Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:03 0:00
Link direct

Au trecut trei decenii și jumătate de la apariția uneia dintre cărțile mari ale culturii românești. Jurnalul de la Păltiniș a reprezentat forma românească a respirației sub apă despre care a scris un poet polonez. Îl cunosc pe Gabriel Liiceanu încă din anii ’70. Am scris despre acea carte aici, la Europa Liberă, am afirmat atunci, în plină revenire a infamiei, că Jurnalul oferea, aproape miraculos, o cale de salvare. Era o alternativă la cultura dominantă, asemeni poemelor unui Zbigniew Herbert ori filmelor lui Andrei Tarkovski. La Păltiniș s-a născut o școală de reflecție—acolo a renăscut un mod de a privi liber cerul înstelat și de a trăi legea morală.

Student fiind, mergeam la biblioteca Institutului de Filosofie, situat în fosta casă a lui Nicolae Iorga de pe actualul Bulevard Iancu de Hunedoara (pe atunci se chema Ilie Pintilie, după numele unuia din militanții comuniști faimoși, mort la Doftana în cutremurul din 1940). Mi-l amintesc pe Gabriel (nu ne cunoșteam încă personal) stând de vorbă cu Henri Wald, unul dintre puținii cercetători veritabili din acel bârlog al primitivismului dogmatic condus vreme de decenii de sinistrul C. I. Gulian, apoi de marioneta ideologică Alexandru Tănase, dar de fapt de politrucul Radu Pantazi. Ne-am cunoscut apoi, grație lui Adrian Rezuș (logician de înaltă clasă, a plecat din țară prin 1978, trăiește acum în Olanda). M-am împrietenit repede cu Gabriel și cu colegul său de institut, neuitatul Petru Creția. Pe Gabriel îl vedeam adeseori în vizită la istoricul de artă Radu Bogdan, a cărui legendară bibliotecă ne atrăgea precum un irezistibil magnet. Gabriel fusese de-acum mutat de la institut, în fapt concediat, din rațiuni evident politice. La fel și Petru. Din cât țin minte, Gabriel a lucrat o scurtă perioadă la Centrul de Informare și Documentare în Științele Sociale și Politice (acronimul era, cred, CIDSP), condus de un personaj locvace și pitoresc numit Mircea Ioanid, unul dintre acei marxiști dezabuzați care descoperiseră farmecul „sociologiei burgheze” (lucru care nu s-a întâmplat cu un Radu Florian, spre a nu mai vorbi despre delatorul Pavel Apostol).

A ajuns apoi într-un loc ce părea relativ ferit de intemperiile unei politici tot mai paranoice, la Institutul de Istoria Artei de pe Calea Victoriei, unde putea, în fine, să se ocupe de filosofia formelor simbolice și alte teme care îi erau într-adevăr apropiate de suflet. A venit însă represiunea și acolo, odată cu scandalul „Meditației Transcendentale”, Andrei Pleșu a fost exclus din partid și eliminat din viața academică. Nu putea exista în România vreo oază reală, vreun spațiu sustras complet intervențiilor abuzive ale unui politic degradat și degradant, josnic și înjositor. Când citesc unele rechizitorii împotriva „rezistenței prin cultură”, mă întreb ce-ar fi făcut acești vajnici procurori de astăzi la acea vreme? Nu-și dau ei seama că la acel ceas al obscenității de partid și de stat, simpla decență era de-acum un gest de sfidare? Nu realizează acești inchizitori de ultimă oră că România lui Nicolae Ceaușescu nu era Ungaria lui János Kádár, Polonia lui Gierek ori Iugoslavia lui Tito? Puțină istorie politică a Europei de Est și Centrale în perioada comunismului i-ar putea ajuta să se abțină de la judecăți absolutizante.

N-am făcut parte dintre păltinișeni, dar vorbeam cu Gabriel și cu Andrei Pleșu despre Constantin Noica. Ne vedeam uneori și cu Alexandru Paleologu, nu aveam inhibiții niciunul în a conversa absolut deschis despre grotesca degringoladă a regimului, despre eroziunea marxismului, despre noii filosofi francezi, despre Soljenițîn, Hannah Arendt, George Orwell, Arthur Koestler și câte alte teme situate la antipodul lecturilor neprimejdioase. Am citit cartea sa despre limită cu creionul în mână, țin minte și acum unele pasaje. Era un mod de a scrie filosofie atât de diferit de ceea ce se practica oficial încât nu te puteai mira că volumul era publicat de o editură literară (Univers, dacă țin bine minte). Paginile despre marxism erau evident lipite, adăugate strict convențional, cel mai probabil la solicitarea cenzorului, ori a referentului editorial, erau scrise politicos, distant, erudit, dar în mod cert fără urmă de adeziune. La acel ceas istoric, Gabriel Liiceanu era de-acum un gânditor nu doar non-marxist, dar chiar anti-marxist în sensul că descoperise originea proiectului totalitar în chiar doctrina originară. În primul meu articol apărut în Statele Unite, în 1983, în revista Praxis International, „Critical Marxism and Eastern Europe”, prezentam itinerariul filosofic al lui Gabriel Liiceanu drept emblematic pentru un tânăr intelectual strălucit care refuză să îngenuncheze ideologic. Am citit de-a lungul anilor cam tot ce-a scris Gabriel. Am transmis, la Europa Liberă, în 1986, dacă nu mă înșel, un eseu intitulat „Gând întârziat despre Păltinișul magic”. Ne-am revăzut în februarie 1990, am zburat în același avion dinspre Viena spre București. Gabriel era de-acum șocat de recidiva metodelor dictatoriale, de ubicuitatea și impertinența servitorilor vechiului regim. Starea existențială firească a lui Gabriel este, în tradiția camusiană, aceea de îngrijorare etică.

Prin eseul său „Despre ură”, apărut la Humanitas acum zece ani (2007), ne-a dăruit unul dintre cele mai frumoase și adevărate texte ale literaturii anti-totalitare. Izvorât dintr-o irepresibilă pasiune morală, inspirat deopotrivă de dezgustul în raport cu infinitul tupeu al lacheilor, dar și de o imensă dragoste pentru semenii săi, umiliți și insultați de profitorii timpurilor de tristețe și înjosire, Liiceanu trage un binevenit semnal de alarmă, opunându-se pe față ignominiei și infamiei. Ca unul care am scris admirativ despre Jurnalul de la Păltiniș, nu pot să nu observ continuitatea demersului metafizic și moral al gânditorului român. Paginile despre Marx și Lenin surprind exact modul în care certitudinile oraculare se convertesc în realități concentraționare. Este vorba de consecințele „urii din pornire” înzestrată cu acoperământ ideologic. La ceasul în care ni se comunica, cu dubios aplomb, că intelectualii ar face mai bine să nu se amestece în chestiunile publice, ori, dacă o fac, să fie atenți să nu cadă într-un mortal „partizanat”, Gabriel Liiceanu își asuma, deschis și transparent, poziția de intelectual democrat. În acest caz, o spun apăsat, nu era vorba de o „trădare” a intelectualilor ci, dimpotrivă, de onoarea lor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:18 0:00
Link direct

Cu ani în urmă, fosta ambasadoare cehoslovacă la Washington și fostă purtătoare de cuvânt a Cartei 77, Rita Klímová (1931—1993), îmi povestea despre rolul lui Mihail Gorbaciov în facilitarea, ori, dacă vreți, înlesnirea transformării revoluționare din 1989: „El nu a fost o condiție suficientă, dar cu siguranță una necesară”. Rita fusese căsătorită cu Zdeněk Mlynář (1930—1997), unul din ideologii de vârf ai Primăverii de la Praga și fostul coleg de cameră al lui Gorbaciov în perioada studiilor de drept de la Moscova. Reputatul politolog american William Taubman a publicat în 2004 o formidabilă biografie a lui Nikita Sergheevici [Hrușciov] (Khrushchev: The Man and His Era, W. W. Norton & Company, 2004). El recidivează în această toamnă cu extraordinara poveste a vieții și timpurilor lui Mihail Sergheevici [Gorbaciov] (Gorbachev: His Life and Times, Simon & Schuster, 2017), o carte despre rolul ideilor în istorie și despre transformarea unui om din aparatcicul leninist al tinereții într-un susținător al pluralismului și libertății. În absența apostaților, tiranii ar domni pentru totdeauna.

William Taubman mai publicase în ianuarie 1990, împreună cu soția sa Jane (care este și biografa regizoarei Kira Muratova), o minunată carte intitulată Moscow Spring (Primăvara de la Moscova). Ambii trăiseră și relataseră cât se poate de captivant despre acea perioadă când pragul posibilului începea să fie trecut în fiecare zi, uneori din oră în oră. „Vor publica ei Întuneric la amiază?” Da, au făcut-o. „Vor publica ei Arhipelagul Gulag?” Da, au făcut-o.

O glumă care circula în întregul Bloc sovietic la acea vreme surprindea esența celui de-al doilea, cel definitiv, Dezgheț: „Care este diferența dintre Primăvara de la Praga și perestroika lui Gorbaciov?” „Douăzeci de ani...” Pionier al studiilor despre Gorbaciov, politologul de la Oxford Archie Brown scria despre „The Gorbachev Factor” (Factorul Gorbaciov). Aluzia la romanul din 1978 al lui Graham Greene, The Human Factor, este inconfundabilă. Iar acum, William Taubman revine în atenție cu detalii psihologice indispensabile menite să explice de ce anume s-a angajat ultimul secretar general al PCUS într-un efort donchișotesc eroic de a rezolva cvadratura cercului politicii sovietice.

Este o carte care va face carieră în studiile sovietologice și despre care au apărut deja recenzii favorabile din partea unora din cele mai respectate nume ale disciplinei. Istoricul britanic Robert Service, de pildă, actualmente senior fellow la Hoover Institution/Stanford, biograf al lui Lenin, Stalin și Troțki, scria în urmă cu câteva zile că unul din paradoxurile istoriei sovietice este „faptul că Mihail Gorbaciov, care a făcut mai mult ca orice alt lider de la Kremlin spre a-și arăta latura personală lumii spectatoare, și-a ocolit biografii”. Și, continuă profesorul emerit de istorie rusă de la Oxford, „nimeni înaintea lui William Taubman nu a reușit un portret psihologic atât de profund... Taubman și-a dedicat mulți ani strângând informații direct de la sursă, de la omul însuși. Trebuie că nu i-a fost ușor. Când l-am întâlnit pe Gorbaciov la începutul anilor 1990, mi-am distrus și-așa subțirea șansă de a-l face să se deschidă atunci când i-am menționat că fac cercetare despre Lenin. Gorbaciov a închis pe loc ceea ce a simțit că poate fi o conversație stingheritoare. Taubman, pe de altă parte, i-a câștigat lui Gorbaciov cooperarea totală, chiar dacă omul însuși îl avertizase, «Gorbaciov este greu de înțeles»”.

William Taubman a scris o carte care încearcă să răspundă —și pare că o face cel mai bine din toate până acum— la întrebarea pe care o lansează legitim și David E. Hoffman în recenzia sa din Washington Post: „Cum anume a fost posibil ca un fiu de țărani dintr-o îndepărtată provincie a Uniunii Sovietice, care a ajuns la Moscova la Universitatea de Stat «arătând și sunând precum un mujic», care a devenit șef regional al partidului comunist la Stavropol, un protejat al liderului KGB Iuri Andropov și care a continuat să «țină volume însemnate din operele complete ale lui Lenin pe birou», să treacă Uniunea Sovietică peste abis, să pună capăt Războiului Rece și să înfrângă chiar ideologia comunistă pe care o studiase atât de silitor în cărțile lui Lenin?”

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG