Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:26 0:00
Link direct


Discuțiile despre anticomunism și antifascism sunt mai actuale decât oricând, și nu doar în România. Aici însă lucrurile sunt poate mai complicate, întrucât în ultimele sale decenii de existență comunismul s-a îngemănat cu un fascism atent camuflat, însa nu mai puțin real. Sigur, la televiziune era programat filmul propagandistic al lui Eugen Mandric, „Împotriva întunericului verde”, iar Manole Marcus regiza „Actorul și sălbaticii” (pe un scenariu al romancierului ideolog Titus Popovici, membru al CC al PCR și dacolatru cu voie de la partid), Institutul de Studii Istorice și Social-Politice de pe lângă CC al PCR scotea volume despre fascismul contemporan. Dar exact la acel institut se formase o pepinieră de admiratori ai lui Iosif Constantin Drăgan care, luptând, spuneau ei, împotriva cominternismului, plăsmuiau o ideologie nu mai puțin intolerantă decât stalinismul de tristă memorie. Un bombastic naționalism instrumentalizat, desfigurat și manipulativ era pus în mișcare spre a justifica excesele cele mai năucitoare ale cultului “Conducătorului” care, vorba lui Adrian Păunescu, “știa că sufletele noastre nu-s niște vămi pustii”.

În același timp, ideologia oficială incorpora consecvent teme, motive, fobii și obsesii ale extremei drepte, se constituia într-un sincretism sui generis pe care l-am numit barocul stalino-fascist. Aceste lucruri au fost notate de Monica Lovinescu încă din anii 70. Atacurile furibunde ale grupării E. Barbu - C. V. Tudor - Artur Silvestri - M. Ungheanu împotriva cărților Ilenei Vrancea proveneau tocmai din alergia facțiunii xenofobe din lumea scriitorilor în raport cu o serie de analize care demonstrau convertirea comunismului în fascism. Mai mult, miza era recuperarea unei linii de gândire din anii interbelici care se opunea în chip egal celor două totalitarisme.

De fapt, era vorba de conexiuni și afinități mai vechi între comunism și fascism. Mișcări transformiste, obsedate de necesitatea de a îndeplini “imperativul epocii” (ori, altfel spus, “porunca vremii”), ambele formule revoluționare detestau valorile burghez-liberale, tradiția Rațiunii în sensul ei pro-european, deschis, critic. Comuniștii și fasciștii erau orbiți de chemarea apocaliptică a unei rupturi absolute cu veche ordine. Demonismul nihilist făcea parte din codul genetic al ambelor mișcări. De aici și atacurile împotriva junimismului și lovinescianismului, anti-parlamentarismul visceral și anti-intelectualismul lor frenetic. Pentru Monica Lovinescu aceste lucruri erau limpezi, cum limpezi erau ele și pentru un N. Manolescu, Mircea Zaciu, E. Negrici, Z. Ornea, Valeriu Cristea, G. Dimisianu și alți exponenți ai direcției raționalist-moderniste din Uniunea Scriitorilor.

Dictatura pornise pe o cale pe care o descria foarte precis Norman Manea în volumul său “Plicuri și portrete” (Polirom, 2004): “Regimul evolua spre o otrăvită tocăniță național-socialistă, în premisă bizantină”. Trecutul stalinist era repudiat doar în măsura în care putea fi denunțat ca “opera veneticilor”. Monica Lovinescu a explorat ceea ce ea numea “înmănuncherea dintre fascism și comunism” în numeroase texte de dinainte și de după 1989. Multe dintre aceste eseuri pot fi citite în antologia pe care am alcătuit-o din opera sa, intitulată “Etica neuitării” (Humanitas, 2008). Monica Lovinescu a accentuat faptul că fascismul conținea indelebile propensiuni de stânga, că nu putea fi automat clasificat ca fiind de dreapta, că era vorba de o mișcare revoluționară, nu de una “reacționară” cum afirmau comuniștii. Atunci când pleda pentru o focalizare pe analiza ultimelor patru decenii și jumătate, gânditoarea nu înțelegea o diminuare a intensității critice la adresa fascismului. Defascizarea nu putea, nu poate fi separată, de decomunizare (și invers). Dar ar fi o eroare istorică, sociologică și psihologică să uităm că vreme de 45 de ani Romania a suferit efectele modelului comunist de impunere a utopiei colectiviste. Rana este departe de a se fi închis, cum deschisă rămâne și rana Holocaustului. Anticomunismul nu este o ideologie omogenă, cum nu este nici antifascismul. Important este să vedem legitimitatea anticomunismului liberal care, asemeni antifascismului liberal, este fundamentul vital al unei democrații care recuza și refuza amnezia. Știu, există unii care s-au plictisit, au obosit, privesc anticomunismul ca pe un capriciu, un moft, ori chiar mai grav, o “sinecură”. Nu despre ei este vorba aici, ci despre cei care vor sa trateze aceste lucruri cu indispensabilă gravitate, deci cei care nu abandonează, ci dimpotrivă cultivă imperativul solidarității anamnestice, al empatiei pentru victime.

Omul post-totalitar: Andrei Plesu despre antifascism si anticomunism

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:44 0:00
Link direct

Un element fascinant în istoriografia românească ține de soarta lui Ștefan Foriș după 23 august 1944. Convins că mai are de jucat un rol în partid, acesta se adresează în repetate rânduri grupului director (între timp reveniseră din URSS Ana Pauker și Vasile Luca), implorând să i se rezolve situația politică. Nicio secundă nu-i trece prin minte lui Foriș că destinul său a fost pecetluit și că nimeni din conducerea PCR nu va mișca un deget spre a-l feri de răzbunarea lui Dej, care nu putea uita nicidecum faptul că ani de zile se aflase într-o poziție subordonată față de fostul secretar general. Mitul lui Gheorghiu-Dej ca apărător al purității componenței partidului, militant intransigent și fără pată, avea nevoie de această demascare. Cât îi privea pe „moscoviți”, ei nu erau mai puțin suspicioși, și oricum, ținând cont de fricțiunile dintre Ana Pauker și Dej, cazul Foriș reprezenta un element secundar. Ultimul lucru de care avea nevoie Ana Pauker era să apară drept lipsită de vigilență revoluționară, mai cu seamă atunci când acuzațiile contra lui Foriș veneau din partea nucleului dur al aparatului ce activase în țară în timpul războiului (Teohari Georgescu, Iosif Chișinevschi, Pavel Ștefan, Ion Vincze, Pîrvulescu, precum și „vechile tovarășe” Ana Toma, Ivanca Rudenco, Ronea Gheorghiu, Ilka Melinescu). Să nu uităm, apoi, că omul care condusese acțiunea împotriva lui Foriș în aprilie 1944, Emil Bodnăraș, era în perioada de după război principalul exponent al agenturii sovietice în România și șeful temutului serviciu secret de informații de pe lângă președinția Consiliului de Miniștri.

Într-un apel trimis la 5 decembrie 1944 conducerii PCR, Foriș protesta vehement împotriva acuzației de trădare, afirmând: „De peste un sfert de veac am închinat viața mea mișcării revoluționare a clasei muncitoare din România și numai moartea va pune capăt voinței mele de a munci și a lupta pentru cauza căreia mi-am închinat viața”. Și, mai departe, amintind faptul că bătrâna sa mamă era tot mai neliniștită de dispariția fiului ei și că ar putea să se adreseze unor personalități străine (a se citi liderii PC Maghiar), Foriș încheia cu câteva cuvinte aproape identice cu cele din ultimele scrisori adresate de Buharin lui Stalin: „...țin să declar că nu este putere în lume care m-ar putea determina să fug, să mă sustrag de răspundere, orice m-ar aștepta. De aceea vă rog să aprobați cererea mea [de eliberare din arestul de partid], punând capăt celei mai mari suferințe din viața mea. Stau și voi sta întotdeauna fără nicio rezervă la dispoziția Partidului, așteptând cu calm și încredere judecata Comitetului Central în chestiunea mea”.

Ceea ce va urma va fi continuarea persecuțiilor: eliberat pentru o scurtă perioadă, din nou arestat sub acuzația că ar fi scris un manifest împotriva conducerii PCR, iar eliberat, Foriș este ridicat în iunie 1945 de către Pintilie—Pantiușa, devenind practic o nonpersoană, prizonier al Secretariatului PCR, martor stingheritor al trecutului, dar și al prezentului sângeros al acestui partid. Toate acestea se petrec într-o Românie în curs de sovietizare, în condițiile în care ministrul Justiției era Lucrețiu Pătrășcanu. Ce va fi gândit Pătrășcanu însuși despre ce se întâmpla cu Foriș nu știm, însă este cert că nici el nu a găsit curajul să sfideze decizia absolut ilegală luată de Secretariat, mai întâi de deținere fără niciun mandat de arestare, apoi de lichidare a fostului lider. La un an după ce Pantiușa și șoferul său l-au asasinat pe Foriș (în vara anului 1946), mama lui Foriș a încetat din viață la Oradea, unde fusese ținută ostatecă în casa unor ilegaliști. Documentul intern al PCR redactat în urma cercetărilor din perioada 1966—1967 menționează sec, referindu-se la declarațiile unor foști activiști, inclusiv Laurențiu Cziko, fratele Martei Drăghici: „Pentru a șterge orice urmă, cadavrul a fost aruncat în râul Crișul Repede cu un pietroi legat de gât”.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG