Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Tezele din iulie 1971 au marcat finalul mini-dezghețului politic și intelectual din România. Între ideologii perioadei de după venirea lui Ceaușescu la putere, merită amintiți Paul Niculescu-Mizil, Ion Iliescu, Ilie Rădulescu, Ion Teoreanu, Mihai Bujor Sion, Constantin Vlad, Constantin Mitea, Gheorghe Badrus, Alexandru Ionescu, Dumitru Ghișe, Tudorel Postolache, dar, mai ales, Popescu-Dumnezeu. Continuau să troneze în fruntea unor instituții ideologice vechii militanți Leonte Răutu, Ștefan Voicu, Valter Roman, Iosif Ardeleanu, dar steaua lor apusese. Venise vremea junilor turci. Meteorica revenire a lui Miron Constantinescu nu a semnificat decât un joc machiavelic al lui Ceaușescu, nicidecum o deschidere către un marxism critic.

Vechilul ideologic: Popescu-Dumnezeu și catastrofa numită comunism
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:38 0:00
Link direct

Nimeni nu a depus un zel egal cu al lui Dumitru Popescu pentru a justifica venerarea lui Ceaușescu drept cârmaci al destinului național, erou între eroi, spirit deschis și vizionar, etc. Dumitru Popescu a ajuns în fruntea aparatului ideologic în perioada semi-liberalizării, a tolerat anumite tendințe modernizante în viața literară și artistică, s-a pronunțat răspicat împotriva anchilozei doctrinariste, dar a fost nu mai puțin un susținător și un promotor al cultului lui Ceaușescu, mai ales după 1971. Scrierile sale (reportaje, eseuri, romane) au fost marcate de această atitudine schizoidă: pe de o parte, opoziție declamativă în raport cu dogmatismul stalinist, pe de alta, angajament frenetic în favoarea noului dogmatism de tip național-stalinist. Romanele sale, în primul rând Pumnul și palma, plăteau tribut poncifului cunoscut sub numele lupta între vechi și nou. Lucrase cândva la Contemporanul (în anii cei mai duri ai beznei staliniste), a rămas până la capăt convins că socialismul de tip leninist este soluția pentru o modernizare rapidă.

Am stat de vorbă cu el în anii '90 când scriam Stalinism pentru eternitate, m-a frapat aerul hieratic, absența simțului ironiei, incapacitatea de auto-chestionare, lipsa oricărei ispite eretice. Se considera o victimă a vendetelor post-decembriste. Dacă s-ar fi retras din funcțiile politice în anii '70 ori măcar în anii '80, dacă n-ar fi continuat să scrie discursurile lui Ceaușescu până prin 1981, dacă s-ar fi delimitat măcar prin tăcere, altfel ar fi fost perceput, altfel ar fi intrat în istoria comunismului din România. Putea în fond să rămână membru în CC, ori nici atât. N-ar fi murit de foame, n-ar fi fost arestat.

Simpatiile sale se situau în direcția grupului protocronist. Pe occidentaliști îi detesta. Îl enervau vechii antifasciști gen Geo Bogza și Eugen Jebeleanu, cu ale lor parabole anti-Ceaușescu, îi prefera pe Adrian Păunescu și pe Eugen Barbu. Pe de altă parte, egocentric, veleitar, vanitos și convins că are un loc de seamă în literele românești, își visa să fie lăudat de criticii apropiați de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca. Discursurile sale erau înflăcărate, gongorice și pompieriste. Epitetele encomiastice curgeau incontinent. Ca secretar al CC, se întâlnea săptămânal cu redactorii-șefi ai publicațiilor centrale și îi instruia cum să servească fără preget linia partidului, adică glorificarea cuplului Ceaușescu. A condus cele mai importante instituții culturale și ideologice, inclusiv ziarul Scînteia, Televiziunea și Consiliul Culturii și Educației Socialiste. I-a succedat lui Răutu în fruntea Academiei Ștefan Gheorghiu. L-a admirat pe Răutu. Rămâne, în compania acestuia, între groparii culturii românești.

Putea scrie cărți decente (precum Octavian Paler), putea să-și vadă de meserie. N-a făcut-o, a stat până la capăt lângă cuplul nefast, a făcut parte din plutonul ultimilor mameluci, a plătit cu ani de închisoare acest lucru. Ținând cont că era vorba de un sistem bazat pe ideologie, responsabilitatea principalului ideolog mi se pare că ține de ordinea evidenței. Continua să-și afirme, chiar și acum, vechiul crez. N-a învățat nimic din tragediile epocii în care a tăiat și a spânzurat în cultura românească. Nu am avut nimic împotrivă ca Popescu-Dumnezeu să publice ce crede de cuviință. Dar atunci când România Literară și-a deschis generos paginile producțiilor sale negaționiste, ar fi fost normal ca în aceeași revistă să fie prezentat rolul lui Popescu-Dumnezeu în catastrofa civilizațională pe care a simbolizat-o comunismul.

Profesorul britanic Orlando Figes este autorul unor cărți excelente de istorie a Rusiei, inclusiv superba Natasha’s Dance. A scris despre ororile colectivizării, despre strategiile salvării individului în condițiile terorii generalizate. Amintesc aici remarcabilul volum The Whisperers, una din cele mai importante cărți despre anii stalinismului dezlănțuit. Am citit un volum bazat pe corespondența purtată vreme de peste opt ani între doi foști colegi, înainte de război, la Facultatea de Fizică a Universității din Moscova. Erau colegi de grupă, s-a născut între ei o iubire ce avea să străpungă zidul totalitar menit să distrugă sentimentele umane. Este o carte adevărată, profundă și emoționantă, o contribuție esențială la recuperarea dimensiunii subiective a istoriei acelor ani. Titlul cărții, apărută în ediție americană la Metropolitan Books în 2012, este un vers dintr-un poem al Annei Ahmatova: Just send me word

Recomandare de lectură: Despre speranță, dragoste și supraviețuire în Gulag
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00
Link direct

El, Lev Mișcenko, mobilizat în iunie 1941 după atacul german, a ajuns prizonier, a trecut prin lagărele naziste, a evadat, s-a reîntors în patrie și a fost condamnat pentru trădare și spionaj. Ea, Svetlana, a trăit evacuarea, foametea, a pierdut rude apropiate în război și a așteptat. Există un celebru poem de Konstantin Simonov despre iubitele care așteptau necontenit, chiar atunci când plângeau pe grind galbenele ploi. Figes se ocupă de destinul literar și politic al lui Simonov în The Whisperers.

Lev a fost deportat, a devenit zek (deținut în lagărele sovietice, asemeni haftling-ului din cele naziste), în zona arctică, la Peciora. Svetlana a lucrat la un institut de cercetări legate de cauciuc (era fiica unui mare specialist în acel domeniu). În chip miraculos, au ajuns să-și scrie. Nu voi povesti aici care au fost tacticile de o imensă inventivitate pentru a putea comunica. Svetlana l-a vizitat, în pofida distanței imense și a nenumăratelor opreliști. Ea ducea de fapt două vieți: cea oficială, de la Moscova, unde era cercetătoare și o loială membră a colectivului, chiar membră de partid. A doua viață, cea reală, era în scrisori, în puținele vizite, în pachetele trimise. Vorbim aici de peste 1.500 de scrisori, cel mai larg fond de acest gen existent la ora actuală. Ele se găsesc în arhiva Asociației Memorial din Moscova.

Orlando Figes le-a descoperit, le-a citit cu atenție, i-a contactat pe Lev și pe Sveta, a făcut cu ei interviuri adâncite, a publicat acest volum extraordinar. Eu unul am citit cartea pe nerăsuflate, m-am identificat cu personajele, am aflat enorm despre lumea din lagăre și despre aceea din exterior. Destinul Svetei poate fi comparat cu acela al prințeselor Maria Volkonskaia și Ekaterina Trubețkaia, soțiile a doi eroi decembriști, imortalizate în poemul lui Nekrasov Femeile ruse.

Nu este nimic fals, nimic artificial în corespondența dintre acești autentici exponenți a tot ce a avut mai nobil spiritul intelighenției ruse. Lev nu a fost Osip Mandelștam, un poet genial. Sveta nu a fost Nadejda Mandelștam, marea mărturisitoare, dar biografiile lor aparțin aceluiași spațiu al demnității agresate. Vorbesc aici despre o noblețe modestă, durabilă și demnă. Într-o scrisoare din martie 1952, Lev îi mărturisește Svetei prețuirea sa nețărmurită pentu femeile pe care le-a întâlnit în viață: „Au fost atât de multe femei în viața mea ale căror calități le admir încât niciun fel de exemple negative, întâlnite direct ori relatate, nu mi-ar putea schimba opinia.” (p. 229)

Prima scrisoare a fost trimisă de Lev mătușii sale din Moscova, voind să afle dacă Sveta mai trăiește (nu avuseseră niciun fel de comunicare în anii războiului). O ruga să evite a o alerta, în caz că este în viață. Nu voia să-i facă rău prin relațiile cu un „ciumat”. De îndată ce a aflat că Lev trăiește, Sveta i-a scris. Nicio secundă nu a acceptat ideea absurdă că ar fi trădat. Citez din Orlando Figes: „Asemeni a milioane de alți cetățeni sovietici, Sveta a tărit într-o lume duală a convingerii și dubiului. În viața ei publică era funcționară a sistemului sovietic; cercetarea ei asupra producției de anvelope era necesară complexului militar industrial, unul care se baza, de asemenea, și pe exploatarea prizonierilor precum Lev. Dar în viața ei privată, emoțional, ea s-a indentificat complet cu acești prizonieri și a încercat să le aline suferința prin trimiterea de bani, mâncare și medicamente”. (p. 219)

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG