii comuniste, declanșată de Mao și Stalin în Coreea. Nu mai puțin important, a fost președintele care a hotărât, în 1948, integrarea rasială în armata americană, deschizând calea spre marile schimbări ce aveau să se petreacă în anii ’60. A fost un om rezervat și modest, dar a avut o viziune largă și generoasă. A fost convins că Occidentul va câștiga Războiul Rece și nu s-a înșelat.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG